Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: distans...

Originalinlägg: 18 feb, 23:11 av: mari-Louise
..jag tycker distans verkar väldigt kul. Är dte nån som vill vill berätta lite mer nogrant vad distans innebär för häst och ryttare!!
Det vore jättekul!!
Tack på förhand!!
Mvh: mari-Louise!

Svar nummer 1: 18 feb, 23:43 av: m-p
och undrar finns det olika ras hästar med i distanstävling tex Hbl..Eller bara vbl-hästar som jag har hört mest om det!!!

Svar nummer 2: 19 feb, 07:16 av: Lina
hej! Gå in på den här sidan så får du veta mer:
www.someit.se/distan~1.htm
m-p: Det finns olika raser inom distans, inte bara varmblod. Halvblod och araber är väldigt vanliga.

Svar nummer 3: 19 feb, 08:18 av: Regina till m-p
God morgon!
I distans lämpar sig halvblodshästar oxå, men det sägs att halvblod har jobbigare med allt underhudsfett, som de aldrig kan bli av med. Travare är i regel mindre, och har lite underhudsfett. Islandhästar tävlar oxå.Och säkert fler raser.

Svar nummer 4: 19 feb, 08:25 av: Regina till m-p
God morgon!
I distans lämpar sig halvblodshästar oxå, men det sägs att halvblod har jobbigare med allt underhudsfett, som de aldrig kan bli av med. Travare är i regel mindre, och har lite underhudsfett. Islandhästar tävlar oxå.Och säkert fler raser.

Svar nummer 5: 19 feb, 08:53 av: Maja
Vanligast inom distans är arabiska fullblod, eftersom de är väldigt uthålliga och svettas lätt. Min arab håller jag på att träna och det är fantastiskt vad han orkar, i jämförelse med t.ex. en welsh cob i mitt stall som är tyngre. Tyngre hästar lämpar sig inte lika bra till distans just för underhudsfettets skull och även för benmassan. Det har mer vikt att bära runt helt enkelt. Muskelmassan i ett kallblod och i ett halvblod som tränas i dressyr ger en otroligt stark häst som klarar svåra dressyrmoment och i kallblodets fall som orkar dra stockar ur skogen. Det är alltså vad den typen av häst är lämpad för. Man kan bara se till människor som atleter. Skall man lyfta skrot eller kasta diskus då får man rejäla muskler, man kan förståss inte kräva att en sådan människa skall med lätthet springa ett maraton. Maratonlöparen däremot är en människa som har fått väl lämpade muskler för det, seniga muskler och en helt annan typ av stryka. Araben används av tradition i distans, mycket därför att den tål värme (svettas bra) och att det är i USA som sporten är stor, där är sommarmånaderna över hela landet bra mycket hetare än här. Här i Sverige är sporten på uppgående och även andra hästar än araber gör bra ifrån sig t.ex. varmblod. Ett nätt halvblod kan visst göra bra ifrån sig, men har inte riktigt samma förutsättningar. En fjording kan gå distans och vara bra och seg på kortare distanser (tror jag). Framförallt kan man rida distans bara för skoj skull. De flesta normalt tränade ridhästar skall inte ha något problem att klara en clear round (ca. 45 km på max och min tid ca. 10km/h). Hoppas att detta har besvarat din fråga.

Svar nummer 6: 19 feb, 09:01 av: Maja
Förlåt Mari-Louise, nu ser jag att jag svarade på fråga nr.2 istället, men Lina har ju redan visat dig en bra sight.

Svar nummer 7: 19 feb, 15:31 av: Addi
Hej ni som är distansintresserade!
Passa på att komma på årets distanssymposium! Sista anmälningsdag har egentligen gått ur, men enstaka eftersläntrare kan vi ta emot. Dessutom går det bra att efteranmäla sig till enstaka dag. Lördagen är mer allmän för alla discipliner, söndagen är med inriktad på specifika distansfrågor. Där kan ni träffa allt från nybörjare till eliten samt ställa massvis med frågor och höra intressanta föreläsningar... Missa inte detta, jag lovar att det är värt pengarna.
Kolla in på http://www.someit.se/symp.htm för mer info! (Men dröj inte för länge med anmälan...)

Svar nummer 8: 19 feb, 23:40 av: m-p
Hej!!Tack för svar och jag ska kolla den sidan som du gav till mig!!Tack till er alla! och lycka till med distans tävling!!Mvh m-p

Svar nummer 9: 06 apr, 17:27 av: jag
Ett vanligt ordspråk inom distans: Rider du för att vinna så har du 50% chans att vinna, rider du för placering så har du 50% chans att vinna, rider du för skojs skull med mål att ta sig igenom tävlingen så har man 99% chan att klara det.
Hoppas att det kommer att hjälpa er på vägen. Och du, tänk alltid på hästens välmående i första hand!!! Märker ni att hästen värkar jättetrött, små halt eller allmänt hängig. AVBRYT RITTEN!!! Tänk på att det är ni som känner er häst bäst!

distans...

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.