Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Marianne (20 Oct 1997, 22:23:21)
Jag är en vuxen tjej som har ridit några år förr och nu "nybörjare" igen. Jag funderar på att köpa häst och undrar om nån kan tipsa mig om en passande ras. Jag är kort till växten är 155 och väger 60 kg. Tacksam för tips.
Anna (20 Oct 1997, 20:36:54)
Sofia! Min kompis vågar och säger inte i från, hon är inte lång men hon vill ha en häst som hon kan ha länge, och tävla med, är det flera som tycker min kompis måste lämna tillbaka hästen? Jo, kompisen och jag är helt olika jag är större och tyngre och har ridit MYCKET längre!! Men vadå hästen är 17 år, jag vill gärna ha fler tips på vad vi ska göra för att hon ska klara av hästen!
Sofia (20 Oct 1997, 18:04:51)
Lisa: Jag skulle rent allmännt hellre köpa en knappt inriden häst - de är också billigare - än en som redan kommit snett på det. Jag har också sett en del hemska exempel på hästar som stegrat sig så jag kanske är överdrivet misstänksam mot sådana. Det är kanske jättelätt åtgärdat på din häst - det kan bara du bedömma tillsammans med din tränare. Hoppas allt går bra!
Lisa (20 Oct 1997, 17:30:00)
Sofia: ja det kan man väl säga...
Sofia (20 Oct 1997, 17:22:54)
Lisa: Ursäkta att jag feltolkade ditt brev - ibland läser jag inte så bra. Visst kan hästar ha vassa kanter i munnen - vad jag menade var att bara det borde inte få henne att stegra sig. Hon måste ha blivit ordentligt dragen i munnen, fast hon hade ont för att börja stegra sig. Är det så att hon fått så avog inställning till bettet så är det inte säkert att hon slutar direkt även om man fixar tänderna. Men jag tror säkert att du kan komma underfund med om det är lätt att få bukt med medans du har henne på prov. Är det alltså så att du får henne billigare p.g.a. av att hon stegrar sig?
Lisa (20 Oct 1997, 16:58:09)
Magdalena, Tack för tipset med tömkörning! Det kan vara ett bra sätt för mig att ta reda på VAR problemet sitter. Sofia, jag menar naturligtvis inte att dra henne i tyglarna för att få bukt på problemet. Och jag har hört talas om hästar som har haft ont i munnen, pga tex vassa tänder som skaver... Varför jag tycker det är värt att prova henne beror på att hon har en mycket bra stam, och är väl värd det tredubbla (åtminstonde dubbelt..) om jag får henne bra. Jag tror att om jag inte försöker så kommer jag att ångra mig, för det här är ett tillfälle, tror jag
Sofia (20 Oct 1997, 16:54:08)
Till Anna med C-ponnyn: Jag tycker det låter som om ponnyn insett att den kan bete sig illa mot din kompis och inte respekterar henne. Kan inte du vara med henne och se hur hon behandlar den? Säger hon till på skarpen när hästen sparkas? Kittlig eller inte, den får inte sparkas. Vad gör du som inte hon gör? Rider ni hästen på olika sätt? Det kan ju vara så att din kompis inte är tillräckligt erfaren och stark (hur lång är hon?) för att korrigera hästen och då är det nog bättre att hon lämnar tillbaka den och köper en snällare, eventuellt mindre häst. Det beror på hur tuff hästen är.
Sofia (20 Oct 1997, 16:47:43)
Magdalena. Mitt sto är också en skimmel (precis som hennes far). Hon hoppar väldigt trevligt, deb 1,30 hoppning i somras, men hon är inte tävlad så jätte mycket. Hon är uppfödd i Holland och där har hon enligt uppgift fått tre föl.
Magdalena (20 Oct 1997, 13:11:59)
Lisa: Jag rider ett 5 årigt sto som precis har börjat stegra sig... det är när jag ska flytta henne för högerskänkeln, då slänger hon med huvudet och reser sig! Jag började rida henne i maj, då var hon riden i ca 3 mån förra hösten, och var hemskt rädd om munnen och trippig i steget. Nu går hon stadigt på tygeln med schwung och är totalt lösgjord... tills nu! Jag tömkörde för att kunna "pressa" henne lite och se när/hur hon reser sig. Och det var även då bara när jag skulle flytta henne åt vänster. Jag har kollat att hon inte har ont någonstans, men det kan hon ju ha i alla fall. Vad jag däremot börjar luta mot är att det är "stofasoner" och hon vet att jag inte riktigt rår på henne just nu pga ryggskott (timing...). Läskigt är det i alla fall. Jag skulle se till att få hjälp under prövotiden och inte köpa hästen om ni inte får ordning på ovanan!
