Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Hur påverkar man?

Originalinlägg: 23 mar, 12:20 av: ---Jojo
I ett stall har olika människor olika regler och normer. Många säger "Så här ska man göra!" men sedan gör dom faktiskt inte så själva. Här ger jag några exempel. Diskutera med mig: Hur får man alla att följa gemensama regler: Behöver alla följa regeln/normen, är det ett enskilt ansvar där ingen annan ska bry sig?

1. Det finns en överrenskommelse i stallet att alla ska sparka bort hästskiten efter sig om hästen skitit på en trottoar eller gångväg. Alla säger att de gör det, men trots det ligger massor med skit på ställen där det inte ska göra det.

2. Nåra hästar har många medryttare. Dessa "flängrider" mycket. Kommer alltid tillbaka med svettiga, trötta hästar. Hästägarna tycks inte bry sig.

3. Ganska många i stallet håller inte rent i gångarna. Det står lådor, hinkar lösa ryktsaker m.m. överallt. Det finns ingen gemensam överresnkommelse, men vi är några som vill ha mer ordning och reda. Hur får vi fram detta frivilligt?


Svar nummer 1: 23 mar, 12:54 av: Anneli S
Hej!

Jag tror att det bästa man kan göra är att prata med varandra. Sammankalla möte och diskutera igenom. Utse en sekreterare vid dessa möten och se till att denne sätter upp ptotokollet på anslagstavlan så att det finns skriftligt på vad ni har bestämt. Det är viktigt att majoriteten känner att de verkligen VILL att situationen skall förändras, annars är det nog svårt. Hur är stallet uppbyggt? Finns det en "boss" eller bestämmer ni tillsammans? Om ni har en demokratisk organisation så tror jag att ni får diskutera vad för sorts stall ni vill ha. Vill ni ha ett prydligt stall som ger gott intryck och där ansvaret för miljön och säkerhetstänkandet är uttalat eller vill ni ha ett stall där dessa saker inte spelar så stor roll? Om stallet är demokratiskt uppbyggt så blir det tyvärr nog så, att när beslut väl har fattats om man vill ha situationen så får man rätta sig efter majoritetens beslut eller flytta. Tycker de flesta att det är bra som det är, så kan man knappast hålla på att predika om ordning och reda, även om man tycker att det är rätt. Vanligen tycker ju dock de flesta att det är skönt med organisation, och rättar sig efter de regler som fattas under demokratiska former.

Usch, detta blev visst virrigt. Jag får förklara mig om du inte förstår. Hoppas att det löser sig!


Svar nummer 2: 23 mar, 12:58 av: --Jojo
Har försökt de här lite mer demokratiska och föreningsmässiga metoderna men det fungerar inte i vårt anarkistiska stall eftersom stallägaren själv inte efterlever besluten. Jag är mer intresserad av tips av hur man kan påverka, (ändra attityd) hos unga och gamla utan att det finns någon fungerande maktstruktur (usch vilket hemst ord).

Svar nummer 3: 23 mar, 14:09 av: Anneli S
Om stallägaren inte är med på noterna så är det nog svårt, tyvärr. En sak man skulle kunna göra är dock att påpeka vilka konsekvenserna blir om man inte följer vissa regler. Att nedskitna, ostädade gångvägar t.ex. kan innebära att ridning på sikt förbjuds där och att en massa grejor i gångarna är en säkerhetsrisk. Kan du inte prata med stallägaren?

Svar nummer 4: 23 mar, 18:19 av: Anna
Usch, jag känner igen det där och det är inte lätt att försöka få fram att man vill ha lite ordning och reda utan att låta som en gnällkärring. Vi har i alla fall stallmöten emellanåt och sist så kom vi fram till att vi ska ansvarsområden och så har vi delat upp oss på dom. Om nå´n inte sköter sitt område så känns det lite lättare att säga till nu.

Svar nummer 5: 24 mar, 01:37 av: Mia R.
Jag tror att det inte ens är tillåtet att rida på gångvägar...egentligen.
Borstar o dyl. i gången, kan man inte samla ihop allt som dräller och lägga i ex. ladan eller spolspiltan? Så ni slipper se dem och om ngn saknar sin borste så vet de var de ska leta? Dåliga medryttare är det nog svårt att göra ngt åt, det enda är att informera ägarna och låta de sköta problemet.

Svar nummer 6: 24 mar, 16:06 av: Hästägare!
Svar på 2:an: Visst är det synd om hästarna, men om inte hästägarna bryr sig om det kan ingen göra något åt det! Är det bara medryttare som flängrider? Det tycker jag låter lite typiskt privathästägare att säga, det finns nog lika många hästägare som flängrider, men ändå skylls det jämt på skötarna eller medryttarna!

Hur påverkar man?

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.