Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Skarpare bett eller martingal?

Originalinlägg: 24 feb, 22:05 av: Louise
Jag har en connemara(13år)som börjat sticka när vi är ute i skogen.
Har fått rådet att laborera med olika bett men vad börjar man med?
Pessoa? två eller tredelat? gummi eller rostfritt?
Får jag samma effekt om jag istället sätter på en martingal? hur fungerar gummistropp? vad jag vill veta är egentligen vilket jag ska börja med att testa?????

Svar nummer 1: 24 feb, 22:12 av: Annica
Börja så mjukt som möjligt! Det bästa är att kunna rida sin häst på vanligt tränsbett, men vissa hästar är lite för heta/starka för att kunna ridas med sådana bett! Martingal hindrar hästen från att slänga upp huvudet och träffa ryttaren i ansiktet med nacken.
Jag hoppas att det går bra med din häst!!!!

Svar nummer 2: 25 feb, 07:15 av: Anneli
Hej Louise!

Jag tycker att byte till skarpare bett och hjälptyglar bara är en kortsiktig lösning i många fall. Efter ett tag har hästen kommit på hur den skall smita ifrån dessa nya grejor och gör på samma sätt igen. Om man däremot byter bett som tillfällig hjälp och samtidigt ändrar sin ridning så är det en annan sak. Vad gör din häst om du hela tiden aktiverar honom när du är ute i skogen? Tränar sidvärtsrörelser, ökar och minskar tempot, byter gångart ofta etc. Alla hästar kan ju sticka någon gång, men om den gör det regelbundet så är hästen olydig och man behöver därför jobba med lydnaden. Om hästen trots denna typ av arbete sticker iväg, så bli ARG! Sätt honom på hasorna en gång för alla (var nogrann med att ge eftergift så fort han lyder).

Om man skall betsla upp sin häst så tycker jag att det finns ett bett som är mycket underskattat: tredelat tränsbett. Detta är ju ett helt vanligt träns, så du får tävla dressyr på det om du vill, men de tre leden gör att hästen inte kan bita sig fast i det på samma sätt som i ett vanligt träns.

Jag tycker att pessoabett är bra också, eftersom man kan variera det så mycket - med eller utan delta, mildare eller skarpare beroende på vilken ring man fäster tygeln i etc. Jag har ett pessoa som jag använder t.ex. vid Hubertusjakter och jag tycker att det funkar bra.

En martingal hindrar ju alltså hästen från att slå upp huvudet, så om din häst gör det så kan den ha viss effekt. Nackdelen är att den hindrar de ledande tygeltagen.

Vad säger din tränare om dina problem?

Lycka till!


Svar nummer 3: 25 feb, 08:40 av: Maja
Intressant läsning Anneli. Jag tänkte själv säga att det handlar om hästens lydnad och att det är med det man skall arbeta i första hand, innan man börjar laborera med bett, som jag för övrigt inte vet något om eftersom jag aldrig haft ett liknade problem. Men konsekvens och eftergift som Anneli säger så snart hästen lyder det minsta och beröm. Tänk på att hästen alltid skall lyda, speciellt med att sakta av när du begär det. Tillåt den alltså inte att fortsätta trav när du vill sakta av bara för att den verkar tycka det är så kul, och inte trött som du trodde och då gör det ju inget. Då är det bättre att sakta av, skritta, och sedan låta hästen springa igen, när DU har sagt till.
Bli inte heller rädd för att bli arg riktigt ordentligt. Böj bak hästens huvud, så att den inte kan sticka. Det är bättre än att sitta och dra lite allt för jämnan och vara irriterad. Du kanske redan har tagit i med hårdhandskarna och det inte hjälper, då skall du självklart bortse från det jag sa senast. Att bli heligt förbannad bör man ju bara bli någon enstaka gång, hästen skall ju känna att man är en trygghet i första hand, någon som ger långt mer beröm än klander.
Hälsning Maja

Svar nummer 4: 25 feb, 13:01 av: Maja
OBS, det lät lite tokigt när jag sa "böj bak hästens huvud", då menade jag klart inte rakt upp utan åt sidan. Ta alltså åt dig hela ena tygeln.

