Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Angående dessa varmblodsdebatter

Originalinlägg: 28 feb, 11:40 av: Tesso
Många av ni som svarar försvara oss som har travare som ridhästar,jag har ingen nu men jag ska ta över en av mina gamla passhästar när hennes fölunge är avvand.Vad jag vill säga är att det är ett väldigt babblande om att man ska ta lektioner,rida för instruktör,och det går att tävla med dem och så vidare.Jag ger en eloge till er som gör det och önskar er all lycka på tävlingsbanorna.MEN det finns faktiskt såna som inte vill tävla eller rida dressyr och sånt.Man kan faktiskt ha en häst för att BARA rida också.Hästen blir inte gladare för att man rider dressyr eller tävlar med den.Man kan vara seriös hästägare även om man inte tar lektioner och inte vill tävla.Detta är inte menat som kritik mot nån utan bara en liten tankeställare om att alla inte är tävlingsintresserade.

Svar nummer 1: 28 feb, 12:09 av: !
Jag tror hästar mår bäst av lite omväxling, och att inte skadas på grund av felridning. Alla hästar borde dressyrarbetas och för att man skall veta att man gör det på rätt sätt är det bra att någon tittar på hur det görs, exempelvis en tränare. Jag tror att hästar mycket väl kan tröttna om de bara galopperas i skogen. Om de inte rids på rätt sätt får de förslitningsskador och dåliga ryggar (speciellt vanligt på travare tror jag). Sedan håller jag helt med om att man inte alls måste tävla, för vissa kan det dock vara ett mål att se fram emot och skärpa sig inför.

Svar nummer 2: 28 feb, 12:12 av: Liv till tesso
Hej Tesso!
Jag kan förstå dig så väl, men anledningen till den här debatten om varmbloden beror ju på att många är ledsna över att aldrig få nån respons för det fina arbetet de lägger ned på sina hästar. Detär självklart att de som endast promenadrider, eller tänar något hemma för skojs skull är värda Precis lika mycket som tävlingsryttate. Det är de som rider ENDAST för att de älskar sin häst och för att de tycker det är så roligt som ska ha den finaste elogen!!
Men jag vill ju oxå i det här svaret tillägga att man faktiskt kan få sitt varmblod att göra det mesta man vill....men man måste ALLTID jobba hårt! Och det vet jag att alla som rider för just tjusningen gör, på rätt sätt!!!
Stå på dig Tesso, och upp med hakan!!:)
Kramar Liv.

Svar nummer 3: 28 feb, 16:41 av: Bella
Varmblod et som inte blev en travare.
Jag har ett äldre vbl. Vi köpte henne till ridhäst för oss nybörjare. En perfekt häst , passar både min man och mig i storlek. Passade plånboken dessutom. Och tänk vilken, mysig snäll och go häst. Vi lufsar i skogen. Vi rider på gärden. Alltså inga tävlingar.Så för oss var det en toppenhäst.

Svar nummer 4: 28 feb, 21:35 av: Maja
Ja, jag menar liksom ! att hästar behöver omväxling. Den mesta omväxlingen får nog hästen när den får gå ut på utäcksfärd i världen med sin ryttare, i skogen, i byn, över ängar och över berg. Visst är dressyr underbart vackert och alla hästar behöver också dressyr som grund för att hålla och må bra. Men alla ryttare njut även av naturen. Den som sedan också vill kan utmana sig själv och sin häst till att nå bättre resultat på dressyr- eller hoppbanan eller med att kunna gå fort eller långt över stock och sten.
Hälsning Maja

Svar nummer 5: 28 feb, 22:39 av: Kajsa

Äh, travare skenar alltid i skogen, de vet ju alla!!

Svar nummer 6: 01 mar, 16:27 av: Camilla
Hallå! Har alla glömt kallblodstravaren!!
Jättebra skrivet i övrigt Tesso!!

