Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: ridn. med chambon

Originalinlägg: 01 apr, 19:02 av: lena
I vissa böcker står det att chambonen inte är lämplig att rida med. Någon som kan förklara varför? Har hört förklaringen att hästen behöver hals/huvud att balansera med, men varför skulle chambonen i så fall vara "värre" än andra hjälpmedel, typ graman o.dyl?

Svar nummer 1: 01 apr, 21:39 av: Sara

chambon tvingar ner hästen i form. det gör att den endast böjer på nacken, den trampar inte rätt. Jag är själv emot att använda chambon men ska man göra det ska det endast ske vid longering


Svar nummer 2: 01 apr, 22:07 av: Mio
Jag tycker att chambon är utmärkt att rida på. De upphör ju att verka så fort hästen sänker huvudet. Håller inte med Sara-varför skulle det vara en riktig form vid longering men ej vid ridning? Hästen "böjer" inte på nacken,då har man spänt den för hårt,hästen skall bara sänka huvudet. Men,som alla hjälptyglar är den inget universalmedel

Svar nummer 3: 02 apr, 09:38 av: Sofia P
Jag tycker chambon ät en jättebra hjälptygel om man nu absolut ska ha någon. Hästen kan inte ta huvudet uppåt, inåt som med alla andra hjälptyglar utan måste sänka nacken men har ändå frihet att ha nosen lite framför lodplanet om det behövs. Min syster red mycket på chambon ett tag på sin komplett hysteriska, felridna D-ponny och det funkade bra, fast själv brukar jag bara longera på den.

Svar nummer 4: 02 apr, 13:22 av: Lena B
Jag har sett chambon fungera bra vid ridning dels på en "hysterisk" häst och dels på en ganska ung häst med hjorthals. Båda dessa ryttare red på den "vanliga" chambonen som används vid longering.
Är det någon som har erfarenhet av den kommenderande chambonen (där linan går från bettringarna till ryttarens hand i st. f. till remmen mellan frambenen)?

Svar nummer 5: 02 apr, 17:18 av: Gunilla
All användning av hjälptyglar är till för att hjälpa hästen att hitta sin rätta balans. Då kan den sätta rätt muskler och bära ryttare. Min uppfattning är att hjälptyglar skall användas med motta (lite!) och att du måste ha god kunskap om hur den inverkar och varför.
Chambon är bra vid t ex longering för att visa hästen rätt läge - den inverkar inte när hästen går i rätt form men tar emot när t ex hästen höjer huvudet. Hjälptyglar bör t ex användas vid longering en kort stund när hästen skall hälpas att själv hitta sin balans, därefter kan longeringen fortsätta utan hjälptyglar.
Att använda hjälptyglar vid varje ridning eller longering kan ge fel effekt - hästen vet till slut hur den skall gå för att slippa hjälptygeln men frågan är om den går rätt (jobbar rätt)!
Att få en balanserad häst som går i rätt form och som så småningom även kan gå på tygel innebär en avspänd, välmusklad och harmonisk häst. Försök komma dit utan överambitiös användning av hjälptyglar.
Försök bli ett med din häst utan så mycket konstiga hjälper, försök att som ryttare bli så naturligt följsam som möjligt och få din häst att lyssna på dig och dina hjälper.


Svar nummer 6: 03 apr, 11:24 av: Sofia P
->Lena B. Jag spänner chambongen från bringan, upp i ringen vid öronen och sedan hakar jag i bettringarna. Jag får inte riktigt ihop det med din beskrivning av den kommenderande chambonen. Kan du förklara hur du menar? Jag vet en som använde en gong (tror det heter så) - en chambon där man inte fäster i bettringarna utan fortsätter tillbaka ner till bringan och det funkade bra på en unghäst med extrem hjorthals.

Svar nummer 7: 03 apr, 19:48 av: Veronica A
>Sofia P. (Jag vet att jag inte heter Lena B men jag svarar på din fråga i alla fall. Jag sitter här med Anthony Paalmans bok "Träna hästen för hoppning".)

Citat: "Det finns två typer av Gougetygeln: den oberoende och den kommenderande.

Den oberoende Gougetygelns konstruktion liknar Chambontygelns, utom att repet är 2 m långt. Repets ändar är inte fästa i tränsringarna utan löper igenom dem och huvudstyckets ringar och sedan tillbaka till inspänningstygelns hake. Inspänningstygeln går från sadelgjorden upp mellan hästens framben. Med andra ord bildar repet här en triangel, medan det är en tvåhörning figur på Chambontygeln. Den kan användas såväl vid longering som under ryttare."

Hmm.. jag funderar på vad han menar med tvåhörning, men Sofia vet i alla fall hur en chambon sitter.

Jag fortsätter:

" Den kommenderande Gougetygeln.
Dess konstruktion likna r den oberoende Gougens. Repet är också här 2 m långt. Det löper från inspänningstygeln genom huvudstyckets ringar och tillbaka genom tränsringarna. Repets båda ändar är fästade i ett andra par tyglar, vilka inte får vara längre än 1,50 m. Den kommenserande Gougetygeln får aldrig användas ensam utan i förening med de vanliga tränstyglarna. Båda används oberoende av varandra på samma sätt som tyglarna på ett kandar."

Och sen står det lite om användning av Gouge o s v. men det orkar jag inte skriva här. Dessutom finns det bra bilder i boken som visar dessa hjälptyglar.

Hoppas att du förstår vad jag har skrivit. Jag misstänker att det är den oberoende Gougen du har sett och den kommenderande Gougen som Lena B. har sett.


Svar nummer 8: 05 apr, 04:11 av: Mia R.
Jag håller med Veronica A. och hoppas verkligen att det är en goug som ni blandar ihop med chambonen.

Chambonen är inte avsedd för ridning, tygeltagen och chambonen får motsatt verkan... Tygeln får hästen att höja huvudet, medan chambonen får den att sänka.

Däremot så tvingar den inte ner hästen, om den gör det så är den för hårt spänd. Den är enbart ett hjälpmedel för att lära hästen att söka sig framåt-nedåt vid longering och hjälper till med att aktivera ryggmusklerna. En rätt använd chambon vid longering "tar" inte när hästen går i rätt form.

Ta hjälp av instruktörer med ridningen istället för att hålla på och joxa med "hjälp"tyglar istället.


Svar nummer 9: 06 apr, 09:36 av: Lena B
Jomenvisst tänkte jag på gogue (om jag nu tänkte alls...) Jag insåg efteråt vilken miss jag gjort och var tvungen att gå tillbaka och kolla. Tack för att ni är vakna när jag får akut hjärnsläpp!

ridn. med chambon

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.