Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


My (28 Nov 1997, 18:23:10)
Mannen som lyssnar till hästar, är skriven av Monty Roberts, en mycket kunnig och erkänd hästkarl från England. Jag rekommenderar den också. Vad gäller tryck: hästar lutar sig mot konstant tryck. T ex om du lutar dig mot hästen med hela handflatan. Hästen lutar sig mot handflatan, och om den till slut rör sig bortåt beror på att den antingen förlorar balansen eller att den försöker komma bort från det störande trycket efter ett tag, men instinktivt är första impulsen faktiskt att luta sig emot. Däremot, när man skänklar hästen så är det så att man LÄR hästen gå undan för tryck. (Och dessutom är det sällan fråga om konstant tryck, utan man "bumpar" på hästen och bumpningar kan ju hästen inte luta sig emot).
elbereth (28 Nov 1997, 17:19:19)
angela:hoppas du inte är allvarlig!!!!
BNNN (28 Nov 1997, 17:08:34)
FÖRSÖK ATT INTE SLÅ HONNOM HAN ÄR RÄDD
angela (28 Nov 1997, 16:28:04)
Min häst är helt knäpp,så fort jag går in i boxen så lägger han öroen bakåt då slår jag honom på mulen men han slutar inte så att jag slår honom igen och igen vad är det med hästen????????
Sofia P (28 Nov 1997, 14:17:49)
Elin: Ta hjälp av en tränare - det är det första du ska göra. Det är tyvärr omöjligt att säga något om vad det är som inte fungerar på din kortfattade beskrivning. Om du berättar lite mer om hur länge du ridit, om andra hästar du rider går i form, om din häst går på tygeln när andra rider, om hon är lätt eller tung i handen, sned, trippig, ålder... så kanske vi kan komma med råd.
Elin (28 Nov 1997, 14:02:14)
Hästen jag rider är väldigt pigg och framåt, kul tycker jag. När jag skrittar går hon jättemycket på tygel men när jag börjar trava går hon inte alls lika bra. Kan hända att hon söker sig nedåt ibland. det är inte så att hon går upp med huvudet mycket men bättre borde det vara. I galoppen går det inte att ställa henne ibland och då går hon heller inte på tygel. Vad kan jag göra. Jag rider på 3-delat bett.
malin (28 Nov 1997, 13:51:13)
Vad ska jag göra om min häst står 13 mil ifrån mig
Sofia P (28 Nov 1997, 12:58:57)
Magdalena: Det här med att hästen går mot tryck har jag läst på andra ställen och jag är skeptisk till det faktiskt. Helt enkelt därför att jag aldrig märkt att de gör det, inte ens unghästarna. Det jag märkt är att om man trycker på en ovan häst , t.ex. i gången, trycker den mot för att inte tappa balansen, men det slutar de ganska snart med när det lärt sig hjälperna. Jag har aldrig någonsin stött på en häst som gått MOT ett spö. De går alltid undan, även ohanterade hästar. Det här med vilddjuren är en intressant teori, men jag kan inte säga att jag märkt att det är på det sättet generellt. Nu till din häst. Hon är tydligen väldigt sned i kroppen. Har du provat att flytta henne undan från marken? Det är kanske lättare att inverka på henne då och lära henne ge efter för höger också. (eller så kliver hon över dig....:-)) Det tar tid att rakrikta så du får nog nöja dig med lite rakriktning i taget om hon är väldigt van att bara använda ena sidan. Det är säkert fysiskt svårt för henne att böja eller ens ställa åt ena hållet - det behöver inte bara vara som hon inte förstår.
Sofia P (28 Nov 1997, 12:47:54)
LK: Har du upplevt någon större förändring när du sitter på inre istället? Jag tycker att det verkar som om det finns många goda anledningar att hålla koll på hur man sitter, men att man rabiat ALLTID måste sitta på yttre det kan jag bara inte hålla med om. Det låter lite som när folk säger att man håller spöet fel för att man har det i yttre eller inre handen. Man har det på den sida man vill komma åt.
Magdalena (28 Nov 1997, 12:37:36)
LK: På ridledar utbildningen fick vi lära oss att man sitter ner på ett visst ben för att påverka vid rätt tillfälle... alltså skiljer det på vilket ben man skall sitta. På volt vill man ju böja hästen och inverka med innerskänkeln så hästen böjer sig i bålen (vid sadelgjorden), alltså måste man sitta ner när det inre frambenet är i luften! Det är alltså inte för att avlasta, utan för att kunna påverka!