Sofia (20 Oct 1997, 12:49:15)
Lisa: En femårig häst som stegrar sig då man tar i tyglarna? När man sitter på då, förutsätter jag. Det skulle jag inte kalla en LITEN ovana. Det kan vara jättefarligt och kräva massor med jobb att rätta till. Att en häst stegrar sig för att den har ont i munnen har jag aldrig hört talas om. Det låter som en grov överreaktion i så fall. Kanske den har ont i ryggen? Om inte veterinären hittar något fel så skulle jag tro att hästen blivit rädd eller felbehandlats ordentligt, blivit skrämd under inridningen eller något. Om du inte är väldigt van vid att hjälpa problemhästar, beredd på mycket jobb och får hästen till nedsatt pris så skulle jag inte ens fundera på att köpa den. Man kan inte korrigera ett sådant fel genom att dra i tyglarna (om det var det du menade..). Överhuvudtaget ska man i princip aldrig korrigera en häst med hårda tag i bettet. Man kan böja hästen och dra ner den från stegringen genom att dra i en tygel om den reser sig. Jag har hört talas om folk som hällt vatten på huvudet på hästar som stegrar sig och också smällt till dem på huvudet med spöet när de gått upp. Jag är tämligen skeptiskt till de metoderna eftersom det kanske gör att hästen spänner sig ännu mer och blir ännu räddare. Jag har dock sett det hjälpa på en del äldre, istadiga hästar.
Hille (20 Oct 1997, 12:34:31)
Du med den gulprickiga hästen, om det är flugägg så är de lätta att ta bort med hjälp av en ryktsten(kostar ca 20kr och finns i de flesta hästsportsbutiker).
Suss (20 Oct 1997, 12:05:33)
>lars-erik, henrik laner, vad är det för svårt med det?
Lisa (20 Oct 1997, 10:22:42)
Jag ska snart hämta ett 5-årig halvblodssto på prov - innan jag köper henne. Hon har tydligen en liten ovana, nämligen att hon stegrar sig då man tar i tyglarna. För mig låter detta som om hon har ont, kanske i munnen någonstans men borde man inte ha upptäck det tidigare? Ägarinnan tror att hon har blivit för "hårt" riden då hon reds in (på Flyinge), och har därefter helt enkelt blivit rädd för bettet. När jag nu ska rida henne vill jag ju inte "straffa"henne om hon har ont i munnen, men samtidigt måste jag ju markera att det inte är ok för henne att resa på sig -om det sitter i huvudet på henne... Hästen ska veterinärbesiktigas snart, vad om veterinären inte upptäcker något fel... /Lisa
henrik (20 Oct 1997, 09:50:04)
vad kallas de köttiga, tandfria delarna av hästens underkäke mellan hörn och kindtänderna.
lars-erik (20 Oct 1997, 09:43:17)
här har alla häst älskare en extremt svår fråga. Kan ni det här är ni bäst. Vad kallas de köttiga, tandfria delarna av hästens under käke mellan hörn- och kind tänderna
Magdalena (20 Oct 1997, 09:00:42)
Sofia: En grej till om proteinfodret... Jag har delat proteingivan på 3 och ger det i betfor resp. kli och det får svälla så hon kan inte sortera ut dem, och nu i söndags så åt hon direkt upp alltihop!!! Så det funkade! Tack ska du ha, man ska inte ge upp för tidigt! Jag vet förresten inte om jag berättade att mitt hö bara innehåller 9 g protein/kg (normalt runt 40 g/kg!).
Magdalena (20 Oct 1997, 08:53:18)
Sofia: Zadok är en skimmel f. 1981 (reg nr. 40134581) född i Holland, 165 cm. Han gjorde "performance test" HLP Ermelo 1984 och fick totalpoäng 82 (av 100?) och var placerad 18 av 30. 1984 vann han 1210 DMark, men senare har jag ingen info, troligtvis såldes han utomlands (USA?) 1986. Han har en mycket intressant stam: Nimmerdor-Marco Polo-Amor-Assad ox. Nimmerdor känner de flesta igen tror jag, Marco Polo återfinns i Irco Marco bl.a och Amor finns i bl.a Electro. Din häst kan kanske hoppa?!? Vilken färg har hon?
