Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


anna (09 Dec 1997, 15:54:06)
Jag har två stycken fd travare, den ena killen är 11 år (gått på travet i fyra år) och den andra 9 år (aldrig startad). Båda är duktiga ridhästar, 11-åringen går medelsvår klass i distans och LB dressyr och 9-åringen går LB hoppning (130 på träning) och LB dressyr. Håller med om att travare inte alltid är så bra ridhästar, men jag tror det beror på att många som köper travare inte kan rida så bra. De vill bara ha en billig häst att lufsa runt i skogen på... Rider man sedan en sådan häst så säger det sig självt att den inte är speciellt trevlig. En travare har ju inte de förutsättningarna som ett halvblod har inom dressyr och hoppning, men kan man rida bra så går det att göra en helt OK ridhäst av en fd travare (vissa har större förutsättningar än andra) om man bara har tid och tålamod. Självklart skulle jag hellre vilja köpt ett halvblod men jag hade inte pengarna som behövdes. Istället har jag två snälla och samarbetsvilliga hästar som räcker gott för de tävlingarna jag är intresserad av att rida. Har full förståelse för att det finns massor av ryttare som inte vill rida travare, men för det behöver man inte klanka ner på dem som rider travare (som många tyvärr gör) utan istället se vad ryttaren har åstadkommit med hästen. När jag är och tränar i vårat ridhus - som är ett av de största och modernaste (och snobbigaste) i Sverige - så är det inte helt kul alla gånger att komma in med en travare. När jag var inne och tränade för ett tag sedan så satt min kompis i cafeterian medans jag red. Däruppe diskuterades det livligt om alla hästar/ryttare som var i manegen. Eftersom jag inte har min häst uppstallad på ridskolan så var det ju många som undrade vem jag och min häst var. Efter ungefär 20 min hade de konstaterat att det var en travare - en i gänget hade nämligen råkat se frysmärkningen... Detta var alltså ryttare som rider bra och har egna hästar, ändå kunde de inte avgöra om min häst var en travare eller inte förrän de sett frysmärkningen. Trots detta är de väldigt snabba på att döma ut travare som totalt odugliga ridhästar. Lite tråkigt att det ska vara så här, jag älskar ju mina hästar och är stolt över vad jag åstadkommit med dem. Därför blir jag ledsen varje gång alla fd travare dras över en kam som helt värdelösa. Men det är hemskt att de ska hamna hos nybörjare bara för att de är billiga i inköp. Ofta blir de ju väldigt dyra att ha istället - man får lägga ner mycket pengar på träning för instruktör, många travare är svårfödda osv.
Sofia P (09 Dec 1997, 15:27:38)
Maria Chilla:Det du skriver låter lite underligt. Det var du som hade för mjuk häst? Jag förstår inte hur din hovslagare kan bedömma om du driver eller inte. Om din häst fått ont kan det bero på att hon jobbar i fel form som i sin tur mycket väl kan bero på att hon bara går med huvudet nere, utan att ha tillräckligt undertramp för att du inte driver tillräckligt. Men det kan bero på annat också, träningsvärk, spänningar, dålig sadel m.m. så du borde kanske snacka med en veterinär om det.
Sofia P (09 Dec 1997, 15:15:40)
Britta: Hu, nej, ingen Thidemann... Jag kan bara tänka mig hur låst i bogarna hon skulle bli av den. Snodden måste vara löst spänd för att den inte ska få just den effekt du beskriver. Det får nog fungera utan hjälptygel, annars får det va´.
Cecilia (09 Dec 1997, 15:09:27)
Travare: Vi har en travare (fd), Pixen, ca 25 år men still going strong faktiskt. Fast det är inte min utan min mans syrras, men hon bor inte här längre men hästen är kvar.Jag har ridit många f d travare och det är ingen "hit". De är ofta stressade mentalt (en vi hade åt upp delar av ytterväggen på stallet från hagen, vi fick sätta nät över...) Och att få dem i galopp, ja, jag tycker det är lättast att sätta dem i galopp från skritt, bara de kan galopphjälpen. Men inte är det någon trevlig ridhäst, oftast. Varken gångatrsmässigt eller mentalt. Det är ju en framavlad tävlingshäst! T o m fd kallblodstravare tycker jag kan vara jobbiga. Den enda ridbara f d travare jag suttit på hade inga större problem att gå i sansad galopp och fatta bra, och han gick t o m att rida i öppna! Men jag är ingen travarfantast, trots att vi själva har en...
Britta (09 Dec 1997, 15:06:39)
Sofia P: I ganska många år var jag en varm förespråkare för "gummiinspänning". Tyckte det verkade så snällt och mjukt och fint. Och som hjälp till en mer van ryttare på spänd häst är det kanske OK. Men annars tycker jag nog att INGEN inspänning gör hästarna så sega och tjafsiga i munnen som gummisnodden. Chambon är nog bättre i så fall. Annars är jag rätt förtjust i Thiedemanntygeln, men om din häst gärna krullar ihop sig kan det kanske bli lite FÖR bra.
