Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Goda och dåliga erfarenheter av varmblod!

Originalinlägg: 02 apr, 19:37 av: Smulan igen
Berätta om era egna erfarenheter Jag är intresserad av alla åsikter eftersom jag själv inte har så stor erfarenhet av just den rasen.

Svar nummer 1: 02 apr, 19:43 av: Sandra
Varmblod kan vara mycket hetsiga och framfusiga men av vad jag har lärt mig så är de väldigt lättlärda och trevliga hästar. Föredetta travare brukar ofta vara mycket stelare att ställa åt höger och de har därför svårare med vissa saker men det får man träna bort!

Svar nummer 2: 02 apr, 19:49 av: Sacha
att travare är stela i nacken beror på fixeringen de får av uppchecken. Dessutom ställer de flesta kuskarna uttåt från mitten på banan.
satsar du på att tävla i högre klasser rekommenderar jag dig ett halvblod istället. De har oftast bättre föruttsättningar

Svar nummer 3: 02 apr, 19:51 av: Sacha
att travare är stela i nacken beror på fixeringen de får av uppchecken. Dessutom ställer de flesta kuskarna uttåt från mitten på banan.
satsar du på att tävla i högre klasser rekommenderar jag dig ett halvblod istället. De har oftast bättre föruttsättningar

Svar nummer 4: 02 apr, 20:06 av: Z
Har själv ett vbl som jag nu tyvärr måste sälja, men dom går att "lära om", min är en fd som gått i löp ca 6år, men är dressyrtränad nu och har bla jättefin galopp. I övrigt kan väl sägas att vbl alltid är otroligt mycket hanterade från start detta gör dom väldigt lätta att pyssla med i alla lägen.

Svar nummer 5: 03 apr, 07:44 av: Mia Scorpan
Hej !
Om du vill ha en häst som du kan tänka dig tävla klubbtävlingar på (ev. högre) passar varmblodet bra. Det är en arbetsvillig och lättlärd ras som med mycket arbete (speciellt om de gått på löp) blir en trevlig rid och körhäst. Jag har själv ett vblsto som gått på bana i 5 år innan jag köpte henne. Efter 4 års träning både på egen hand och för tränare går min häst nu bl a öppna och sluta, fram och bakdelsvändningar. Hon kan byta galopp om man rider på en stor åtta och om hon är på rätt humör... Hon hoppar även, rids western, tornerspel och körs. Varmblod är otroöigt lätthanterade (de flesta) eftersom dom har hanterats från allra första början. Dom har även ett tävlingpsyke vilket oftast innebär att dom inte bangar på nya äventyr, min häst t ex ÄLSKAR att vara ute på okänd mark, hon sträcker på sig, ögonen gnistrar och hon kliver på med schvung i steget - jättekul ! Men som sagt att arbeta om en travare till en bra och välmusklad ridhäst tar sin tid och en massa med tålamod. Så försök hitta en tränare som passar dig och hästen och sen är det bara att sätta i gång...

Så lycka till !


Svar nummer 6: 03 apr, 08:16 av: Anna
Jag har också ett varmblodssto som är 14 år. jag köpte henne för två år sedan och då kunnde hon nästan inget. Nu kan hon hoppa ganska så lungt utan att rusa, skänkelvikning gå på volter mm.
Dessutom var hon väldigt otålig när jag köpte henne, nu somnar hon när man borstar.
Hon älskar att arbeta och kan vara ute i skogen hur länge som helst.
Hon är verkligen inte "seg" när det gäller at röra på sig. Ja, det är i allafall vad jag tycker.