Magdalena (20 Oct 1997, 08:37:15)
HM och NINA: Jag har en Svensk Ridponny, vad kul att ni är intresserade av denna unga ras! Gå gärna till min hemsida så kan ni läsa lite om min ponny, och där finns också länk till Jameson, en ridponny hingst som har mycket info om ridponnyn på sin sida! Tanken med ridponnyn är en "liten storhäst", ädel med goda gångarter och/eller hoppförmåga. En ponny "halvblod" alltså. Grunden för rasen är welsh, fullblod och arab. Höjden varierar beroende på korsning och användningsomr. Men D-ponny höjd... I aveln använder man också hästar som är över ponnymått, t. ex halvblodshingsten Minotaurus och fullblod som Sweet Demand och Russian Ivory. Hoppas du hittar en trevlig ridponny, det är framtidens tävlingsponny!!!
Eva (19 Oct 1997, 23:08:40)
Till Elin vars häst alltid rymmer.Nu undrar jag om din häst går tillsammans med andra hästar? Om inte så är troligen orsaken brist på sällskap.
Anna (19 Oct 1997, 22:41:15)
Du med gulprickiga hästen! Det är troligen styngflugeägg som fäst sig på din hästs ben. Det går att skrapa bort dom med en SLÖ kniv. Avmaskning rekomenderas!
Anna (19 Oct 1997, 19:39:24)
Carro!!! Jag vet att hon låsas för att när jag eller någon annan borstar så gör hon ingenting!! Hon rider redan för instruktör 2 gånger i vecan men det är det att hon måste klara av att rida hästen ute i naturen. Det finns förästen inget ridhus!!
Carro (19 Oct 1997, 19:04:11)
ANNA hur vet du att C-ponny bara låtsats vara kittlig? Borsta med ordentliga tag och se om det hjälper. Din kompis kan till en början rida för instruktör det borde hjälpa.
Anna (19 Oct 1997, 17:57:11)
Hej är det någon som kan hjälpa mig! Min kompis har köpt en C-ponny, hon har 2 problem det ena är att hon låsas vara kitlig och sparkar efter henne och sticker i galoppen, När jag pysslar med hästen och rider den så går hon jätte bra, nu gör vi så att jag rideer hästen på morgonen och ägaren på eftermiddagen för hon klarar inte av hästen, men sen när skolan börjar går det ju inte längre, Är det någon som har något tips på vad vi kan göra, annars måste hon lämmna tillbaka hästen!!
HM (19 Oct 1997, 17:30:51)
SVENSK RIDPONNY Är det någon här som et nåt om rasen svensk ridponny? Jag tänker kanske köpa en.Hur höga blir dom?
Frida R (19 Oct 1997, 15:58:57)
Susanne: Jag använde zinkpasta när min häst hade mugg. Hon hade mugg som bara spred sig mer och mer, men jag fick tips om att zinkpasta skulle vara bra och nu är hennes mugg helt borta. Smörj in ca en gång om dan. Zinkpasta köps på apoteket.
Jag med den gul prickiga hästen... (19 Oct 1997, 15:47:19)
Hej , är det någon som vet var det är som min häst har fått på benen? det är en massa gula små prickar som fäst sig vid var sitt hårstrå . Dom ser ut som ostbågar i för-minskning. vad ska man göra åt det????
Ella (19 Oct 1997, 11:35:18)
Tack Lina det ska jag försöka
LINA (19 Oct 1997, 10:47:54)
ELLA: Läs mitt råd till Emmie.
LINA (19 Oct 1997, 10:46:49)
Emmie: Köp ett gummibett med tex. äppelsmak! Det har jag på min häst, och han tuggar jättemycket! Så fort han får det i munnen börjar han mumsa. Som sagt, för mig har det iaf. funkat jättebra, men det är ju inte säkert att din pålle reagerar likadant. Men jag tycker att du ska prova iaf!
Emmie (19 Oct 1997, 09:51:10)
Hej!! Jag rider en häst som har lite svårt för att tugga på bettet och gå på tygeln.- Vad kan jag göra???
Ella (18 Oct 1997, 21:58:16)
Jag har en Islands häst som är väldigt hård i munnen . Kan någon något bra knep så att hennes mun blir mjukare?