Cecilia (09 Dec 1997, 14:57:40)
Föräldrar på ridskolan: Jag vet också hur svårt det är att få dem att engagera sig. Fast jag hade faktiskt en teori- och ridkurs en halv termin och det var fem mammor på den!! De tog även vissa stallpass!! Men vi har fem barn så jag vet hur svårt det är att hinna med allt. Hemmet, djuren, läxläsning och så ungarnas aktiviteter och någonstans OM tid ges, de egna aktiviteterna. Ändå är våra barn såpass små, bara två går i skolan. Men det krävs ändå engagemang på ett och annat. Så jag förstår om vissa föräldrar inte har en chans att hinna hänga på ridskolan. Fast det är klart, då ska de ju inte köpa häst åt sitt barn...jag själv fick en hund i sexårspresent och började sköta om den då jag var 11! Men min pappa är väldigt hundintresserad så det var inget problem. Jag menar bara att det kanske inte är total slöhet och likgiltighet, som gör att vissa inte är på ridskolan så mycket med barnen.
Sofia P (09 Dec 1997, 14:54:50)
Mia A: Håller helt med dig om detta med travare och nybörjare. Det är ju ofta mycket jobb med att rida till dem och det samma gäller f.d. galoppörer. Den absolut vanligaste frågorna jag sett på Internet är "hur lär jag min travare galoppera?" och "min travare sticker" alt. "är hård och stel". En äldre häst som är välriden, oavsett ras, behöver inte vara så dyr och är mycket bättre för en oerfaren ryttare - det är synd att de inte inser det.
Cecilia (09 Dec 1997, 14:51:20)
Sofia P: Jo, en nordis i det stallet jag jobbade på fick lite soja imaten någon dag (minns inte VARFÖR men det var någon obalans i foderstaten som vi provade rätta till, med soja då, som är väldigt proteinrikt. Han fick lite gallor och flera sadelstadsknutor som tog ett tag att bli av med trots diet...nu är ju nordisar och många ponnyer lättfödda hästar, ett halvblod i träning hade kanske inte reagerat lika starkt.
Astrid (09 Dec 1997, 14:30:07)
Hej! Hur och var registrerar man korsningar utan godkänd härstammning. Det är ett connemara/halvblod,3år och ca 150cm + ett connemara/welsh,1 år troligtvis blivande D-ponny.
Anna (09 Dec 1997, 14:26:45)
Magdalena! Såg att vi inte bor så långt ifrån varandra. Undrar om Du vet nå´n som har en BRA nittiosexa att sälja. Stam för hoppning, gärna sto och fullblodsinslag ett plus. Blivande mkh ca. 165-170 cm. Maxpris 20.000:-
Sofia P (09 Dec 1997, 14:16:22)
Britta: Tack för dina råd. Så där gjorde min häst också när jag skulle lära min kompis longera henne. Hon gick bara och tittade på mig där jag stod i hörnet och hörde inte alls vad hon som höll i linan sa - jättesött. Vi har i alla fall bestämt att den potentiella medryttaren ska rida en lektion för min tränare när jag är med så får vi ser hur det går. Min häst är MYCKET mottaglig för hjälperna och känslig och blir lätt orolig och spänd om ryttaren gör för stora hjälper eller kommer i obalans eftersom hon inte är van vid det. Det är en del fullblod i henne. Eftersom denna tjej ridit på ridskolehästar tar hon i lite mycket, men det borde ju inte vara svårt att jobba bort. Jag tror jag gör ett försök med henne om lektionen går bra och om hon kan rida ut med hästen på ett säkert sätt. Jag har också funderat på detta med att sätta t.ex. gummiband på henne. Det tråkiga med det är att hon har lätt för att krulla ihop sig och jag jobbar mycket på att hon ska gå lång, låg, vilket de flesta hjälptyglar inte gör. Hm, hm. Chambon kanske..
Britta (09 Dec 1997, 13:45:38)
Sofia P: Ville bara tillägga att det här med Blå Stjärnan verkar vara en toppenidé. NÅGONSTANS måste det ju finnas en övervintrad gammal Blå Stjärna...? Apropå den här ev medryttaren till din häst: Är hästen bara väl utbildad från början tror jag inte en annan ryttare "tar bort" mer än vad du kan sätta dit igen. Är bara formen och mottagligheten för hjälperna ordentligt befäst, klarar nog hästen av en lite sämre ryttare också. Min egen valack går med på lektioner ibland, men det enda som lider av det är den som sitter på. Han struntar nämligen fullständigt i dom, går bara och tittar efter mig. Säger jag ptroo så tvärstannar han så dom nästan flyger av. Smackar jag så går han, annars rör han sig inte ur fläcken (om det inte är en DUKTIG ryttare alltså). Och även om dom kommer lite på glid eller drar honom lite i munnen så är han precis som vanligt efteråt. Jag tror i alla fall du kan prova!
