Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Magdalena (18 Dec 1997, 08:40:35)
Britta: Hon får redan i hönät... I början fick hon på golvet, men då rörde hon bara runt det. Nu får jag i henne 10-12 kg hö/dag! I början fick man med nöd och näppe henne att äta 6kg! Men ni ska se vilket tjusigt fullblod jag har! Nu är det bara lite mer "mukkler" i hals och rygg som skall till! De kommer! Manken har redan ändrat sig (på en månad dock).
JohannaB (17 Dec 1997, 23:21:26)
Ridtips för dåligt underlag: "Hoppa" en bana eller linje bestående av enbart bommar på marken. Jättebra träning för ryttaren då hästen inte själv bryr sig om att taxera en bom; den kan de ju ta sig över hur som helst. Ofta upptäcker man första gången vilken dålig kontroll man har på hästen och avståndsbedömningen för att även om du tycker att det är du som bedömer acvståndet så hjälper hästen till i 9 fall av 10. Jättebra markarbetesövning när underlaget är sådär!! Vill gärna ha mer ridtips!! ( Tack Britta!)
Anne (17 Dec 1997, 22:53:14)
LINA; Har hört att ALGIT ska vara bra mot hosta.!
Anne (17 Dec 1997, 22:50:49)
Vill bara säga att idag kom en chiropraktiker till vårt stall och det var väldigt intressant och givande! först gick hon igenom en häst som gått ifel form väldigt länge, och som nu är öm iryggen (har blivit röntgad). Har vilat på bete och sen tömkörts, men har svårt att ta för sig riktigt med bakbenen. Det visade sig att hon hade spänningar i ryggmusklerna och korset. Chiropraktikern gjorde sina "grejor"? och GENAST såg vi stor skillnad!Sen tog hon en titt på min häst som plötsligt börjat protestera vid longering( VÄGRADEatt gå i ena varvet) och vara "dum" vid ridning. Chiropraktikern frågade då-nästan påstående- om han busar mycket i hagen.Det är det enda han och hans "hagkompis gör hela dagarna! Och det går vilt till. Han var då sned i höftpartiet m.m. Hon kunde nästan svära på att han gått omkull upprepade gånger. hon kurerade honom och jag såg skillnad när hon visade. Nu ska han ha boxvila en dag - sen får vi väl se om det gjort nytta.tänkte bara att har man en häst som "bråkar" kan det vara värt att ta ut en chiropraktiker och få hästen genomgången.!
Leena (17 Dec 1997, 18:43:05)
Jag har en tre-årig Nordsvensk valack,som jag alldrig har sett "snoppen" på. Inte ens när han kissar, kan han ha förhudskatarr ?Eller kan en del hästar vara så? Har hört bådeock.
Jennie & Sigrid (17 Dec 1997, 18:37:12)
Snälla!!Maila oss tips & ideer om musik till kadriljprogram!!!!Fort!
anna>Tina (17 Dec 1997, 16:53:03)
Ang halvblodet som inte går upp i vikt: Har du skött tänder och avmaskningar? Hur mycket hö får hon? En häst ska minst ha 1,2 kg hö/100 kg kroppsvikt. Om hon har svårt för att gå upp i vikt så ge fri tillgång till hö. Är det svårt att få i henne mycket hö kan du prova att fodra med Krafft Groov, fungerade jättebra när min häst hade dåligt hull. Lycka till!
Britta (17 Dec 1997, 16:42:35)
Magdalena: Kan du inte lägga höet i hönät som du bindet upp (högt!) så långt från vattenkoppen som möjligt? Då blir höet lite svåråtkomligare och det blir kanske lite mer attraktivt för hästen att käka upp det med en gång i stället för att doppa det först...? Skydd runt vattenkoppen låter annars ganska bra, tycker jag!
IngelaH (17 Dec 1997, 16:16:26)
>>Jasmine! En permanentbädd av torv är toppen, om man sköter den. Det var en sådan jag hade till min fd sköthäst Balett, på vintern. Hennes stall blev ganska kallt. Tack vare att det stod två hästar på permanentbädd, så alstrade både hästarna och bäddarna värme så att stallet var lagom varmt även under vintern. En bädd ska inte vara svampig. Det allra blötaste tas ut och fylls på med ny torv. Till sist blir bädden tilltrampad och lättmockad och man strör hela tiden med ny torv, så hästen ligger mjukt. Kram och God jul
Jasmine (17 Dec 1997, 15:49:44)
Angående det här med torv. Vi använder torv i vårt stall det fungerar utmärkt. Det är lättmockat om man jämför med halm, men det dammar lite otrevligt, det blir som ett damlager på allt inkl. mig. Jämför man med spån så luktar spånet helt klart fräschare men för hästar med luftvägsproblem är torv att föredra. När jag mockar tar jag ut allt även det blöta, några i stallet har en så kallad bädd men där är det milt sagt äckligt, det luktar surt och är "svampigt". Halm är det mysigaste underlaget om man sköter bädden! Tar som exempel Grimsta ridsällskaps stallar, vem har bättre bäddar än de? Ha det bra!