LINA (18 Oct 1997, 20:43:17)
MOA: Om din häst inte gör skänkelvikning åt ena hållet, så prova med att en annan person går bredvid och "puttar"(trycker) henne åt rätt håll, samtidigt som du gör de rätta hjälperna. Jag tycker att MIAS teori om "sne häst" är bra också...Ge inte upp! Om det så tar ett helt år, så tror jag att det ska gå!
Mia (18 Oct 1997, 18:13:16)
Moa! Kolla upp så att det inte är något "fel" på hästen. Du kan t ex ta hem en "kotknackare" som kan känna igenom henne. -Brukar vara mycket bra. Är det inget "fel" på hästen, så behöver hon kanske rakriktas. Då måste du locka och pocka för att få henne att ta stöd i den stela sidans tygel, samt få in bakbenet så att hon trampar under sig även i denna sida. Sitt inte bara på en volt, utan byt om volter, rid serpentiner, åttor mm. Det tar lång tid att bygga upp en häst så att den blir rak. Men med lite arbete och svett så går det. Ge inte upp!
Flinga (18 Oct 1997, 18:09:26)
Hej. Lina !. Tack för dina tips, men jag har själv aldrig tvingat henne att hoppa vattengravar, jag har bara haft henne en månad. Det var hennes förra ägare som har försökt att hoppa vatten mattor med henne. Ibland har det gått bra, och andra gånger dåligt. Jag ville bara ha några tips om hur jag ska göra. Det som gör att jag har svårt att följa henne är att hon hoppar vääldigt stort över hinder, hon är inte så lite precis 170cm. Det har blivit bättre sen jag fick henne, och idag var jag med och tävlade och placerade mig i en LB. Det är inte heller första gången som jag tävlar, jag har tävlat rätt höga klasser med min ponny. Snyggt namn du har föresten, jag heter också Lina, det är hästen som heter Flinga.
Anna (18 Oct 1997, 15:47:33)
Moa! Jag tycker du ska fundera på om det inte är nå´t fysiskt fel på din häst. Den kan ju ha ont nå´nstans så det är därför du tycker att hon strular.
Moa (18 Oct 1997, 15:06:44)
Hjälp! Den islandshäst jag rider fattar inte vad vänsterskänkeln skall vara bra för. När vi skall göra sidförande rörelse undan för vänster skänkel går hon mot skänkeln och trycker sig åt vänster. Högersidan går hur bra som hellst. När vi skall tölta drar hon också åt vänster genom att trycka ut vänster bog och ställa sig åt höger! Vet någon något bra man kan göra för att få henne att förstå. Vi jobbar hårt med volter i vänster varv för att få henne mjuk i sidan, finns det fler saker vi kan göra? Tacksam för idéer.
LINA (18 Oct 1997, 12:38:41)
FLINGA: Det är inte HÄSTENS fel att du inte kan "hänga med" över hindret. Hur högt hoppar ni? Jag tycker att du bör hoppa mindre hinder tills du känner att du hänger med och sitter i balans. SEN är du mogen för högre höjder! Och det här med vattengravar tycker jag att du ska vänta lite med tills du känner dig säkrare i sadeln när ni hoppar. Men om du pront måste hoppa vattengravar nu, så se till att ha en LITEN vattengrav under tex ett LÅGT upprättstående. Det komer kanske att ta tid innan din häst hoppar vattengravar, eftersom du har försökt tvinga den till något den är RÄDD för. Om du tex går på med spöt när din häst blir rädd för något, så kopplar den slagen till föremålet den är rädd för- den tror att det är den hemska vattengraven som slår den, och blir ännu mer jätterädd! Så kan du ju fortsätta om du tycker att du kommer någon vart, men jag tror inte att det funkar så bra. ( OBS! Jag vill inte vara elak, jag vill bara förhindra missöden som orsakas när ryttare och häst inte förstår varandra. JAG TÅL KRITIK )
Fia (18 Oct 1997, 12:19:26)
Jag ska till min foderhäst och vill hitta på något roligt när vi rider men vad?
Nina (17 Oct 1997, 20:57:01)
Är det ngon som vet något om rasen Svensk ridponny eftersom jag är intresserad av att kanske köpa en sådan.
Lina (17 Oct 1997, 20:31:01)
Susanne! Ett bra medel är Locoid finns på apotek. Min häst har mugg och det här medlet har verkligen hjälpt!!!