Britta (09 Dec 1997, 13:34:23)
Allihop: Ang hopplösa föräldrar: Jag försökte ha GRATIS teorilektioner just för föräldrar, lite med inriktning på om de skulle få för sig att köpa häst nån gång, så det skulle veta vad det handlade om. Första gången kom det en (1) pappa. Andra gången skulle han på fotbollsmatch så då kom det ingen alls. Förresten, de med travaren förslog (faktiskt!) att jag skulle komma och titta på den. Visst sa jag, när skall jag komma? Svar: Den går i den och den hagen ute vid motorvägen. Så du kan väl titta när du kör förbi...! Stor idé eller hur?
Britta (09 Dec 1997, 13:30:06)
Sofia P: Jag tror boken "Träna hästen för hoppning" är skriven av en amerikan vid namn Anthony Paalman. Har bläddrat i boken o tycker den verkar OK - men inga revolutionerande nyheter precis. Men som sagt, jag bläddrade bara. En bok som jag mer och mer lärt mig uppskatta är faktiskt min kära gamla Hästen som Hobby. Den är verkligen en "bibel" som alla hästvänner borde ha. Det står mycket i den som förbigås i de nyare böckerna, tycker jag.
Mia A (09 Dec 1997, 13:09:53)
Ang. Hopplösa Föräldrar!: Varför ska så många okunniga människor gå och köpa travare? Jag har själv ridit en del travare och kan ju inte direkt påstå att det är en nybörjarhäst! De brukar vara ganska heta på gröten och ligga på en del. En annan sak jag också undrat över är: Varför köpa en stor D-ponny till lilltösen som är 125 cm lång och ridit i något år på ridskola? Det verkar finnas många som har inställningen -"vi köper en stor häst så varar den längre..." Men lillflickan klarar ju oftast inte av en så pass för stor häst, så därför blir hon kanske rädd och tröttnar på ridning. Det senaste jag har hört (från en tjej som är ca 155 cm, med reumatisk verk i händerna) är: "-Jag ska köpa en häst på 170, för stora hästar är oftast mycket snällare... " Är det jag som är känslig eller är det dessa människor som inte tänker sig för?
Petter Davidson. (09 Dec 1997, 12:38:07)
Var i Sverige kan jag se och få information om Tennessee walking horse och Paso Fino hästen.Tacksam för svar Petter Davidson.
Magdalena (09 Dec 1997, 11:49:08)
Ang. föräldrar: På vår ridskola har vi "introduktionskurser" för vuxna (alla sorter, men mest knatteföräldrar) som är 3 dagar där de får lära sig att vara med hästen, lite enkel teori och så rida lite grann. Då får de en känsla för hur mycket som krävs, och hur svårt det är att rida, och köper förhoppningsvis inte den där gulliga travaren till sin lilla dotter. Kursen är alltid proppfull, och vi får kommentarer hur trevligt det är. Och så kan ju föräldrarna hjälpa sina barn med sadling och sånt innan lektionen.
Anna (09 Dec 1997, 11:13:43)
SofiaP! Jag har hört att hästen kan få kntor av för mycket protein. Tack MiaG, kul att nå´n förstår vad man menar! Det här med rådgivning till föräldrar funkar nog inte till de som behöver det, dom är inte tillräckligt intresserade helt enkelt. Kanske hästköpet bara är för att döva ett dåligt samvete...
Sofia P (09 Dec 1997, 10:29:33)
mia g: Du har nog skrivit det tidigare, men vad heter författaren till Träna hästen för hoppning? Jag tänkte se om jag kan få tag på den - det är alltid kul att få nya infallsvinklar.
Erika (09 Dec 1997, 10:11:23)
Jag tycker att det skall finnas någon slags rådgivning dit föräldrar kan vända sig när de villl köpa häst till ungen som knappt kan rida. Jag stöter på det ofta -Kan vi få ha ponnyn i ditt stall du kan ju hjälpa till,vi är ju inte så kunniga? Detta betyder att jag skall ta över hästen när ungen har tröttnat ca efter 2 mån. Att föräldrarna inte fattar att det är skillnad att ha häst och komma upp och rida 1ggr/vecka. Jag försöker komma upp med altenativ som ex.ha en häst på foder el. hyra häst. I vissa fall lyssnar föräldrarna men i bland säger de - Mitt barn längtar så till den dan hon skall rida, så jag skall överaska hennne när hon fyller är.... Jag blir så trött på alla oansvariga föräldrar!!!
mia g (09 Dec 1997, 09:56:06)
Hur ställer sig föräldrar till en weekend kurs??De elever som jag har tävlingsrider och är mycket ambitsiösa och har föräldrar som mockar och kör hö och halm själva, så jag har inte något nytt att komma med för dem(tycker jag),så jag vet inte vad 'normala' ridskolebarnsföräldrar tycker och vad de är beredda att betala, om de vill ha bara fika eller om de vill stanna längre och äta mat eller ....
