Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Distansridningsdebatt önskas vad tycker du?

Originalinlägg: 18 feb, 09:09 av: Regina Gotland
Hej!
Jag håller på med distansritt tävliningar, och tycker om tävlingsformen, och rekommenderar den varmt. Men nu är jag lite trött på alla kostnader, som ska betalas för att få tävla på lokal nivå. Nytt för 1998 du måste ha ryttarlicens även på lokaltävlingar. det kostar som ni vet 450 kr/år. Jag tycker att i denna gren så behöver man inte licens för att tävla på lokal nivå. det går snart inte att tävla för kul skull, utan man måste allvarligt tänka över ekonomin innan man kan få tävla. klasserna kostar mellan 100kr - 250kr,licens 450 kr bensin 200 kr, bara för att tävla för skoj. Är det värt det?. Kommentera detta, jag vill veta vad ni andra tävlingsryttare tycker. Endast serösa svar tack.
Med vänlig hälsning Regina Gotland.

Svar nummer 1: 18 feb, 10:02 av: Ylva
Ryttarlicens för lokaltävling kostar 'bara'150:- (450:- är för regionaltävling). I och med att du har licens så är du också försäkrad om det skulle hända något på tävlingen eller på väg till eller från tävlingsplatsen.

Svar nummer 2: 18 feb, 10:03 av: carola
Jag har alldrig tävlat så jag kan inte säga något om tävlingssgrenen i sig,
Men jag har allvarligt funderat på att börja
jag har ett vbl sto som är 5 år och grundkonditionen finns men det är mycket att göra kvar,men som du säger så är det tyvär jätte dyrt
nu är jag utflugen hemmifrån men yänk i en familj med 2-3 barn som alla vill tävla i distans.
jag vet inte exakt hur en distans ritt går till men om du vill vore jag jätte tacksam för lite information av en som själv har tävlat.
jag hoppas att det här var seriöst.?
MVH/CAROLA

Svar nummer 3: 18 feb, 10:39 av: Maja Stopek
VAD KUL ATT NÅGON VILL PRATA DISTANS! Licensen kostar 150kr om distansen är max 59km, om jag inte minns fel. Tävlingens titel regional/lokal har inte så stor betydelse, så har jag förstått det, men jag kan ha fel. Tävlar man längre distanser anser jag att det är seriöst tävlande, det kan gott kosta lite, så att man tänker efter lite innan man ger sig in på det. Att man verkligen tränar sin häst. Jag är också ny på distans. Har en 6 åring som är inriden sedan ett år. I sommar har vi tänkt att rida och tävla kortare distanser. Priset för längre distanser (ca. 1000kr till, hästlicens med) bromsar mig från att slänga in någon distans på 80km i slutet av säsongen OCH DET ÄR NOG TUR, för jag tror att det är lätt att bli för ivrig om det går bra.
Jag har försökt få igång lite debatt under Ridsports konferens för distans under http://www.ridsport.se/, men det har varit magert. Det vore kul att utbyta tränsingstips och idéer även om det tycks som om vi som svarat här är nybörjare. Det känns nästan som om man måste veta en massa för att diskutera där, men det är ju vi som är nybörjare som verkligen behöver utbyta erfarenheter. SÅ JAG HOPPAS VI KAN "SES" DÄR.

Svar nummer 4: 18 feb, 11:01 av: Regina Gotland
Hej!
Ylva du har alldeles rätt.
Ridskole och lokaltävlingsryttare 150 kr.Jag har nu tävlat 3 st. 5 mils distanser, och tänker fortsätta ett par till. gränsen 59 km gör att därefter så kostar tävl. licens 450 kr. jag ber om ursäkt. Det är klart att man ska vara försäkrad, om olyckan skulle vara framme.Men du är försäkrad genom tex. ditt fackförbund, eller hem villa försäkring. ja nu är det ju bara 150 kr det rör sig om/år.
Det är jätteviktigt att lägga upp en välplanerad träning för hästen inför distans.jag har 8 årig vbl. valack och honom tränade jag succesivt i 7 månader innan jag startade tävling. jag red och körde mycket. Räkna med 6 dgr/v.1-3 tim/dag. Ca 6-8 mil/ vecka. För att veta resultat av min träning, så köpte jag stetoskop på apoteket (69 kr). jag pulsade efter varje träningspass.Viktigt att tänka på inför träningen är att vissa ligament i hästens kropp tar ca 1 år att bygga upp.Så träna länge innan du startar. jag rekomenderar internet sidan http://www.someit.se/distan~1.htm¨
.Kommentera gärna, jag sitter framför datorn ett tag till, och blev jätteglad när ni svarade.
Kram Regina Gotland.

Svar nummer 5: 18 feb, 11:17 av: Regina
Hej!
För att kunna genomföra en 5 mils tävling, är det jätteviktigt att ryttaren är i bra kondition oxå. jag tränade workout 1 gång/v för att vara mjuk under ritterna. Men mitt problem var ändå att det gjorde jätteont i knäna efter ca. 3mil, så de 2 sista milen red jag på illvilja. jag var nog trots allt inte tillräckligt upptränad själv. Hästen fick mycket beröm och uppmärksamhet av veterinärerna, och det var riktigt roligt. Kul att tex. travare lämpar sig så bra som distanshäst. Kanske just för att de är duktiga på att gå i samma takt, och med huvudet fritt, för att balansera upp sig själva effektivt. nu har jag en fråga.
Räcker travare till för längre distanser än 5 mil tror ni?
Här på Gotland har vi en travarvallack som tävlar tex. 8 mil och mer. Men jag vill inte riskera skador såsom förslitning, eller överansträngning av min Charmör. Så nu har han en vilopaus på 4 månader med promenadridning, för att jag nyligen fick mitt andra barn. men mitt mål är att få tävla 5 mil igen. Sista tävlingen i Juli i fjol, så kom vi på 8:e/17 start. Det sporrar mig till ytterligare träning i framtiden.
Kramar Regina Gotland

Svar nummer 6: 18 feb, 12:12 av: Ylva
Det är inte alla försäkringar via facket, hemförsäkring eller dyl. som täcker skador som uppkommit vid ridsport, det kan också vara så att de täcker bara vissa grenar och tex inte hoppning och fälttävlan, så kolla upp era olycksfallsförsäkringar vad som ingår.