Svar nummer 5: 25 feb, 17:54 av: Anneli
Och en sak till: hur funkar det när du rider hemma i paddocken? När man har denna typ av problem ute i skogen är det ganska vanligt att de finns även vid ridning på bana, men att de då yttrar sig annorlunda. Om man har en häst som sticker ute är det väldigt viktigt att jobba igenom halvhalter och förhållningar hemma. Hästen skall stanna när du vill och INTE gå 2-3 steg extra. Börja med att träna i skritt och gör halt. Fortsätt därefter i de andra gångarterna och träna avsaktning-igångsättning-avsaktning så att hästen blir lydig och uppmärksam. Men tänk på att inte börja trava förrän det funkar bra i skritt. Det kan kanske vara lämpligt att göra denna typ av övningar i paddocken (eller i hagen/på gårdsplanen) ett kortare pass varje gång innan du rider ut så att hästen redan från början är lydig och alert.

Svar nummer 6: 25 feb, 21:23 av: Sofie F
En sak till Anneli: Du kan inte bara säga tredelat bett. Det med platt mittendel är skarpare än vanligt tränsbett och det får man bara från och med i år tävla dressyr på. Det med rund mellandel har man fått tävla dressyr på ett längre tag men det är mjukare än vanligt tränsbett.
Att "böäja bak hästens huvud" går tyvärr inte göra med pessoabett för att den har förmågan at när man ska svänga, böja eller ställa hästen kör hästen upp huvudet, med vissa undantag.
Ifall din häst sticker måste du lära dig att slappna av för att om du spänner dig uppfattar hästen DIG som en fara i form av ett rovdjur.
Springandet kan åxå bero på förra ägaren o.s.v.

Svar nummer 7: 26 feb, 16:21 av: Regina Till Louise
Hej Luise!
Jag vill rekomendera vanligt äppelbett, utan krusiduller. Tänk på att hästen är väldigt känslig i munnen, och att du provar med tjockare bett i munnen(äppelbett). Ju tjockare bett- desto snällare i munnen, kombinera detta med en enkel martingal.jag har haft en enormt het ridhäst(russ/halblod) och han älskade att arbeta, och var väldigt framåt, och tog överhanden i ren iver. Jag tränade mycket dressyr, med förhållningar, halvhalter, och uppmärksammade honom med mjuka tygeltag. Mycket av hans sätt att rusa tex mot hinder, berodde på min dåliga balans! han hade svårt att balansera upp mig, för att jag inte satt mitt över honom.när jag fick ordning på detta, så reds han med Gummipessoa bett, och inget annat, och av detta fick jag en alroundhäst, som var väldigt lydig, och tuff och modig. Att sitta och dra i tyglarna för att få stopp gav negativ effekt för oss. Och gummibettet blev vår snälla lösning, kombinerat med mycket dressyr, och ständig check av min balans(sits). vi tävlade Sundre fälttävlan tillsammans(sveriges svåraste lätt bana) sades det då att det var. och vi kom runt utan fel..Vi knep 90 tal rosetter under våra år, och det är nu mitt livsverk. Okapi som min livskamrat hette var endast 154 cm, men hade ett hjärta av guld, och blev ett med mig. jag hade min okapi i 10 år, och en Cysta satte punkt för honom när han var 13 år. Snyft. Var var vi?
Jo prova nu mjuka hjälpmedel. Ju fler hjälpmedel du har desto mer komplicerar du till det tror jag.
Rid i sällskap, och tempoväxla under koncikventa former.När din häst rusar, så rid på stor volt, och överraska honom med nya riktningar hela tiden Förstår du?
MVH Regina från Gotland.

Svar nummer 8: 28 feb, 08:39 av: susanna
gummi bett är det dom lyssnar mest på tycker jag.


Svar nummer 9: 24 jun, 20:48 av: Carro
Hej!
Har du tittat så att hästen inte lägger tungan över bettet? Om den gör det så skaffa ett tungfelsgummi, som du sätter på ett vanligt tränsbett. Jag tycker inte att du ska sätta på ett starkare bett. Oftast gör det hela saken värre efter ett tag. Det är bättre att träna dressyr i ett lugnt tempooch så fort du märker att hästen är på väg att "sticka" så stannar du hästen i några sekunder så att den känner att det är du som bestämmer. Lycka till!

Skarpare bett eller martingal?

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.