mia g (09 Dec 1997, 09:48:42)
Cecilia BRA SAGT!!Har själv ridit in massor med hästar och vidareutbildat många och har alltid använt träns,undantaget västernhästen som gick på stång, men den grundskolades på träns...
mia g (09 Dec 1997, 09:43:35)
ANNA KÖP INTE DEN HÄSTEN!!!!!Det finns fina inridna hästar som är läromästare, gör hästen den tjänsten att den får avsluta sitt liv värdigt!!!Anna och Britta;TACK jag vill krama er hårt för komentarerna om NH eller hästvett eller What ever....Jag är själv dressyrnisse som jag sagt förut, men jag rider alla hästar den första månaden enligt naturmetoden beskriven i 'Träna hästen för HOPPNING'.....När det är grundlagt går jag över till mer 'traditionell'ridning,men jag kan när som helst få hästen att sänka sig så mycket jag vill pga grundskolningen.Britta tror du att man skulle kunna ha typ kafferep och få med föräldrarna på teorilektioner??(Då måste ju inriktningen vara egen eller foder häst på teorin förståss, och kostnader brukar ju avskräcka en del då det ju inte bara är inköpet av hästen som skall tas i beaktande...)Hur får man med föräldrar???IDEER NÅGON???
Sofia P (09 Dec 1997, 09:25:06)
Cecilia: Jag håller helt med dig - har ridit varierat i 20 år och ridit på tränsbett, ledat gummibett och kandar, inget annat. Du skrev att hästar får sadelstads knutor av för mycket mat. Det var nytt för mig - jag har hört att hästar får det av andra orsaker, men inte av just det. Är det för mycket protein som ger dem? Min häst har två små knutor som hon haft i några år, fast hon får inte speciellt mycket kraftfoder. Jag har funderat en del över varför hon har dem.
Sofia P (09 Dec 1997, 09:18:51)
Borde inte ridsportförbundet kunna bli mer synligt på något vis? Jag undrar hur kennelklubbarna gör? Finns det överhuvudtaget någon organisation som håller "köpa häst för första gången"-kurser? Det vore nog inte så dumt. Jag har en känsla av att detta är något ridsportförbundet inte prioriterar, vilket nog har att göra med att de håller på med just ridsport - sitta på hästen delen. De tyckte inte ens att de ska ha en konferens om avel - jag har frågat. Hur är det med Blå stjärnan? De har kunskap om djurhållning, men är nog helt ute i dag.
Britta (08 Dec 1997, 21:56:40)
Anna och Sofia P: Just det. Folk som saknar sunt förnuft letar inte på rätt ställen, dom letar nämligen inte alls. Likadant var det inom "hunderiet" för inte alls så många år sedan, men nog tycker jag att det har bättrat sig, eller hur? Nästan varenda sällskapspudel går ju åtminstone på valpkurs numera. Här tycker jag att Svenska Ridsportsförbundet i samråd med kommuneran skulle ha en jätteuppgift. Vad tycker ni och hur skulle man kunna påverka någonting sådant?
Britta (08 Dec 1997, 21:51:31)
E: Om du skall hyra häst på jullovet tycker jag du skall passa på och träna på sånt som du INTE är bra på. T ex tycker du det är vidrigt att trava utan stigbyglar så gör det. Låtsas att du rider lektion, försök tänka "vad skulle min ridlärare ha sagt när jag gör såhär?". Så har du nog en god chans både att få tiden att gå och att lära dig något. Men du: gör din kompis hästen den tjänsten att slippa galoppera, galoppera, galoppera, galoppera...
Britta (08 Dec 1997, 21:46:04)
Sofia P: Ingen aning... hade det varit min häst hade jag nog låtit henne rida den ett par gånger med någon form av inspänning när jag var med. Det är ju mindre risk att hästen börjar spjärna emot då. Och så får du väl "tvinga" den här tjejen att ta några lektioner i sitsträning, så hon får upp balansen lite. Jag tror det är viktigt att du lägger ner lite extra tid på din medryttare i början, du har igen det senare. Är hon bara ambitiös och inte helt obegåvad skall det nog gå bra. Du får väl sätta "Sally Swift" i nävarna på henne...
Cecilia (08 Dec 1997, 20:13:51)
Pigga hästar och hjälptyglar: Jag tror att allt för många tycker det är "kul" att mixtra med fodersorter och ge för mycket av allt och så får man en het häst. (Med gallor och sadelstadsknutor ibland). Sedan ska man se "tuff och rutinerad" ut och då hänger man på gramaner, fasta martingals, pessoa- eller andra bett etc. Jag har ridit i 16 år och ridit EN gång med stångbett (den hästen var underbar men gräsligt het) och en gång med pessoabett (lånade en häst och ägaren skickade bara med ett pessoabett och jag hade inget annat i rätt storlek, lånade honom bara två veckor). Då har jag ridit regelbundet och massor av hästar, hingstar, ridit in arabhingst på fyra år, unga halvblod, heta nordisar...aldrig på annat än tränsbett och nosgrimma (aachen, remont el engelsk). Har aldrig ridit med graman, tycker inte jag är duktig nog, men jag vet många som ridit i ett år och "behöver" graman....