Magdalena (28 Nov 1997, 12:34:54)
Hejsan alla braiga medhjälpare! Jag red lilla Lady i ridhuset och hon börjar fungera ganska bra rakt fram nu. Men... för vänster skänkel kan jag flytta henne (utan krav, förrutom att hon ska röra sig bort från skänkeln), men om jag försköker för höger skänkel så gör hon helt tvärt om! Hon skjuter bakdelen allt hon kan till höger så om man envisas så står man till slut med nosen ut och rumpan in! Hon verkar inte alls förstå vad jag vill. Även om man travar ute så faller bakdelen åt höger. Jag har försökt rida på volt och leda in framdelen på bakdelens spår, men hon är som en böjd planka om ni förstår... Förresten så läser jag "Mannen som lyssnar till hästar" och den är SUPER! Läs den! Där beskriver han hur hästen är ett djur som går emot en inverkan, alltså, om jag trycker på höger sida rör sig hästen mot trycket, alltså åt höger. Detta för att vilda djur som attackerade dem bet så det blev ett sår som blödde som de senare kunde följa, om hästen försökte ta sig bort från bettet blev såret större och blödde mer, så den gick emot attackeraren och försökte oskadliggöra den istället, och därför är fortfarande reaktionen att gå emot ett tryck. Jag red förresten med endast löpande martingal och det funkade bra!
LK (28 Nov 1997, 12:27:55)
Dumle, Sofia P, Anna: På min ridskola påpekar ridläraren ALLTID om man sitter på fel ben. Givetvis ska man sitta ner på det yttre - det spelar verkligen roll! Precis som Dumle skriver så är det för att avlasta hästen på volter osv.
Sofia P (28 Nov 1997, 11:48:24)
mia g: Jag tycker det behövs att man rider lätt under uppvärmningen eftersom hästen inte början jobbar med ryggen då. Jag kan helt enkelt inte sitta på min häst i början - om hon inte kommit igång i ryggen blir hon spänd när jag sätter mig, jag skumpar och hon spänner ännu mer. Min häst kan jogga (typ westernjogg, lunk) och då kan jag sitta, men då kommer inte ryggen igång överhuvudtaget. Jag rider framåt mer än joggar som uppvärmning.
Mia A (28 Nov 1997, 11:48:19)
På tal om korsningar... Det brukar ligga många års planerad avelsverksamhet bakom korsningar. Många "återkorsar" olika raser - med gott resultat. Jag har i div. annonser fått se korsningar typ Arab/Ardenner. Misslyckade sådana, med "pinniga" ben och grova kroppar. Julia, tänk dig för! Vad ska man göra med sin häst om den utvecklas med kropp som en nordsvensk och ben som ett fullblod? Alla vet vi att fullblod har känsligare ben, och dessa ben kommer inte att hålla om kroppen är grov och tung som på en nordsvensk. Jag har även sett en korsning shetland/lipizzaner! -Med korta ben som hos en shettis och lång rygg som hos en "stor" häst. Hur tror ni att den ryggen mådde? Hästen fick avlivas när den var 4 år. Ska man korsa fram något, så måste man vara säker på resultatet. Och det kan man INTE vara om korsningen inte redan är väl beprövad. Det är inte nordsvensk/fullblod - vad jag vet. Jag tror inte att någon här vill "skälla" på dig, vi vill bara få dig att tänka dig för.
Sofia P (28 Nov 1997, 11:41:53)
Dumle: Förlåt, det var Anna som tyckte det såg illa ut. Ursäkta - klantigt av mig. Nja, jag har aldrig hört att man ska sitta på yttre för att avlasta. När man rider dressyr sitter man ju ner hela tiden oftast så jag har svårt att se att det skulle behövas avlastning på det sättet. Jag ser det mer som om att man kan inverka mer på den sidan man sitter ned på, men det finns säkert många olika sätt att resonera. Britta som är utbildad ridlärare kanske har ett bra svar på detta?
mia g (28 Nov 1997, 11:41:25)
Ang barn min 5åring ryktar själv när han rider,men hästen är lånad endast de dagar som vi rider!!!Jag undrar med det här med lättridning..jag rider nästan inte alls lätt,tycker att jag har bättre koll på hästen i uppvärmningen, då den ju bara ska jogga igång... Britta din komentar till sofia var underbar!!Jag håller med dig det du sa till jessica, man ska inte ge OLIKA signaler till hästen utan samverkande, som hjälper hästen att förstå vad ryttaren vill.Ju mer hästen lär sig ju lättare blir det för den att förstå hjälperna och då kan man ge två motsatta hjälper för då följer hästen BÅDA hjälperna..men det tar4 TID....igen.
anna (28 Nov 1997, 11:37:15)
Hej. Jag är 13 år och har en b-ponny som är 126 cm. Jag väger 45 kg, är det för mycket för Snobben. Min lillasyster har börjat rida honom och hon är 8 år. Jag ska snart få en d-ponny istället.