IngelaH (17 Dec 1997, 15:33:18)
>>Lina! Det beror ju på vad du menar för sorts hosta. Min fd sköthäst blev pensionär från sitt jobb på ridskola, för att hon fick hosta av stallmiljön. Hon kom till ett litet stall med en "egen dörr" som stod öppen på dagarna, så att hon kunde titta ut. Hon gick ute mycket och hennes symptom försvann. Stallet sopades bara när hon var ute och golvet vattnades innan man sopade. När jag fick börja ta hand om henne gav ägaren henne hel vitlök under vinterhalvåret, jag köpte vitlökspulver i hink. Jag fuktade mat och hö. En kompis tipsade mig om att man kan hälla lite gurgelvatten som man köper på apoteket i vattenkannan innan man vattnar höet. Det gör hon åt sin NF-ponny, som fick lättare kvickdrag när hon var i 12-årsåldern, hon lever och mår bra än idag. Hon är 25 år! Jag hoppas att du har lite nytta av mina tips och idéer. God jul-kramar från IngelaH
Zandra (17 Dec 1997, 14:29:12)
Hejsan! Jag har ett problem, min ena häst kan inte stå på halm han käkar upp närapå allt. Så jag ställde han på spånbädd, men varje morgon så har han rivit till i boxen, det luktar inget vidare & så går det åt mycket mer spån (dyrt). ställde han på spån utan bädd, då rev han till boxen så det mesta blev blött (dyrt igen) har någon något bra tips att ge? jag &en kompis tvistar om hur mycket gräs äter en normal stort halvblod per dag om sommaren? MVH Zandra
Tina (17 Dec 1997, 14:26:50)
Jo det är så att jag sysslar mycket med shetlandsponnier. Det har nu dykt upp et fall som är lite jobbigt. Jag ska köra in en hingst efter Kärlingehults Max och jag har lite problem, Han vill inte gå framåt när vi tömkör. Och när vi spänner för honom så blir han ju förståss rädd. Ett annat problem jag har är att mitt halvblod inte går upp i vikt. Vi har försökt med det mesta vad ska vi göra? Tack på förhand!
Annette (17 Dec 1997, 13:27:07)
Ja du Magdalena! Jag tror tyvärr inte att du kan göra så mycket åt problemet! Kanske skulle du kunna sätta ett skydd runt vattenkoppen, så att det blev större kant.
Magdalena (17 Dec 1997, 13:23:54)
Jag börjar bli lite trött på min gulliga pålla som gör ALLT för att blöta ner sin box... Hon tar en tugga hö, och "dricker" sen ur vatten koppen... men nästan allt dreglas utanför! Nu har jag blött höt (hon fick ensilage hos förra ägaren) om det kan vara så att hon tycker höt är för torrt, men hon fortsätter likadant. Veterinären kommer och kollar tänderna i morgon, så får vi se om det blir bättre, men jag tror att det blivit en ovana... Någon som har tips hur man får det "torrare" i boxen, eller t.o.m får henne att sluta "fjantdricka". (hon har vattenkopp, så det går ju inte att ta bort vattnet...)
Lina (17 Dec 1997, 13:00:29)
Finns det någon som vet några bra medel mot hosta ????
Hille (17 Dec 1997, 12:48:00)
Monica: Det kan funka att rygga henne tills du känner att hon vill gå fram igen, men en del vägrar att rygga också. Jag har ridit flera hästar och vet precis hur frustrerande det är, en av dem försökte jag vänta ut och ett tag hoppade jag av och ledde henne framåt så fort hon stannade. Men när jag fick hoppa av 7(!)ggr på en ridtur fick det vara nog, då red jag henne med spö ca: 5 ggr och sen dess har hon inte stannat med mig. En annan häst red jag bara tillfälligt och henne fick jag ingen ordning på. Lycka Till med din häst!
Hille (17 Dec 1997, 12:42:26)
Maria Chilla: Det finns spray mot träningsvärk att köpa, du sprayar det i munnen eler i vattenkoppen. Ganska dyrt.