Svar nummer 7: 18 feb, 13:07 av: Lina
Hej!
Jag rider också distans på Gotland och undrar om man måste ha licens när man rider 5 mil tävling?

Svar nummer 8: 18 feb, 13:13 av: Regina till Lina
Hej Lina!
Ja du behöver lokalryttarlicens 150 kr kostar det, för att få tävla 5 mil. Jag är med i Norra Gotlands Ridklubb och licens går att få av Nina Gynning. Lina maila och berätta vem du är, vi kanske har tävlat på samma tävlingar.Kul att fler gutar surfar på denna sida.
Med vänilg hälsning Regina

Svar nummer 9: 18 feb, 15:33 av: Travare
Jag är också intresserad av distans men vet inte så mycket om det än. Är det hinder ? Jag tycker att travare verkar vara en perfekt häst för distans (dom flesta ialla fall) dom har ju ofta en otrolig grundkondition då dom är körda regelbundet sen 1,5 års ålder! När jag är ute och kör så blir det ofta mellan 1 och 2 mil i trav (ganska fort bitvis) och det bekommer dom inte märkbart! Jag bor i Norrbotten, finns det några distansryttare här uppåt och anordnas det tävlingar så långt norrut? Det verkar jättekul, men det värsta är nog om man orkar själv.....

Svar nummer 10: 18 feb, 15:51 av: Regina- Till Travare!
Hej Travare!
http://www.someit.se/distan~1.htm Kolla på denna sida. Här står allt om distans.Det är inga hinder i skogen, annat än naturliga sådana som diken, vatten, tunnlar osv. kolla mina inlägg tidigare på denna sida. Här berättar jag lite om hur jag tränade upp inför distanstävling. Skriv gärna tillbaka till mig, jag kanske kan hjälpa dig med frågor.
Kram Regina Gotland.

Svar nummer 11: 19 feb, 20:52 av: Nina
Regina, Ylva, Carola, Travare, Maja Stopek och Lina

Hej!
Kul att det blev en bra respons på ditt inlägg Regina.
Jag heter Nina, rider förnärvarande två gånger i veckan för Kerstin Jakobsson, studerar på heltid och jag hoppas att jag ska kunna fortsätta rida även framöver. Angående kondition och muskler för oss två benta varelser, blev -93 skadad (muskelfäste i ryggen). Jag delade ut morgon tidningarna, sprang i trappor med dem och cyklade mellan höghusen. Muskeln blev mycket stark och för kort, vilket förhanledde bristningen. Inte fören hösten -97 var jag "hel" igen, har ej haft problem sedan des (PEPER). Min kondition är det inte mycket bevänt med, men jag klarar av att gå 2 mil nu utan att få ont. Jag tränar smidighet bla med något som en läkare skämtsamt kallade katt övningar (vilket jag har jort sedan jag var liten) man ligger på golvet, i sängen, på stolen...
Man sträcker på sig, långsamt. håller kvar i vissa lägen som käns bra och så jäspar man (vill ni veta mer om det maila mig.

Knäna kan vara en känslig historia för ryttare, Tidningen "I Form" brukar kunna ha övningar för spesefika muskler, leder. Jag vet att det har stått om knän hur man stärker dem.
Jag jobbar på att bygga upp min kondition långsiktigt och försiktigt.

Förra året var jag med på Distansförbundets årsmöte (med Engelskan ??? förlåt, kommer inte ihåg hennes namn i skrivandets stund). Mycket givande. Bla så trånar hon sina hästar närsom helst på dygnets 24 timmar, när hon sadlar på nätterna så tänder hon ej lyset i stallet och det för att få en häst som är lugn under tävlingar...

slut för denna gång, vaktmästaren kommer och vill låsa.

MVH Nina


Svar nummer 12: 20 feb, 13:11 av: Emma.F
Vad roligt att det är så många som är intereserade av distans!!!!!!!!!!!! Själv vill lag veta allt! Finns det några tävlingar i småland typ i sommar?

Svar nummer 13: 20 feb, 15:55 av: N I N A
SNÄLLA

Kan vi inte hålla distans diskusionen till en rubrik ex detta inlägg ??

Då är det mindre risk att det rinner ut i sanden..

Nina


Svar nummer 14: 20 feb, 21:52 av: Regina till Nina, och ni andra!
Hej Nina!
Jag tycker att det är väldigt intressanta inlägg, många ryttare kan hjälpa varandra med värdefulla tips, dina tips angående ryttarkondition är jättebra. När jag debatterar så skriver jag under denna sida i fortsättningen.
Regina Gotland.

Svar nummer 15: 20 feb, 21:57 av: Regina Till Distansare
Hej!
Kolla under dressyr livsviktigt. Här tar jag upp viktiga saker om distans, som riskerar att rinna ut i sanden.
MVH Regina

Distansridningsdebatt önskas vad tycker du?

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.