Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: uppfostra föl!

Originalinlägg: 15 feb, 23:25 av: m-p
Måste bara skriva och fråga..Många som skriver ang om föl,hur motionera,göra med föl,mkt mera.
Man ska ha haft kunskap och jobbat med hästar och
ha haft göra med unghästar..krävs så att man ska klara med ungföl med de året?
jag har jobbat med olika slags hästar som problem,unga fr 3 år och upp..Har stor hästvana!isåfall jag har ej haft själv ungföl aldrig..Tror ni jag kommer klara det uppfostran med ungföl..Jag har jobbat i stallet med hästar..
(håller på köpa en ungföl 1 årig) hoppas få svar på om :hur ni brukar uppfostra föl 1-årig.
vet hur man ska uppfostra hästar och har läst mkt om unghästars uppfostrad böcker!!Tack för all svar
mvh.M-p

Svar nummer 1: 16 feb, 11:19 av: karin k
Om du är vänlig men bestämd och framför allt konsekvent så klarar du det nog. Det viktiga är att man får inte vara rädd för att bestraffa när de gör något fel, men som alltid när det gäller hästar så skall det komma direkt, 30 sekunder efteråt är försent. Många hästar blir ohanterliga för att "man ska aldrig slå en häst", men då lär de sig inte vad som är rätt och vad som är fel. Missförstå nu inte och tro att jag säger att man ska slå fölet då och då, det är inte alls så, men OM den tex biter eller sparkar, då SKA den ha en tillrättavisning. Hur hård beror på hur allvarligt felet är. Om den bara tuggar lite lätt på din jacka kan det räcka med att knäppa till den på nosen med ett finger, men om den tex attackerar måste du bli ordentligt arg. Eftersom du aldrig haft föl förut vill jag också rekommendera att du tar hjälp av någon som har den erfarenheten.

Svar nummer 2: 16 feb, 17:57 av: Lise-Lotte
Jag håller med ovanstående men du måste också ha TID.

MVH / Lise-Lotte


Svar nummer 3: 16 feb, 18:09 av: Hanna
Håller med åvanstående till 100%.
Qram/Hanna

Svar nummer 4: 16 feb, 18:51 av: My
M-p, är det inte du som haft med NH att göra, eller är det bara någon som har en liknande signatur? För i såfall har du svaret: börja träna ledövningar och enkla flyttningsövningar (typ 7 games) redan från tidig ålder så kommer du att ha en häst som litar 100% på dig och där det förtroendet kommer att vara befäst vid grunden. Detta hälsar My som har en 2-åring och aldrig kommer att ångra att hon köpte unghäst. Däremot kommer jag aldrig mer att köpa en vuxen, traditionellt uppfostrad (o-uppfostrad) häst igen!!

Svar nummer 5: 16 feb, 23:23 av: M-p
Hej till My!
Nej jag är inte den NH som du undrar..Jag skriver det här första gången att fråga ang om uppfostran av fölen!!om du menade jag använder två olika namn??ja..ok. må sågott och kul höra du tycker det är rolig med unghäst som du har idag! mvh M-p

Svar nummer 6: 17 feb, 12:26 av: Sofia P
Jag har haft mycket att göra med TRADITIONELLT uppfostrade hästar och de var INTE ouppfostrade. Man behöver inte alls hålla på med NH för att ha/få trevliga väluppfostrade hästar - det räcker med gammal hederlig hästkunskap. Vad det gäller föl så tror jag inte på att hålla på och greja för mycket med dem - precis som med hundvalpar och små barn har de svårt med koncentrationen och är inte mogna mentalt som vuxna hästar. Följande brukar man göra med föl traditionellt (och de blir de väluppfostrade på): leda i grimma, binda upp, verka, borsta och köra i transport. "Arbetet", dvs. t.ex. att leda ska vara korta stunder, men då ska fölet uppföra sig ordentligt. Man måste vara väldigt konsekvent redan från början och fölet ska förstå att man måste respektera människor. Människor är INTE en slags tvåbenta lekkompisar. Man bör alltså inte hålla på och dutta och leka för mycket med det - tids nog växer det upp och då kan gulligt, lekfullt, fölbeteende bli direkt farligt. Så m-p - jag tror inte att du kommer att ha några problem med en unghäst eftersom du hanterat hästar mycket tidigare, men du ska kunna få hjälp av någon erfaren om du får problem. Lycka till - det är jättekul att ha en häst som man själv lärt upp!