Lena (17 Dec 1997, 12:25:19)
Hur rider man islandshästar? Hur gör man för att få dem att tölta/passa? Hur utveckar man gångarterna Hur rider man dressyr på dem? Kanske skall börja sköta en islänning. (Har längre tids erfarenhet från "vanliga" hästar och dressyrridning)
Magdalena (17 Dec 1997, 11:41:26)
Monica: Jag hade samma problem med en 5 åring som jag red, men hon började resa sig om man pressade henne... Om du böjer henne då, ibland kan man få dem att "tappa balansen" så de måste röra sig, och då har du ju också typ vunnit. Är det på vissa ställen hon stannar, eller vid vissa övningar, eller bara utan anledning? En riktig kossa till häst som jag red för ett par år sedan kunde stanna helt utan anledning, och så stod hon och stod och stod. Jag slog och använde sporrar, men hon bara grymtade! Gud vad frustrerad jag blev! När hon till slut rörde sig var det i full galopp framåt! Min tränare satt upp nån gång på henne och han fick henne inte heller att röra sig (tihi), och han är DUKTIG (du har sett honom på TV...). Nåja, var bara envisare än henne...
monica (17 Dec 1997, 11:16:31)
Britta: Hon får inge havre, kraft för unghästar, hon är 5 år, när hon brunstar så är hon bara loj, det har med att hon inte vill arbeta, men det händer ju inte allför ofta längre.
Britta (17 Dec 1997, 11:06:40)
Monica: En sak till: Har du provat att byta foder? En del hästar reagerar ju t ex på havre med en fruktansvärd istadighet. Det är inte alla som blir jättepigga av den!
Britta (17 Dec 1997, 11:04:40)
Är det nån som vet hur mycket pelleterad betfor väger / liter jämfört med "vanlig"?
Monica (17 Dec 1997, 11:03:18)
Magdalena: Hon är väldigt envis, jag också! Hon har faktist blivit bättre, hon nämligen alltid varit en problem häst. Hon vill nämligen slippa undan att behöva ridas. Ont har hon inte för vi har kollat upp allt tänkbart. Det är ju huvudsaken att jag vinner över henne, och det gör jag ju. Fast det är ändå jobbigt när hon stannar.
Britta (17 Dec 1997, 11:02:46)
Monica: Du skriver "hon", så jag antar att det är ett sto. Kan det hela ha med brunst att göra? En del ston går ju knappt att rida när dom är brunstiga, och många av dem verkar till råga på allt vara brunstiga för jämnan...
Magdalena (17 Dec 1997, 10:50:08)
Monica: Varför stannar hon? Istadig, eller har hon ont, eller är rädd? Jag red en åsna (!) för några år sedan, och då fick jag lära mig tålamod! Han stannade nämligen när han inte ville gå längre, och om man försökte tvinga honom så blev han arg och sprang hem, men om man bara väntade ut honom, alltså, han fick inte göra något annat än att stå där, och titta åt det hållet som vi skulle gå, så gick det efter ett tag. Jag använder samma sak på hästar som inte vill, även såna som inte vill gå över diken etc. Oftast får man bara olämpliga reaktioner om man lägger till spöt. Vänta ut, gör ingenting utom prova att driva fram försiktigt, går hästen bakåt så får du gå på den lite (även med spö), tills ni i alla fall är tillbaka till samma ställe. Men grejen är alltså att få hästen att förstå att det är nog bäst att gå när du säger till, annars blir det hemskt trist att bara stå. Lycka till! Förresten, får du ingen reaktion alls?
Monica (17 Dec 1997, 10:45:20)
Är det någon som kan tipsa mig om hur man gör när ens häst inte vill gå framåt utan bara stannar, jag lägger på pisken,jag prövar allt! Till slut går hon ju framåt efter sådär 10 min. Tips gärna!!
Britta (17 Dec 1997, 09:27:01)
Johanna B: Framdelsvändningar med felställd häst tycker jag är en jättebra övning. Man får ordentlig koll på ytterbogen och man brukar få hästen mycket mer eftergiven och mitt inunder sig (i balans). Sen brukar jag, för att träna upp mottagligheten för vikthjälperna, "leka" med min häst. Utan att använda tyglar eller skänklar skrittar vi omkring och så försöker jag få honom att svänga åt olika håll resp göra halt. Sitta och blunda lite när man rider ger också en annorlunda upplevelse. Rider du på en väg så kan man ju rida sidvärtsrörelser, skänkelvikning o skolor. I skolorna har du mittlinjen av vägen som "spår". Tänk att hästens öron skall peka rakt fram längs med mittlinjen i slutorna. I skänkelvikning rider du från den ena vägkanten till den andra, hela tiden framåt. Det här brukar ge väldigt bra framåttänkande och gång i dessa rörelser. Sen kan man ju träna galoppfattningar, gör fattningen från skritt, galoppera bara ett eller två språng - skritt igen (beror naturligtvis på hur pass dåligt underlaget är). Om du rider i snö så tänk på att det frestar hårt på hästens ben. Jag har samma problem med underlaget som du, så jag tar också gärna emot fler tips!
