Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Förtroende med hästen!

Originalinlägg: 26 mar, 19:42 av: Cecilia
Hej
Jag är lite sorgsen över allt som alla skriver om ex. "min häst bits", "transportproblem" osv osv. Jag tycker att om nu hästen är rädd eller något liknande så försök förstå hästen. Lyssna på vad den har att säga. Ta allt från början lugnt och samsat i hästens takt och på hästens vilkor. Visa hästen det den är rädd för som en kul grej, visa inte att du tycker hästen är läbbig när den sparkar eftersom då tror den att det är något farligt. En häst vill arbeta och inte bli sårad. Just nu tycker jag att ni som säger att "min häst går inte att lasta" är dumma. Såna borde inte ha häst eller över huvudtaget inget djur. Hästens liv bygger på arbete, lära och glädje och du som ägare har ansvar för det då tycker jag att du även ska ta ditt ansvar och vara hästens vän och inte någon som inte förstår. Hästens liv bygger alltså på förtroende. Detta är riktat mot er som, tja ni känner nog på er om det är riktat mot er! Bygg ett förtroende med er häst. Är det någon som håller med mig?

Svar nummer 1: 26 mar, 19:44 av: Cecilia
Nu säger jag inte att alla människor är perfekta men alla människor har ett ansvar!

Svar nummer 2: 26 mar, 22:53 av: Anneli S
Cecilia, jag tycker att det är oerhört fräckt av dig att säga åt folk att de inte borde ha häst bara för att de har bett om hjälp med lastning. Dessutom så tycker jag att du har fel på några grundläggande punkter. Det är väl självklart att man inte skall piska upp sin häst för att den blir rädd, men att hålla på och säga "såååjaaa" och mjäka är bara att göra problemet värre. En häst kan bara leda eller ledas och de flesta människor vill väl leda hästen. Vilket förtroende får hästen för en ledare som genom sitt beteende understryker att det som hästen tycker är läskigt verkligen ÄR det? Hästar kan ju inte förstå vårt talade språk, däremot kan de läsa vårt kroppsspråk. Jag tror generellt att vi kommer mycket längre med att behandla hästar bestämt (men vänligt). Hästen blir också mycket lugnare då - har man befäst sin ledarposition och uppträder lugnt så vet hästen att den inte har något att frukta.

Sedan är det så att alla (de flesta) hästar som sparkar efter sina skötare inte gör det för att de är rädda. En del gör det för att de känner att de har ett övertag och vill ta över ledarpositionen. Detta är inget hästen gör för att vara elak. I naturen är det inte bra för en hästflock att ha en svag ledare och därför måste en sådan bytas ut. Det vi skall göra när en häst börjar testa gränserna är att påpeka för hästen att vi fortfarande vill vara ledaren. Vi kan ju dock inte göra detta genom att slåss med hästen, men viss fysisk kontakt måste ofta till samt en oerhörd konsekvent behandling av den akutella hästen.

Jag tycker nog att du tenderar till att förmänskliga hästar lite. Jag tror knappast att mina hästar blir "sårade" för att jag står och hoppar och svär över dem när de smiter ur hagen tredje gången samma dag och rejsar omkring på vallen. Däremot blir de konfunderade om jag ändrar mitt beteende och mitt kroppsspråk och kan därför känna sig osäkra.


Svar nummer 3: 26 mar, 23:51 av: LO
Anneli,jag håller med dig!!!
en häst ska veta att det inte är någon ide att hålla på att tramsa med självklart ska man visa det på ett sätt så hästen inte blir rädd!!
istället för att "slå" hästen räker det att ryta till på skarpen en gång,det hjälper. man kan inte stå och skrika långa ramsor för att hästen inte gör som man vill för vem lyssnar till en högljud människa som skriker?
det är självklart att man ska ha förtroende till varandra men det ska va du som är ledaren inte hästen!

Svar nummer 4: 27 mar, 08:07 av: Putte
Förtroende har hästen för sin flockledare, den följer den genom eld och vatten. Så länge du inte ger hästen en anledning till att ifrågasätta ditt ledarskap kommer den att lita på dig. I flocken blir uppstickare antingen den nya ledaren, eller mer eller mindre bryskt satt på plats. Om du är ledaren följer din häst dig överallt, och den går också fram där du ber den. Personligen har jag aldrig sett hästar skrika till varandra, men att man svär över dem ibland må väl vara tillåtet? Och, tillåt mig småle, har aldrig sett en häst bli sårad heller.

Svar nummer 5: 27 mar, 08:44 av: Matilda

Jag tycker att det var bra sagt... fast vissa saker lät ju lite dumt... och den som inte får sin häst på transporten..ska inte ha häst? Då ska nog hälften av Sveriges hästfolk sälja sina hästar...
Annasr så tycker jag att det var bra skrivet... fast jag har endel klagomål till.... hästen kanske har förtroende fast den kanske bits när den är tex;tiggig.
Hoppas du förstår vad jag menar!
Mvh

Svar nummer 6: 27 mar, 11:08 av: Lina
Cecilia, jag förstår vad du menar. En ryttare skall (när en häst inte gör det som förväntas av deb) tänka : vad gör JAG för fel nu? och inte DUMMA HÄST!
Visst skall människan vara ledaren och just därför måste vi ta det ansvaret och fundera en gång till på orsaken varför hästen gör som den gör!!!

Man skall naturligtvis inte "mjäka" med hästen i tid och otid, men efter det att hästen utfört något rätt måste det komma något slags beröm. Berömmet skall självklart avpassas efter situationen och efter hur svårt hästen tycker att det är. Man skall så klart inte överösa den med beröm när den gjort en sak rätt som den alltid klarat av.