Svar nummer 7: 17 feb, 16:32 av: My
7-games är inte några lekar typ "hopp och skutt vad vi har kul!" utan övningar (utformade som "lekar" så att vare sig häst eller människa ska tråkas ut) som bl a går ut på att hästen ska flytta sig undan för tryck, backa och gå framåt på kommando samt uppföra sig när den leds i lina. Jag tror tvärtom att man ska ha MYCKET kontakt med fölet även när det är litet och låta det bli socialt tränat innan den blir en jättedrasut till häst. Men det är ganska korta stunder som gäller. Givetvis ska man inte fila "lekarna" timtals!

Känner du dig osäker, så sök dig till NH där du kan få en enhetlig och god grund till hästuppfostran - vad gäller det "traditionella" så är det väldogt ojämnt. Visserligen finns där folk som vet vad de gör men de flesta tycks inte ha en susning!!!


Svar nummer 8: 19 feb, 14:21 av: Sofia P
Hur kan du säga att de flesta inte har en susning? Vilka skulle de flesta vara? 90% av Sveriges hästuppfödare? Har du verkligen varit på stuterier eller hos uppfödare i Sverige? Det är oftast uppfödarna som också uppfostrar sina föl och de har de lyckats utmärkt med i många herrans år innan NH blev mode. NH är säkert också bra, men jag tycker det är väldigt magstarkt att döma ut alla dessa uppfödare som du gör.

Svar nummer 9: 19 feb, 15:27 av: My
Jag kan bara prata om de jag ser runtomkring mig. Jag bor i ett MYCKET hästtätt område. Någon som föder upp hästar i större skala känner jag dock inte, men däremot de som har ett par fölmärrar som producerar något/några föl per år. Stammarna är toppenfina, så sälja hästarna är nog inga problem. Men UPPFOSTRAN!!! Vojne vojne!!! Hästarna går i utedrift tills de bli 4 år utan mer kontakt med människan än att de med nöd och näppe blir ledda lite hit och dit ibland finns inte. De blir jättestora, buffliga, klampar på utan någon respekt alls... Dessa "uppfödare" gör ju inte nån "skit" med sina hästar och det är väl bra, men de gör ju å andra sidan *ingenting alls*. Jag tycker personligen att det är beklämmande att se hästar som promenerar över sina ägare och ursäktas med att de är unghästar... Sedan har vi då de som tagit föl efter sin egen ridmärr och sedan ska uppfostra unghästen. Många av dem återfinner ni frågandes på dessa sidor: "Varför bits min häst varje gång jag går in i boxen" - "Varför har min 2-åriga hingst blivit svår att hantera" (Svaren blir "säg fy till hästen...")
AAaaaaarrrgggghhhhhh! Jag kallar inte det för hästuppfostran! De flesta fritidsryttare gör såhär med sina ridhästar. De är livrädda att höja rösten - de är livrädda att tillrättavisa unghästen. De vet inte ens NÄR och VARFÖR de ska göra det. Eller så tycker en del att det är lite "ballt" att ha en häst som springer runt på tårna hela tiden.. Lika hemskt det och väääldigt vanligt.

Svar nummer 10: 20 feb, 09:30 av: Sofia P
Då förstår jag dig verkligen - det är gräsligt med ouppfostrade hästar. Jag har haft häst uppstallad hos en uppfödare och ridit hos henne i tjugo år och hennes hästar är inte alls sådana som du beskriver. Tvärtom uppfostras de med konsekvens och beröm från första början, men jag tror aldrig hon hört talas om NH. Förresten kanske du förstod det som att jag menade att NH var lek - det var inte alls det jag syftade på. Om man uppfostrar föl (eller andra hästar) efter NH blir de säkert jättetrevliga. Vad jag menade var att det finns folk som köper föl och har dem som "sällskapsdjur" när de är små och de blir vidriga när de växer upp. Jag tänker då bl.a. på en karl i vårt stall som köpte ett russföl som ju var bedårande när det var litet och lätthanterligt p.g.a. sin storlek, men som sedan inte ens gick att köra in för hon var så istadig och hade alltid fått sin vilja igenom. Vad jag blir lite irriterad på är att på flera konferenser jag varit inne på försöker NH-människor hävda att de har monopol på korrekt hästuppfostran och att "alla andra" har ouppfostrade, felhanterade djur. Min häst, för att ta ett exempel, är synnerligen snäll och väluppfostrad (och 100% positiv och harmonisk) fast hon är väldigt het till sin natur (mycket fullblod) och hon kommer från uppfödaren jag nämnde - har aldrig varit i närheten av NH. När jag skrev att man inte skulle greja för mycket med sitt för menade jag att man inte ska hålla på att longera o.s.v. - det räcker med en, eller möjligen två om man har tid, korta sessioner om dagen. Det som jag har sett fungera på ca 40 föl/unghästar är att de leds in och ut varje dag i grimma, kanske med någon extra vända på gårdsplanen, och i samband med intagningen binds de upp, visiteras och lyfter på fötterna.

