Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Britta (04 Jan 1998, 14:55:33)
Malin: Tnäk att du skall slappna av så mycket som möjligt. Det går aldrig at tvinga kroppen att vara stilla på hästen, då blir man bara stel och skumpar ännu mer. Du måste vara rörlig i alla leder, och LÅTA kroppen röra sig. Axelleder, armbågsled, höptled, knäled, fotled... allt måste få röra sig. Försök tänka dig en servitris som skall hålla en bricka bramför sig och samtidigt gå över ojämn mark, Hon måste hålla händerna blickstilla framför sig för att inte spilla, men i övreigt låta kroppen följa det ojämna underlaget. Försök inte pressa ner händer för långt, då blir armrna raka och spända. Böj armarna, höj händerna och ha dem lite bredare isär till en början. Låtsas att de har en jättemage som skall "skvalpa" fram mellan dina händer. Luta dig tillbaka, sitt på ändan. Naturligtvis kan du inte sitta med brett mellan händerna resten av ditt liv, men det brukar vara en bra väg att gå. Det viktigaste just nu är ju inte att det blir SNYGGT utan att de kan sitta mjukt o följsamt. Prova även "balanssits", be nån longera eller leda dig, ha inga tyglar. Sitt på ändan, dra upp knäna rakt upp i luften. Benen får inte nudda hästen nånstans, utan sitt enbart och balansera på rumpan. Håll dig i bakvalvet till en början, prova sedan att släppa taget med händerna. Då är du tvungen att mjukt gunga med i hästens rörelser (börja i skritt, det är svårt!).
M@lin (04 Jan 1998, 13:52:34)
Jag är inte så bra på att sitta ner i trav är det någon som vet hur man ska göra.
maja (04 Jan 1998, 13:03:08)
Jag undrar om det är någon som kan förklara det här med fodergallar för mig, som inte riktigt har fått grepp om det. Är det så att så länge man kan känna senan är det ingen fara men om gallan sitter längre upp på benet och man kan flytta ledvetskan mellan sidorna på benet så är det inte bra? Har det nån skillnad på fram och bakben?
sol (04 Jan 1998, 11:42:47)
Angående vaccinationer,är man inte rädd om sin "tävlings häst" tänker man inte på vad det kan leda till ,om hästen blir smittad, då är det dags o fundera på det som for i soptunnan! borde vara förbjudet för veterinäre att göra så!
Bettan (04 Jan 1998, 10:47:19)
Någon som kan svara på det här!!! kan hästar få diabetes.Vad gör man då??? SNÄLLA SVARA!!!!
Britta (04 Jan 1998, 10:21:51)
Anne m fl ang vaccinationer: På många ställen med många hästar gör man så att veterinären åker dit med en buke sprutor och fyller i vaccinationsintygen. Sen vaccinerar hästägaren själv när han tycker det är lämpligt... dvs den som har tävlingshästar och inte vill att de skall ställas av några dar, eller ridskolehästar som "måste" användas vajre dag, slänger sprutorna rakt ner i soptunnan... sen är det bara att åka o ätvla. Att den är vaccinerad står ju i intyget...! Lite dålig stil av veterinären, eller...? Men jag undrar fortfarande över meningen med att vaccinera bara vid vanliga ridtävlingar. Då kunde man lika gärna skippa hela systemet tycker jag. Vad tycker ni?
Britta (04 Jan 1998, 10:10:22)
Lisa: Ställa utåt på volten, göra "felställda" framdelsvändingar tycker jag är bra övningar som sätter hästen i balans o hjälper till med rakriktingen. Ställer du utåt på volten så var noga med att inte förböja, bara ställa lite, och håll bakbenen på plats i frambenens spår så hästen inte "springer på tvären". Felställda framdelsvändningar kan göra underverk med utskjutande bogar... Rider du på ridbana med bokstäver kan man träna hästens uppmärksamhet genom att göra halt vid varje eller varannan bokstav. Rid skänkelvikning på volten några steg och rid närsomhelst rakt ut "till yttertygeln". Rid i t ex vä varv, skär av hörnen från mitten av kortsidan till mitten av nästkommande långsida o rid skänkelvikning unden vä skänkel på den biten. Avsluta skänkelvikningen med en volt om du har lust (obs passa ytterbogen så den inte försvinner ut i periferin). Jag vet inte, var det såna här saker du menade?