Johanna B (16 Dec 1997, 23:02:36)
Ridtips Ridtips Ridtips.............. Är det någon som inte är lika fantasilös som jag som har några ideer om vad man kan träna på nu under vintern när underlaget ofta är kasst? Även ridtips för "bra" underlag tas emot!!! Min häst och jag har en skaplig grundform i skritt trav och galopp, hoppar ca 1m börjat med några lätta sidvärtes rörelser. Han har nu på sista ttiden börjat bli riktigt fin och hög i formen ( ca Lb nivå) Hjälp oss med tips på vad vi ska göra nu! SNÄLLA!
Maria Chilla (16 Dec 1997, 17:11:40)
Suss jag jobbar i ett stall där vi bara använder torv att strö med och jag har det äve hemma. När du skrev 500 kr så måste det vara en hel del torv för så dyrt är det inte min arbetgivare ger ca 12 kr kubiken så ta reda på hur mycket torv du får för 500 kr. Vi mockar som vanligt i våra bäddar för dom trampar ner torven sappas att det bildar bädd änndå, den är sappas fuktig. Men man kan även lägga kalk som Anna skrev men där jag jobbar så hoppar vi över kalken vi tar bort all skit och piss istället men låter det andra vara. Fast iblant får ridläraren för sig att någon häst skall ha en riklig bädd och då blandar vi ut skiten och pisset i den övriga torven och lägger på ny. Tills det blir en bra bädd sen så mockar vi som vanligt och tar bort allt om inte nu hästen pissar i hela boxen. Den största fördelen som jag tycker är med torv är att den ligger kvar på det stället man har lagt den.
Maria Chilla (16 Dec 1997, 17:00:50)
Fanken vad det tar tid ibland att ladda upp nya sidor när jag kollade i går så var min insänddare överst men idag låg den på sida nr tre varför är det så? Sofia P jag tippar på att min häst har träningsvärk dels var han i väldigt dålig konndis när jag fick hem honom för två år sedan han var knapt riden alls och nu så börgar han sätta rejäla muskler. Jag har börgat massera honom med ett svagt linnement på rygg och andra leder och även benen får sin ranson och jag hoppas att detta skall hjälpa. Det var en period han inte hade ont någonstans men då jobbade vi inte så intensift som vi gör nu. Han hade nämligen en ganska lång vila när jag lät kastrerade honom.
Hille (16 Dec 1997, 16:56:27)
Suss: Finns som sagt både för och nackdelar med torv. Själv tycker jag att man lätt blir lortig (jag brukar ha torv ända upp i ansiktet efter att ha mockat i torvstall), det är svårt att se vad som är skitig och jag tycker inte det luktar fräscht i torvstall, dessutom blir stallet läät mörkt (i varjefall om man har mörka väggar). Å andra sidan så är det ganska lätt att bli av med gödslet och det blir på så sätt billigare. Det är helt enkelt en fråga om tycke och smak.
anna>Britta (16 Dec 1997, 16:43:04)
När jag skolade om min ena travare till ridhäst (hoppas du inte tar illa upp för att jag jämför din häst med en travare...) så gjorde han så att han kompenserade sin dåliga balans med full-fart-framåt i stället. Om jag tex red på en stor volt så sprang han bara, det gick inte att böja honom och definitivt inte att stanna. Jag tränade upp honom ute i skogen istället för på ridbana. I skogen kunde han inte "bröta på" utan var tvungen att se var han satte sina hovar. Sedan var jag väldigt noga med att inte hjälpa honom med balansen utan han fick hitta den själv. I början gjorde jag felet att stödja upp honom och det enda som hände var att han hängde sig på bettet och tyckte det var JÄTTEBRA att jag hjälpte honom att springa på...
Britta (16 Dec 1997, 16:13:02)
Mia g: Dina inlägg är alltid väldigt tänkvärda! Du menar alltså att han, pga att han stod så länge, inte utvecklade sin kroppskoordination i takt med resten...? Hmmm, MYCKET tänkvärt! Undrar om det finns nån sorts "övningar" som man kan göra... Han kanske har urdålig balans, så det måste gå fort helt enkelt? Fast det går åtminstone inte framstupa unghästfort vingel.vingel, utan uppåt-framåt med härlig takt o schvung - synd bara att det inte går att stanna. Sofia P: Longerade i två dagar, därefter stod han i en dag. I dag red jag ut i skritt (hårt o halt). Han var lika svårstannad som vanligt MEN tog det faktiskt betydligt lugnare än jag hade räknat med! Ylva: Licenspriserna du nämner gäller väl enbart lektionsryttare?
anna>Annika & Suss (16 Dec 1997, 15:53:59)
Givetvis måste man sköta torvbädden lika nogrannt som om man strör med tex halm. Om hästen är rastlös kan man lägga in ett litet lager halm i boxen eller kanske några grenar som den kan "leka med". Enligt min hovslagare ska torv vara bra för hästens hovar eftersom torvbädd aldrig blir lika torr som om man tex strör med spån. Jag har faktiskt märkt en skillnad på min ena hästs hovar, förut hade han lätt för att få sprickor osv men det har han inte längre. Vet inte om det beror på torven men det stämmer med att hovarna blev bättre när jag bytte stall.