Svar nummer 7: 03 apr, 11:18 av: Ann
Hej.
Jag håller med samtliga som svarat på din fråga.
Har själv ett halvblod men står i ett stall med många varmblod och ser hur de jobbar med sina hästar. Jag tror man kan få de flesta hästar att jobba både i dressyr och få att hoppa även om halvblod kanske har större förutsättningar för att nå en högre nivå (precis som varmblod har större förutsättningar för trav) men på den nivån är det inte så ofta och så många som når. Till mindre tävlingar duger varmblod minst lika bra som halvblod och fullblod.Fördelen med varmblod är, förrutom att de är mycket hanterade, att de ofta är inkörda och ofta betydligt billigare i inköp än andra raser.En lite nackdel, förrutom det som andra nämnt, är att de kan vara lite "snubbliga" men det är lätt att träna bort om man rider mycket i skogen och lär dem lyfta på fötterna. (De har ju ofta gått på släta travbanor innan.)

Svar nummer 8: 03 apr, 12:32 av: CV
Är det inte ofta så att varmblod som gått på banan har förslitningsskador?
Jag blev avrådd köpa ett varmblod pga av detta.
Inte för att jag ville ha en tävlingshäst, men att veta att hästen har en skada sen tidigare gör ju inte saken roligare precis.

Svar nummer 9: 03 apr, 14:11 av: Erika
Jag har tre varmblod! Min 6 åring har jag fått att gå jättebra förutom en sak!!! Det är svårt att ställa honom och böja honom i hörnor m.m. Detta bara för de går utställda i volterna för att få balans och sedan sitter det kvar!!

Svar nummer 10: 03 apr, 17:40 av: Carro S
Varmblod som gått på banan tar det en hel del tid att skola om. Alltså ofta inget "bra köp" om man vill rida hopp/dressyr.

Men vare sig dom gått på banan eller ej så är dom världens bästa "skogs-mullar".
Ett varmblod i skogen= bästa hästen i skogen.

Det är inga större problem att göra dem till distanshästar. (Lägre klasser)
Hoppa kan dom göra ganska OK.
Dressyren är det svåraste.
Men på måndag ska jag rida min gamla sköt-häst, ett varmblod. hon är STOOOR snäll och pigg!
Hon hoppar jätte-bra, men har lite taskigt självförtroende på hindren.
Dressyren är hopplöst. Jag har inte en changs. I skritt går hon bra, men traven är ju som den är. Däremot sticker hon aldrig på ängarna eller så. Hon lyssnar mycket på ljudhjälper.
Varmblod är mysiga att pyssla med. men i dag rider jag en hopp och dressyrutbildad häst. Det är kul att kunna träna ordentligt. men jag saknar dom total-säkra uteritterna när man kunde rejsa på ängarna kilometer efter kilometer. Den nya hästen har inte samma mysiga känsla. Gillar inte att mysa lika mycket, försöker sticka på ängar m.m.
Allt är ju individuellt. men jag har 2 kompisar som har varmblod. Dom har roligare med sina hästar ute i skogen än vad jag har.


Svar nummer 11: 03 apr, 20:45 av: Tesso
Jag har bra och dåliga erfarenheter av varmblod de dåliga kommer från banan precis som de bra erfarenheterna gör efter som jag jobbar med trav.Det finns tokiga varmblod i precis lika hög grad som det finns galningar inom alla andra raser så det här med tokiga varmblod borde avskrivas det är nämligen inte bara varmbloden som är tokiga.Jag håller däremot med om att om man verkligen vill satsa på att tävla ochbli nåt så ska man nog välja en annan ras och det är inte för att varmbloden inte duger,jag själv kommer aldrig att ha nåt annat än varmblod som ridhäst när jag nu köper en.Men man måste ju se till vad man ska ha hästen till.Jag vill nog också dementera det här med att travare blir stela i nacken av att springa med käk,de har bara käk i lopp och vid snabbjobb inte vid vanlig motionskörning.unghästar brukar man ha käk på men lös och det är för att de inte ska dra ner huvudet när man kör för det är lögn i sjutton att få upp det igen då.Travare är oftast snälla,lätthanerliga,snälla att sko och lasta.Oftast så har de lite mer humör än andra raser men det brukar aldrig vara nåt problem om man tacklar det på rätt sätt.Jag kan dessutom fräsa runt med mina tävlingtravare på ängar och så utan att de sticker.