Anne (04 Jan 1998, 02:30:19)
AnnaJ!Detta ser ut som min pålles foderstat just nu! Var det du som inte hade möjlighet att krossa kornet?Om du har det så hade jag gjort det istället och gett pelleterade mineraler. NU EN ÅSIKT OM KRAFFT. Jag har fått höra åtskilliga historier om hästar som blivit sjuka på olika vis av detta foder.Bla om två obducerade hästar där man hittat delar av krafft i tarmen- de kunde inte bryta ner det.Hästar är ju vegeterianerNYHET VA! och bör ju då äta vegetariskt foder- så VARFÖR??? innehåller då Krafft ANIMALISKT fett?!Skickade en gång "håranalys" på min gamla häst (som bar sig mycket konstigt åt, som jag berättat längre ner) och fick till svar att inte ge honom Krafft. Mannen som jag pratade med sa att det var ett j-a foder som mer förstörde än gjorde nytta.Jämförde fodrets verkan på vissa hästar = galna kosjukan. Antar att det var starkt uttryckt, men det sa han iallafall.Hur han nu kunde se att hästen åt detta vet jag inte- eftersom man enbart skickar en mantuss utan någonsomhelst beskrivning.Måste säga att jag vet iochför sig en massa hästar som bara går på kraffts sortiment och de verkar må jättebra! Har en kompis som fick rådet att ge sin häst Krafft.Hon följde det och tyckte efter ett tag att hästen bar sig underligt åt.Hon slutade genast med det och hästen blev "normal". Skriv gärna era erfarenheter eller åsikter om detta!
Anne (04 Jan 1998, 02:05:29)
´Vaccination; Tittar precis på vaccinationsintyget.följande gäller;grund-2:a sprutan 4-6v efter den första,3:e sprutan ca 6 mån efter.Revaccination:hästinfluensavar 6:e mån, stelkramp vart 3.e år.
Lisa (04 Jan 1998, 01:51:35)
Britta-oj, lite svårt att svara på. vanligt markarbete.
Britta (04 Jan 1998, 01:13:46)
En sak till ang vaccinationer: SPRIDA smittan kan även en vaccinerad häst göra!
Britta (04 Jan 1998, 01:11:16)
Lisa: Lättare att ge tips om man vet vad du brukar göra i vanliga fall?
Britta (04 Jan 1998, 01:09:33)
sol: Helt rätt. Men stelkrampsskydd begär dom över huvud taget inte på ridhästtävlingar i alla fall. Det är upp till var och en.
sol (04 Jan 1998, 01:08:43)
har någon varit med om telepatisk komunikation med häst,eller hört någon som har prövat , det finns dom som håller på med sånt ,o har hjälp folk med deras hästar finns en som hetter Kerstin.Kemler. som visst är duktig.
Britta (04 Jan 1998, 01:07:34)
Anna J: Kanhända du har rätt i att just den här tjejen inte var seriös, men tycker du verkligen att 3.500:-/mån var dyrt? Det blir inte mer än ca 115:-/dag. För de pengarna skall man betala foder till hästen, man skall "jobba aktivt" med minst en gång (en timme?) om dan, man skall mocka, rykta och förmodligen uppfostra hästen i alla upptänkliga situationer. Sammanlagt lägger man nog i alla fall 3-4 timmars jobb/dag på en inridningshäst. Om du drar av kostnad för foder o strö, hur hög blir timpengen då? Just det här att det faktiskt kostar pengar att hålla häst, och att de som lägger jobb och tar RISKER för att hjälpa andra med deras hästar måste få en rimlig ersättning för detta, har många svårt att inse. Visst är 3.500:- + moms mycket pengar när man skall betala, men inte är det väl DYRT? Jag tycker faktiskt att det är ett mycket rimligt pris - om hon nu hade gjort jobbet ordentligt, vill säga. Vet man inget om tränaren man skall lämna hästen till tycker jag man skall åka dit o titta några gånger i förväg, se hur människan rider sina egna hästar etc. Då borde man väl få en rimlig uppfattning om vad hon/han har för inriktning.
Lisa (04 Jan 1998, 01:04:47)
Ingen som har lite roliga tips på varierande arbete man kan göra med hästen. Speciellt dresyyrövningar, då det lätt blir enformigt för min häst. jag själv tröttnar aldrig ;)
sol (04 Jan 1998, 00:59:50)
Vissa försäkrings bolag betalar inte ut pengar för hästen,om något händer om inte hästen har fullgott stelkramp skydd!det sa våran veterinär på atg kliniken i .....
Britta (04 Jan 1998, 00:55:01)
Vaccinationer: Om jag har fattat saken rätt så är det såhär: För att jag med min ridhäst skall få tävla "officiellt" måste den vara grundvaccinerad, dvs ha fått två sprutor med 4-6 veckors mellanrum. Sen behöver jag enligt tävlingsreglementet inte vaccinera om hästen förrän om ett år igen, och sen ett år i taget. Men enligt vaccintillverkarens rekommendationer skall man, för att få ett fullgott vaccinationsskydd, utöver de två första vaccinationerna vaccinera en gång till efter ca 6 mån. Därefter varierar rekommendationerna: En del tillverkare rekommenderar var 6:e månad hela tiden, andra nöjer sig med 1 gång per år. Bara detta tycker jag redan är vansinnigt. Varför över huvud taget kräva vaccination om skyddet ändå inte är fullgott (=smitta ändå kan spridas)? Utöver detta kräver man, mig veterligt, INGA vaccinationer på t ex utställningar o premieringar. Hur det är på kvalitetstävlan o liknande vet jag inte. Och så alla dessa travare och galoppörer som fraktas land o rike runt i bussar var o varannan dag - vad jag vet behöver inte de heller vara vaccinerade. Därför undrar jag helt enkelt över meningen med att just våra vanliga hopp- o dressyrhästar måste vara vaccinerade, när a) det sydd som krävs ändå inte är fullgott b) inga andra hästar behöver vaccineras. För mig är det en självklarhet att vaccinera, eftersom jag är rädd om mina hästar (allihop!), men jag undrar lite över logiken i bestämmelserna. Kanske någon kan upplysa mig lite?