Ylva (16 Dec 1997, 15:49:53)
Licens på lokaltävling. Krävs enbart för ryttaren och kostar 150:-. Gäller både häst- och ponnyryttare
Annika (16 Dec 1997, 15:27:54)
Suss: Min erfarenhet av torv har varit både ock. Om man är noga och tar ut blött så det är torrt och fint tycker jag det är bra. Har dock varit med om boxar där man tagit det som ursäkt för att slippa mocka. resultatet har blivi ganska äckligt med strålröta mm som resultat. Men som sagt sköts det kan det säkert vara jättebra. Min häst blev väldigt rastlös utan halm så jag har gått över till det igen.
mia g (16 Dec 1997, 15:15:39)
Britta jag kom att tänka på en annan sak. Den hästen som jag tränar var inriden , men inte mycket mer.Hon hade slängt av(busbockat)sin ägare som var rädd för hästen och ridningen. Då var hästen sju år och inte mer än inriden....Det tog ett år i trav(jag red inte alla dar, ibland bara på helgerna och när jag hade barnvakt)men det tog alltså ett år i trav innan hon kunde böja sig mer än en stor volt i trav, galopp tog vi bara ibland för att hon inte skulle glömma bort den totalt.Nu är hon ju helt ok, men det är nu tre år sedan jag red henne första gången.Vi ska börja skritta ut med kandar nu efter julen, och när banan är ridbar tränar vi förvända galopper.Hoppas att vi kan låna en trailer för vidare träning i ridhus efter jul.Under mellandagarna ska Viveka Schenholm komma och hålla en kurs, och jag som är i västerås då.........
anna>Suss (16 Dec 1997, 15:06:38)
När jag flyttade mina hästar till ett nytt stall efter sommaren strödde de med torv (torvbädd). Jag har alltid använt spån eller halm tidigare och var lite skeptisk. Men det har visat sig att torv är jättebra! Vi har alltså bäddar (man kalkar botten först) som vi byter 2-3 gånger/år. På veckorna tar jag bara ut "högarna" som blir och om det är något blött som ligger ovanpå bädden. På helgen brukar jag köra in ungefär 2 kärror torv. När du ska lägga in den första torven brukar det vara lagom att köra in ungefär 5 kärror torv till en normalstor box. Kör du in för mycket torv så blir det svårare för hästen att trampa till en bädd. Sedan kan du fylla på med mer torv efter några dagar. Jag vet inte vad våra stallägare betalar för torven, men jag tycker det låter dyrt med 500 kr för torven som behövs till att göra bädden...
Magdalena (16 Dec 1997, 14:59:15)
Är det någon som vet vad färgerna bork och black heter på engelska???
My (16 Dec 1997, 14:44:25)
Världens äldsta häst är 63 år. Vet du någon annan gammal häst. HUr gammal - vilken stam, ras???
Suss (16 Dec 1997, 14:36:37)
Jag har funderat på att ställa min häst på torvbädd. Jag skulle vilja veta ungefär hur mycket torv det går åt för att "underhålla" bädden. Jag har fått pris från en firma som levererar torven till stallet och då skulle det kosta ca 500:- för den torv som behöves för at göra bädden. Jag skulle även vilja veta hur ni underhåller bäden, tar ni bara ut gödseln och låter det blöta vara kvar eller tar ni även ut av det blöta? Fyller ni i så fall på med ny torv varje dag? Det är ju ganska dyrt med torv, men det kanske inte går åt så mycket när man väl har lagt bädden och så är det ju så lättmockat och dammar inte (i alla fall inget skadligt damm). Anledningen att jag funderar på torv är att halmen jag använder nu (ingår i stallhyran) inte är riktigt 100% som jag vill ha den, den dammar och luktar inte riktigt fräscht. Så alla erfarenheter av torv mottages tacksamt!
Britta (16 Dec 1997, 11:01:31)
Magdalena: NÄr jag lär unghästar att fatta galopp brukar jag tänka mig galoppfattningen som ett litet hopp över ett hinder. Jag lättar lite med ändan ur sadeln samtidigt som jag ger försiktig skänkel- och ev spöhjälp och så säger jag galopp samtidigt. Det brukar bli väldigt bra, lugnt o fint och galoppfattning är nåt som mina hästar (jag?) alltid haft lätt för. Dom blir bra längre fram också. Nu skall jag ha en uteritt, sen gan jag hänga framför datorn så mycket jag vill för nu är det VINTER och oridbart på banan. Det blir fattigt men skönt!