Svar nummer 11: 20 feb, 17:26 av: My
Jo, Sofia. Jag förstår dig också. Det finns många "normalt" uppfostrade hästar som är både harmoniska och trevliga att ha att göra med. Men den "normala" hästuppfostran är så luddig i och med att den rymmer allt mellan himmel och jord. Du kan använda normala metoder - vilka de nu är - och skapa ett monster om du inte vet hur man egentligen ska göra, eller så VET och KAN du och du får en harmonisk häst. Det som just nu är fördelen med NH är att den är så ny, att man håller sig till en viss linje. Man TRÄNAR detta - att öva upp sitt öga för hästens kroppspråk och reaktioner - man har vissa metodiska övningar (även fast det inte främst är en metod - utan en filosofi, bör här påpekas) som gör att folk som skulle vara "lost in space" hävisade till traditionella metoder kan ha en chans att klara av en knepig häst, elller att uppfostra en unghäst.
Det är lite svårt att förklara, men för att ta ett exempel: Om du köper en unghäst (även om du nu egentligen inte kan tillräckligt mycket om hästar för att lyckas med uppfostran på egen hand) så går du ju inte på kurs för att lära dig förstå din unghäst. Ganska sällan, eller hur? Det är ju egentligen konstigt med tanke på att nyblivna valpägare ofta tar sig iväg på valpkurs mm för att lära sig hantera och uppfostra sin valp. Men det gör sällan hästägare.
NH´s filosofin i sig är sådan att man får veta att man aldrig är fullärd - man måste vidareutbilda sig hela tiden. Gå på kurser, träna upp sig i sin förmåga att tolka hästens reaktioner mm Möter man på problem måste dessa lösas. Man går inte omkring med en nafsig och sprallig unghäst utan att försöka göra något åt nafsigheten och kanalisera spralligheten till något gott.
Seriösa "normala" hästhanterare går inte heller med på att ha en ohyfsad unghäst - är jag säker på. Men hur lärs detta ut till allmänheten INNAN de går och skaffar en unghäst och sedan står handfallna eller tillåter mer än vad man ska (som ditt ponnyexempel...)
Jag tror att enda EGENTLIGA skillanden mellan NH och traditionell GOD hästhantering är att NH har en plan för hur detta skall läras ut! (Jag kom precis på det - HEUREKA!!) Vad tror du?