M-L (04 Jan 1998, 00:47:57)
Pia: Det finns bara två hästar i stallet, så det är inte stort.Vad vi vet har hon aldrig reagerat så förut. Man vill ju gärna tävla+ att det inte är kul med en ovaccinerad häst. Jag skulle va orolig varje gång hon träffade en annan häst. Förmodligen vaccineras hon igen, men inte av den veterinären!!!
PIA (04 Jan 1998, 00:45:29)
Anna J: Ett tips är ju att fråga hur hon har tänkt sig vidareutbildningen, om de har tänkt sig att använda alla möjliga konstiga bett och hjälpmedel då är de inte seriösa. Tyvärr så är det ganska dyrt men det är klart det ska ju ge resultat. En annan viktig sak är att skriva kontrakt innan man lämnar sin häst, det gör också att den som ska sköta det hela är medveten om att det ska gå riktigt till.
Linnéa (04 Jan 1998, 00:43:23)
Milla: Arabiskt fullblod och fullblodsarab är samma sak. Det finns tre olika sorters fullblod: arabiskt, engelsk och angloarabiskt. Låna en hästbok och läs lite om de olika raserna, det skulle ta ganska lång tid att beskriva dem ingående här. Visst är araben är superfin häst? =)
MILLA (04 Jan 1998, 00:38:39)
NÅN SOM VET SKILLNAD MELLAN ARABISKT FULLBLOD, FULLBLODSARAB OCH OM DET FINNS EN RAS SOM HETER BARA FULLBLOD? Ävaen om du ser detta nån annan dag, svara ändå, för jag kommer ofta!/Milla!
Anna J (04 Jan 1998, 00:35:59)
Är det någon mer än jag som reagerat på alla tvivelaktiga instruktörer/hästubildare som dyker upp ute i buskarna? Har själv en kompis som lämnade iväg sin häst för tillridning, tjejen som skulle göra det berättade om alla sina meriter och allt verkade jättebra. När min kompis sedan kom för att titta på hästen efter en månad så var den nästan helt förstörd! Tjejen som lekte tränare hade använt sig av allsköns hjälpmedel för att få ordning på hästen vilket bara hade resulterat i en ledsen och ovillig häst. Verkar som om en del tror att detta är ett enkelt sätt att tjäna pengar på (den här tjejen tog 3500 kr i månaden + moms). Någon annan som känner till liknande fall? Vad kan man själv göra för att hitta en bra och seriös hästutbildare utan att för den sakens skull ruinera sig eller bara använda sig av de mest kända namnen?
PIA (04 Jan 1998, 00:23:11)
ANNA J. Du får inte missförstå mig nu, vad jag menar är att är det en och samma ägare till alla hästarna så får ju hon ta det ansvaret själv om hon nu väljer att inte vaccinera sin häst, i ett privatstall kommer det ju inte in några andra hästar och om hon nu tävlar så får hon ju försöka lösa det på något annat sätt. Det är svårt det här med privata hästar det finns tyvärr många som av ren okunskap inte vaccinerar sina hästar och det drabbar ju andra också tyvärr.
PIA (04 Jan 1998, 00:17:46)
LINNEA.Jag kanske inte ska skriva det här men det är så att jag fick min stallplats väldigt förmånligt har arbetat som instruktör där en av mina elever köpte ponny, de behövde hjälp jag fick flytta in mot att jag gav en ridlektion i veckan och resten skulle vi dela på.De släpper ut , jag mockar 7 dagar i veckan och ger efterm.hö och tar in min häst när jag är där vid den tiden annars gör dem det.Nu kommer jag att arbeta lite mer så jag måste ha mer skötsel på henne, veta att hon får täcke på sig när det regnar osv.När det gäller stallhyrorna ligger väl en kallhyra på ca 300-500 i privatstall och lite mer upp till 1500 i större stall men då är det med allt.Jag betalar ju inget så det blir svårt att vänja sig. Det finns en mycket trevlig hovslagare som är väligt punklig, ska träffa honom i morgon, han heter MANNE DANFELTER, jag är mycket nöjd med honom Hur gammal är du?