Cecilia (08 Dec 1997, 20:05:38)
Anna E W: Varför ska hästen slaktas? Varför är han oridbar? Om han har onte och lider, då ska du inte köpa honom utan låta gå till slakt. Vi hade en NF-val på stallet jag jobbade på och han hade gått msv hoppning ett ta =hoppad mkt, och sedan på lektion. Han var gammal och började röra sig dåligt och man såg i ögonen att han inte mådde bra. Så jag och den andra anställda beslutade om slakt vilket ditkallad veterinär höll med om. Men resten av styrelsen och alla stalltjejer höll på att klösa ögonen ur oss. SLAKTA fina Lord som var så söt och fin och hade varit så dyr etc (han hade reservation i A1-förs för bakbensfel). Men vi stod på oss och fick hästen till slakt trots att en ville ge 10 000 kr för honom för att han bara skulle gå i hagen. Men han hade ont i hagen också, och var gammal. Jag tycker det är en enorm förmån att FÅ avsluta ett häst- eller annat djurliv då plågorna blir för stora. Jag jobbar som undersköterska med cancerpatienter och sådana som dör av ålder, plågsamma saker som lungödem etc, så jag vet hur jobbigt det är när man INTE får avsluta lidandet för en döende...Köp alltså INTE en häst som inte mår bra, för hästens skull, utan låt den slaktas. Men om den slaktas för andra orsaker än att den har ont, så kan man förstås "rädda" den och försöka.En annan ponny vi fick slakta då jag jobbade i stallet (nej då, vi plågade inte ihjäl dem alla....) hade blivit inriden för ung hos en hästhandlare (detta fick vi veta först långt efter köpet, hon var frisk då vi köpte henne, men gammal). Hon var till sist jättearg då man sadlade och man kunde knappt sitta upp. Men då man selade blev hon inte arg och hon ville gärna bli körd! Just det. Hon hade ont vid ridning, men inte vid körning. Men efter att ha försökt med körning och longering utan att få henne helt bra, så slaktades hon till sist.
Hille (08 Dec 1997, 19:37:11)
Undrar bara om det är fler än jag som "bangat ur" när det gäller att läsa "håll hästen frisk", hört att den var väldigt bra och tänkte önska mig den i julklapp, så bläddrade jag i den och mådde riktigt illa. Det bör tilläggas att jag inte alls är särskilt känslig av mig i vanliga fall. Britta: Jag tycker synd om dig får stå maktlös och se på när föräldrarna gör såna idiotköp till sina barn. 8 ridlektioner, man tror inte det är sant! Ibland verkar det säkert som jag okritiskt propagerar för travare som ridhästar, men man ska naturligtvis aldrig köpa en häst utan veterinärkontroll. Vill bara avsluta med att säga att jag är Så glad, idag träffade jag en häst som jag inte sett på över 6mån. Han blev flyttad till Gävle och jag trodde aldrig jag skulle få se honom (en nordis som jag ridit in) igen. Men nu är han alltså hemma, för att stanna hoppas jag!
Anna E W (08 Dec 1997, 19:30:37)
Det är en häst på ridskolan som ska slaktas för att han inte går att rida. Jag vill gärna rädda honom från detta. Det finns ju så mycket mer man kan göra med en häst förutom att rida! Nu vill jag veta hur mycket en sådan häst kostar ungefär. Jag tänkte ha den i ett stall gratis. Jag måste fixa foder och strö själv. Hur mycket foder tycker ni att hästen ska ha? Han är väldigt lättfödd och c-ponny. Klarar han att gå ute på natten tror ni. Han har inte så mycket päls ska jag lägga på honom ett täcke? Var får man tag på hö och halm. Snälla, SVARA! Det är för hästens skull!
E (08 Dec 1997, 19:23:02)
Jag ska hyra häst på jullovet. Vi får rida självständigt i en timme och sista dagen har vi en hopplektion. Vad ska jag hitta på att göra med min häst? Han är jättepigg och lektionshäst. Vi får inte rida ut. Snälla, kom med förslag!
Erika (08 Dec 1997, 18:47:21)
Det beror på vilken nivå du är på Själv bor jag i Gbg-området, och betalar själv 360 kr /h , men det beror på vilken nivå du är på. En lektion kan du väl få från ca 100 kr /h . hälsn. Erika
Malin (08 Dec 1997, 18:32:24)
Vad kostar det att rida privat-lektion i Göteborgsområdet??
Anna (08 Dec 1997, 18:30:53)
"Håll hästen frisk" är en utmärkt bok!Även apotekets "häfte" är ok.
Petra (08 Dec 1997, 17:59:41)
Hej jag vill lära mig om "häst-sjukvård". Vet ni någon bra bok??