Dumle (28 Nov 1997, 11:36:01)
Sofia P, jag sade nog inte att det ser illa ut att sitta på fel sittben... Men jag trodde rätt sittben kunde avlasta hästarna när man rider på volter?
Sofia P (28 Nov 1997, 11:31:28)
Magdalena: Håller helt med. Vi har halm och det är inte ett dugg halt.
Mia A (28 Nov 1997, 11:27:18)
Britta: Tack för tipset! Vá skönt att jag inte är inne på helt fel spår. Vi tränar ganska mycket på halter, framdelsvändningar (som går i 190 än så länge), öka och minska volt, samt igångsättningar. Jag tror att detta är bra för både den unga ryttaren och den oförstående hästen. Efter att ha gjort detta en del verkar det som om halvhalterna går igenom mycket bättre. Jag vill att Sara ska lära sig att behärska det här för att få en bra "grund" som sitter i ryggmärgen. När jag lärde mig rida var det aldrig så noga med halvhalter mm, och därför var det svårt när jag väl skulle lära mig det. Men att jag inte tänkt på att ställa hästen mot staketet! Solklart - det borde fungera bättre. Det är så jag lärde en "bångstyrig" unghäst en gång att göra framdelsvändningar. Tack!
Magdalena (28 Nov 1997, 11:02:20)
Lis@: Om man mockar rätt med halm så är det inte halt! Spån blir lika halt om det är helt nytt. Helt ny halm blir väldigt halt om man inte har tillräckligt mycket. Båda mina hästar står på halm, och jag rör bara det som är smutsigt, resten bildar som en tunn "kaka" med hårdpressad halm/halmsmulor och damm som bundits, och det är inte halt alls! Ofta ser jag däremot folk som inte har tillräckligt med strö i sina boxar... då blir det halt, hårt och obehagligt för hästen.
Sofia P (28 Nov 1997, 10:44:09)
Nordsvensk/fullblod korsning. Det är inte alls säkert att en korsning blir ett mellanting mellan de två föräldrarna. Man kan få, som Britta skrev, en nordsvensk med fullblodstemperament. Om man tar en större grupp korsningar tung/lätt häst så kommer genomsnittet att vara lättare än de tyngre, men det är svårt att säga något om varje enskild individ. Som exempel: Min häst är 1.57. Hennes mamma är över 1.60 och hennes far var över 1.70. Man ska alltså egentligen helst bara avla på två bra individer - det kan vara svårt att balansera ett stos svagheter oavsett hur bra hingsten är. Om man är säker på att behålla fölet hur det än blir så spelar det kanske inte så stor roll, men hur kan man vara absolut säker på det?
Sofia P (28 Nov 1997, 10:28:23)
Anna och Dumle: Man kan sitta både på yttre eller inre sittbenet när man rider lätt. Det viktiga är att man är medveten om vilket man gör, annars vill hästen gärna sätta en på samma hela tiden. Om man märker att man alltid verkar hamna på höger så kan man mycket väl rida på vänster sittben i båda varven. Så att säga att det ser illa ut att sitta "fel" som Dumle säger tycker jag är att ta i. Men förmodligen är det så att de inte tänkt efter vilket sittben de sitter ner på och det bör man göra. Samtidigt tror jag inte det är så petigt vilket man gör - det beror på hur sned hästen är, om man vill ha mer drivning på ena sidan och vad man försöker göra. Rider man skänkelvikning i lättridning så kanske man behöver mer drivning på inre sidan eller på yttre beroende på hästen och då kan man sitta på inre eller yttre beroende på vilket som funkar bäst.
Dumle (28 Nov 1997, 08:31:18)
Anna, vår ridlärare säger inte till om sittben. Jag rider dock i en grupp som inte ridit så länge (har själv börjat igen efter flera års uppehåll), men vi gör ändå skänkelvikningar, öppna osv. Så då tycker jag att man borde kunna sitta på rätt sittben också. Jag "kan" inte sitta på fel, det sitter i ryggraden. Vad blir det egentligen av en t ex nordsvensk/fullblods-korsning. Är det verkligen så enkelt att en kraftig och en spenslig häst tillsammans blir en "lagom"?
Anna (28 Nov 1997, 00:31:44)
Julia! Tänk IGEN! Det är så SORGLIGT att se alla dessa korsningar (mer eller mindre underliga) som ingen vill ha. OM du bestämmer dig för att betäcka så ska du naturligtvis välja en godkänd hingst!! Att "jag vill se vad det blir" är ett jävligt dåligt skäl till att föda upp en häst tycker jag. Sorry om jag verkar grinig men jag står själv med en korsning som inte är särskilt lyckad.... Kan nå´n av Er som är ridlärare tala om i fall man fortfarande får lära sig det här med rätt "sittben", alltså sitta ner (i lättridning) när hästens yttre bog går bakåt? Har sett flera träningar med duktiga ryttare som sitter "på fel ben". Tycker det ser ILLA ut men tränaren säger inget!?