Hille (16 Dec 1997, 10:57:14)
Elisabeth: Du måste ha hjälp med att köra in hästen. De första gångerna de är i vagn så ska de gå en person på varje sida om hästens huvud och ha den i linor. Lycka Till!
Britta (16 Dec 1997, 10:57:13)
Mia g: En sak till: Han är, liksom de andra, annars väldigt väluppfostrad. Skulle aldrig knuffas, går vid sidan om mig och inte på mig när han leds, skulle aldrig trängas i en dörr, aldrig klia sig på mig, flyttar sig genast om jag ber honom om det. Så jag ser det inte som ett upppfostringsproblem. Men skriv gärna mer om dina avsaktningar o vad du tror!
Britta (16 Dec 1997, 10:53:27)
Pia: Om hästen är riktigt dum, dvs elak, tycker jag det är ngt som ridläraren på ridskolan skall lösa, inte du som elev. Hade någon häst här burit sig åt så hade jag helt enkelt använt mig av en kvast (längre och stickigare än spö) och helt enkelt puttat hästen åt andra hållet, men för dig som elev är det kanske inte att rekommendera. Lura honom då! Flyttar han baken åt höger så stå kvar till höger bakom honom och prassla med en papperspåse eller bit i ett äpple. Troligen flyttar han sig då åt vänster för att se vad du gör. Då kan du ju passa på att smita in (och ge honom äpplet?). Ja jag vet inte, men jag tycker i alla fall inte att det skall vara elevernas sak att uppfostra hästarna.
Britta (16 Dec 1997, 10:48:45)
Mia g: Jag har full kontroll på honom i stallet o i grimma men bara med rösten. Skulle jag försöka stanna honom genom att bara dra i grimman struntar han i det. Försöker nån annan leda eller gå med honom promenerar han helt enkelt i väg, sen kan dom ha vanlig grimma eller träns eller kedja i munnen eller "be nice-grimma" eller vad som helst. Jag tror Sofia har rätt, kroppen och psyket hänger inte riktigt ihop på den här hästen, han springer liksom ifrån sig själv hela tiden. Annars har vi en fantastisk kontakt, står jag t ex i andra änden av stallet och pratar med nån, och rätt vad det är börjar vi prata om den här hästen utan att ens nämna hans namn, så ser jag direkt att han börjar lyssna. Det är därför jag var så ivrig att få fatt i nån som kan "tala" med hästar (och det fick jag ju tack vare er på Öppet Forum), för jag tror att han o jag skulle ha en hel del att säga varann... om det nu funkar. Förresten, röstkontroll när jag sitter på funkar inte särskilt bra.
Pia (16 Dec 1997, 10:42:30)
På ridhuset där jag rider finns det en häst som när man ska gå in till honom i spiltan flyttar sig hela tiden och om man försöker gå in på ena sidan flyttar han sig dit så att man inte kommer in. Jag har försökt med spö men det hjälper inte. Jag är rädd att han knuffar in mig i vägen. Hjälp mig !
Magdalena (16 Dec 1997, 10:23:20)
mia g: Ja, vi håller ju på att träna att fatta rätt galopp först och främst, men det kan ju vara kul att veta hur man ska sträva efter målet så att säga. I går på lektionen fick vi galoppera lite (har hållit oss till skritt och trav några veckor, vi är en mycket ojämn privathästgrupp) för vi hade en hippolog som praktiserade, och i vänster varv fattar hon (alltså hästen...) höger galopp, men byter själv efter ett eller två språng till vänster... Ska man korrigera, eller låta det vara?
mia g (16 Dec 1997, 10:20:23)
Sofia, ja det låter mycket bättre med eftergift!!!!!Men det är ju mitt tycke...NGN som vill ha fortsättning på avsaktningarna???
Magdalena (16 Dec 1997, 10:20:15)
Britta: Var glad om en massör vill komma och träna på dina hästar! På ridskolan där jag jobbade i Sthlm brukade massageskolan ha sina lektioner, och hästarna älskade det!