Dessutom undrar jag.... Putte, SER du på dina medmänniskor när de blir sårade?
Visst finns det de som förmänskligar hästar (Som tror att hästen har mänskliga behov). Men är det inte oerhört svårt att uttala sig om en varelses känslor....?


Svar nummer 7: 27 mar, 13:07 av: Putte-Lina
Oftast ser jag det på dem, ja. Jag är ganska känslig för "vibbar", och ej så inskränkt i mitt tänkande. Dessutom brukar jag försöka undvika att såra folk.

Svar nummer 8: 27 mar, 14:50 av: Finesse
Vet ni hur hästen tänker? Jo den tänker inte som vi, den tänker inte; "nu ska jag bita henne" utan den har en "bild" av något som hände när den bet. Är det något läskigt den förknippar med tex att bitas så gör den bara det när den känner sig hotad och inte kan sparkas eller försvara sig på annat sätt. Om den därimot har en positiv bild av att bitas det kan ju ha varit så att man ledde hästen i och den högg och man själv släppte så att den kom lös. Det är ju ofta enligt hästen något positivt. Därför kan en häst aldrig vara elak. Jag vet att jag kanske kom från ämnet lite men det är ändå nåt man bör tänka på när man är med hästen. Och det är vetenskapligt bevisat att hästen tänker så här!
MVH
Finesse

Svar nummer 9: 27 mar, 15:35 av: Sofia P
Elak eller inte eller vad hästen ser för bilder är intressant, men spelar väl ingen roll egentligen. Jag har stött på hästar som vad man än kallar det, p.g.a. felaktig uppfostran, betett sig "elakt". Oftast för att de fått göra för mycket som de själva vill. En häst får inte sparkas eller bitas och den ska gå att hantera säkert på ett trevligt sätt i alla situationer. Det uppnår man genom att vara konsekvent och bestämd, berömma det man anser vara "rätt" beteende och stävja dåligt beteende. Gör hästen något den inte får säger man till på det sätt som behövs - ibland räcker det med att säga fy, ibland måste man slå till, ibland behöver man bara titta stint och harkla sig. En häst vill inte arbeta - tvärtom väljer hästar att göra det som är minst jobbigt i varje läge. Så som ryttare eller skötare måste man förmedla till hästen att 1. det är väldigt trevligt att göra det som är jobbigt för matte blir glad, jag får godis, en klapp, får avsluta ridpasset, blir kliad etc. 2. om jag inte gör som matte vill blir hon arg och det gör kanske lite ont eller blir obehagligt. Har man en vettig ledarroll i förhållande till sin häst så går det hela automatiskt - hästen ifrågasätter inte det man ber den om utan försöker så gott den kan i alla lägen. I mitt tycke blir det bara fånigt om man försöker förmänskliga hästen och börja tala om den som "sårad" eller att den "vill lära". Men visst måste hästen ha förtroende för en - det håller jag helt med om och som den. Och eftersom det hela tiden är människan som hittar på alla underliga ting hästen ska ägna sig åt så är det självklart också människans skyldighet att fundera ut varför hästen inte förstår eller inte vill.

Svar nummer 10: 27 mar, 22:00 av: Cecilia nr 2
Köpte min shettis i maj -97. Såg direkt att han var ett bra "grundämne". 3 år var han då. jag vet inte om han blivit illa behandlad, ev var han det av ägaren han hade innan han köptes av dem som såldes åt mig (! Pust!). Jag fick inte gå runt honom i spiltan - då sparkade han. han bet mig. Litade inte på mig, gick inte att leda i grimma. Nu inser han kanske att han ska få stanna här och jag har behandlat honom vänligt men konsekvent. Nu kan jag borsta honom då han står lös, tömkör, mina barn rider honom vilket han älskar, han rör inte en min då vi verkar hovarna (i början fick man knappt röra honom). Allt jag vill säga är att hästen måste veta att du är pålitlig och är en flockledare för honom. Dit komer man inte genom att prygla hästen men inte hller genom att muta med godis.

Svar nummer 11: 01 apr, 13:19 av: Magda
Mycket beror på hur du litar på din häst. Förtroende och disciplin samt ödmjukhet när det gäller djur, då kommer man långt.
Förväntar du dig att hästen ska bråka då kommer den verkligen att bråka. Du behöver inte tänka att den ska det, det räcker med att du är nervös och har en liten känsla av det, så bråkar hästen med dig. Om hästen bråkar och du är nervös, ska du inte för allt i världen ge dig på hästen. Ta det lugnt och be någon annan t.ex. lasta den just då. Det blir bara värre om du bråkar med den och du är nervös etc. Att hästen inte vill gå in i transporter har ofta sina förklaringar, den kan ha varit med om en olycka eller liknande i samband med en transport.
Många säger "du ska aldrig lita på hingstar, de är opålitliga". Du kan lita på dem och de behöver få veta att du litar på dem. Sedan är det mycket beroende på individ i hästen och ryttaren. Vissa hingstar går inte alls ihop med vissa.
Många gånger kan ett första intrycka av en häst spela mycket roll framöver hur du i framtiden ser på hästen. Även om hästen är toppen, har du fått ett dåligt första intryck, då bör du jobba extra mycket med den då. Så att du och den blir vänner.
Man ska inte skämma bort djuren, men lite "mjäk" går an lite då och då, bara de inte blir bortskämda. Passa er för deras "tiggarögon", då är det hopplöst att stå emot.

Förtroende med hästen!

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.