Britta (27 Nov 1997, 21:11:51)
Johanna B: Eran ridskola verkar påfallande lik vår... Fast nån prestationsångest har jag då aldrig märkt av här, mer än för egen del. Du har rätt, jag blir väl tvungen att kolla med den där j... försäkringen, ingen idé att tro att nån annan skall göra det. Hur gör ni på er ridskola när ungarna skall börja få hästarna på tygeln? Bara nyfiken....
Britta (27 Nov 1997, 21:06:15)
Mia A: Svårt att säga när man iinte har sett hästen. Men vad säger du om att pröva med lite "gammaldags" sidvärtsförflyttning, dvs med nosen utåt mot staketet eller ridhusväggen eller vad ni nu har? Då kan ju inte ponnyn fräsa iväg - om den inte hoppar ut, förstås... Sen är det ju väldigt viktigt att ponnyn får förtroende för flickans skänklar. Var noga med att hon trampar ner hälarna ordentligt och inte klämmer med benen. Träna mycket halter och gärna ryggningar för att få ponnyn mer uppmärksam på förhållningarna och för att lära flickan hur mycket hon behöver ta i. Hon får INTE KLÄMMA MED SKÄNKLARNA!
Elisabeth (27 Nov 1997, 21:04:03)
HEJ! Tack TUT, Sofia P, Hille och Britta för de goda råden ni gav mig angående ridskolehästen. Förresten är han brun tiger och heter Spoot. Jag ska göra något!
Mia A (27 Nov 1997, 20:19:53)
Mika: Det är bara att hålla med dig... Det ska vara kul! Därför har vi tänjt lite på ansvar och regler hemma hos oss. Men visst, man gör vad man ska - fast det regnar!
Mika (27 Nov 1997, 20:10:27)
Vilken bra sida! Har suttit och läst länge nu, och ser mycket positivt. Britta: Det är bara att beundra dig, som orkar träna på så många olika nivåer. Du har säkert inte många tråkiga lektioner. Visst kan det kännas motigt och enformigt ibland. Men du verkar ha vilja och kunskaper, och mod att fråga andra om tips och råd. Häng i! Mia A: Verkar lagom med ansvar! Glöm inte bort alla hästföräldrar - det skall vara kul med hästar!!!. ( Även om barnen förstås skall ta hand om hästen de dagar då regnet står som spön i backen, eller att hästen är så lerig så att färgen inte syns - om det är bestämt så innan.)
Johanna B (27 Nov 1997, 18:44:00)
Angående barn : På min ridskola har vi inga större problem med fega ungar ( har inget ridhus så all ridning är utomhus ) Barnen har också trevlig balans och många har nu sen vi fick en ny ridlärare börjat rida ponnyerna mer så de går i någorlunda form. Problemet vi har är att de har sådan prestationsånger på tävlingar, lite bättre har det blivit de vet ju att hästar inte är några robotar men det innebär istället att många inte är med på tävlingarna eller anmäler sig till en väldigt lätt klass för att det garanterat ska gå bra......... Någon annan som känner igen problemet ? Det där med barbacka ridning och försäkring, vi har alltid haft barbacka ridning och var därför säkra att försäkringen gällde även då, döm om vår förvåning när vi fick papperna och det bara står om ridning med sadel och träns. Vi pratade med försäkringsbolaget och förklarade attt ridning utan sadel ingick som en viktig del i ridundervisningen efter långa diskussioner fick vi igenom det. Kolla alltså med era försäkringsbolag för säkerhets skull !
Lis@ (27 Nov 1997, 18:43:36)
TIPS! Alla ni som har hästarna på halm bör ha ett lager spån under! En häst i vårat stall har för ett tag sen avlivats efter att den halkat på golvet under halmen och brytit ena benet på tre ställen. Alla har kanske inte släta betonggolv som vi men de som har det tycker jag bör följa mitt råd!
Carro (27 Nov 1997, 18:31:14)
Är det nån som vet om hästar som har gråstarr blir helt blinda till slut? Går det att operera? Isåfall, hur mycket kostar det cirka?