Sofia (17 Oct 1997, 16:14:36)
Magdalena: Jag tror inte att du inte kan räkna - jag tolkade bara ditt brev som att du hade en häst som av någon anledning behövde mer protein än andra hästar och då undrade jag hur man kan veta det (ifall man skulle missat något på sin egen..) Är hon dräktig förstår jag att du vill ge henne extra protein. Vi hade en häst som vägrade äta en rälig medicin och det enda som fungerade tillslut var att blanda det med sockervatten. Kanske inte så lämplig att fodra med varje dag dock...
Magdalena (17 Oct 1997, 15:33:01)
Sofia: Jag har blandat det i allt... Har redan köpt hö för hela året (klurigt va!) och har precis analyserat det, och räknat på foderstaten. Dessutom är hon dräktig, så hon kommer att behöva mycket extra protein från februari och framåt. Om du inte klurat ut det än så kan jag räkna foderstater, och analyserar maten så jag vet vad den innehåller...
Sofia (17 Oct 1997, 11:41:31)
Magdalena:Har du provat att blanda det i betfor (eventuellt redan i blötläggningen) eller introducera det lite i taget, blandat i t.ex. havren? Erfarenheten jag har av Krafft och luzern är att hästar älskar det, men det är tydligen olika. Du kan ju försöka få tag på ett proteinrikt hö också. Hur vet du att han behöver mycket protein?
Magdalena (17 Oct 1997, 07:35:09)
Sofia: Foderboks idén var ju rätt så klurig! Den kan man ju faktiskt ha i stallet också så alla som vill kan fördjupa sig i ämnet! Anna: Tyvärr är hästens ägare totalt ointresserad av vad som händer med hennes häst... annars hade det ju varit en enkel lösning. Man blir lite skrämd när man ser hur lite folk kan om hästar, och hur lite de bryr sig fast de faktiskt har ansvar för en levande varelse som inte klarar sig själv... Och självklart beror det på HUR man rider för att hästen skall sätta muskler, det är väl självklart, men en häst kan hålla sig i trim och vara musklad (ej i supertopptrim) bara genom att skrittas någon timme varje dag... Jag tycker det här är intressant, fler får gärna komma med invändningar/medhåll så länge de är motiverade, man lär sig alltid något nytt! Förresten, är det någon kanske som har tips på vad man kan ge en häst som behöver mycket protein, men vägrar äta tillskott (såsom soja, Krafft Protein, Luzern)...
Victoria (16 Oct 1997, 19:45:21)
Jag läser just nu sista året på juristlinjen och har tänkt skriva en 20poängs uppsats om hästjuridik. Jag försöker nu samla fakta och frågeställningar därför undrar jag om någon har varit med om ett köp, hyra eller något annat som har med hästar att göra och givit juridiska konsekvenser. Kanske har någon också erfarenhet av hästjuridik eller helt enkelt har en klurig fråga som jag kan fördjupa mig i. Jag är mycket tacksam för alla svar.
Anna (16 Oct 1997, 19:33:21)
En häst behöver inte alls sätta muskler bara för att den rids, det beror ju på HUR den rids!!
Anna (16 Oct 1997, 19:31:42)
Magdalena! Kan du inte ta kontakt med den som äger hästen så hon/han kan prata med den nya fodervärden? Har den som äger den bara lämnat den ifrån sig vind för våg utan att kontrollera att den får det bra??
My (16 Oct 1997, 18:34:33)
-> Louise: Jag har hört att en del hästar aldrig blir sig själva igen efter att ha haft erlicha-infektion. Det kan ju faktiskt vara så att din häst aldrig blir bra igen. Sen kan det vara något så enkelt som att den har ont i musklerna och behöver masseras....
Sofia (16 Oct 1997, 13:06:09)
Magdalena: Ja, då låter det oroväckande. Min erfarenhet av att banta hästar är att man måste ta det MYCKET försiktigt. Om de börjar tappa vikt snabbt så är det svårt att få stopp på det även om man börjar ge mer foder. Inte brukar man behöva banta hästar jättemycket heller efter betet - det brukar ordna sig ändå när man kommer igång och rider och hästen inte har fri tillgång på mat längre. Du kanske kunde ge henne en bok om utfodring i present så kan hon läsa själv?