Sofia P (08 Dec 1997, 17:34:12)
Karin: Då kan man ju börja med att fråga sig varför du köper en häst som är så pigg att du inte kan rida den... Har du tränarhjälp och tillgång till inhägnad ridvolt eller ridhus? Du bör se över hela din och hästens situation om det nu är ett väldigt stort problem. Får hon kanske för mycket havre? Är hon rätt grundutbildad, dvs. kan andra än du rida henne på ett bra sätt? Hur länge har du själv ridit? mia g och andra på denna konferensen har kommit många bra förslag på hur man lär hetsiga hästar att lyssna på hjälperna och ta det lite lugnare och det finns lagrat i arkivet om du inte hittar det genom att scrolla neråt.
Erika (08 Dec 1997, 17:27:33)
Karin: Det är svårt att hjälpa dig när jag inte vet hur mycket din häst rids el hur fosder-staten ser ut.. Det första du kan göra är att dra ner lite på havren och ge korn el. kraft istrället, du kan också försöka rida mer. Men mitt råd till dig är att du skall höra med någon/din tränare vad hon/han rekomenderar. Det är mycket svårt för mig att sitta här och ge dig råd utan att ha sett hästen.. Lycka till hälsn. Erika
Sofia P (08 Dec 1997, 17:10:11)
Anna: Så kan man uttrycka det förstås...
karin (08 Dec 1997, 17:09:35)
Vad skall jag göra.. Min arab är så pigg att jag knappt kan rida på henne?? Tacksam för svar
Anna (08 Dec 1997, 16:50:32)
SofiaP! Det är dom som saknar sunt förnuft som inte letar på rätt ställen....
Sara (08 Dec 1997, 16:20:32)
Är det någon som vet hur man bäst ökar midjemåttet på en undernärd häst?
Sofia P (08 Dec 1997, 16:19:10)
Anna: Jag tror du missuppfattade lite vad jag menade. Det saknas inte sunt förnuft om man letar på rätt ställen, men självklart finns det mycket okunskap, som jag också skrev. Vad jag försökte hävda var att det faktiskt finns väldigt mycket kunskap hos folk som hållit på länge med hästar. Det är så synd att så många tror att de måste uppfinna hjulet om och om igen, göra samma misstag som andra redan gjort och lärt sig av, istället för att kunskapen sprids bättre och går i arv. Jag tycker det är jättebra att folk frågar om saker och ting här, men det är skrämmande när man märker att det finns de som har häst utan att veta de mest elementära saker. Tur att de vågar fråga i alla fall - det kan det ju bara bli bättre av. Man kan heller inte vara helt fullärd (det blir man aldrig) när man skaffar häst. Någongång ska ju alltid vara första gången man står ensam i stallet med en kolikhäst eller en häst som skenat genom taggtråd. Det viktiga är att man har hjälp och tar emot hjälp även efter att man köpt häst och har någon att vända sig till med sina frågor. Man kan faktiskt lära sig rida på e häst man äger själv, precis som man kan lära sig rida på en ridskolehäst, men det måste dp finnas någon annan som är beredd att axla en del av ansvaret.
Erika (08 Dec 1997, 16:01:54)
Anna: Håller helt med
Anna (08 Dec 1997, 15:51:39)
Sofia P! Det räcker väl med att läsa Brittas, Erikas och Magdalenas senaste inlägg för att se att det DEFINITIVT saknas sunt förnuft!! Tränare som vill slå in hästen i en pressening innan den kan ridas och andra suspekta metoder får mig att bara bli ledsen. Likadant med alla dessa okunniga småtjejer som ställer (dumma) frågor här, frågor som borde vara självklart att ha svar på INNAN man skaffar häst! Det här är inget nytt för mig att det ser ut så här men jag tycker bara att det blir värre. Oklippta hästar som går med täcke från september till mars, graman, Pessoabett mm mm är typiska exempel. Låt hästar vara hästar i den mån det går!!
Sofia P (08 Dec 1997, 15:46:34)
Britta, Birgitta, Erika m.fl: Jag håller helt med om att det är synd om hästar som hamnar hos okunniga. Ett av de bästa sätten att lära sig mer än man gör på ridskolan är att vara medryttare, men då kommer vi till ett annat problem som är väldigt aktuellt för mig just nu som letar medryttare. Jag vil ha en medryttare som kan allt, helst, som har haft egen häst och rider jättebra. Så jag tror att som hästägare är man också tveksam till att släppa till och låta oerfarna få chansen att lära sig. Som du skriver Erika - du vill egentligen inte att hon ska rida din ponny - fast det kanske var av andra orsaker än att hon rider dåligt? Jag funderar nu på om jag ska ha en medryttare som inte ridit så länge och följaktligen inte kan någonting om t.ex. foder och har lite för hård hand och obalanserad sits. Å andra sidan är hon trevlig och mycket seriös, vill lära och ta lektioner för min tränare och jag kan nog lita på att hon gör sitt bästa och tar sitt "medrytteri" på allvar. Ska jag ge henne en chans? Jag är rädd att min häst, som är välriden men pigg kanske börjar försvara sig i munnen om hon drar för mycket. Britta, du som är ridlärare, hur snabbt kan man få mjukare hand om man rider privat för tränare varje vecka på en duktig häst? Kanske omöjlig fråga att svara på. Tjejen jag tänker på har ridit 3,5 år nu i vuxen ålder men bara på ridskola.