Mia A - igen... (27 Nov 1997, 17:10:25)
Sofia: Tack för tipset! Jag brukar hjälpa henne att "ställa" hästen och då också hålla emot lite grand. Lite av vårt problem ligger nog i att Sara är lite FÖR snäll i handen och inte vågar ta i ordentligt. Därför lyssnar hästen dåligt på henne och struntar i de där små "mustagen" i tyglarna. Jag får väl hålla henne i lina ett tag till, så får vi se hur det går. Men tack iallafall. Nä, nu ska vi ut och gödsla. Brr, det är kallt idag.
Mia A (27 Nov 1997, 17:06:33)
Sofia P: Förra vintern hade jag jättehöga krav på min dotter när det gällde hennes häst. Hon skulle rida varje dag, mocka, rykta osv. Men det hela höll på att sluta med att hon la av med hästar helt och hållet. Kraven var för höga. Jag insåg det själv (tack och lov) och har numera sänkt kraven en del. Nuförtiden har vi en gemensam överenskommelse över att hästen skall ridas åtminstone 4 ggr/vecka och de dagar hon inte rider, måste hästen ändå ryktas och pysslas om i minst ½ timme. Våran överenskommelse fungerar bra. Jag tror att det är viktigt att barnen själv får känna efter hur mycket de klarar av att ta ansvar för, annars tröttnar de fort. Men mycket viktigt för dem att lära är: Har man ett djur, om det så "bara" är en hamster, så måste det skötas, matas och pysslas VARJE dag. Det är inte bara att ställa in hästen i en garderob om man inte gitter en dag! Självklart får man som förälder ställa upp och ta den största delen av ansvaret, och även ta de dagar då barnen har andra ev. aktiviteter. Men jag är stenhård när det gäller ompysslingen varje dag. Hästen behöver rykten och pysslet och barnet behöver känna ansvaret. -Tycker jag!
Sofia P (27 Nov 1997, 17:06:08)
Mia A: Britta har säkert något bra tips, men så här gjorde jag med en tjej som inte kunde få min häst att gå åt sidan. Från halt fick hon flytta baken åt sidan med skänkel. Om hon inte lyckades hålla emot utan hästen gick rakt fram tog jag tag lite i inre bettringen och hjälpte henne hålla emot. Man kan klämma på hästen också lite grann åt sidan, men mest ska det förstås vara ryttaren som vänder hästen. När ryttaren vet hur det känns kan man försöka vända undan i skritt.
Sofia P (27 Nov 1997, 16:47:02)
Det här med barn o hästar: Jag såg på TV någon som red och hade köpt en B-ponny til sin ca. tioåriga dotter. Hon sa att hon mockade till dotterns ponny och ryktade den och om dottern inte ville vara hos hästen någon dag så behövde hon inte det utan fick vara med kompisar istället. Mamman longerade ponnyn så att den fick motion de dagarna. Hon menade att dottern hade rätt att leka och inte var stor nog att ta ansvar för sin häst. Vad tycker ni som har mer erfarenhet av barn o hästar om det resonemanget? Jag fick ponny på premisserna att jag skötte den själv, självklart skulle jag mocka och rida. Om jag blev sjuk eller något ställde förstås mina föräldrar upp eller mina systrar, men meningen var att vi skulle lära oss ta ansvar och vi var tvungna att åka ut till hästen även om det snöade eller regnade. Annars fick vi inte ha häst.
Mia A (27 Nov 1997, 16:38:23)
Britta: Nu när man blivit "vuxen" och förståndig tycker man att det är synd om alla stackars ponnyer där ungarna drar och sliter i munnen och bankar in skänklar. Just nu längtar jag efter att få rida in min egen 3-åring så att jag kan rida ut i skogen tillsammans med min dotter på riktigt härliga skogsturer. Där kan jag verkligen lära henne vad ridning är... Just nu rider hon mest i paddocken eftersom hästen precis blivit igångsatt efter en väldigt sen fölning... När hon någongång rider i skogen, måste hon berätta exakt vilken "runda" hon ska ta, så att jag vet var jag ska börja leta ifall hästen kommer hem ensam. Tack och lov har vi inga vägar i närheten. Men du kan kanske hjälpa mig med ett litet problem vi har... Vår lilla ponny är nämnligen väldigt känslig för skänklarna och tror bestämt att en skänkel betyder framåt. Att det kan betyda "snett framåt" har hon väldigt svårt att förstå. Det går bra när jag hoppar upp (fint att vara liten och lätt ibland, 48 kg), för jag når dels om henne bra, och har lite mer att sätta emot när hon springer "ifrån en". Men hur ska jag få min dotter att lyckas med detta??? Det går tyvärr inte att tömköra hästen eftersom hon får fullständig panik då. Annars är det ett bra knep. Hon har blivit mycket dåligt hanterad innan hon kom hit och har varit rädd allt. Nu för tiden kan till och med min yngsta dotter vandra omkring med henne, utan problem, och hästen är lugn som en filbunke. Den ärligaste ponny jag träffat under mina 25 år med hästar...