Svar nummer 7: 01 mar, 19:02 av: Tesso
Lilla Rara Kajsa:Jag vet varför du tror att travare skenar i skogen,det är för att du inte klarar av att rida en travhäst.(alla ni andra ursäkta mig men jag kunde inte låta bli)

Svar nummer 8: 02 mar, 01:50 av: Sofie
Alla ni som säger att hästen måste jobba "rätt för att må bra...vad har ni för argument för det?
En "skogshäst" kan faktiskt må lika bra som en dressyrhäst fastän den inte kan gå på tygeln och jobba med ryggen....

Svar nummer 9: 02 mar, 08:37 av: Kajsa till Tesso
Lilla du, tror du jag skulle rida på en sån dära sak???
Det är travägare med travare som själva har berättat vad deras gunstlingar får för sig ute i skogen. De säger att när deras travare (de brukar ha kapplöpningar på fälten vid Ågesta) får igång travtraven så lyssnar den ej på ryttaren, har dessutom sett det själv, det hela slutade med att travaren gick omkull i ett dike som den inte såg för den just hade kommit upp i sin älskade trav!!!

Svar nummer 10: 02 mar, 12:04 av: Lina

Till Kajsa!!
Det kanske beror på att ryttaren inte klarar av sin häst,. Tänk på det!!!

Svar nummer 11: 02 mar, 15:17 av: Sofia P
Till Sofie: Jag tror att olika raser har olika bra balans, form och ryggverksamhet av sig själv. Ett halvblod som alltid går med huvudet rakt upp får problem med ryggen, liksom en travare som tillåts gå kvar i travform. En shetlandsponny eller fjording som normalt går med huvudet ganska rakt framåt och har kortare rygg tål det säkert bättre. De tyngre raserna är starkare, på bekostnad av rörlighet och elasticitet. En skogshäst KAN alltså må lika bra - den utsätts ju dessutom inte för några större påfrestningar som hoppning eller samling i dressyr. Men jag tycker det är dumt att ta risken att den INTE mår bra av det. Alla hästar mår bra av att ridas i form och lydnadsträna - de blir mysigare i skogen också då.

Svar nummer 12: 02 mar, 15:55 av: carola
Till KAJSA det du beskriver låter inte alls som någon tokig TRAVARE utan snarare som om den/dom som rider skulle vara tokig.

Svar nummer 13: 02 mar, 21:17 av: Tesso
Kajsa:det är klart att du inte kan rida en häst som du inte klarar av-det skulle ju skada ditt goda rykte bland dina vänner(om du har några)

Svar nummer 14: 03 mar, 03:47 av: Mia R.
Oxå till Sofie: Precis som Sofia skriver så är det för att förlänga hållbarheten på hästen som det är bra att försöka rida den i rätt form. Många travare har dessutom en lång rygg som det är viktigt att den är ordentligt musklad för att den inte ska få ryggont (gäller iofs alla hästraser). En häst som är travtränad jobbar ofta med bakbenen "bakom" sig och inte under sig och det ökar också riskerna för skador. Det är dessutom roligare att rida i skog och mark om både häst och ryttare är lite "riddresserade". Det blir lättare för båda. Trots allt så om man har en häst så vill man väl kanske kunna behålla den länge utan att stå i ständig kontakt med vet.? Att tappa kontrollen när man är ute och rider bevisar bara att både häst och ryttare behöver hjälp med sin ridning. De flest olyckorna inträffar när man är ute och rider själv...

Svar nummer 15: 05 mar, 09:52 av: Hille
Vad många av er inte tänker på är att en del av det travare som blir ridhästar redan har fått sin del av tävlingslivet. Många travare trivs därför med att "bara" ridas i skogen, de behöver inte mer omväxling, däremot tycker jag att man ska omväxla de aktiva travarnas arbete och rida dem i skogen lite mer.
Kajsa: Jag kan rida min sköthäst, (en fd. travare som var väldigt het på banan) utan bett och sadel, det gäller bara att kunna kommunicera rätt med hästen och få den att förstå att det inte behöver gå fort.

Angående dessa varmblodsdebatter

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.