mia g (16 Dec 1997, 10:17:21)
Britta,det förståss...Låter som en bra ide från Sofia.Har du läst dansa med hästar??Den har också tips om avsaktningar...Hur är det med markkontrollen i stallet och i grimma???Om det går att få stopp på honom då, hur och varför då och inte under ridning??TTEAM rider ibland med viktmanchetter, kanske ngt att pröva(man kan ju börja med att ha EN damask eller vikter i benskydden...)Kanske han behöver korta pass och många istället för ett mer sammanhängande, det är så svårt utan att se ekipaget....Ang galoppfattningar, om hästen precis har börjat med att fatta rätt galopp, nöj dig med det!!Låt henne gå i en frisk galopp på en volt i låg form och stärka sig helst en månad i alla fall(det tog 3 mån för den hästen som jag trränar)sen kan man börja öka och minska volten, då får man en uppkortning liksom 'gratis'.SEN började jag med att kräva samling i fattningen och jobbar fortfarande med att hon inte ska rusa i fattningen, men nu är den från skritt...Det funkar för mig, men kanske inte för alla??
mia g (16 Dec 1997, 10:03:40)
Elisabeth:JA du ska fortsätta att ta lektioner, många.All hjälp du kan få är ju bra eller...?om hästen lär sig att få vända när han är rädd för ngt, så kommer han en dag att inte vänta på att du vänder honom utan vända själv.Är han snäll så sticker han inte för dig, men bra är det definitivt inte.Försök istället få honom att lita på att det du säger att han ska göra inte är farligt, ge en uppmuntrande klapp och beröm, och rid på mot 'det farliga', men nu MÅSTE han gå fram och förbi det.Det är bra om han vill gå fram och nosa på det.Om du har en transport(eller kan låna/hyra en)så ställ hästen i den och åk till en hästaffär och prova sadlar så behöver du inte åka fram och tillbaka om sadlarna inte passar.Det är bra om du har täcke om han går ute,men någonstans måste han kunna ställas in när det nu börjar frysa på ute..???Man sätter på skaklar(pinnar)på hästens sele när man tömkör för att lära hästen att det kan ta emot på sidan av magen.Det är ochså viktigt att hitta farliga grejer(enl hästens tycke)att köra emot,så att du inte hamnar i den situationen att du möter ngt farligt i vagnen, som hästen slänger sig över när han sticker hem......Kolla också att han inte reagerar på att få tömmen under svansen(vilket kan hända när du är ute och kör,om han då inte är van kan han skena för det).När du sätter honnom för en vagn måste du vara helt säker på att du i alla situationer kan få hästen att gå framåt,annars ska du träna vidare utan vagn.Lycka till och skriv hur det går!!!
M-L (16 Dec 1997, 01:17:22)
E: Sätt upp lappar, annonsera i lokaltidningen, kolla i lokaltidningen, prata med privat ryttare, låt det helt enkelt bli allmänt känt att du vill ha en sköthäst. Där jag bor är det rätt lätt att" få tag på" trevliga hästar på det här sättet. Som tur är har jag inte det problemet längre.Så skulle jag bara vilja säga att man inte ska klaga på travhästar som ridhästar, de är underbara hästar om man tar dem på rätt sätt. Sen vill jag också tacka alla som tar sig tid att hjälpa andra på den här sidan, ni är jättesnälla!
Ullis (15 Dec 1997, 22:20:29)
E>>Kolla i tidningar,eller hör dig för det brukar finnas ganska många som vill "låna "ut sina hästar.
Elisabeth (15 Dec 1997, 21:03:03)
Nu är jag som sagt, lycklig ägare till min egen lilla Tiger! Han har inte så bra kondition och gillar inte att gå på ridbana. Annars är han pigg och villig till allt, nästan... Det är nämligen så att han är halvblind och blir ibland rädd för saker, t.ex en gren som rör sig lite. När jag känner att han blir stel brukar jag vända honom om, är det bra? Han är väldigt lättfödd, vilken foderstat? Han rids ca 60 - 80 min. ute i skogen. Jag ska köpa en sadel till honom, vilken storlek? Han är c-ponny med ganska bred rygg. Oftast går han i hage på nätterna. Han brukar sova bland träden vid en buske. Han har ganska tunn vinterpäls. Jag brukar sätta på honom ett termotäcke, är det bra? Jag håller på att köra in honom. Han går ganska bra i tömkörning. Hur börjar man med vagn? Jag vore VÄLDIGT tacksam för svar! PS. Ska jag ta en lektioner? DS:
E (15 Dec 1997, 20:54:36)
Vet någon hur man får en sköthäst eller en medryttarhäst? Vi har inte ett skötarsystem på ridskolan, utan alla som vill får borsta på hästarna. Nån´ idé?
Malta (15 Dec 1997, 20:47:29)
Ett minishetlandssto kostar ca 3000 om den är utan stamtavla, alltså bara en "liten" häst. En minishettis är egentligen en vanlig shetlandsponny som är under 86 cm i mankhöjd (tror jag, jag ska kolla det).