Britta (27 Nov 1997, 16:25:32)
Mia A: Det du nämner i slutet är ett problem för mig som "ridskolefröken". Precis som din dotter rider ungarna tekniskt sett bra, men borde faktiskt få busrida lite mer. Detta trots att jag är allergisk mot allt sånt.... Men man kan ju inte gärna slänga ut en flock ungar på lektionshästarna i skogen och säga ha så kul... Tänk att det aldrig kan bli "lagom"! Men jag skall banne mej jaga runt dom lite mer barbacka!
Julia (27 Nov 1997, 16:06:26)
Britta tack för svaret!! Men min NSV/Ardenner korsning är underbar! I dressyren är hon helt suverän, hon gör alla medelsvåra rörelser utan problem, och hade lätt kunnat gå en LA dressyr. Hon hoppar jättebra, det är bara att rida mot ett hinder på 130-140cm och hon kastar hjärtat före och hoppar sedan. Iterängen kan man rida på villket hinder som hellst, fast de får inte vara för breda, för då räcker hon inte över. Så mycket kan jag inte tävla för vi har ingen licens.Det är noga igenom tänkt! Jag vill se vad det blir! Och det är meningen att behålla den!!
Mia A (27 Nov 1997, 16:05:27)
Måste få kommentera ang. barn, föräldrar och hästar. Jag hade själv en "mountinbike" (som Britta så riktigt uttryckte det) eller rättare sagt ett russ när jag var ung (yngre...) Mina föräldrar ägnade inte många minuter på min ridning, och tur var nog det annars hade morsan fått hjärtslag. Det var barbackaridning över stock och sten som gällde, och "Molle" (hästen) hade lika roligt som jag, (trodde jag då iallafall). Jag kan nog tacka honom för att jag lyckats få bra balans på hästryggen... Jag får försvara mina oengagerade föräldrar med att de alltid såg till så att det fanns foder, hästen avmaskades åtminstone före och efter betet, och de "tvingade" mig till stallet varje dag. Idag när jag själv lyckats få ihopa en flock med barn (5 st gullungar mellan 7 mån och 11 år), märker jag på mig själv att jag är betydligt hönsigare än vad mina föräldrar var. Samtidigt ställer jag högre krav på barnen då det kommer till ridning och skötsel. (för höga ibland) Jag tror att man blir hönsigare eftersom man vet vad som kan hända, då man själv har större erfarenhet. Detta är nog till både för och nackdel. Min äldsta flicka rider betydligt snyggare och mer tekniskt än vad jag gjorde, men samtidigt har hon sämre balans. Jag tror att jag får låta henne "busrida" lite mer barbacka... Under mitt vakande "hönsöga" förstås... Ja, det är inte lätt att vara förälder, men oj vad mysigt och roligt! Tack för ordet!
Sofia P (27 Nov 1997, 15:34:53)
Britta: Det låter som härliga hästar - vad kul för dig att du fick rida dem. Jo, jag tror att grunden för bedömningarna inom dressyr är bra att hålla sig till, om man läser hur det verkligen är tänkt att det ska gå till, med krav på långsamt ökad samling och allt vad det är. Jag menar inte att man ska låta bli att glappa för att få höga poäng utan för att det finns en grundläggande regel som innebär att man rider med kontakt i hästens mun. Det man får höga poäng på ska reflektera det som anses vara korrekt ridning inom dressyr. Sedan är det en helt annan sak att domare inte alltid verkar döma enligt de kriterierna.
Britta (27 Nov 1997, 15:04:52)
Sofia P. Visst håller jag med dig. Jag ville bara poängtera att det kan vara fråga om klassisk ridning och inte bara "cirkuskonster" även om tygeln inte är sträckt hela tiden. Som du själv säger så är ett minskat stöd en bieffekt av ökad samling. Själv lär jag alltid ut att tygeln inte får glappa, men nog finns det ryttare där man hade önskat att det hade glappat lite mer ibland... Visst kunde de hästarna länga och lägga ner sig! Som avslutning på lektionen fick man alltid länga mer och med på tyglarna (i trav på volten) och då sökte sig hästarna alltmer framåt-neråt. I låg form. Och visst fanns kontakt med munnen. Men så fin så fin så många hade säkert inte ens märkt den. Lätt stöd på tygeln för en del kan ju vara inget stöd alls för andra. Det beror ju så mycket på hur man själv är. Men du Sofia: Inte menar du väl att höga poäng skulle vara anledningen till att inte glappa med tygeln? Och inte kan man väl alltid lita på att dressyrdomarna vet bäst heller?