Anna J>PIA (04 Jan 1998, 00:11:52)
Hm, låter väl inte som en speciellt bra idé att ha en ovaccinerad häst. Tänk om det kommer en häst till stallet som är smittad - vad händer med den ovaccinerade hästen då? Sedan kan man ju inte tävla med en häst som inte är vaccinerad heller. Du vet väl att även om en häst är vaccinerad mot hästinfluensa så kan den få sjukdom och bli riktigt dålig också?!
PIA (04 Jan 1998, 00:07:57)
M-L: Har det hänt förut att hästen har reagerat så?? Det låter ju troligt med en oren sprutspets som ha orsakat en infektion. Men visst måste det kännas oroligt nästa gång det är dags. Bor hästen lite utsides i ett privatstall varför skulle han inte kunna få dispens, jag menar om han inte står i ett stall där flera ägare har sina hästar för de kanske inte skulle gillas av dem att det finns en ovaccinerad häst där.
M-L (03 Jan 1998, 23:57:48)
Britta: För en tid sedan så vaccinerades en häst jag hjälper ägaren med. Efter någon dag så svullnade hon upp nåt enormt där hon fått sprutan. Hon åt ingenting, kunde knappt gå och mådde otroligt dåligt. Ägaren tog ut veterinären som vaccinerat och enligt honom skulle det bli bättre av sig själv. Det blev det inte. Det gick några veckor och vet. sa hela tiden att det skulle bli bättre. Till slut tog vi henne till Ultuna där de opererade. Nu är hon helt bra. De vet inte vad det var, men misstänker att det var någon allergisk reaktion eller att sprutan varit smutsig så att det blev infekterat. Frågan är ju bara om man ska våga vaccinera igen. Vad tycker ni, allihopa? Jag vet att något liknande hänt med en travare, och den fick dispens. Britta igen: Tyvär kan jag inte, dels för att det inte är min egen häst och sen så jobbar jag nästan alltid på loven. Mae det skulle varit kul.
PIA (03 Jan 1998, 23:51:53)
HILLE:Varför gör du inget? Det är ju för fasen vanvård, hela hästen skrek ju på uppmärksamhet.Jag fattar inte hur man som hästägare kan bete sig på det viset!! Har du ingen möjlighet att tala med de som äger stallet?
Anna J>>sol (03 Jan 1998, 23:47:22)
Jag tror faktiskt att många privathästar har det sämre än ridskolehästar vad det gäller tex skötsel och fodringar. Läs själv på hästsidorna här på "nätet". Massor av människor som har egna hästar och som inte ens vet när man avmaskar sin häst, vad en häst behöver äta, rider fd travare som de köpt för att de var så billiga och nu inte reder ut situationen. Absolut inget ont om fd travare, men det är hemskt när okunniga människor köper dem bara för att man kan få dem för slaktvärdet och sedan inte har den blekaste om hur man skolar om dem till ridhästar. Sedan finns det givetvis många privathästar som har det jättebra - som min häst till exempel.
Hille (03 Jan 1998, 23:44:35)
Ang. debatt om ridskolor. Jag har varit på ridläger i några år och blev, som de flesta, mkt fäst vid min ridlägershäst. I slutet av våren så blev hon såld till en ridskola ute på landet, denna ridskolan är nog känd av många tack vare sina ridläger. Jag var och hälsade på henne när hon varit där i endast några veckor och då var hon jättesnäll och verkade ha det bra, det enda jag reagerade över var att hästarna stod på bara betongen, när jag frågade om detta så fick jag veta att det skulle bli för dyrt att ha halm till hästarna på sommaren (de tar över 3000kr för en ridlägervecka), och att de "bara" stod inne ca10 h om dagen, annars var de i hagen. Vid luciahelgen var jag där igen och hälsade på henne, då fick jag veta att hästarna inte fick gå i hagen utan släpptes ut i paddocken en stund på morgonen för att få springa av sig. Min lilla häst hade rullat sig i geggan, hon stod i en spilta inne i ett hörn av stallet. Hon hade inget fönster eller galler utan vägg på tre sidorom sig, tittade hon bakåt så såg hon ännu en vägg. Hon hade ingen skötare och när jag åkte efter att varit där i 5 timmar så hade hon inte fått mockat den dagen och ingen utom jag hade ens varit inne i spiltan hos henne, detta trots att det var en vanlig lektionsdag. Hästen var sig inte heller lik, hon var väldigt uppstressad av att inte kunna se någon annan häst, hon stod och gnäggade, gnagde på väggen och var mkt svår att få kontakt med, jag kände faktiskt inte igen henne...