Svar nummer 12: 22 feb, 00:00 av: A-C
Ett tips är att träna unghästen med "farliga saker". Jag har själv en ett-åring som jag regelbundet har små övningar med. Det kan vara allt ifrån att gå över en massa prasslande plastsäckar eller lägga plast på ryggen till att gå i vatten och studera tåget på närmare håll. Börja alltid försiktigt och gå inte vidare med en övning förrän hästen är helt säker och trygg med det du gjort tidigare. Att träna hästen i trafiken kommer förr eller senare alla att behöva göra. Ta det lugnt de första gångerna. Låt unghästen få nosa på ett parkerat fordon de första gångerna, sedan när bilen står med motorn igång och sist när den kör förbi. Först när den accepterar det utan att bli det minsta rädd kan du ge dig ut i trafiken (gärna med en äldre trafiksäker häst framför). Har du en järnväg i närheten är det väldigt nyttigt att stanna och låta hästen kika på tågen när det kommer. Börja med att stå långt ifrån och närma dig sedan efterhand som hästen blir modigare. Tvinga aldrig hästen till någonting den är rädd för!
Knappt en kilometer från där jag bor finns en s k. 4H-gård. De har alla möjliga djur förutom ridskola med 30 hästar, bl a. Grisar, får, getter, kaniner, fjäderfä och hund. Jag brukar någon gång i veckan gå dit med min unghäst och låta henne få hälsa på djuren. Då en del av djuren går i en hage intill ridskolans paddock har jag reflekterat över att flertalet hästar som inte hör till ridskolan (hästar som kommer dit för träning någon gång i bland) blir "livrädda" för dessa djur. Många hästar är också "korädda". Har du möjlighet kan du träna "kohälsning" också.
Jag har även övat min unghäst att ställa upp sig vid ridskolans handikappramp. Där får hästen gå in i en form av "fålla" med en grind framför. Första gångerna blev min häst lite rädd, men efter att lugnt och sansat låtit henne undersöka saken följde hon med in. Det är en bra övning bl a inför lastning i trailer.
Min unghäst har dock blivit lastad och transporterad ett flertal gånger redan utan några problem.
Under den gångna hösten har jag varit på djurklinik med fölets mamma (innan fölet avvandes i december) och veterinären där sade till mig att det var den mest välhanterade fölunge han sett tidigare! Gissa om jag gick på moln resten av dagen. Eftersom detta är min första uppfödning blir man ju extra glad över att höra att man gjort saker och ting rätt.
Jag kan meddela att unghästen (arabiskt fullblodssto) är den mest lugna och harmoniska häst man kan tänka sig. Hon är mycket lydig och accepterar mig som dess ledare.
Jag tränar henne nu (ca 10 min. varannan dag) för utställning i sommar och det går mycket bra. Vid ett par tillfällen har jag även låtit henne gå över färgglada bommar som ligger på marken och det har inte varit några som helst problem.
Använd din fantasi och öva mycket på sådant som det är vanligt att äldre hästar är rädda för. Då kommer du säkert att få en mycket trevlig häst så småningom. Tänk bara på att inte hålla på för länge med en övning. Det bör vara korta 10-15 min. men intensiva pass. De bör ej heller vara alltför fysiskt ansträngande.
Lycka till!

Svar nummer 13: 22 feb, 10:40 av: Sofia P-My
Ja, kanske är det så att NH finns nedskrivet och mer exakt talar om hur man ska göra, enkelt och lättfattligt. I militärens gamla regelböcker fanns ungefär samma saker - hur man utbildar remonter, hur man leder en häst o.s.v. Jag har inte läst dem själv, men jag såg på en konferens en del citat som var väldigt vettiga. Tyvärr har väl mycket av den gamla hästkunskapen förlorats på vägen. Men det finns ju böcker, t.ex. Hästhållning (kommer ej ihåg författaren) och andra, men de är inte lika "inne" och populära som NH just nu.

Svar nummer 14: 22 feb, 11:54 av: My
Ja, NÅGOT är det ju som gör saker och ting populära. Om Hästhållning presenteras på ett lättfattligt och attraktivt sätt som dessutom gör det möjligt för vanliga dödliga fritidsryttare att klara av den ädla hästhanteringen på ett travligt sätt, så blir det givtevis populärt. Jag inser att NH så småningom kommer att få sitt bakslag i form av flera människor som uppfattat detta som ett snabbt "fix" och enkla metoder att skola om problemhästar. Det är det ju givetvis inte fråga om. Det finns inget i världen som är enkelt och man uppnår inget utan arbete - men som sagt, NH presenterar ett MÖJLIGT sätt. Därefter får man fundera, smälta innehållet, öva och träna.
Som sagt - NH är inte den enda lösningen - men det är en utmärkt lösning som alla kan ta till sig på ett begripligt sätt samtidigt som det gör en ödmjuk inför faktum att vi alltid har mer att lära och aldrig blir fullärda. (Kolla bara i mitt förra stall - fyllt med hoppryttare - ALLA där var "fullärda" enligt dem själva... Djup suck.)

Svar nummer 15: 22 feb, 23:58 av: m-p
Hej til A-C!!tack för dina bra råd ang om unghäst hantering,jag ska göra min bästa och vill bästa till hästen oxå att utbilda rätt..Tack så mkt hjälp och svar på här sidan!!!Lycka till dig oxå med din 1-åring häst..Må så gott..kram m-p...

uppfostra föl!

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.