Sofia P (27 Nov 1997, 14:52:18)
Britta: Jag har alltid fått lära mig att man ska hålla kontakten med munnen och att glappande tyglar är av ondo. En piaff blir inte bättre för att man gör den med hängande tygel och man får inte bra betyg i höga dressyrklasser om tygeln "hänger och svänger". Men visst kan man säkert uppnå sådan samling att stödet knappt behövs eller finns där och att hästen jobbar rätt ändå. Vad jag menade var att det inte är främst att kunna rida med lång tygel man strävar efter - det kan bli en bieffekt av samlingen snarare. Det är väl få av oss som kommer så långt - drömma kan man ju. Kunde de GP-hästarna du red länga sig också och komma ner med huvudet? Jag gissar att om man kan samla bara med sätet kan man säkert lägga ner hästen också med sätet, men fungerade det så? Jag har själv bara ridit en SVÅR-häst och den hade väldigt lite stöd, och dansade, men oj så svårt hon hade för att komma ner i en lägre form om man begärde det.
Britta (27 Nov 1997, 14:52:09)
Jessica: Näää... jag håller INTE MED! Om hästen får en korrekt signal så kopplar den GENAST, hur förklarar du annars en häst som t ex fattar galopp omedelbart när ryttaren ger hjälpen? Om hästen inte lyssnar beror det på antingen att hjälpen är felaktig eller att ryttaren jämnt och ständigt matar hästen med så mycket förvirrande signaler att den helt enkelt måste "knäppa av" sina reaktioner, annars skulle den få nervsammanbrott. Skulle hästar koppla långsamt? Det går jag aldrig med på!
jessica (27 Nov 1997, 14:45:05)
Hej! Jag vill bara dela med mig av ett påstående som jag fick lära mig i USA. Hästar kan inte koppla vad man vill lika snabbt som vi människor kan. Detta är förklaringen till varför ni tycker att er häst inte lyssnar ibland. Den har helt enkelt inte uppfattat vad man vill. Om man då börjar slå på den, förstår den ju inte alls vad den har gjort för fel. Tänk på detta!!!!!!!!!!!
Britta (27 Nov 1997, 14:29:00)
Sofia P: Men nog håller du väl med om att om man rider på "klassiskt" vis och gör rätt, så skall ju hästen lätta mer och mer framåt-uppåt. Och då behövs ju tyglarna allt mindre. Jag har själv haft förmånen att få rida ett par visserligen urgamla men ändå GP-utbildade hästar, utbildade och tävlade av en tysk OS-ryttare för många år sedan.Nog var det klassiskt så det förslog. Att se den här mannen var helt fantastiskt. Visst tog han tygeltag ibland men däremellan tyckte jag mest att tyglarna "hängde och slängde" och hästarna... dom bara dansade! Men egentligen tror jag att vi alla talar om samma sak och vill uppnå samma mål. Vi har bara lite olika vägar för att ta oss dit, och hur det "skall" vara fattar man nog inte förrän man väl är där. Om man nu någonsin kommer dit...
Sofia P (27 Nov 1997, 14:22:07)
mia g:Det stämmer som du säger att det finns andra sätt att rida, t.ex. där man rider på långa tyglar. Jag anser inte att det är det optimala beviset på att man har hästen under full kontroll eller att det nödvändigtvis är något att sträva mot. Det är en liten annan ridstil och ingår inte i det jag kallar klassisk dressyr. Det står alla fritt att välja vilken filosofi man följer, men själv har jag valt att rida klassiskt. Det är ett genomarbetat system som vuxit fram under lång tid och det innebär bl.a. att man rider med kontakt med hästens mun och att hästen har ett (litet!) stöd. Tyvärr är det som du säger att detta stöd gärna blir ett hängande istället och det beror nästan alltid på att hästen inte går fram och inte trampar under sig tillräckligt.
Britta (27 Nov 1997, 14:14:15)
Du som hade problem med lymfangit: Min veterinär rekommenderade en gång tvålmassage mot sådant. Ljummet vatten med tvållösning, t ex Lactacyd, och sen massera. Men jag minns inte om det var uppifrån och ner eller tvärtom. Fast det BORDE vara uppifrån och ner tycker man ju.
Sofia P (27 Nov 1997, 14:09:09)
Britta: Jag är 100 % med på det du säger och håller helt med. Väl förklarat tycker jag.