Svar nummer 12: 03 apr, 21:06 av: Smulan
Tack alla ni som tagit er tid att skriva ner era erfarenheter. Inte har era åsikter avskräckt mig precis,tvärtom. Jag har tidigare ägt och ridit en hel del olika hästar, även tävlat en hel del. Mennu vill jag ha en myskompis till skogsridning och allmänt pyssel, och då låter varmbloder perfekt. Att den inte är så dyr är ju ingen nackdel. Pengarna kan man ha till annat Utrustning till hästen tex ( är lite "prylgalen").Ingen som har nåt varmblod i södra Sverige att sälja förresten???Alla jag hittat kommer norrifrån. Lite långt att åka och kolla varje helg, familjen börjar bli trött på det.

Svar nummer 13: 04 apr, 11:04 av: cathrinfbg till CV
Man brukar ha vetrinär till hjälp för att kolla sånt innan man köper en häst, det kallas vetrinärbesikting.....

Svar nummer 14: 04 apr, 22:03 av: Lina
Hejsan!
Jag har ett jättefint varmblod som kan gå MVS hoppning utan problem. Han har iochför sej aldrig gått på travet. Han går utmärkt i dressyr och är verkligen säker på hinder. Går även utmärkt som distanshäst. Dessutom är han trevlig att sköta i största allmänhet, så jag tycker inte alls att varmblod bara ska "lufsa omkring i skogen". Visserligen finns det ju varmblod med mer eller mindre bra gång, men dom kan ändå duga till annnat än skogsridning.

Svar nummer 15: 05 apr, 16:37 av: CV till cathrinfbg
Jag vet en tjej som skulle köpa ett varmblod, hästen hade tidigare gått igenom en veterinärbesiktning 10 månader tidigare när hästen precis kommit från banan.

När hon sen skulle köpa hästen gjordes en ny besiktning (av en erkänt 'nitisk' veterinär). Hästen markerade lätt på höger fram.

Enligt veterinären var det få travare som kom från banan som inte hade nån form av skada, annars hade de gått kvar. Däremot kunde de hålla utmärkt som promenadhästar, och kanske till och med de blev helt friska.

Han trodde inte heller att tjejen som skulle sälja hästen 'slitit ut' den, utan trodde snarare att hästen blivit bättre under tiden hon haft den.

Det var detta jag hade i bakhuvudet när jag skrev mitt inlägg. Jag vet mycket väl vad en veterinärbesiktning är.

Det måste väl ändå vara en väldig belastning att i ung ålder träna hästar så hårt som det görs inom travet? De som håller har ju kanonfysik, men det måste ju finnas många som inte gör det.


Svar nummer 16: 07 apr, 11:49 av: Mia Scorpan
CV !

Du har helt rätt när du skriver det här med förslitningsskador - det är något man får ha i tanken vid köp av "gamla" tävlingshästar men samtidigt kan man råka utför dolda fel på vilken häst som helst.

Scorpan som har 5 år på banan bakom sig är otroligt fräsh i benen, hon kan bli lite gallig och det händer ibland att hon tjocknar i sina framknän men det är bara att hantera henne efter det.

Jag tror även att förslitningsskadorna minskar på travarna nu eftersom dom preparerar banor och utrustning så att dom inte ska slita på hästarna - för dom vill ju ändå att hästarna ska hålla.


Svar nummer 17: 07 apr, 17:07 av: Kajsa
Skjut dom förbannade hästdjävlarna! De är inget att ha än då! Du gör bara bort dig genom att köpa en sån häst! Travare är ofta både dumma i huvudet och kassa fysiskt sett! Köp en riktig häst i stället! Typ Halvblod, då får du vad du vill ha för pengarna!!!!!!!!!!