M-L (03 Jan 1998, 23:42:03)
E: Det är alltid bra att rida för en tränare. Jag tycker absolut att du ska linda hästens ben, tänk bara vad som kan hända om hästen står och trampar... Padd tycker jag också att du ska ha, av två orsaker: Det skydder bättre då och för tryckutjämningens skull. Tänk tex om du skulle råka linda så att någonting tryckte på senan med böjsena som följd. Det är mycket lätt hänt.Glöm bara inte att linda ner över ballarna, det är det många som glömmer. Tycker du att det är krångligt och tar tid att linda kan du ju alltid köpa transportskydd.
Linnéa (03 Jan 1998, 23:34:54)
Kristin: Man kan köpa alla gällande dressyrprogram genom Ridsportsförbundets förlag. Adressen hittar du säkert på deras hemsida www.ridsport.se.
PIA (03 Jan 1998, 23:33:14)
LINNEA: Vad roligt med en Boråsare..Skulle jag vara som du skulle jag inte ställa min häst på ridhuset, jag tycker att hästar ska få vara ute så många timmar som möjligt om dagen, det finns säkert massor av andra stall,( ska jag säga som har letat efter stallplats i snart 2 veckor...) Var rider du och var i Borås bor du? Jag har min häst i Seglora.
Cecilia (03 Jan 1998, 23:33:11)
Ridskolor. jo, det är ett otyg när eleverna få välja häst, och så står vissa för mycket och vissa går för mycket. OK, det finns häst och människa som inte går ihop. Som då jag red på ridskola då jag gick i högstadiet. Jag och stallets populäraste kuse gick inte ihop! Vi var allt annat än i balans med varann, gick t o m omkull med henne en gång och jag tror det var för att vi som ekipage inte var i balans. Men det är undantagsfall, oftast är det bara en "fördom" från elevens (el kanske t o m instruktörens) sida. Alla ska rida alla hästar (ja förstås inte om man är för stor för en viss häst!), det får inte vara så att man väljer, och så får vissa stå för mkt, andra gå för mkt.
Anna J>Pia (03 Jan 1998, 23:31:52)
Har funderat på det där med gamla hästar... Det måste vara svårt när hästen blir såpass gammal att man inte direkt kan använda den till något. Vad gör man då? Köper sig en till häst? Det bästa måste ju vara om man kanske kan låna ut sin gamla häst som sällskap ifall man inte har råd att ha två hästar. Har man som jag hästen inackorderad med en totalhyra på ca 1800kr/månad så kan man ju inte ha en häst som bara går omkring. Har du funderat på en yngre häst, eller du kanske redan har fler hästar?
Kristin (03 Jan 1998, 23:30:59)
Jag kom bara att tänka på om nån vet var man kan köpa dressyrprogram, t.ex LB, LA ? Letar fortfarande efter ett dressyrinriktat ridläger...
Linnéa>Pia (03 Jan 1998, 23:28:35)
Jag bor också i Borås (eller ja, lite utanför)! Visst har vi en fin anläggning, men den är inte Sveriges modernaste längre - det är Helsingborgs ridhus som är det.=) Var har du din häst någonstans? Själv rider jag lektioner fortfarande (har gjort det i snart 10 år) men funderar faktiskt på att köpa mig en häst. Vet du om något bra stall i Boråstrakten? Tycker det verkar vara lite svårt att få stallplats. På ridhuset är det flera års väntetid.=(
Anna J (03 Jan 1998, 23:22:53)
Jag skulle vara tacksam för lite råd ang min hästs foderstat. Han äter fn 10 kg hö, 1 kg krosshavre, 1 kg korn, 0,5 kg betfor, mineraler och biotin varje dag. Jag funderar på att byta ut kornet mot Krafft istället, detta av två orsaker: 1. Han är väldigt pigg så jag kan inte bara ge honom havre, men jag tycker det är "bökigt" att fodra med korn eftersom det måste blötläggas. 2. Han äter inte sina mineraler utan är jätteduktig på att sila ut dem ur den andra maten (fast de ligger i den blöta betforen). Om han äter 1 kg Krafft borde jag inte behöva ge honom några mineraler eller hur?
sol (03 Jan 1998, 23:21:11)
Angående ridskolor,storleken har oxå betydelse,vad händer om det blir kvarka i stallet, då isoleras dom sjuka hästarna ,vad händer då?arbets bördan blir betydligt större för dom som redan haft t,e,x kvarka eller någon annan sjuka,lätt blir oxå att konvalecentena sätts i gång för tidigt,vilket ganska troligt ger en ny konvalecent period ganska snart. som någon sa här,helt ok att ungarna ska få borsta o fläta, men inte hela tiden,man kan ju tänka sig själv,en borstar håret en filar föterna osv,undra på att vissa hästar inte står ut ,jag tror att det är dom mer inteligenta hästarna,det är inte så konstigt,dom visar bara sitt ogilande,dom andra låter sig trubbas, undrar om dom längtar ut i det fria o springa med vinden utan krav.Britta,som din verksamhet har varit,skulle det vara lag på(hjälpsamma föräldrar)då skulle både hästar,ryttare,ägare ha en dräglig tillvaro! men nu är det inte så,jag får för mig att dom stora ridskolorna inte är så seriösa som det verkar,det är några år sedan,men rid lärarn såg inte att ponnyn var block halt,det var ju 12 ponnyn till att hålla reda på!o flick stakarn som var skötare på den ponnyn hadde inte kunskap att se att något var fel,så kan det vara!
