Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: arab-VBL

Originalinlägg: 11 mar, 12:56 av: ANNE
Jag har ett brunt VBL sto jag har tänkt betäcka med en vit arabhingst. Är det nån som har en sån korsning, får du gärna berätta vad den fick för färg, temperament, mkh mm...Jag vill ha en liten ,lätt häst med lhoppkapacitet.

Svar nummer 1: 11 mar, 13:08 av: Magdalena
Ursäkta, men VARFÖR ska du korsa de två raserna? Om det nu blir så att du inte kan ha kvar resultatet (fölet), vem tror du köper den? Inte någon som är duktig och kan jobba vidare med hästen i alla fall. Köp en "färdig" häst som är som du vill ha den istället och om du absolut ska betäcka, så ta en travhingst så att avkomman blir något som går att sälja och kan hamna hos någon "vettig" människa. Tyvärr hamnar mysko korsningar hos människor som inte kan så mycket om hästar allt för oftast.

Svar nummer 2: 11 mar, 13:16 av: Anna
Jag håller verkligen med Magdalena! Jag är skittrött på alla dessa underliga korsningar folk avlar fram. Text-TV är ett fint exempel. Vad är planen med att betäcka tex ett varmblod med en arab om man nu inte ska behålla den, tror dom att det ska gå ihop ekonomiskt?
Om du vill ha hoppkapacitet så är väl ett varmblod inget att satsa på!? Hästar är billiga idag så du kan lätt köpa en häst för de pengar du får lägga ner på att föda upp en unghäst. Du kan ju inte heller jämföra andras korsningar och tro att din häst skulle bli liknande dom på något sätt! Du verkar ju inte särskilt seriös heller när du börjar snacka om "vit arabhingst" bla bla bla. Vad har färgen med saken att göra?

Svar nummer 3: 11 mar, 13:49 av: Ûber
antagligen har väl grannen en vit arabhingst så hon slipper betala språngavgift. Fram för seriös avel!! Men inte ens de kan ju sälja sina unghästar idag.

Svar nummer 4: 11 mar, 14:37 av: carola
hej.
det enda jag kan säga är att det står en häst i samma stall som jag som är den korsningen.
mamman var brun och pappan vit avkomman är vit med mycket arabkaraktär ngt grövre,mycket snäll och har ej travar steget kvar .
mvh/carola

Svar nummer 5: 11 mar, 14:46 av: LINDA
Hej Anne!!

Vem har sagt att hon inte har tänkt att behålla fölet?????
Travare kan bli VÄLDIGT DUKTIGA hoppare, bättre än HBL tom.
Vad är det för fel att korsa VBL + ARAB????
HEJAR PÅ DIG ANNE.
MVH LINDA...


Svar nummer 6: 11 mar, 17:10 av: lycka
Jag tycker att ni ska sluta tracka ner på folk som vill avla,
Jag håller med ovanstående VEM har sagt att hon inte ska behålla fölet?
Att ta föl efter sitt eget sto är ej fel då har man ju lite hum om psyket.
Och så vet man vad den varit med om

Svar nummer 7: 11 mar, 21:02 av: Maja
Satt just idag i bilen på väg från jobbet och funderade på att korsa en arab med ett varmblod, för att få en distanshäst. Rider en arab jag tränar för distans och rider ibland i ihop med travare. Oj, vilken häst man skulle kunna få, till att orka, till att kunna jogga på i trav om man hade turen att få det bästa med i den hästen från de båda raserna. Ja, det låter spännande.
Hälsning Maja