Svar nummer 18: 07 apr, 18:08 av: Jag
Kajsa:alla vet dina åsikter redan men det finns de som inte delar dessa så var vänlig och:HÅLL KÄFTEN TILLS DU HAR NÅTT VETTIGT ATT SÄGA.

Svar nummer 19: 12 apr, 20:29 av: Kulan
Kajsa; Hur fan kan du säga nåt sånt! Du är ju fan i mej inte riktigt klok!
Min travare har jättebra gångarter och dessutom är hon inte ett dugg dum i huvudet, tvärtom hon är väldigt klok och lättlärd!

Håller med "Jag":
HÅLL KÄFTEN TILLS DU HAR NÅT VETTIGT ATT SÄGA!!!


Svar nummer 20: 05 maj, 09:21 av: ALEX
HEJ ANNA.
HUR GJORDE DU FÖR ATT FÅ HENNE/HAN ATT LYSSNA OCH BLI SÅ DUKTIG?
SJÄLV HAR JAG EN TRAVARE VID NAMN ALE WAY OCH VI HAR HAFT HONOM I 4 ÅR OCD I BÖRJAN VAR HAN JÄTTE DUKTIG OCH NU HAR HAN KOMMIT TILL EN RIDSKOLA DÄR VI HAR HONOM UPP STALLAD OCH NU HAR HAN BLIVIT LITE STRESSAD OCH PÅGRUND AV SABOTAGE HAR HAN FÅTT PROBLEM MED MUSKLERNA,MJÄLTEN,LEVERN DET ÄR GJOTR AV EN MASSA MÄNNISKOR I STALLET DÄR JAG HAR HONOM OCH JAG TYCKER SYND OM HONOM VARFÖR GÅ PÅ ETT DJUR BARA FÖR DE INTE ÄR RÄTT RAS. VAD TYCKER DU?

Svar nummer 21: 05 maj, 09:24 av: ALEX
VARFÖR VARA OTREVLIGA MOT VARANDRA NÄR VI HAR SAMMA INTRESSEN??

Svar nummer 22: 05 maj, 09:27 av: ALEX
URSÄKTA MEN NU VILL JAG OCKSÅ VARA OTREVLIG!
KAJSA HAR DU INGENTING INNAN FÖR PANNBENET?? DET ÄR VÄL ÄNDÅ DIG VI SKALL SKJUTA ELLER VAD TYCKER NI ANDRA JAG ÄLSKAR TRAVARE OCH KOMMER ALLTID ATT GÖRA DET TYST KAJSA!!!!!

Svar nummer 23: 05 maj, 09:29 av: ALEX
JAG MENADE ATT VI SKALL SKJUTA KAJSA PUCKO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Svar nummer 24: 04 jun, 17:58 av: Hanna
Varmblod är bäst!!!!!
Jag älskar dom.I och för sig är de ganska hetsiga men det är ju det som gör att dom är så härliga att rida!!!

Svar nummer 25: 05 jun, 09:20 av: Linn
Hej Smulan.
Jag har sysslat både med trav och ridning i 15 år. Jag anser att varmblodet är en utpräglad travhäst och inget annat. Jag har vänner som har väldigt fina varmblod som ridhästar, de går lättare klasser i dressyr och är ofta goda hoppare. Och väldigt trevliga hästar. Men... jag vet också vilket arbete de lagt ner på dem. Det är åratal av träning för att komma dit de är idag. Hade de lagt ner lika mycket träning på ett lovande halvblod hade de varit myckrt längre fram i utbildningen idag. Ganska självklart då hästarna är avlade och byggda för ridning, de har naturlingtvis större förutsättningar.
Men hittar de ett varmblod som du trivs med, och inte har som mål att tävla högre klasser, då är kanske varmblodet ett bra alternativ.
Lycka till med hästköpet. Köp tidningen HästFynd. De har oftest flera varmblodsannonser söderut.
Mvh Linn

Svar nummer 26: 06 jun, 15:28 av: Hanna W
Varmblod kan vara mycket heta men är väldigt trevliga djur!!