PIA (03 Jan 1998, 23:19:18)
ANNA J: Jag håller med dig om att hästarna sköts på ett bra sätt på våra ridskolor, bor själv i Borås där vi har Sveriges mest moderna ridsportsanläggning enda nackdelen är väl deras rasthage...en lerpöl utan minsta vindskydd som de står i någon timme per dag men visst håller jag med om att de sköts väl..
Anna J>Carro (03 Jan 1998, 23:19:12)
Ska du tävla krävs det att du är medlem i en klubb som är ansluten till Sv Ridsportsförbundet, att du har ett "Grönt kort", ryttarlicens och att hästen är vaccinerad enligt gällande regler. Är det ponny du tävlar så krävs det dessutom ett mätintyg. Britta: Vad var det för diskussion du ville ha angående vaccinationer?
Anna J (03 Jan 1998, 23:13:57)
Jag tycker oftast att hästar faktiskt har det ganska bra på ridskolor. Vårat ridhus (ett av de största och modernaste i Sverige) har mycket bra klass på sina hästar och ponnyer vad det gäller utbildning. Hästarna går i en hage varje dag (ca 4 timmar), de får mat på bestämda tider och precis så mycket som de behöver, hovslagaren kommer i god tid, de avmaskas och vaccineras regelbundet osv. Det är inte alla privathästar som har det så här... Men innan vårat nya ridhus byggdes var det andra ägare och de var inte lika bra. Hästarna kom från en hästhandlare här i trakten (knappt inridna - vet inte hur många lektioner läraren fick ha mig i lina), de stod i ganska små spiltor, hade en häst tex ett stort köttsår på ryggen så var det bara att lägga på en extra vojlock. En gång när jag red lektion började min häst att halta. Jag påpekade detta för ridläraren som bad mig sitta av. Sedan satt han upp och piskade den stackars hästen så den blev jättestressad, då sa han bara "nu haltar hon inte längre"... Men nu är som sagt våran ridklubb något helt annat - duktiga instruktörer och duktiga hästar som får precis den skötsel de behöver.
Lisa (03 Jan 1998, 22:16:48)
Intressant att lyssna till allas diskussioner. Fortsätt :o)
SMURFAN (03 Jan 1998, 21:45:25)
Britta: Jag måste få hålla med om att föräldrarna är j-ligt lata, jag vet inte hur ofta som föräldrar kom med småsyskon i sällskap med barnet som skulle rida och inte kunde leda sitt barn för lillebror var ju med..... Till saken hör att vi vid vårat ridhus hade/har systemet att föräldrarna skulle leda de allra minsta. Vad är det för vits att låta barnen gå på ridskola när föräldrarna själva inte lägger ner fem öres energi på sina barn och deras hobby.Jag har funderat på att starta något eget, tex ponnyridning eller så men jag är så trött på alla griniga föräldrar som bara tar och aldrig ger något tillbaka. Det var faktiskt därför som jag slutade för det fanns ingen motivation kvar...
Britta (03 Jan 1998, 21:39:17)
Carro: För att rida på en "officiell" tävling måste din häst vara vaccinerad, du måste vara medlem i en klubb ansluten till Svenska Ridsportsförbundet och du måste ha grönt kort. Vill du sen rida enbart på lokal tävling tror jag det räcker med licens enbart för dig, men fr o m regional tävling o uppåt måste även hästen ha licens (det är lite nya bestämmelser från i år så jag är inte riktigt säker, rätta mej nån om jag har fel). Det här med vaccinationer är förresten nåt som det vore kul med synpunkter från er andra på...!
Britta (03 Jan 1998, 21:35:03)
SMURFAN: Det problem du beskriver är precis det problem jag INTE haft på vår ridskola, och det kan också vara ett problem... alltså det är så att vi finns en bra bit utanför tätorten = ungarna måste ha skjuts för att ta sig hit = de kommer bara när de skall ha ridlektion, föräldrarna sitter i bilen o väntar, sen hem igen. Under hela jullovet har jag haft sammanlagt fem ungar i stallet... inte kul. Och inte är det ungarnas fel heller, men föräldrarna är ju så j... lata. Men det känns rätt trist, för jag hade såna ambitioner för mina elever, men dom kommer ju aldrig nån vart på att bara vara i stallet o rida kanske 2 ggr i veckan. Det är ju alltid svårare att nå framgångar på ridskolehästar eftersom de rids av så många olika ryttare, så då krävs det ju ännu mer att de som vill komma nån vart verkligen ger järnet, men det går ju tydligen inte här i alla fall.