Svar nummer 8: 11 mar, 22:21 av: A-C
Som de flesta vet ligger araben till grund för det engelska fullblodet genom hingstarna Byerley Turk, Darley Arabian och Godolphin Arabian. Byerley Turk var en berb medan de andra två var arabhästar. Både berberhästen och arabhästen är orientaliska hästar som härstammar från samma område. Dessa tre hingstar ligger även till grund för världens alla varmblodstravare (även morganhästen). Arabhästen används och har använts sedan lång tid tillbaka för att förädla och förbättra exteriören på andra raser. De har tom. använts framgångsrikt för att förädla kallblodsraser. (Halvblodshästar har uppkommit genom korsningar mellan kallblod och fullblod från början).
Det bästa är trots allt att kombinera två hästraser som är så snarlika varandra som möjligt.
Travaren har arabiskt ursprung, är av en lätt modell (mycket fullblodslik) avlad för kapplöpning och är uthållig.
Denna beskrivning stämmer mycket väl in på arabiska fullblod också. Den franska travaren har ofta mer ridhästmodell än den amerikanska och kan mycket väl passa att korsa med arabiskt fullblod. Korsningar Arab fbl/varmbl. travare ger ofta bra hopphästar och distanshästar. En bekant till mig har ett av sveriges största arabstuterier. Hon har erfarenhet av uppfödning av arabhästar sedan årtionden och dömer arabutställningar internationellt. Hon är även med i landslaget i distansritt. Och sist men inte minst. Hon föder även upp varmblodstravare till travet OCH till distansritt. Hon har flera lovande arab/travarkorsningar. De har alla fått mycket arabtyp och en exteriör som lämpar sig bra till ridning. Tänk också på Jappeloup som var travarkorsning. Franskmännen använder ofta varmblodstravare, angloaraber och anglonormander i hopphästaveln. Det har visat sig att kombinationen ger mycket framgångsrika hopphästar av världsklass.

Vad det gäller nedärvning av färger så måste man veta vilka fler färganlag hästarna har än de som syns. Mitt sto som är fux har fått två bruna föl med en skimmelfärgad hingst. (Fölen är helsyskon) Stoets föräldrar är bägge skimmlar. Skimmelfärgen är dominant, den syns alltid om hästen bär på anlaget. Eftersom mitt sto inte är skimmel har hon heller inte fått något sådant anlag alls. Det krävs anlag för fux från båda föräldrarna för att fölet skall bli fuxfärgad. Mitt stos bägge föräldrar hade alltså anlag för både skm och fx. Hon fick fuxanlagen från båda föräldrarna och har bara anlag för den färgen att föra vidare. Hingsten som hon betäcktes med hade ett anlag för skm (Hade han haft två hade fölen blivit skimmlar eftersom anlaget är dominant till skillnad från fux som är recessivt (det krävs dubbelt anlag för att färgen skall synas). Eftersom fölen blev bruna måste han ha ett anlag för brunt också. Det har han fått från sin mor (fölens farmor) som var brun. Fölen har alltså anlag för fux från stoets sida och anlag för brunt från hingstens sida.
Som du förstår är det väldigt svårt att förutse färgen. Man måste bl a. veta hästarnas förfäders färger en bit bakåt för att se vad de har nedärvt. Att förutse hästens färg innan den är född är näst intill omöjligt. Har hingsten dubbla anlag för skimmel kommer dock fölungen också att bli det. Hör med ägaren vad hans tidigare avkommor har fått för färg. Har de enbart blivit skimmlar är det sannolikt att han har färganlaget för skimmel dubbelt (från bägge föräldrarna).
Tänk på att ta en godkänd hingst till ditt sto. Ta inte billigaste eller närmaste. Leta upp en hingst som uppfyller stoets svagheter.
Lycka till!


Svar nummer 9: 12 mar, 09:38 av: ANNE
jo, jag ska behålla fölet!! Och de ä r en godkänd hingst, jag vill betäcka med en arab för att avkomman ska få ett bra steg...

Svar nummer 10: 12 mar, 12:05 av: carola
Araben nedärver mycket av sina annlag när det gäller korsningar.
jag tror att du fått en jättebra beskrivning från A-C tack för den.
och lycka till med avlandet.

Svar nummer 11: 12 mar, 12:06 av: Anna
Jag blir bara SÅ trött.... Kan nå´n av er s.k. uppfödare tala om varför man korsar olika raser för att sedan bjuda ut dom via text-TV för max 10.000:- spänn? Rent ekonomiskt är det ju en katastrof och även OM det blir en trevlig häst så är det ingen som vill ha den eftersom hästar med s.k. "fina" härstamningar bjuds ut för en spottstyver idag.

Svar nummer 12: 12 mar, 12:07 av: maria
Två saker:
1. Araber är väl inte direkt kända för att ha bra steg!? 2. VARFÖR köper du inte en häst med de egenskaper du vill ha istället?