Svar nummer 27: 17 jun, 19:20 av: Lotti
Först och främst undrar jag vad Alex håller på med! Det här är en sida om hästar om du inte visste det. Sen vill jag säga att varmblod är jätte härliga, särskillt mitt varmblod Sulan.

Svar nummer 28: 17 jun, 19:23 av: Lotti
Först och främst undrar jag vad Alex håller på med! Det här är en sida om hästar om du inte visste det. Sen vill jag säga att varmblod är jätte härliga, särskillt mitt varmblod Sulan.

Svar nummer 29: 17 jun, 19:23 av: Lotti
Först och främst undrar jag vad Alex håller på med! Det här är en sida om hästar om du inte visste det. Sen vill jag säga att varmblod är jätte härliga, särskillt mitt varmblod Sulan.

Svar nummer 30: 17 jun, 23:12 av: Kennet
Det ända man kan ha varmblod till är att göra korv av dem.

Svar nummer 31: 18 jun, 20:30 av: Kate
Jag sköter en 6 årig vbl travare vid namn Kate. Hon är jättemysig och jag rider henne ca 2ggr i veckan som alternativ till den vanliga träningen.Hon kan ingen dressyr( har inte ens försökt lära henne ) eftersom hon inte ska bli någon ridhäst,men hon tycker om att bli riden och orkar trava hur mycket som helst! Förut hade jag fördomar mot att rida varmblod, ända tills jag började rida Kate!
Jessica; Innan du öppnar käften nästa gång kan du tänka på att döma hästen efter individ i stället för ras! ( jag har sett många tröga,sura och lata halvblod! )

Svar nummer 32: 21 jun, 16:27 av: Kate
Jag menade Kajsa, inte Jessica.Sorry!

Svar nummer 33: 21 jun, 16:47 av: Jose
Jag äger två varmblod,ett avelssto och hennes tvååriga avkomma. Vi köpte inte stoet för att vi ville ha en ridhäst men vi har ändå försökt rida henne lite,vilket inte har gått så bra eftersom hon är av ett "hett" släkte (Noble Victory) och fysiskt sett inte heller passar som ridhäst.Dessutom har hon tävlats mycket och har ett rekord på 1.16,1a. ( hon var väldigt nervig och het på banan ) Jag vill inte säga att hon är omöjlig att rida, för vi rider henne ibland men vi har inga krav på att hon ska bli någon perfekt ridhäst eftersom hon inte passar för det.
Men visst finns det varmblod som kan bli hur bra som helst som ridhästar. Jag håller med Kate att man ska se till individen i stället för rasen, en del passar bättre, andra sämre.

Svar nummer 34: 21 jun, 22:02 av: KAJSA
Jag håller också fullständigt med Kate.