SMURFAN (03 Jan 1998, 21:20:14)
Carro:det beror på vad det är för typ av tävling, är det en lokal klubbtävling eller en större tävling och vad vill du veta??
MILLA (03 Jan 1998, 21:12:43)
Är det nån här som vet om det är skillnad på ARABISKT FULLBLOD OCH FULLBLODSARAB??? Finns det en ras som bara heter FULLBLOD? Nån som nån hemsida för FULLBLOD? Kramar/Milla
Carro (03 Jan 1998, 21:09:02)
HALLÅ!!Finns det ingen som kan informera mig om vad som gäller vid hopptävl. idag?? Finns det nån som svarar här eller får man vänta tills nån "härinne" svarar???
SMURFAN (03 Jan 1998, 21:07:09)
HEJSAN!! måste få lägga mig i debatten om ridskolehästar, har själv arbetat som instruktör och något som kunde få mig att se rött var att hästarna aldrig fick stå i fred!! hästar har också dåliga dagar när de inte vill ha tre olika skötare som alla ska rykta i 1 timme eller två plus fläta svansen kratsa hovar osv. det måste ju finnas gränser för allt eller??? sen när det gäller ridningen så är det faktiskt så att det finns vissa hästar som får gå mer än alla andra och det är fel!!!
Britta (03 Jan 1998, 20:22:48)
Ang ridskolehästar: Som Cecilia säger så har ridskolorna i de flesta fall omgivningens ögon på sig, och hästarna där sköts nog många ggr bättre på en ridskola än hos vissa privathästägare ute i "busken". Min största invändning mot många (inte alla!) ridskolor är att ridningen sker för mycket på ryttarens villkor och för lite på hästens. Ta T ex en grupp som precis har lyckats komma dithän att de skall få börja hoppa. I den gruppen finns kanske två elever som egentligen borde vänta lite till (för dålig balans etc), men eftersom det inte går att "bromsa" de andra längre är det bara att köra igång. Alltså väljer ridläraren ut de två tåligaste hästarna åt dessa två "sämre" elever och så får dessa stackars hästar finna sig i att hoppa med ungar som dunsar dem i ryggen, rycker dem i munnen, sitter snett i sadeln mm. Sådant har jag aldrig kunnat acceptera och kommer aldrig att göra det heller. Ridskolehästar skall heller inte behöva stå ut med att folk sticker tårna i magen på dem vid uppsittning, väsnas i stallet eller hanterar dem omilt när ungarna skall lära sig sadla o tränsa själva. Dessa krav har jag alltid haft i min ridskola och folk har accepterat det. Följden har blivit att mina hästar, ridskolan till trots, har kvar sin känslighet och beter sig som vilka normala privathästar som helst. Ungar som ridit många år på andra ridskolor har ofta svårt att handskas med dem, eftersom de är vana vid hjärndöda individer som tål vad som helst...
Cecilia (03 Jan 1998, 20:08:48)
Ridskolor: Jag tror att hästarna, i många fall, har det väldigt bra på ridskolor. Bl a är det ju mer "kontroll" där. På stallet jag jobbade så blev en tjej sur på oss i styrelsen och då anmälde hon oss för vanvård av hästar. Då kom en inspektör och kollade hela stallet och omgivningen samt hästarna grundligt och det enda han hittade var att det var en lerpöl på 2x2 meter i hagen, som kunde vara trist för hästarna att gå i (det var i maj månad och hagen var två HEKTAR stor. ) Så inte behövde de gå precis i den lerpölen. Han tyckte vi skötte allt jättefint och avskrev anmälningen. Hade han kollat en privathästägare i närheten hade han nog blivit chockad för de hästarna hade de inte bra...OBS, jag är själv privathästägare och menar inte att alla privathästar sköts dåligt men ridskolor har ofta mer "koll" på sig. Ibland kommer ju såna utan hästkunskap med de mest fantastiska påståenden. En kompis med travare, och en med araber, fick klagomål av två tanter för "de kan ju inte ge nog med mat åt sina hästar, för hästarna var mycket magrare än arbetshästarna i deras barndom". Suck, om en travare el arab skulle vara lika grov som en ardenner...
Carro (03 Jan 1998, 20:06:21)
Vad bör man veta för att ställa upp i en häst-hopptävling idag? tex- grönt kort, vaccination m.m. vad gäller ?
Cecilia (03 Jan 1998, 19:59:30)
Blindhet: Jag tycker det verkar dumt att ha den till avel. Beror förstås på varför den är blind. Finns det minsta risk att det är ärftligt ska man INTE ha den till till avel!! Dessutom, hur bra mår hästen? Känner den sig inte väldigt otrygg och snubblar lätt, då den inte ser? Om hästen mår dåligt och skulle må bäst av att slaktas, så kan man ju inte ha kvar den "bara" för att man tycker om den. (jag har själv varit med nåra ggr att en häst jag gillat blivit sjuk på ett eller annat sätt och slaktats, så jag vet att det är tråkigt).