Magdalena (16 Oct 1997, 12:46:58)
Anna: Det är hästens nya fodervärd som har gjort den nya foderstaten... så hon har alltså inget att gå efter. Innan sommarbetet stod han på ca. 5-6 kg hö och 2 kg kraftfoder och var då bukig men man såg revbenen... och kan man någonting om hästens näringsbehov så inser man att någonting är fel när hästen aldrig sätter muskler fast den blir riden!!! Sofia: Det är ett varmblod, ca 15 år, rids varje dag i skogen, är lugn. Det är som jag skrev ovan en ny fodervärd som har hästen, och han togs in från betet för ett par veckor sedan. Just nu är han rund från betet, men för att banta hästen kan man ju inte svälta den. Vad som skrämmer mig mer är att det höt de fodrar med är skördat väldigt sent och innehåller troligtvis inte särskillt mycket proteiner... Jag kan räkna foderstater, men i det här fallet behöver man inte vara någon expert för att räkna ut att något är galet!
Sofia (16 Oct 1997, 12:37:45)
Susanne: Tvätta med svag jodopaxlösning (läs på flaskan och späd noggrant så det inte blir för starkt) eller med Lactacyd tvål. Torka torrt försoktigt och massera med Helosansalva. Har funkat på de hästar jag haft.
Susanne (16 Oct 1997, 11:42:26)
Hejsan Vi har en Adenner hemma och den har mugg, vi har provat många olika medel men inget hjälper. Nu smörjer vi med Fodertran och sedan med ett pulver köpt på Odal butiken. Finns det någon som har nått annat tips?
Jazzi (16 Oct 1997, 11:38:19)
Magdalena, råkat ut för samma sak själv, fast tvärt om, ett ganska litet sto fick 3 höbalar/dag och ingen motion. Jag vet faktiskt inte hur man ska få dem att förstå, har någon annan ett tips?
Sofia (16 Oct 1997, 10:30:20)
Magdalena: Vad jag genast frågar mig är hur länge ägaren haft hästen. Hur länge har den fått 4 kg hö? Går hästen ute hela dagarna? Vilken ras är det? Är den i bra hull nu? Rids den mycket? Om du inte vet svaret på de frågorna så är det svårt att säga något om just denna häst klarar sig bra på så lite mat.
Anna (16 Oct 1997, 10:23:04)
Magdalena Det kan ju faktiskt vara så att just den här hästen inte behöver mer mat, ingen regel utan undantag. Ägaren borde ju faktiskt veta bäst!? Vad är det som säger att han inte kommer att få mer hö till vintern? Du är nog en besserwiseer trots allt.....
Sofia (16 Oct 1997, 10:23:01)
Flinga: Börja med något litet vatten, ha hästen i longerlina och gå själv över först. Ha en medhjälpare som uppmuntrar lite försiktigt bakifrån (inte för nära baken). Du kan locka med morot eller något också. Om du är rädd att hästen, när den tillslut går framåt, ska klafsa i vattnet så ha en låg bom över. Det måste förstås vara en väldigt kort vattengrav eftersom han får hoppa den från stillastående. Man kan också prova att ha en annan häst som draghjälp som hoppar före över.
Magdalena (16 Oct 1997, 09:18:08)
Hur gör man för att förklara för andra hästägare, utan att förarga eller förlöjliga dem, att de har en tokig foderstat till sina hästar? En jätte häst i vårt stall (minst 650 kg) får bara 4 kg hö och 1 kg havre/dag! Minimumkravet är ju 1kg hö/100 kg levande vikt!!! Den här stackarn kommer ju se ut som ett biafrabarn senare i vinter, mager men stor mage. Jag blir så ledsen, men om man säger något är man en "besserwisser" och får höra att det brukar gå så bra så, och deras hästar tar ingen skada... Snälla! Jag vill ju att hästarna ska må bra, och är inte Horsemanship om att vilja lära och utveckas, och inse att man inte kan allt också!
Tut (16 Oct 1997, 07:50:14)
Flinga, du kan väl inte säga att ponnyn "hoppar ifrån dig", du måste vara mer beredd och följa med. Ska hon hoppa vattengravar måste hon hoppa stort för att nå över. Bygg en trippelbarr över vattengraven, och ta successivt bort bommar. Lycka till!
Lina J (15 Oct 1997, 21:56:42)
Finns det någon som vet om det finns någon sida om New Forest. Jag är väldigt intresserad av den rasen, för jag har själv haft en NF.