Svar nummer 13: 12 mar, 12:09 av: Anna
Det är väl typiskt med alla dessa annonser om "skäck till salu", och inte ord om härstamninf eller ras!? Huvudsaken att det är en skäck tydligen eller?

Svar nummer 14: 12 mar, 13:49 av: ANNE
araber har visst bra steg! jag tyckte oxå att det vat en konstig korsning ibörjan, innan jag fick vat för några dars sen att min familj hade ordnat en hingst till henne.jag vill inte ta en travhingst pga. att jag vill använda avkomman till ridning.Och köper ingen annan pga. att det vore roligt att få en avkomma efter min älskade häst.och jag tar inte tex, ett HBL pga. att avkomman ev blir för stor, då jag vill att den endast max. få bli ca 150-155 cm....

Svar nummer 15: 12 mar, 14:28 av: Über
Hur bra steg har en arab? Varför inte ta en hbl-hingst som är känd för att ge små avkommor. Tänk lite framåt är du snäll. Allt kan hända och hur gärna du än vill kanske du inte KAN ha kvar hästen. Då är det väl bättre om du har fött upp nåt som går att sälja utan alltför stor förlust?

Svar nummer 16: 12 mar, 14:29 av: aNNE

SKA EJ SÄLJA.

Svar nummer 17: 12 mar, 15:11 av: lollo
Anledningen till att man inte avlar på vbl hingstar beror oftast på att dom är väldigt dyra 7000-60000 i levande fölavgift vilket faktiskt är betydligt dyrare än hbl.
men jag har ett bra tipps det har precis kommit en vbl hingst till sverige som stått utomlands förut i avel.
han är efter Nevele pride och har en väldigt stark stam, kostar inget i bokning och endast 500 i lev föl för att avkommorna ska få vara startberättigade i bredish crown jätte billig pga att ägaren vill ha ut så många avkommor som möjligt, jag tror knappast att erbjudandet kommer igen. kontakta mig så skickar jag över mer info

Svar nummer 18: 12 mar, 17:12 av: Zizi
Jag har en avkomma som "mamman" mest troligt är varmblod och "pappan" en känd vit arabhingst. Det är en trevlig häst med mycket fint steg och är lite grövre än araberna brukar vara.. Han är brun med svart man och svans, jag vet inte hur mamman såg ut. Han är lättlärd, pigg, robust och lite envis. Mankhöjd 162 cm, och är lite nervös Tror man att det blir en trevlig häst (det beror ju på hästarnas temprament också) ska man ju självklart få avla så. Tycker att det är så irriterande med allt snack om hur mycket en häst är värd och så. Avlar man åt sej själv tänker så tänker man nog inte på pengar i första hand utan det som Anne frågar om. Lycka till oavsett vilken hingst du väljer.
H Cissi

Svar nummer 19: 12 mar, 22:14 av: Maja
Tack så mycket A-C det var jätteintressant att läsa, jag skrev ut det.

Svar nummer 20: 12 mar, 22:17 av: Karolina
En av de bästa ponnyerna jag haft någonsin är korsning arab-varmblod. Hon är idag 23 år, piggare än någonsin. Under sin glansperiod gick hon Svår hoppning och fälttävlan, har gått SM. Hon har inget som påminner om varmblodet utan ser ut som en arab, alla som sett henne tycker att hon är underbart vacker. Hon har ett temerament som är helt underbart, lydig, men är dock ganska het och svårriden. Steget är inte det allra bästa, men räcker klart till.
Men om man skall komma med något negativt, är du ute efter en stor häst blir det nog fel, risken finns att avkomman blir liten (D-ponny, liten häst).
Jag tycker inte att du skall tveka - betäck med en arab!

Svar nummer 21: 13 mar, 11:40 av: Anna
Bara för att din korsning blev väldigt lyckad så kan du väl inte påstå att det är ett säkert kort att satsa på en arab/vbl-korsning om man vill hoppa!?? Maja! Varför vägrar du svara på frågan om VARFÖR du inte köper en häst i stället? Jag äger själv en korsning vbl/halvblod och hans temperament har inga som helst likheter med sin mammas, det är en trevlig allroundhäst men inte mer. Jag älskar honom över allt, men ofta undrar jag varför jag var så jävla dum och betäckte mitt vblsto. Idag har jag gjort det jag skulle gjort då (1990), köpt mig ett halvblod (en tvååring) med stam för hoppning. Min korsning är ev. till försäljning men det är inte lätt att hitta rätt köpare till en så´n häst. Jag var fast besluten att inte sälja honom men förutsättningarna förändras, en häst kan bli över 20 år så hur kan du säga redan nu att du inte ska sälja!? Jag vet att jag vill ha en BRA häst för hoppning och det blev inte han tyvärr.

