Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Forts. hull, hosta och Tmärkt

Originalinlägg: 23 mar, 09:08 av: Efva
Tack för era svar! Jag är glad att jag hittat denna sidan för här finns ju massor av info. Vill bara säga att all mat hon får är blöt(lite kan jag!!)det är bla därför jag blir orolig. Men jag har ringt efter veterinär som flera påpekade. Får hoppas att han inte är alltför negativ....=)Tack igen och får hoppas att allt går bra!

Svar nummer 1: 23 mar, 18:15 av: Anna
Jag skrev svar på den tidigare sidan men skriver väl här med. Jag bara undrar hur du kan bli förvånad över att hästen hostar om det är det den är triangelmärkt för, hon BORDE ju hosta i så fall?

Svar nummer 2: 24 mar, 11:04 av: Efva till Anna
Svar till Anna:
Hon har inte hostat på ett helt år och så börjar hon helt plötsligt? Vem skulle inte bli orolig över det???

Svar nummer 3: 24 mar, 19:06 av: Anna
Grejen är ju att hon är triangelmärkt för just hosta, och man brukar ju inte triangelmärkta friska hästar! Var hon utan syptom när du köpte henne så kan du ju ändå inte räkna med att hon ska vara hostfri eftersom hon faktiskt är mer eller mindre "utdömd" för det en gång.

Svar nummer 4: 24 mar, 19:07 av: Anna igen
En sak till. Triangelmärkning gör man ju inte heller på hästar som GÅR att bota i allmänhet!

Svar nummer 5: 25 mar, 21:33 av: Efva till Anna
Ok jag ger mig. Låt henne hosta lungorna ur sig utan att jag ska bry mig.....

Jag VET att jag köpte en (hostfri) hosthäst och jag kanske vill veta vad det finns för lindring eftersom det inte är roligt att höra.


Svar nummer 6: 26 mar, 14:02 av: maria
Som Anna sa så triangelmärker man inte hästar som går att bota (ingen regel utan undantag), i så fall så skulle hon ju inte triangelmärkas!? Du borde ju kunna höra med försäkringsbolaget om vad som är gjort tidigare men alla försök till åtgärd borde ju rimligen redan vara provade eftersom hon blivit triangelmärkt. Det låter i mina öron lite märkligt med en häst som är triangelmärkt pga av hosta. Det måste ju gjorts en utredning om vad det beror på!? Även om hästen var hostfri när du köpte henne borde du varit beredd på att den när som helst skulle kunna bli sämre eftersom hon blivit triangelmärkt för hosta?

Svar nummer 7: 27 mar, 14:04 av: Ylva
Det är inte helt sant att man inte triangelmärker en häst som inte går att bota. Det kan vara så att läketiden eller konvalecenttiden är lång (flera år) och då kan man i samråd med veterinären välja att triangelmärka, men hästen blir helt bra bara den får vila de där åren. Man kan också triangelmärka den för att den inte längre går att använda till det som den köptes för, tex tävling. Då kan man triangelmärka och få ut ersättning från försäkringsbolaget, trots att hästen är helt frisk och håller för lättare ridning eller lättare klasser.

Att hästen helt plötsligt börjar hosta igen förstår jag att du blir orolig för. Tänk efter om du har ändrat något i stallet eller i dagsrutinerna. Har det tex flyttat in någon ny häst i stallet och den ägaren kanske inte tänker på att inte borsta i närheten av din häst? Det beror också på varför hon hostar, det finns många orsaker. Vi hade en hosthäst i stallet som under besvärliga perioder tex pollentider stod med inhalator 15 min nästan varje dag, annars räckte det med varannan vecka. Jag vet inte exakt vilket medel det var, men något med cortison har jag för mig.


Svar nummer 8: 03 apr, 14:50 av: Gunilla
Jag har inte varit med från början så jag vet inte hur hostig din häst är. Är hon tringelmärkt för att hon är kroniskt hostig? Är hon fortfarande i livet så måste det bero på att veterinären inte dömt ut henne utan betraktar henne som sjuk med överlevande. Då gäller det att göra allt för att hon skall slippa slem, hosta och få frisk luft.
Du måste sanera hennes tillvaro.
Börja med att ta reda på hennes sjukjournal så långt tillbaka som du kan och gör det snabbt! Ta ut veterinär som får ta del av sjukdomsbilden och kan sätta in antibiotika - akut och för framtiden.
Hästen hostar troligen för att hon har känsliga slemmiga luftrör och då retar allt från damm, lukt, ångor. Hostar hon mycket och är full med slem tar orken snart slut och hon kan inte jobba, flankandas, blir hängig, får feber osv.
Ammoniak i boxen är ett "dödshot"! Damm från halm, hö, borstandet på andra hästar och stallgolv etc är också ett "dödshot".
Först måste du få bukt med den akuta hostan, Ventipulmin och Fabrol får du förmodligen av veterinär (svindyrt)- hjälper inte 1-2 kurer måste veterinären sätta in annat (cortison fick min häst).
Sanera hästens vardag med daglig utevistelse, helst dygnet runt om du kan, se till att ammoniak i boxen försvinner. Byt ut halm mot spån, torv eller papper. Blöt hö och torrfoder. Städa stallet när hästarna är ute för att slippa damm. Be alla att borsta sina hästar ute så mycket som möjligt. Se till att din häst få stå så nära ytterdörren som möjligt och vänj alla i stallet vid frisk luft (låt dörrarna stå öppna så mycket som möjligt).
Diskutera med stallägararen om det finns möjlighet att bygga en utebox.
Fundera på att byta stall! Kan hjälpa att byta miljö.
Själv köpte jag en hosthäst som nu efter 4 år bara hostar någon gång vid ridning!! Vi hade världens bästa stall men tyvärr var det dålig luft i stallet och det hjälpte inte att hon gick ute 12 timmar/dygn. Nu har vi bytt till ett modernare stall med stora boxar. Mycket luftigt och med spån i alla boxar. Inga onödiga sopningar, ingen "hästdoft". Faktiskt mindre utevistelse men det går jättebra. Nu andas hon lätt och tycker livet är toppen. Hon snorar rejält efter ett arbetspass men det tar jag gärna. Efter alla sömnlösa nätter och rödgråtna ögon är livet nu toppen. Både för min häst och mig!
Lycka till med din häst!

Forts. hull, hosta och Tmärkt

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.