Magdalena (08 Dec 1997, 15:37:39)
Britta: Jag har det inte i huvet, men jag tar reda på det tills i morgon!
Erika (08 Dec 1997, 15:01:09)
Birgitta: Jag vet vad du menar en av tjejerna (12år) som rider hos min håller på att köpa en ponny. Visst behärskar hon alla gångarter och kan rida ut om någon följer med, men hon klarar inte alls av en egen häst. Hennes föräldrar har ingen erfarenhet när jag pratade med dem sade de att dottern hade läst mycket hästböcker och att hon har ridit i 1½ år. Då frågade jag om de hade någon erfarenhet mamman sa - Men det är ju inte vi som skall rida Hur kan man vara så oansvarig mot ett levande djur! Jag erbjöd henne att börja träna och tävla min gammla ponny, han har redan en ryttare men hon kunnde tänka sig att dela honom så vi får väll se hur det går. Igentligen vill jag inte att hon skall rida honom (min ponny) men då kanske hon föstår hur mycket jobb det är. Det är INTE som att rida lektion 1 ggr/vecka. Det är gräsligt vad folk kan vara oansvariga ibland hälsn Erika
Britta (08 Dec 1997, 14:51:52)
Magdalena: Äntligen! Vet DU vad den där Gabriella (det är väl hon från Öland?) heter i efternamn och hur man får tag i henne?
Britta (08 Dec 1997, 14:49:43)
Sofia P m fl ang hästkunnande: När jag var tonåring och upp till 25-30 årsåldern trodde jag att jag kunde allt, visste allt. Jag läste mycket, lärde mycket och var framförallt snabb att ta till mig nya idéer. Alltså trodde jag på ett ganska tidigt stadium att jag begrep mer än alla de där gamla hästgubbarna med sina urmodiga idéer... Idag skulle jag vilja gräva upp varenda en av dem och be om förlåtelse. Jag, min idiot - varför passade jag inte på och LÄRDE av dessa fantastiska hästmänniskor när jag ännu hade chansen? Inget ont om alla de här nya idéerna, men var sak på sin plats! En duktigt westernryttare gör säkerligen detsamma som en duktigt "klassisk" ryttare: Han har förstånd att läsa hästen och se var det ev brister någonstans. Han sätter sig i respekt och tar över ledarrollen. Om han sen har westernhatt, ridhjälm eller motorcykelkruka på sig tycker jag saknar betydelse. Som du Sofia P säger: Alla de där metoderna har alltid funnits här. Men nu har någon satt namn på dem, och visst låter det finare med Natural Horsemanship än hästvett...
Magdalena (08 Dec 1997, 14:49:01)
Britta: Ibland undrar man hur en del föräldrar är funtade! Vi har en fd travare i vårt stall som också är "slut i benen". Han är alltid ngt halt och när Gabriella var hos oss (hon som pratar med hästar) så sa flera av de hästarna hon pratade med att han mådde så dåligt. Ägaren (tjej, 14-15 år) rider någon gång då och då, och är då ute och flängrider med kompisar. Föräldrarna tycker att det är ju en så bra förstahäst för han kostade ju bara 3000:-. Suck...
Britta (08 Dec 1997, 14:38:47)
Mia G, Malla, Sofia P mfl: Ni är verkligen ett stöd i tillvaron! Misst Mia G skulle jag tycka det vore underbart att få hjälp. Men så som verksamheten är uppbyggd hänger liksom allting på mej...(det är väl det som är felet!) Det skulle tyvärr heller inte finnas möjlighet att betala lön till nån annan, annars hade jag nog raggat upp nån ersättare för länge sen! Men som sagt, ni är väldigt inspirerande... Jag har t o m orkat börja rida själv igen! Det ÄR rätt bra att få gnälla av sig ibland! Gnäller man här hemma på ridskolan så tror ju varenda kotte att man är sur på dom, så det går ju inte. Från det ena till det andra: NU HAR DET HÄNT IGEN! En av mina elever har fått häst. Hästen är f.d. travare, slut i frambenen (på vad sätt vet jag ej, inte inriden ("men tösen satt på den på gården, och den verkade så snäll!"). Ungen är tio år och har tagit åtta (8) ridlektioner. Föräldrarna är helt okunniga. Finns det nån mer än jag som kräks på sånt här?
