Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Hjälptyglar i tid och otid

Originalinlägg: 01 apr, 21:21 av: Sofia
Jag antar att det kommer komma många protester till det här ämnet, men jag ville iaf säga min mening om det här med Hjälptyglar.
Jag är helt emot det. En duktig ryttare SKA kunna rida en häst UTAN hjälptyglar. "Men min häst kör upp huvudet så" hör man ofta. Det kan lösas på andra sätt än hjälptyglar, tro mig. Det jag tycker är okej är möjligtvis halsförlängare och inspänningstyglar i longering. Många små ungar sitter på sina ponnyer med skarpa bett och fullt att hjälptyglar, typ graman, thiedemanstygel. mm, mm. Jag anser att man kan rida ner en häst i rätt form, främst med hjälp av sitsen och skänklarna. Vad tycker ni?
MVH
Sofia

Svar nummer 1: 01 apr, 21:33 av: Mysan
Du har helt rätt!!
Endel sätter på sina hästar massa hjälptyglar för att hästen ska se svårriden ut, det är himla orätt mot hästen i fråga tycker jag. Klart att man ska rida ner hästen i form.

Svar nummer 2: 01 apr, 21:33 av: sacha
Jag tycker att du har rätt att hjälptyglar används för mycket. Jag tycker att först när man kan rida hästen i form utan hjälptyglar, kan man använda dem som ett stöd. Narturligtvis bara någon enstaka gång. Däremot kan en martingal hjälpa på en häst som drar upp huvudet FÖR mycket, främst då i hoppning. Det finns en del som låter nybörjare rida med Thiedeman, vilket jag tycker är väldigt galet

Svar nummer 3: 02 apr, 06:51 av: mox
Min häst som jag köpte för en månad sen är riden med huvudet rätt upp och nersänkt rygg. Nu är han ju van att komma undan på det sättet så varenda gång man bara tar lite i tyglarna så tar han upp huvudet eftersom han även är van att få stryk i munnen. traven blir då så spänd att han nästan ser tygelhalt ut eftersom han studsar på en studsboll.
Både min hopptränare, dressyrtränare och hon jag tränar privat för har sagt åt mej att rida på graman.
Nu går han jättefint och ganska lågt så att han kan börja sätta muskler på översidan av halsen och ryggen+ att underhalsen börjar försvinna.
Dessutom går han under sig med bakbenen nu eftersom jag kan rida med sätet och benen istället för att bara försöka få honom att inte vara spänd som en stålfjäder hela tiden.
När han går i rätt form är det ju bara att släppa på gramanen, så jag fattar inte vad som är erat problem.
När han har satt muskler och har fattat att han inte kommer att bli straffad i munnen så tar jag ju självklart av gramanen, men nu måste jag ju ha den annars kommer denna hästen att bli förstörd för alltid och det tycker ni vore bäst eller?????

Svar nummer 4: 02 apr, 08:42 av: Hanna
MOX det är helt rätt.

Min ponny var precis likadan, men gick och tjafsade med munnen istället, han drog och slet.
Efter ett par tandraspningar och ridande på graman
kan han acceptera och till och med tycka om bettet.

Han börjar nu bli riktigt fin med muskler på ryggen, jag har nu inte ridit på graman på hela vintern.

Jag red på graman lite förra våren när han skulle sätta muskler efter att han stått hela vintern. Och lite i höstas.

Det är ju klart att man inte ska sitta och rida varenda dag på graman, det stör ju hästens naturliga gång, om man inte driver.


Svar nummer 5: 02 apr, 09:34 av: Sofia P
Jag tycker både Hanna och Mox använt hjälptygel som just en hjälptygel. Klart man kan ta till det om man har en väldigt besvärlig häst och en bra koll på att man gör rätt är just att man efterhand kan ta bort den. Problemet är väl att det finns många som inte använder t.ex. graman på det viset utan fast hästen slappnar av inte släpper efter utan tvingar hästen att alltid gå i en hopdragen form. Eller folk som sätter hjälptyglar på unghästar innan de hittat sin naturliga balans och tvingar dem att gå i en form de inte är utbildade till, vilket också kan ge ryggproblem. Det är inte bara gången som störs (även om man kan t.ex. få låsta bogar av graman och gummiband - detta även om man driver) utan ryggverksamheten kan om man gör fel helt tappas bort och hästen tvingas jobba på ett onaturligt sätt som den inte är t.ex. musklad för och då får den spänningar och ont. Samma problem kan man faktiskt få utan hjälptyglar om man envisas med att såga ner sin häst i fel form, men risken är större med hjälptyglar. När jag lärde mig rida på 70-talet kan jag inte minnas att det fanns så mycket gramaner på hästarna (kanske jag minns fel...) men nu tycker jag de syns överallt. Jag tror INTE att de är motiverade i alla fallen.