Svar nummer 35: 24 jun, 13:04 av: Kicki
Hej!
Har ett varmblod(amerikan)som tävlats i trav i 8 år. I 2 år har han ridtränats och vi tävlar nu i western. Han är frisk och sund och en otrolig kamrat trots att han tidigare räknats som "elak" med ett omöjligt humör. Han kunde inte vara tillsammans med andra hästar utan försökte "mörda" dom som kom nära. Idag är han lugn, snäll, vaken och älskar sina hagkamrater. Inga elakheter alls. Dock har han envisheten kvar. Varmblod är mycket bra hästar och det här är min 3:e. Det går att forma dom till fantastiska ridhästar om man arbetar metodiskt och inte har bråttom. Vi är ett helt gäng här i Hälsingland som alla har varmblod och som tränar western. Jag skulle inte byta bort mitt varmblod mot någon annan ras. Det är en myt att inte travare kan gå högre klasser i hoppning samt dressyr. Det krävs arbete men gör det rätt och hästen kommer att bära dig till oanade höjder. Jag påminner om att en av våra mesta fälttävlansryttare startade på en travare som senare kom att bli grunden för hans hela fälttävlansavel. Det gäller att grundträna och ha tålamod. Tränar själv helt efter Natural Horsemanship och har en häst som byter galopp, går i öppna och sluta och kan alla rörelser inom western. Vi tränar även rörelser i högre skolan i dressyr och detta på 2 år. Observera att vi då inom western inte har hästen på bettet utan den går i egen balans med endast en mycket lätt kontakt med hästens mun.
Om bara travfolket kunde lära sig att få hästarna att hitta sin balans kommer dom att upptäcka att det inte behövs en massa vikter, remmar och andra hjälpmedel dom använder för att få hästarna att trava rent mm. Då kommer dom även att bli lättare att forma till som ridhästar efter sin travkarriär och eventuella förslitningskador kommer att minska. Min travare betalade jag 15.000:- för och det är han värd då han är frisk och hel. En bekant betalade 45.000:- för ett Halvblod och hon var tvungen att spruta den med tuppkam redan vid 3 års ålder och en annan la upp lika mycket på ytterligare ett halvblod som visade sig ha lösa benbitar i ryggen. Det roliga är att mitt bland dessa vackra dyra hästar har de sista årens klubbmästerskap vunnits av en gammal nordsvensk travare!!!!!

Svar nummer 36: 24 jun, 20:18 av: Benke
Jag har både dåliga och goda erfarenheter av varmblod.Varmblod är ju som sagt från ett väldigt hett släkte.Man bör nog inte vara för orutinerad om man ska ha med denna ras att göra,jag har också erfarenhet att varmblod är väldigt harmoniska hästar mitt i detta heta temprament

Svar nummer 37: 27 jun, 21:55 av: Maria
En varmblodshäst räknas också som halvblod, faktiskt, även om avelsinriktningen är trav istället för exempelvis hoppning eller dressyr. Vidare kan man ju komma ihåg att en travare går att skola om till framgångsrik ridhäst, men en typisk halvblodsridhäst går aldrig att skola om till framgångsrik travare.......

Svar nummer 38: 04 jul, 11:19 av: Gina
Varmblod som kommer från bannan kan va svåra att skola om men om man har tid och lust så kan man få en bra hopp eller dressyr häst även av ett varmblod som har gåt på bannan.

Varmblod har ofta lång ben och kan vara lite snubliga men om du tränar mycket så kan varmblodet bli säker på foten.

De är oftast lättare att få att gå bra i hoppning än dressyr så det beor på din inriktning om du vill satsa på dressyr eller hoppning.

Vill du ha en färdig utbildad travare för dressyr eller hoppning får du betala mer än om du köper en travare från direkt bannan då den kanske kostar 4000-5000kr annars kostar den ca: 15000kr.

PS. Var noga med vetrinärbesiktningen .DS.


Svar nummer 39: 04 jul, 11:28 av: Gina

Travaren är en hög och snabb häst, den travare som kommer direkt från bannan kan man inte vänta sig något av på direkten, om du vill ha en färdig utbildad travare för ridning får du nog lägga ut 10 000-15 000kr men om du ser fram emot att träna och utbilda ett varmblod på egen hand så behöver du nog inte läga ut mer än 4000-5000 kr. Travaren är oftast det billigaste aternativet man kan hitta.

Travaren som har skol ridigts ända från början brukar ha bra hopp och dressyr anlag.

Om du ska köpa en travare för egen vidare utbilning så bör du nog ha en tränare och ha ridigt några år om du är nybörjare eller bara har tre, fyra års ridvanna bör du nog ha någon som hjäper dig och kanske rider hästen lite.

Om du köper en färdig utbildad travare som inte är mer än 6-7 år så får ni säkert många finna år tillsammans. Lycka till med ditt kör.

Gina


Goda och dåliga erfarenheter av varmblod!

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.