Sofia P (08 Dec 1997, 14:37:07)
Ang. soja: Jag tror det gick lite fort när mia g skrev sin förklaring: sojamjöl innehåller ca 5 ggr (381 g) så mycket protein som havre (79g), men ungefär lika mycket energi som havre (11.4 resp 12.9 g). Eftersom soja ges i liten mängd (normalt sett) jämfört med havre, är det främst som proteintillskott man ger det, inte för energin. Man ska inte stoppa i hästar för mycket protein - det kan ge gallor, fång och annat, men en viss mängd protein behövs för att bygga muskler. Har man bra proteinhalt i höet behövs ingen soja.
Magdalena (08 Dec 1997, 14:36:59)
Erika: Jag förstår hur du känner! En tjej i vårt stall rider ALLTID med graman, på alla hästar! Hon hjälpte till ett par dar med en ponny (en riktig läromästare!) och drog på en graman direkt och så håller hon i den hela tiden!!! När den stackars ägaren kom tillbaka så var hela hästen spänd och ovillig, och hon var till ochmed tvungen att sätta på nosgrimman igen (har klarat sig helt utan innan). Suck! Den här tjejen tror alltid att det är hästen det är fel på, och gramanen är lösningen! mia g: Det är proteinet i sojan som gör att hästen sätter muskler, energin gör hästen pigg och rund! Tänk på att man max ska ge 1hg soja per 100 kg häst (beroende på att proteininnehållet i sojan kan variera med 50 g/kg upp eller ner...). Krafft har en ny produkt som heter Krafft Protein, och den ger jag till mina hästar eftersom mitt hö är väldigt lågt i protein. Det proteinet är bearbetat på något sätt så att överskott inte blir så farligt som t.ex soja (fång mm.).
Sofia P (08 Dec 1997, 14:21:52)
Anna: Vad jag hört och läst i intervjuer med Ulla så rider hon UTE, men inte alls bara i skogen utan på ridbana utomhus. Däremot rider hon sällan i ridhus. Oavsett så har hon tagit fram många duktiga hästar i dressyr. Jag tycker inte det saknas sunt förnuft i hästvärlden, men kanske har jag haft förmånen att rida i stall och för tränare som är ovanligt vettiga? Behov av mer kunskap finns alltid, det är viktigt att det hela tiden förs en diskussion kring olika metoder och att folk är öppna för nya ideér. Men jag tycker att man även ska respektera det "gamla" kunnande som finns, som innehåller mycket sunt förnuft och många bra metoder. Nya flugor kommer och går hela tiden (sen inridning, tidig inridning, en viss sorts hjälptygel, en annan sorts hjälptygel, en viss sorts foder, annat foder, platta sadlar, djupa sadlar) och det är upp till var och en att kritiskt granska det och ta till sig sådant som verkar fungera och stämma överens med grundprinciperna. För jag tror att det finns en röd tråd som går genom alla olika system: att man är vänlig och konsekvent med sin häst, att man använder sin överlägsna intelligens istället för våld och att man anpassar varje hästs utbildning efter dess förutsättningar. NH innehåller detta, men det finns också i alla andra framgångsrika system.
Anna (08 Dec 1997, 13:39:32)
Natural Horsemanship är ju bara ett nytt ord för sunt förnuft, något som det saknas mycket av i hästvärlden, kanske det är därför alla dessa amerikanska metoder blivit så populära? Vad det gäller Ulla Håkansson så har jag från säker källa hört att hon inte alls tränar sina hästar i skogen som det påstås...
Scilla (08 Dec 1997, 13:24:29)
mia g: Kissing spines är intilliggande överridande tornutskott. Enligt mina veterinärer så är intilliggande tornutskott något som hästen föds med men vi felaktig ridning och belastning så uppstår de överridande tornutskotten s.k skeleros (osäker på stavningen) detta är en form av pålagring på tornutskotten som bidrar till att tornutskotten ligger och skaver emot varandra och vid ridning så uppstår smärta. Den smärta kan visa sig på olika sätt vanligaste är att hästen är ovilligt till arbete, min häst visade det genom att sparka bakut mot mina skänklar, lägga öronen bakåt vid sadlingen, löshoppade helt underbart men med ryttare på ryggen ville hon inte hoppa. Det finns hästar som har kissing spines men som inte lider av detta. Jag har endast ägt denna häst i sex månader och ridit henne aktivt i tre månader och min häst är nu fem år och redan utsliten i höger kota fram pga kissing spines jag är helt övertygad att de förra ägarna har pressat och ridit in henne fel därför kommer denna häst att troligtvis bli utdömd hur kul är det på en femåring? om det är någon mera som har varit med om eller sitter i samma sits som jag så kan ni väl maila till mig!
Erika (08 Dec 1997, 13:16:16)
Scilla: Jag håller med dig helt. Det låter som om du vet vad du gör när du rider med graman, du har ju blivit rekomenderad av din tränare (som verkar mycket kunnig). Jag menade mer "okunniga ryttare" som tar det som genväg... Jag vet att vissa hästar behöver en hjälptygel för att ex. få hjälp att komma i rätt balans så att de skall kunna slappna av.. Men det missbrukas allt för ofta av okunniga ryttare.. Hoppas att din häst blev BRA Hälsn. Erika

Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.