Kristin (03 Jan 1998, 19:00:44)
Jag tror nog att de flesta hästarna har det bra på ridskolor. I alla fall är det så där jag rider, för om någon häst börjar vantrivas säljs den och alla nya hästar är där på prov ett tag för att ridskolan ska se om den trivs och om den inte gör det skickas den tillbaks. Ridskolan brukar också låta pensionera hästarna (dvs. sälja dem som promenadhästar) när de börjar bli gamla (15-19år). Just nu har vi bara en häst som är äldre än 15 men han trivs så bra att de inte vill sälja honom. Dessutom är hästarna ute från 8- 15 varje dag utom lördagar. Jag tror många ridskolehästar (inte alla) har det bättre än en del privathästar. Ridskolehästarna får det t.ex. ofta mockat två gånger om dagen, vilket inte är vanligt för privathästar och de får också garanterat regelbunden motion, de slipper att bara stå om ägaren är sjuk eller har bråttom. Oregelbunden motion är mycket skadligare än mycket regelbunden motion!! Men visst har de flesta privathästarna det bra men jag tror ändå att en ridskolehäst (som passar för ändamålet, alla hästar skulle inte klara att vara ridskolehästar, krävs att de har tålamod och gillar barn) kan ha det lika bra !
svag förhoppning... (03 Jan 1998, 18:19:53)
Hej! Måste man avliva en häst som är blind på båda ögonen? Kan den inte gå till avel?
Anne (03 Jan 1998, 18:04:55)
E! Jag personligen tycker att det ger mycket att träna för någon - och tror nog att de flesta gör det. Alla behöver hjälp med något. Att träna är roligt och pushar på en även de dagar det är lite segt. Rider du då lektion så kan säkert din tränare hjälpa dig med en bra foderstat, eftersom han/hon ser hästen och hur den jobbar.Det är jätteroligt att träna, så gör det!
E..igen! (03 Jan 1998, 17:29:26)
En sak till...ska jag rida lektion med Pontus? När jag transporterar honom, måste han ha täcke, räcker det inte med en filt? Kan man linda i transporten utan paddar? Måste han ha lindor?
E (03 Jan 1998, 17:26:43)
Hej! Jag har en vallack som heter Pontus. Han är mörkbrun och ca 139-140 cm i mankhöjd. Är det någon här som kan hjälpa mig med hans foderstat. Får han mycket blir han jättepigg och skyggar för allting! Såhär är hans foderstat: MORGON: ca 2 dl havre/pellets, 2 morot, hö i hagen. EFTERMIDDAG: ca 2 dl betfor, 1 äpple. KVÄLL: hönät i boxen. Behöver han täcke? Han har bara två filtar och han klarar sig bra. Han är ganska stel i vänster sida, vill inte gå skänkelvikning eller framdelsvändning. Hur ska jag göra för att få honom "jämnställd"? Behöver jag klippa honom? Jag rider inte i ridhus, blir han svettig så får han en filt på sig. Han är fd lektionshäst, så han är "härdad". Kan någon svara på dessa frågor?
Lilla jag! (03 Jan 1998, 17:15:43)
Jag kännde att jag bara tvungen att lätta mitt lilla hjärta (kanske onödigt då jag inte har något speciellet viktigt att komma med men iallfall: Jag har på senare år (eller senare och senare förresten ..) börjat tänka på ridskolehästarna, jag red på ridskola fram till nu just före jul och jag har tänkt på att när man är i åldern 8-12(ungefär) så "ser" man inte hur de flesta ( observera de flesta) ridskolehästarna mår, jag säger inte att alla hästar blir ska vi säga "utnyttjade" på ridskolorna men de flesta blir ju det, de har aldrig bett om att få komma till en ridskola där de får gå ute i hagen ca 3 timmar om dan, sedan ska de in och börja gå lektion och hur många lektioner om dagen rör det sig om, ja inte är det en eller två snarare tre- fem ( jag anklagar inte all ridskolor för detta så ta det inte ersonligt) Vilket liv lever de egentligen och sedan om de inte gör som de blir tillsagda så händer det ju att ridlärarna ska sätta de på "plats", jag menar när man har blivit lite äldre och klokare så märker man mer små detaljer som t,ex en ridlärare som ger sig på en lite häst bara för att den inte vill gå ner på tygeln ( dåligt exempel men iallafall..) Jag kände bara att jag behövde skriva detta, men ta det inte personligt ni som läser detta,........................
Lisa (03 Jan 1998, 15:50:51)
Anna- Det finns en som heter Jenni Tolin, jag vet dock inte hur mycket hon kostar med ridsport brukar anlita henne. Hon är mycket trevlig och har väldigt bra rykte inom dessa kretsar. tel är: 040-405 925
Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.