Svar nummer 6: 02 apr, 09:37 av: Putte
Hjälptyglar kan faktiskt vara bra ibland! Främst vid longering dock enligt min åsikt. Kan naturligtvis underlätta om hästen ridits fel en längre tid, men enbart för att visa hästen vägen. Att skona hästens rygg (genom att visa den vägen samt ge den ett stadigt stöd)om ryttaren inte klarar av att rida den i rätt form? Det tycker inte jag är fel. Förutsatt att ryttaren verkligen strävar efter att lära sig, att det sker under uppsikt av instruktör, samt att hästen oftast rids av kunnig ryttare. Men att av lathet eller okunskap sätta på saker vad det än vara månne, det är helt förkastligt!

Svar nummer 7: 02 apr, 13:20 av: Sofia P
Ja, alltså vid longering tycker jag man SKA ha någon form av inspänning om man vill hästen ska jobba och inte bara ska springa av sig. Jag brukar använda chambon eller löst spända inspänningstyglar - hästen ska ha en chans att själv söka sig nedåt, men förhindras att gå med huvudet som en svan (eller "älg på kalhygge" som min tränare brukar kalla det :-)...) Och jag håller också med om att är det en nybörjare som rider kan det vara skönt för hästen att ha i alla fall någon fast punkt i tillvaron som inte hoppar runt och ger ologiska besked, t.ex. gummiband.

Svar nummer 8: 02 apr, 13:32 av: maria
Varför är det helt okej att ha hjälptyglar vid longering men inte vid ridning? Något som är fel med ryttare borde väl vara lika fel utan, eller har jag fattat fel?

Svar nummer 9: 02 apr, 13:35 av: Cees
Man ska bara använda de saker man behärskar och inte det man tror att man behärskar, och då med måtta.

Svar nummer 10: 02 apr, 15:08 av: Cindy
Jag måste då få fråga...
Jag red på Swartlings ridskola (Sthlm) för några år sedan.
Där gick de flesta hästarna med teideman.
Va!? Detta resulterade i att nästan inga hästar var halta. Även nybörjare red med denna hjälptygel. Då ställde man den lösare bara.
Då är det nästan som en martingal.
Är den spänd verkar den mer som en "riktig" hjälptygel.
Om detta med HJÄLPtyglar är så fel. Varför gjorde en väl uppmärksammad ridskola så här?
Knappast för att det är fel.
Men jag vet också att instruktörerna var brillianta. Utan instruktör tycker inte jag att man ska rida (helst) med hjälptygel.
Tack för ordet.

Svar nummer 11: 02 apr, 15:32 av: Magdalena Maria
När man rider har man ju tyglar och skänklar att arbeta hästen med, när man longerar så behöver hästen hjälp att gå i balans och därför har man på inspänning eller liknande. Hästen går ju inte i balans av sig själv...

Svar nummer 12: 02 apr, 15:36 av: sofia P
Det är många ridskolor som har hjälptyglar på sina hästar för att nybörjarna rider så dåligt att hästen behöver hjälp med balansen. Det är en tycker jag en helt annan sak när en ganska erfaren ryttare prompt ska dra ihop sin häst med t.ex. en graman. Hållbara ridkolehästar går i en ganska avslappnad form, halsen rakt fram och nosen ner, utan spänningar och den formen funkar bra för hästar som ska lunka runt i manegen timmar i sträck. Vad det gäller longering resp. ridning så är den stora skillnaden att man inte sitter på hästen när man longerar. Största anledningen till att man rider hästen i form är för att när man sätter sig på hästen blir den helt felbalanserad med för mycket vikt på framdelen. Ridningen i form går ut på att återställa hästens naturliga balans, vilket innebär att den måste lära sig ta mer vikt på bakdelen, trampa under sig och bära ryttaren.

Svar nummer 13: 02 apr, 15:40 av: Cindy
Så en "mellan-duktig" ryttare som rider på ridskola, som har hjälptygel kan inte göra hästen illa?
Är ridskolehästar så tåliga?

Svar nummer 14: 02 apr, 16:22 av: Putte
På en ridskola rider man alltid under uppsikt av instruktör. På Swartlings hade (har?) de hjälptyglar för att förlänga hållbarheten hos hästen. Det var i alla fall på min tid ytterst ovanligt att någon red med graman, utan de använde thiedemantygel som är mycket enklare att hantera och att ge efter med. Jag anser att man ska ha hjälp om man behöver hjälptyglar. Skillnaden mellan att rida och longera är ju förutom viktförskjutningen att man inte kan påverka hästen på samma sätt när man står på marken.

Svar nummer 15: 02 apr, 17:05 av: Sofia P
Klart man kan skada hästen om man är "mellan-duktig" ryttare och gör fel med hjälptygeln. Ridskolehästar är förstås inte mer tåliga på det sättet. Förhoppningsvis rider man inte utan instruktör och den instruktören ser till att hjälptygeln inte är för hårt spänd. På Solna ridskola vet jag att de har antingen löst gummiband eller löst spända inspänningstyglar. Jag har själv ridit en sommar på Swartlings och då hade jag inga hjälptyglar.

Svar nummer 16: 03 apr, 08:30 av: Karin K
Cindy: Enligt vad jag har hört, så sysslar Swartlings även med uppfödning av galoppörer, och de hästar som inte 'duger' på banan tar de till ridskolan istället. Då är det inte så konstigt att det behövs hjälptyglar för att hästarna skall gå i (rid-)form.