Flinga (15 Oct 1997, 21:48:21)
Hej, jaj undrar vad man ska göra för att få en häst att våga hoppa vattenmattor och vattengravar. Jag har försökt att tvinga min häst, men det utan framgång. Finns det några speciella knep man kan försöka med. Sedan undrar jag om det finns någon som har några tips om hur man får lättare att följa en häst över hindren. Min häst hopparväldigt stort och ibland är det svårt att hänga med. Det är inte det att jag drar henne i munnen för det vet jag att jag inte gör, utan det känns som hon hoppar ifrån mig ibland. Tack på förhand.!!!!!!!
Birgitta (15 Oct 1997, 21:44:37)
Kan nån svara på om en hovspricka alltid är synlig? Hur märker man det annars?
Kari (15 Oct 1997, 21:02:38)
Louise! Om din häst har ont i ryggen, men ingen vila hjälper, så kanske du bör röntga henne. Med vår utlånade ponny var det "ryggonda" så illa att hon fick bli opererad, pga intill-liggande tornutskott. Därmed inte sagt att just din ponny har det. Men gör en röntgen för säkerhets skull, så att det inte går för din som med vår. Hon var tävlad upp till SM-kval i galopp och fälttävlan. Numera är hon triangelmärkt. Mycket tråkigt... Var noggrann!
Emelie (15 Oct 1997, 18:27:05)
Hejsan! Jag har precis köpt ett sto som är efter Lester, så nu skulle jag gärna vilja veta lite om denna hingst! Så om någon vet nåt så skriv och berätta!! Tack på förhand.
IngelaH (15 Oct 1997, 16:08:51)
>>Nilla. Hejsan! Grönt kort har kommit till på senare år. Det är ett "körkort" för tävlingsryttare. När man tävlar måste man följa vissa regler och paragrafer, som man kan hitta i TR (Tävlingsreglementet). Man kan hitta regler för hur häst och ryttare ska och får vara "klädda". Man får även veta hur man ska uppträda på t ex framhoppningen och hur mycket en banfunktionär får hjälpa till på en dressyrtävling. För att ta grönt kurs, ska man ta kontakt med sin ridklubb. Där får man ett antal frågor att svara på. Svaren finns i TR, som man får använda när man svarar på "provet". Jag tycker att detta är en kalasidé! Ibland blir man "mörkrädd" när man ser hur en del ryttare behandlar sina hästar och medtävlare på tävlingsplatsen. "Om man ingenting frågar, får man ingenting veta!" som de säger i TV-programmet "Hjärnkontoret"
anna (15 Oct 1997, 15:27:39)
det finns ett blomsterthe för hästar som är brunstiga för200kr
Isa (15 Oct 1997, 14:47:44)
Någon som vill hjälpa mig med att släktforska på min häst!? Jag har kommit ganska långt men nu verkar det mörkt!E-maila mig! Pikette@hotmail.com
NILLA (15 Oct 1997, 14:34:46)
TALA OM VAD GRÖNT KORT INNEBÄR!!!!!!!!
anki (15 Oct 1997, 11:55:42)
Min häst är ofta jätte het och hispig innan hon blir brunstig vad kan man göra åt det? ska jag kanske kåta henne vara ifred?
mia (15 Oct 1997, 11:20:35)
Om man har en häst som har ont av att hoppa:HOPPA INTE!! Ta det lungt med hästen kolla den nogrant med veterinär. Om denne inte hittar ngt fel, kan man röntga för att vara 100 på att hästen är frisk. När detta är konstaterat och hästen ändå har ont kan den vara övertränad.Detta betyder inte att du har tränat för mycket, utan att hästens muskler har nått en viloplatå(har inget bättre ord hoppas ni förstår vad jag menar)och behöver vila för att kunna utvecklas vidare igen.Ta en skrittvecka med hästen och kör sedan litet lungt en eller flera veckor tills hästen känns helt ok igen. skriv gärna och säg hur detta går!
Karin (15 Oct 1997, 10:00:40)
Jag skulle behöva en artikel om en hästskötare som arbetat utomlands
Sofia (15 Oct 1997, 09:37:42)
Anna:Kolla in sidan http://www.slu.se/forskning/veterinar/fang.html
Anna (15 Oct 1997, 09:25:30)
Hej mitt namn är Anna och jag har en Häst och jag undrar om det är någon som vet vad man ska göra när hästen har fång. snälla svara.