Britta (27 Nov 1997, 14:06:43)
Julia: Enklaste ästtet är väl att du ringer nån galopptränare och frågar. Du skriver ju heller inte var du bor, men Svenska Ridsportsförbundet har ju kontakter med galoppsporten också, så genom dom kanske du kan komma i kontakt med någon tränare, uppfödare eller liknande... Men du, har du tänkt igenom detta noga? Om du är säker på att behålla fölet själv är det väl sin sak. Men annars... Du vet väl att marknaden är formligen översvämmad av hästar som ingen vill ha? Jag har inget emot vare sig nordsvenskar eller fullblod, men om nu den här avkomman får fullblodstemperament i nordis-kropp, vem vågar rida på den då (inte jag!). Och vad jag vet kan nordisar också ha rätt mycket humör. Lägg sen lite fullblodsnerver på det... Visst finns det supersnälla lugna fullblod också, men en hingst som kanske inte ens är använd i avel tidigare, har man ju ingen aning om hur hans avkommor blir. Jag har INGET emot korsningar men tänk på hästens bästa! Kommer en sådan häst i orätta händer kan den lätt börja vandra mellan olika ägare, och det vill du väl inte?
Mia N (27 Nov 1997, 14:01:59)
Kickan: Jag har en till sida du kankolla på om du vill. http://home1.swipnet.se/~w-11663/qa/fraga.htm Där skriver du in till en veterinär och frågar om vad du vill.
mia g (27 Nov 1997, 14:01:31)
Pigge det var en bra fråga.Jag har nyligen läst boken Dansa med hästar och där rider författaren samlad ridning som piaff, passage och skolor på hängande tygel.Detta betyder att han har skolat hästarna att lyda vikthjälper framåt och förhållande så noggrant att tyglarna inte behövs, i princip.Detta är ngt mycket tänkvärt, då nästan alla i sverige idag talar om stöd på tygeln och på våra ridlektioner sliter och drar i tyglar och sen sparkar på för att få fram och ihop hästen. Det var detta jag menade när jag skrev att man måste ge hästen TID att jobba ner sig till en korrekt tygelkontakt. Kickan,det enda som finns att göra själv(utom att ta hjälp av en veterinär)är att tvätta med VARMT vatten och tvål, helst en mild ph neutral tvål.OM hästen är blöt och lerig, annars är det bättre att hästen är torr om benen(karlederna).Kanske ev smörja med travsalva eller procell eller liknande.(dessa två är de enda jag har personlig erfarenhet av).Det brukar bli helt bra efter en tid och det kommer inte tillbaka lättare, enl min erfarenhet.Om vita ben är känsligare eller inte är en bra fråga jag tror att man ser bättre förändringar på ett vitt ben och därför tror att de är känsligare, men det finns nog lika många dåliga ben som är mörka...., På travaren som hade sår tog det ca 2,5 mån att vara utläkt.
Britta (27 Nov 1997, 13:52:18)
Pigge: Självklart skall hästen ta stöd på bettet. Frågan är bara hur mycket. Jag tror skillnaden mellan Kyras och Sofias resonemang är följande: Kyra menar att hästen inte får hänga så i handen (eller vara framtung, eller vad du nu vill kalla det) ,att man inte kan ge en eftergift utan att den kör fram nosen och faller isär. Nog tror jag att hon kan lägga ner sin häst om hon tycker det behövs. Men grejen är den att man kan göra så OERHÖRT mycket med vikt- och skänkelhjälper att det minskar handens betydelse avsevärt. Ett tag hade jag själv problem med att ställa min häst till vänster, tyckte han bet sig fast i innertygeln. I övrigt gick han precis som han skulle, föll inte in med bogen, bakbenen jobbade, formen var bra. Men han ville inte riktigt ställa i nacken. Då sa min tränare att jag skulle använda vänster skänkel mer och VIPS så gick det alldeles utmärkt att ställa till vänster. Givetsvis RÖR man ju tygeln man man skall ju inte behöva sitta och segdra i den för att hålla hästens huvud på plats. Eftersom det är innertygeln som ger belöningar i form av eftergifter och innertygeln som blockerar gångarterna om man drar för mycket i den måste man ju kunna lätta på den utan att hästen direkt rätar ut sig. Men allt handlar ju om tiondels sekunder! Tycker jag... Är det nån som fattar vad jag menar eller behöver jag lära mig uttrycka mig bättre?
Sofia P (27 Nov 1997, 13:51:24)
Pigge: Ja, hästen är fortfarande ställd när man lättar. Man ska inte behöva hålla hästen på plats med innertygeln. Om hästen går på böjt spår och är böjd i bålen, dvs. bakbenen trampar i frambenens spår så rätar den inte ut halsen om man bara lättar något steg. Som Britta säger, hästen ska ta stöd på yttertygeln. Det här kan man öva genom att flytta hästen utåt m.h.a. innerskänkeln i (nästan) öppna på voltspårets öppna del. I öppna får man absolut inte bli hängande i innertygeln för då låser man inre sidan.

Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.