Svar nummer 17: 03 apr, 09:23 av: lc
mox: jag har en häst beter sig likadant som din, och jag har också upplevt att om jag rider utan någon typ av hjälptyglar så tar det ungefär en timme innan hästen slappnar av och börjar arbeta i rätt form, dvs en timme till att utveckla den hemska underhalsen och få sjuk rygg. Jag använder åtm. i början av ridpasset thiedemanntygel eller vanlig chambon (fungerar t.o.m. bättre), de är bägge lätta att koppla bort. Jag tycker åtminstone att min häst verkar trivas bra med dem, den slappnar av mycket fortare och går villigt fram. Utan hjälpmedel går den först bara med sänkt rygg, huvudet upp och det går inte att få kontakt med tygeln eftersom den hela tiden har bromsarna på, vill inte gå fram. Den har haft fel i ryggen, och därför är det inte så bra att genast inverka för starkt med sitsen, eftesom den då lätt blir öm.

Svar nummer 18: 03 apr, 10:37 av: Putte -Karin
Det stämmer att Swartlings har en del fd galoppörer i verksamheten. En del MYCKET trevliga ridhästar. Endast de bästa ryttarna rider dem när de kommer från banan, och alla går inte med hjälptyglar. Det är fler halvblod som har hjälptyglar. Hjälptyglarna används utifrån ryttarens utbstp och inte hästens. Jag tycker att du ska besöka Swartlings, och inte bara lyssna på elakt förtal.

Svar nummer 19: 03 apr, 11:19 av: sofia P
Ja, jag red på en f.d. galoppör utan hjälptyglar. Vet inte om han hade gått löp, men han var enormt stark och stel i ena sidan. Det gick bra att få honom i form ändå, men som jag svettades... Jag måste nog säga att hästmaterialet på Swartlings var inte det bästa jag sett på en ridskola men inte direkt dåligt heller och skolan ligger bra till om man inte har bil. Generellt är fullblod lite hetare än halvblod och har de bara gått löp är de inte riktigt ridna på det sätt man kanske vill för "vanlig ridning" utan behöver skolas om. Tittar man på varje individ så kan de förstås ändå vara jättesnälla och mjuka och trevliga, som t.ex. en f.d. galoppör som stod i mitt stall.

Svar nummer 20: 03 apr, 12:05 av: Karin K
Putte: Jag HAR varit på Swartlings och tittat och jag tyckte inte om vad jag såg (och ja, jag var där mer än bara en gång, så det var ingen tillfälligt 'dålig dag'). Att jag hört att de föder upp galoppörer och sätter de 'överblivna' på ridskolan skulle jag inte kalla elakt förtal, många galoppörer kan bli riktigt trevliga, men de måste ridas till först.

Svar nummer 21: 03 apr, 16:38 av: Karin
Hur är det med gummisnodd vid hoppning? Jag har råkat ut för det...Jag red en uteritt på en större ridskola i Stockholm och mot slutet av ridturen fick vi hoppa lite naturhinder. Min häst hade alltså gummisnodd och som lektionsryttare var jag inte betrodd att klara mig utan snodd. Men jag anser inte att man kan hoppa med snodd så jag avstod till instruktörens stora förvåning...alla vill ju hoppa.

Svar nummer 22: 03 apr, 16:52 av: Tina
Jag använder ALLTID!!!!! inspänning vid longering och rider även på det ibland (halsförlängare).
Jag rider inte så dåligt att jag måste rida med det utan kan mycket väl rida min häst i balans och form. Men jag använder det lite som en extra hjälp, en liten korrigering i uppvärmningen.
Jag tycker absolut inte att man ska hoppa med någon typ av hjälptygel bortsett från martingal då de kan störa hästen och den kan inte sträcka upp huvudet el. dyl.
Däremot tycker jag att det är helt okej att man rider med inspänning om man kan hantera det. Graman har jag inte nån erfarenhet av men det är samma som ovan.
Jag förstår inte dom som är emot det för ibland kan det vara en fördel för hästen att finna balansen med hjälp av inspänning om ryttaren är mindre duktig och inte själv kan hjälpa hästen med detta.

Svar nummer 23: 06 maj, 11:12 av: mox
Passa dig för att rida konstant med graman för att hästen lär sigg att gå med den och kan däeför ta stöd av den.J ag har ridit en häst som har gått men graman hela sitt liv

Svar nummer 24: 19 jun, 20:33 av: BELLA
JAG HAR ALDRIG RIDIT MED EN ENDASTE HJÄLPTYGEL(RIDIT I 21 ÅR) FÖR ATT JAG ANSER ATT OM MAN MÅSTE HA DET SÅ KAN MAN INTE RIDA!
JAG VET ATT DET ÄR MÅNGA SOM ANSER ATT JAG HAR FEL, MEN DET.....SKITER JAG I .

Svar nummer 25: 26 jun, 15:10 av: sass
vad gör egentligen en thideman tygel?

Hjälptyglar i tid och otid

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.