Svar nummer 22: 13 mar, 13:20 av: Karolina
ANNA!
Självklart kan du aldrig vara säker på att avkomman blir bra men det gäller ju både avel mellan samma ras och korsningsavel. En undersökning bland Sveriges tävlingsponnyer visade att korsningsponnyerna var de som hade nått bäst resultat i alla dicipliner. När jag tävlade ponny så fanns det flera bra arab-varmblodskorsningar på tävlingarna (hur det är nu vet jag inte). Har aldrig haft problemet att min ponny inte skulle gå att sälja, det var många som kom fram och frågade om jag inte ville sälja henne, valde i och försig att behålla henne.
Tycker det A-C skrev var mkt bra skrivet!!!!!!
Det blir mkt uthålliga och sega/tåliga hästar, smäckra och graciösa.

Svar nummer 23: 14 mar, 22:43 av: Anna
Nu är det väl så att det är överlägset fler korsningsponnyer som gått bra jämfört med stora hästar!?

Svar nummer 24: 16 mar, 12:11 av: maria
Om man nu vill ha en hopphäst så finns det bra mycket säkrare kort att satsa på än att betäcka ett vbl med en arab, det måste väl alla hålla med om ändå!? Det finns naturligtvis en chans att det blir bra, men den chansen är ju så mycket större om man väljer en stam som är avlad för just hoppning och inte för att springa fort i trav.

Svar nummer 25: 16 mar, 16:14 av: Sanna
A-C, Vad finns att tillägga? Bra skrivet!
Möjligtvis till alla er som rackar ned på korsningar:
Vad får man om du betäcker ett halvblod med en för Hbl-aveln godkänd hingst? En korsning?
Nej, ett svenskt halvblod, sveriges(världens?) mest korsningsbetingade "ras"!
Fullblod/hbl=svenskt halv blod.mm. mm.
Många fler raser är godkända inom halvblodsaveln i Sverige.
Det Svenska halvblodet är en prestationskorsning, och i vissa avseenden en lyckad sådan.
Det trodde jag alla visste?!
Har nån tänkt på att tjejen kanske ville ha en trevlig, mysig allround häst efter sitt sto?
Jag ser inget som helst fel i det.
Jag äger själv en godkänd arabhingst, i år betäcker han dels araber, dels andra raser.
Flera av icke araberna har varit korsningar , där ägarna syftar till att få fram trevliga korrekta familjehästar, eller som framtida ersättare till stoet som kanske blivit till åren.
Det är avels planering så god som någon.
Det är ingen av dom jag pratat med som syftat efter ekonomiska vinningar med sin korsnings avel.
En intressent hade ett travarsto som hon tävlade distans med, och ville nu ta en ersättare efter henne, samtidigt ville hon få upp storleken lite(därför jag hänvisade henne till större hingst). Är inte det avelsplanering?
Innan jag köpte min hingst betäckte han mycket tävlingsponnys, vilket gav fina resultat.
MARIA: Varifrån har du fått att araber inte har bra steg?! Det varierar naturligtvis från individ till individ, men sämre, generellt, sett är det inte!
/ Sanna

Svar nummer 26: 16 mar, 16:17 av: Sanna
Obs!
Glömde skriva "arab", skulle stå: Vad får du om du betäcker ett halvblod med en för hbl.aveln godkänd ARAB hingst?
Jo, ett svenskt halvblod.

Svar nummer 27: 17 mar, 14:45 av: Anna
Sanna! Som maria skriver finns det betydligt säkrare kort att satsa på om man vill ha en hopphäst med bra steg än att korsa ett vbl med en arab, det borde väl du som håller på avel veta!? Jag har inte sett en enda arab med steg som varit nå´t extra och dom är ju inte direkt överrepresenterade på dressyrtävlingar....

