Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: hjälp "nybörjare på tävling"

Originalinlägg: 13 feb, 19:56 av: nybörjaren
Jag skall börja tävla och har fått mina frågor till grönt kort. Jag har läst reglementen, propositioner för tävling och diverse hästböcker och har ändå inte lyckats hitta alla svar på frågorna. Det är som om det vore väl bevarade hemligheter. Nej, nu överdriver jag. Jag vet inte om ni tycker det är oetiskt att hjälpa mig men jag skulle hemsk gärna vilja ha svaren på följande frågor.
Vem har rätt att inlägga protest mot t.ex. ett domslut? Vad innebär "hästförsäkran" på anmälningsblanketten? (3 punkter) Vems skyldighet är det att kontollerar om hästen är startberättigad? Vad exakt betyder "Att anmälningstiden utgår den 21 april" i propositionen? Vilka tävlingar brukar det finnas vetrinär vid? Hur lång tid före tävling måste hästen vara grundvaccinerad? Tacksam för svar.

Svar nummer 1: 13 feb, 20:48 av: Mia N E
Tog själv grönt kort för något år sedan, och håller med om att en del svar inte står "klart och tydligt". Dock är det så att del av de frågor du ställer står tydligt i TR, därför vore det "fusk" att hjälpa dig. Kan du inte skriva på närmsta ridskola, kanske be om hjälp innan, så att du och någon instuktör tillsammans kan diskutera. Ordnar inte din ridklubb studiecirklar i Grönt Kort?

Svar nummer 2: 13 feb, 20:55 av: Nybörjaren
Tack för svar. Du har rätt. Tänkte bara göra det enkelt för mig och fylla i frågeformuläret nu och skicka iväg det så att jag inte glömmer det. OOpps... nu hoppas jag verkligen att jag är anononym, jag har faktiskt redan fått mitt gröna kort och skulle skicka in svaren i efterhand.
Jag får tåla mig till i morgon, vi skall ha årsmöte i min klubb. Det finns säkert någon vänlig själ som ger mig en minikurs.

Svar nummer 3: 13 feb, 21:58 av: !
Blir lite ledsen när jag läser detta, anledningen med grönt kort tycker i alla fall jag är att man skall lära sig hur det går till på tävling för att bättre kunna agera där, det viktigaste är alltså inte att få själva kortet eller klara provet, utan att lära sig en del om vad som gäller. I vår klubb har vi kurser, väldigt få skriver endast upp. Lite tråkigt med klubbar som delar ut korten i förväg och där man får ta hem provet och kan få hur mycket hjälp som helst, tanken är ju att man själv skall lära sig. Det gör att korten inte blir värda pappret de är skrivna på. Nybörjare det här är inget gnäll på dig utan på din klubb som jag anser är mycket oseriösa, och troligen inte heller ensamma om att vara det.

Svar nummer 4: 13 feb, 22:44 av: Marie
Jag håller med de som har skrivit här om att meningen med grönt kort är väl att man skall lära sig något. Av de frågor du har tagit upp tycker jag att du skulle speciellt läsa på om hästägareförsäkran, det borde förresten alla som tränar och tävlar göra. Hästägarförsäkran är en försäkran att min häst är såvitt jag vet frisk och inte har vistats med sjuka hästar. Tyvärr tar de flesta alldeles för lätt på detta med MYCKET tråkiga följder, oftast för helt oskyldiga som kan få en hel säsong spolierad på grund av smitta från en tävling. Det finns otaliga exempel på ryttare som kommit till tävlingar och lämnat in försäkran trots att man vet att det går sjukdomar i stallet därifrån de kommer! Jag anser att ridsportförbundet och klubbarna borde ta tag i detta och bestraffa dem som bryter mot detta, man skriver ju faktiskt under på heder och samvete! Detta bör man kunna när man kommer till tävling!

Svar nummer 5: 14 feb, 08:57 av: Nybörjaren
Ni har alla helt rätt.

Svar nummer 6: 16 feb, 11:40 av: sf
Det är tråkigt att en del klubbar förstör för andra. Ridklubbarna fick ett förtroende att hålla i Gröntkort-skrivningarna, men när några klubbar gör så här, så blir man snart tvungen att åka till Ridsportförbundet och skriva provet där. Skäms på er alla klubbar som tar lärrvindigt på det här med grönt kort!

Svar nummer 7: 16 feb, 11:42 av: sf
Lättvindigt skall det stå, blev så upprörd att jag glömde korrekturläsa innan jag skickade iväg det

Svar nummer 8: 16 feb, 11:52 av: sf
Jag vill också tillägga att i vår klubb går nästan alla kursen innan de skriver provet, även de som är ute och tävlar mycket och redan 'kan allt'. De lär sig mycket nytt de också, säger de.

Svar nummer 9: 16 feb, 22:06 av: Jannica
Ville bara tillägga att det inte står exakt i TR
vad hästägarförsäkr. är. Jag gjorde provet i dec. och som tur var hade jag gått kursen där ledaren berättade vad det innebar.

Svar nummer 10: 17 feb, 11:38 av: Annika
Ursäkta men det verkar som om de flesta helt missupfatta det här med gröntkort!
Anledningen till att det existerar är för att folk skall läsa, diskutera och förstå TR. Man får göra proven två eller flera tillsammans och slå i TR under tiden poängen är att man ska förstå det som står i TR inte att man skall få bra på något prov. Tråkigt att så många inte förstår det!
Det skall lära tävlingsryttaren att slå och läsa tävlings regelrna inget annat!
Och anmälnings tiden går ut kl:18.00 eller om det var 18.30 den sista anmälningsdagen. Tidigast 7dagar efter vaccination får hästen startas, samma som rekommenderas för träning av vetrinär.
(alltså vetrinären rekommenderar 7 dagars lunk för hästen efter vaccination inget annat)

Svar nummer 11: 17 feb, 13:41 av: Ylva
Meningen med grönt kort är samma som för golfens gröna kort. Man skall lära sig det viktigaste, som man MÅSTE kunna, och så ska man kunna slå upp resten. Provet gör man individuellt (inget samarbete, då är det risk att en slår i TR och den andra skriver och då är det bara en som har visat att han/hon kan hitta i TR) , man får slå i TR I, II och III och man får sitta så länge man behöver. Har man för många fel, får man skriva igen vid ett senare tillfälle, men då SKALL det vara ett nytt prov. Gör man annorlunda i era klubbar så har de hittat på egna regler. Grönt kort-kursen/studiecirkeln tar också upp sånt som inte står i TR, som vanligt hästvett, säkerhet osv. Jag brukar alltid gå igenom de oskrivna ridbanereglerna tex.

hjälp "nybörjare på tävling"

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.