Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Avla lättklasshästar ??

Originalinlägg: 18 mar, 23:10 av: Helena
Lättklasshästar behöver man inte avla - dem får man på köpet när man avlar för prestation, brukar det heta. Men jag kan inte låta bli att undra lite. Jag har haft ett par yngre hästar som jag har sålt. Snälla att hantera men med nerv och såpass krävande att de inte är några nybörjarhästar.De reagerar båda direkt på en okänslig hand! Inga svårklasshästar men troligen ok i lätt och kanske medelsvår. Den ena var lite trävad och startad i kvalitén och i clearround. Den andra bara skogsriden. Men att sälja dem har verkligen inte varit lätt!! Nästan alla vill ha antingen snälla familjehästar eller hästar som är tävlade åtminstone på LB nivå. Jag begärde inga fantasipriser 35.000 respektive 25.000. Jag kan inte annat än dra slutsatsen att det är just lättklasshästar som man borde avla. Genuint snälla och lugna hästar som kan gå lite enkla klasser i både hoppning och dressyr.

Svar nummer 1: 19 mar, 08:14 av: Nicky
Jag kan bara prata för mig själv (tävlar MSV-hoppning och utbildar unghästar) men jag tycker verkligen inte att man ska avla fram lättklasshästar, de kommer sas ändå precis som du skriver. Nu har ju du inte skrivit hur gamla dina hästar var men en ung häst med bra stam och som är lite utöver det vanliga betalar jag gärna en liten större slant för. Problemet är väl istället att det finns för mycket hästar i Sverige och att man däför får svårt att sälja - verkligen köparens marknad om man säger så. Jag har två unghästar för tillfället - en efter Rastell och en efter Electro - som båda verkar kunna bli mycket bra. Men jag tänker behålla dem tills jag får ut de pengarna som de är värda. När en häst når en viss nivå brukar de inte vara speciellt svårsålda. Men det är mycket annat som spelar in också när det handlar om att sälja hästar i Sverige och dessutom få betalt för dem, bla är kontakter i branschen mycket bra att ha. De duktigare ryttarna vill oftast veta vem som fött upp och utbildat hästen, det räcker inte bara att visa en bra hopphäst för dem. Vore roligt om du berättade lite mer om hästarna du sålde - stam osv.

Svar nummer 2: 19 mar, 08:59 av: Anneli S
Detta var en intressant diskussion! Vi satt häromdagen i stallet och drack kaffe och diskuterade detta ämne. Jag inbillar mig att problemet idag är att de hästar som man s.a.s. får på köpet när man prestationsavlar i allt högre grad har ett temperament som inte passar de ryttare som är intresserad av hästar med deras kapacitet. Hästarna är alltså för svåra för ryttare som är intresserade av hästar med kapacitet för lätt klass och är inte tillräckligt utvecklingsbara för ryttare som klarar av deras temperament. Hästhållningen i Sverige har förändrats oerhört mycket under de senaste 10 åren. Jag tror att andelen ryttare som endast är intresserade av ridning som ett sätt att få avkoppling har ökat. Dessa ryttare vill ha en snäll och lätthanterbar häst som de kanske vill träna med en gång i veckan och tävla en gång varannan månad, rida Hubertusjakt på varje år o.s.v. Titta på alla "nya" raser som har blivit populära de senaste åren! Vad har många av dem gemensamt, jo de saluförs som "familjehästar", "kan ridas av alla" o.s.v.

Så jag tror att vi om några år kommer att få en situation då en massa unga halvblodshästar "blir över". Kanske blir det då som i Tyskland, där många unga halvblod slaktas redan som 2-åringar för att de inte verkar vara tillräckligt utvecklingsbara. Jag känner mig rätt kluven till en sådan situation. Visst vill jag våra svenska ryttare skall få bra hästar, men är det verkligen sunt att 80% av aveln sker för kanske 10% av ryttarna?

Hoppas vi kan fortsätta denna debatt! Jag är själv "buskryttare" (tränar dock dressyr varje vecka). Det vore kul att veta vad folk ur alla kategorier av ridsverige tycker!


Svar nummer 3: 19 mar, 10:26 av: Scilla
Mycket bra skrivet Anneli!!!!!!

Jag har sett allt för många halvblod som är allt för svårridna för att ens kunna gå lätt klass men de har en stam som avslöjar mycket kap. bakom.

Jag tror att folk glömer bort den viktigast delen i avelen nämligen ridbarheten!

Jag har själv en sto efter Anart som har en helt otrolig ridbarhet och ett fantastiskt huvud men hon har dock inte kapacitet för några högre klasser men hon duger alldels utmärkt till mej som inte heller har kap. för några högre klasser. Men jag tycker ändå hon är värd att avla på just för hennes ridbarhet är så bra....


Svar nummer 4: 19 mar, 10:49 av: Putte
Trenden tycks mer och mer gå åt att folk vill ha mindre, snälla och lätthanterliga hästar, där ryttaren nöjer sig med att tävla lätt klass om hon nu alls vill tävla. Nackdelen med prestationsaveln är ju precis som flera av er säger, att de hästar som "blir över" dvs inte har tillräcklig kapacitet för eliten, inte kan ridas av vem som helst. En ond cirkel.
Att avla för framtiden kan mycket väl betyda att ändra inriktning mot (mindre) lugna lättklasshästar. Själv satsar jag på dressyr och tycker att ridbarheten är enormt viktiga! Hög kapacitet räcker tyvärr inte om man kanske inte kan rida in på en bana med hästen pga nerver. Mycket intressant diskussion!

Svar nummer 5: 19 mar, 10:57 av: Mia R.
Det jag tycker är synd är att det kan vara stört omöjligt att få veta vilket humör en hingst nedärver. Hur mitt sto är vet jag som ägare, men hur får man reda på vad hingsten lämnar för temperament? Tävlingsresultat och exteriör säger inte mig om han lämnar föl som kan bli heta och nerviga = svåra, eller om de blir flegmatiska. Som stoägare vill jag ha en hingst som matchar mitt sto både exteriört och i temperament, men vaar hittar jag sådan info? ASVH är ingen hjälp och att vända sig till hingstägaren ger inget heller...

Svar nummer 6: 19 mar, 16:58 av: carina
Man glömmer ofta att titta på temperamentet i aveln. Det viktigaste verkar vara kapaciteten. Jag har själv fött upp hästar i 15 år och följer noga fölens utveckling när det gäller temperamentet. Inga "dumma" ston i avel. Det finns ju tyvärr en del som säger: jag tar ett föl på mitt sto så blir hon nog trevligare. Stona präglar ju sina föl efter sitt eget sätt. När det gäller hingstarna så måste hingsten tilltala mig BÅDE temperamentsmässigt ock kapaciteten. Jag har faktiskt vänt med mitt sto när jag träffade hingsten, en mycket duktig hopphingst. Men fy vilket temperament.

Svar nummer 7: 21 mar, 20:24 av: Helena
Mycket kul att se att det är så många som funderat i samma banor som jag.
I förra numret av Ridsport var ett reportage om den engelske dressyrryttaren David Pincus. I reportaget stod att i England är man SÅ konstiga för där vill man ha tävlingshästar som det går att rida ut (hack). Reportern tyckte att det var konstigt att kräva något sådant!

Jag håller definitivt med Carina att man borde få någon sorts deklaration av hingstens temperament också. Lugn eller het åtminstone. Lite av det går att utläsa i det allra senaste nummret av Ridsport där hingstproven refereras.


Avla lättklasshästar ??

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.