Svar nummer 28: 17 mar, 14:49 av: Anna igen
Sanna! En sak till! Du tror inte det finns en ANLEDNING till att det finns en del raser som är godkända för halvblodsaveln och andra som inte är det? Vill bara avsluta med att säga att det är billigare, enklare och säkrare att KÖPA hästen med de egenskaper man söker, särskilt idag när det är så billigt med hästar!

Svar nummer 29: 18 mar, 11:09 av: A-C/Qasim Arabians
En av de största anledningarna till att arabhästen inte syns så mycket på tävlingsbanorna är att de är så små. En arab på 150-155 cm har svårt att hävda sig mot större hästar på 160-170 cm. Både vad gäller dressyr och hoppning. Det finns flertalet bra tävlingsponnyer, både renrasiga och arabkorsningar som är mycket framgångsrika på internationell nivå.
Faktum är att man vill ha ca. 25% arabblod i de svenska ridponnyerna, framförallt för att få en liten ädel och lättriden häst med ett "storhästutseende".
Vad gäller araber och hoppning är en av nackdelarna att araben har kortare rygg än andra raser. Det kan göra att de har svårt att hoppa längdhinder (undantag finns). Skall man ha en ren arab till hoppning bör man alltså leta upp en med så lång rygg som möjligt. Arabkorsningar brukar få en bra längd på ryggen. Fördelarna med en kort rygg är att de blir starkare och orkar bära tyngre ryttare. Det är mycket ovanligt att en arab får ryggproblem. De får även lättare att sätta under sig bakdelen.
Arabhästen har ofta stora luftiga framåtgripande rörelser med bra hasaktivitet. De skall ha så lågt ansatta hasar och karpalleder som möjligt med korta skenor, vilket ger bra gångarter och hållbara ben. Vissa araber kan ha en tendens till lite kort skritt därför bör man i första hand kolla den gångarten om man skall köpa arab eller betäcka sitt sto med en arab. Galoppen är ofta bra med långa vägvinnande språng. Skritt och galopp hänger ju oftast ihop. Bra skritt - bra galopp. Dålig skritt - dålig galopp, men faktum är att flertalet araber som jag har träffat har haft en mycket bra galopp trots att några av dem haft en mindre bra skritt. Araben har ofta lätt för att samla sig i galopp och "vända på en femöring". Alltså en utmärkt tidshoppningshäst.

Svar nummer 30: 18 mar, 12:00 av: Anna
Jag är inte emot araber men att däremot korsa ett vbl med en arab för att få en hopphäst med bra steg tycker jag är väl chansartat! Skulle rekommendera att köpa en ren arab hellre i så fall.

Svar nummer 31: 31 mar, 10:42 av: Sanna
Nu var det länge sen jag var här...
Och inte behöver jag svara på nåt heller för det har A-C skött strålande.
ANNA: Ja visst finns det en anledning till att vissa raser är godkända för halvblodsaveln, däribland arabiskafullblod.
Tyvärr avlar dom flesta kortsiktigt, och jag skulle tro att det är därför dom använder araber så lite.
Anna är välkommen att maila mig om hon vill fortsätta disskutera, då jag sällan besöker denna sida.
Detsamma gäller A-C som verkar vara en arabtjej med koll på läget.
Ha det bra med era hästar och lycka till med avlandet!
MVH;
Sanna

Svar nummer 32: 20 apr, 15:29 av: L-P
Asså, vad är det för fel på folk igentligen! Anna och Maria tex. Det finns så mycket bra araber på tävlingsbanor runt om i landet, för att inte tala om arab-korsningar! Och varmblod+v. korsningar är oftast jättebra på de flesta disipliner! Kolla ex.vis Jappeloup fr Frankrike: 158cm, varmblod-eng.fullblods korsning! Tillhörde länge VÄRLDSELITEN I HOPPNING!! Kolla godkände fullblodsarabhingsten(obs! reklam) AYDIN som bara är 147cm hög, han har dispans att tävla bland
STORA hästar och hoppar MEDELSVÅR!! Anne lyssna ej på dessa som inte vet ngt. om dessa raser utan betäck ditt sto med en arab, välj gärna en större arab för bäst resultat, det finns hingstar(araber) som är uppemot 160cm! Kontakta SAHF för hingtlista om du vill veta mer och lycka till!

arab-VBL

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.