Sofia (14 Oct 1997, 15:12:31)
Louise: stackars dig - det låter inte roligt. Har hon ont i ryggen eller benen? Att hon grinar illa mot sadeln behöver inte betyda att hon har ont i ryggen. Reagerar hon om du drar längs med musklerna på båda sidor om ryggraden? Vi hade två ponnyer som plötsligt vägrade hoppa. De hade knäledsinflammationer i frambenen och behandlades med tuppkam. De var inte halta alls, men reagerade lite, lite vid böjprov. Tuppkammen gjorde att de blev bra, men vi kunde inte hoppa mer för då kom det tillbaka. Du får be en veterinär gå igenom hästen igen, böjprov, klämma, röntga..
Magdalena (14 Oct 1997, 13:59:37)
Jag fick precis tillbaka analysen på mitt hö, vilket mörker..... Energi värdet låg normalt (vilket alltid blir lite högt för min ponny), men protein... 9 g/kg!!!!!!! Normalt värde ligger runt 40 g/kg i alla fall. Helst mer eftersom mitt sto är dräktig oxå... Hmm. Mycket knep och knåp innan jag fick en foderstat som fungerade. Ett tips alla: Analysera höt, även om det ser fint ut kan det vara "värdelöst" näringsmässigt!!!
louise med ponny (14 Oct 1997, 12:53:58)
Jag har en häst som jag nu har haft i ca 1år. Hon har varit sjuk från och till , haft både ont iryggen och benen. för två månader sedan var hon på behandling hos Pär Spånfors , kanon vetrinär. där behanlades hon för irlichias och borelia, hon fick gå på löp matta m.m. För en vecka sedan kom dom gamla symtomerna fram igen , hon ville inte hoppa på träningen. hästen har alltid tyckt om att hoppa 1.30 har alldrig varit nått. Hon tittar och grinar mot sadeln när jag tar fram denna Efter alla dessa bahandlingar hon gott igenom undrar jag nu vad jag ska ta mig till HON HAR JU ONT!!!!
Sofia (14 Oct 1997, 10:50:21)
Mia m.fl.: Jag tycker inridning är jättesvårt! Det krävs mycket erfarenhet och hjälp för att det ska bli riktigt bra. Det finns alldeles för många hästar med olika olater och problem som härör från felaktig inridning/unghästutbildning.
Sofia (14 Oct 1997, 10:35:37)
Kerstin: Jag tog Grönt Kort i helgen och det var inte svårt alls. Nu har jag i och för sig tävlat väldigt mycket och kan TR. Man får ha med TR när man skriver provet och det finns ett bra index som hjälper en att hitta rätt paragraf. Om du aldrig tävlat så är det nog bra att gå en studiecirkel, men man kan också läsa igenom TR själv. TR kan man köpa från Ridsportförbundet eller låna på sin klubb.
mia (14 Oct 1997, 09:00:33)
Inridning är egentligen inte så svårt, men du måste veta vad du vill. Om DU inte vet vad du vill, hur ska då hästen veta vad du vill???? Tänk på att vara övertydlig;t ex höger tygel vänster skänkel och vikten till höger.osv. Också gamla hästar får man vara försiktig med, kanske bara låta den ta det överdrivet långsamt i utförsbackar, den kan ju ha ont och vet själv att vara försiktig. Den är inte olydig för det!
Mia (14 Oct 1997, 08:15:15)
Kerstin - igen... Kolla på SportBase sidorna, där hittar du info om grönt kort och jag tror att där ska stå tel. till olika regioner inom Svenska Ridsport Förbundet.
Mia (14 Oct 1997, 08:09:50)
Hej Kerstin! Grönt kort kan man oftast få ta om man är ansluten till någon ryttarförening/klubb. Där brukar anordnas kurser. Om du inte är ansluten, kan du kanske ringa till närmaste ridskola eller liknande och fråga om du kan vara med vid nästa kurs. Jag tror att det måste vara en "erkänd" eller erfaren ryttare/hästmänniska som håller i kursen, samt att man ska vara minst 8 st i en grupp. Du kan ju också ringa Svenska Ridsport Förbundet. Deras nr hittar du här på internet. Jag tror att du kan kolla bland "Gunnars" länkar. Lycka till.
Kerstin (13 Oct 1997, 23:39:03)
Hej! Är det någon som kan tala om vad som krävs för att ta GRÖNT KORT. Har egen häst och har tänkt träna hem.
Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.