Fjordingdiggaren (15 Dec 1997, 20:39:43)
Hästar som sticker: Om du är på en "äng" eller annat stort område, lägg upp en volt. Använd både tygel och vikthjälp och gör volten mindre och mindre tills den måste stanna. Om du är på en lång skogsväg som du vet inte slutar på en motorväg och hästen sticker (det hjälper inte om den sticker för att den blivit rädd, men det hjälper om den sticker för att "dumma" sig) så brukar jag låtsas som att jag ÄLSKAR att galoppera fort just nu! Jag brukar tjoa "jaa, galopp, vad kuuuul" och driva på hästen. det är ofelbart. Om den sticker för att vara dum med dig, då hjälper det! Hästen blir "döbesviken" då du inte blev rädd, och saktar av! Jag har provat det otaliga gånger med olika hästar och det hjälper ALLTID. Men inte, såklart, om hästen råkar i sken pga den blev skrämd.
JOSEFIN (15 Dec 1997, 20:03:41)
Hej hin häst är jätte pigg när vi ska hoppa, hon bara sticker med mig. Har ni några tips om hur man ska få henne att stanna eller att sakta ner.....eller bara bli lugnare?? MVH Josefin
Britta (15 Dec 1997, 19:41:56)
Sofa P: Vet du hur man hittar det där US Dressage Forum? Usch, nu måste jag ut i kylan igen - nästa lektion!
Britta (15 Dec 1997, 19:36:26)
Sofia P: Tänk, precis innan jag läste ditt inlägg ringde det en kä... förlåt dam som skall gå hästmassageutbildning och frågade om hon, när hon har kommit så långt, kan få öva sig på mina hästar (hoppas bara hon vet vad hon gör...). Det du skriver låter inte alls flummigt, det verkar som om du uppfattar den springande punkten hela tiden, medans jag själv inte har fattat nåt... Det där med kroppsmedvetande är rätt kul att iaktta ibland. Min andra valack, den "nye", hade det första året jag ägde honom, inte en aning om var han hade sig själv. Rätt vad det var, när han t ex blev skodd och hade stått med ena bakbenet lyft en bra stund, kunde han upptäcka: oj, ett bakben! Vems är det? Hjälp! Det sitter fast i mig! Va? Är det MITT bakben? Skall absolut göra nåt åt det här! Kan ju alltid börja med att "pilla" lite mer på honom själv. Tack!
maja (15 Dec 1997, 19:17:36)
Annicka. Tack för tipset jag ska ta och köpa lika dana kontrakt som jag hade när jag köpte hästen i sommras, de var jättebra men jag tänkte inte på vad de sa om försäkringen.
Mej (15 Dec 1997, 18:33:54)
HEJ Allihopa! Jag och min kompis tänker starta en klubb för käpphästar. Vet ni något om det på Internet? MVH: Jag Ps. Det finns INTE på Hippos hemsida, jag har kollat Ds.
Sophie (15 Dec 1997, 18:17:40)
Vad kostar en mini shetland, sto i 3-årsåldern?
Hille (15 Dec 1997, 17:05:42)
Travaren som vann SM i fälttävlan 1978 hette Colombey, han tränades och reds av Jonas Hugosson, hästen var aldrig startadi något travlopp.
Hille (15 Dec 1997, 17:02:39)
Britta: Hästen bör ABSOLUT INTE bara försvinna! Tänk själv om du kom till stallet en dag och din ögonsten bara var borta! Min favorithäst som stod på ridskola (Clint), åkte i våras. Då pratade Ulle med min mamma någon vecka i förväg så att hon fick berätta det för mig. Jag tycker att om föräldrarna verkar intresserade av barnets intresse för djur (kanske har tex. hund hemma) så bör de få berätta det. Om de inte verkar ha någon förståelse (du kanske aldrig ens sett dem i stallet) så kan det vara bättre att du berättar, men kanske även då först i samråd med föräldrarna. Jag var med när Clint åkte och trots att det var hemskt så ångrar jag det inte en sekund! Minnena från den dagen är värdefulla för mig. Eftersom jag var den enda som var där och sa hejdå till honom, så gick jag ut på en promenad i skogen med honom och tog kort innan han åkte. Den stunden helt själv med honom känns extra viktig. Bör kanske tilläggas att jag även varit med om djur som bara försvunnit och får jag välja så vill jag alla gånger säga adjö ordentligt. Särskilt fegt tycker jag att det är av föräldrar som skickar iväg djuren när barnen är bortresta bara för att de inte vill konfrontera barnen med faktumet att djuret ska dö. De som planerar att göra det borde verkligen tänka efter före, Det kan dröja lång tid innan barnet någonsin litar på er helt och fullt igen, om de någonsin gör det. Dessutom är jag övertygad om att det kan leda till separationsångest hos barnen. Jag lider med dig, det är ingen rolig uppgift du har framför dig, men var ärlig och rak, det tror jag både du och eleverna mår bättre av i längden.
Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.