Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Hille (07 Jan 1998, 17:09:14)
Scilla: "Iglootäcket" i Börjes katalogen är väldigt bra, men kanske i bökigaste laget. Finns ett som heter "termo master", och det är väldigt bra när hästen går i hagen (tåligt, vattentätt), men man kan inte ha på det när hästen är svett för då torkar den aldrig, samma sak med igloo.
M-L (07 Jan 1998, 15:09:57)
Ang. Att rida på utan bett. Jag brukar rida utan bett rätt ofta, jag tycker det är en mycket bra "förtroend eövning". Det har även hänt att jag har hoppat utan bett och det gick superbra.Jag rekommenderar helt klart att göra det, vill man inte rida ut kan man ju alltid rida Jag gjorde helt enkelt så att jag plockade bort bett och sidostycken och fäste tyglarna i nosgrimman.
SVEA (07 Jan 1998, 15:00:01)
Din häst hostar till då o då ? Vitlökspulver är att rekommendera, det är ett tråkigt väder just nu, så hästarna reagerar på väderomslag. Kolla stallmiljön noga hö, halm m.m. Fortsätter hostan en tid är det en sak för vet.....
Magdalena (07 Jan 1998, 14:50:18)
Min häst har frustar väldigt hårt några gånger under ridpassen, ibland hostar hon till också (har börjat nu). Och det är liksom inga vanliga små gulliga frustar, utan hårda, jag har aldrig hört något liknande. Och så drar hon ut tygeln, så jag funderar lite på att det kan vara en lite grej som hon gör för att få en "brejk" kanske, men nu hostar hon till också. Skumt. Det var någon som hade en häst som "flåsade" väldigt, trots att den var i bra kondition. Min kompis förra häst lät jämt, och han blev kollad på djursjukhuset, och det visade sig att han hade för slappa stämband eller nåt, det var inget farligt, det bara lät illa. Han lät ganska lustig när han gnäggade också!
SVEA (07 Jan 1998, 14:39:58)
Att få hästen att gå i rätt form beror förhoppningsvis på att det skall vara kul även för hästen. Det är inget tvång, men man sparar ryggen på den, går hästen med höjt huvud alltså över hand så sänker den sin rygg o det är ej att rekommendera. Det skall ej vara tvång att rida sin häst i en form som sparar den, mina unghästar får lära sig det från början. Har man lärt sig själv att rida med eftergift så får man tillbaks det från sin häst, det får aldrig bli en kamp. Kan man ej själv då tycker jag att man skall få hjälp med sin ridning, iallafall för hästens skull. Man behöver ej tävlingsrida för att träna, som ryttare måste man väl ha ett mål?
Scilla (07 Jan 1998, 14:37:57)
Elbereth: Men vad gör man då med hästar som ej är klippta för de står ju oxå inne och släpps ut utan täcke för dem måste det ju bli samma sak då! I mitt stall har hästarna samma täcke både ute och inne och ingen har blivit sjuk av det!
elbereth (07 Jan 1998, 14:29:15)
en till fundering:det kan väl inte vara bra att hästen har samma(lika varmt) täcke på sig inne i stallet på natten som när den släpps ut(om det inte är lika kallt ute som inne).har man själv en tröja extra på sig inne så måste man ändå ta på sig en till när man går ut för att inte frysa.
elbereth (07 Jan 1998, 14:25:18)
till karin!och alla andra....jag tycker du låter lite desperat i din strävan att få hästen att gå rätt.är det inte viktigare att försöka förstå hästen och ha kul tillsammans,det kan ju inte vara det primära målet med att ha häst att tävla den vid en viss ålder eller har jag fel?spelar väl ingen roll om hästen är 4 eller 6 år,den måste ju få lära sig i sin egen takt....ingen kritik mot dig dig,bara en allmän undran om det är så viktigt att hästen gör som alla andra.....
JOHANNA.H (07 Jan 1998, 14:18:48)
JESSICA.. jaG har ett liknande problem, min nordsvensk dricker så enormt mycket vatten, och sedan kissar han väldigt mycket. Tror du att det är diabetes? Min pappa fror det. Vad exakt är det för symptom för diabetes???
SVEA >>>SOL (07 Jan 1998, 14:18:28)
Så ledsamt för dig SOL, jag känner med dig. Jag har själv tagit bort en häst, gjorde det med trotjänaravlivning. Då kommer de hem till dig på gården, så att hästen kanske kan stå o äta hö eller gräs. Jag var med själv o det ångrar jag inte, det är tufft men ej så hemskt som man tror. Det känns bra efteråt att ha fått vara med på den sista färden.
Magdalena (07 Jan 1998, 14:08:45)
Nu har jag suttit och läst igenom allt jag missat under helgerna... mycket var det! Anna hade tydligen frågat om hur "mitt" stall fixade med täckena... Jo, vi är ju 16 st och det blir ju lite mycket att byta täcken på alla. Så det är upp till var och en att fixa täcken vilket lett till att (nästan) alla har samma täcke dygnet runt. Och varför en oklippt häst har täcke är ju för att pälsen inte ska bli tjockare än den redan är. Men min ponny hon går utan täcke och har en björnpäls, men hon blir inte heller riden svettig.
Magdalena (07 Jan 1998, 13:20:05)
Det var någon häst som drack väldigt mycket; det kan vara någonting med njurarna. Vi hade en häst på ridskolan som började dricka väldigt mycket, och så blev han lite allmänt hängig. Urinen var mysko ("felfärgad" men jag kommer inte ihåg hur), och så togs det prover, och det var nån infektion i njurarna som spridit sig i kroppen.
Magdalena (07 Jan 1998, 13:16:21)
Ang. unghästar: Jag tror det var Anna som sa att man inte fick tävla LB på en 4åring och så citerade hon TR. Nu har jag kollat upp det med Ridsportförbundet; Stora hästar får max hoppa 1.00 som fyraåringar, men ponny får tävla LB, alltså 90 cm för min C-ponny, alltså hade jag rätt att jag fick tävla. Annars tycker jag att arrangörerna hade varit lite väl nonchalanta som lät mig starta. Fast Anna hade ju rätt på sitt sätt!
Helena (07 Jan 1998, 13:12:19)
Jessica som hade en matvägrande 22 årig häst ....kolla tänderna !Även om de er bra ut kan de vara nedslitna i tuggutan och då äter de inte gärna hö eller annat grovt och svårtuggat . Ge honom mäsk istället dvs blötlägg tex korn vetekli och majsflingor i HETT vatten och ge tillsammans med uppblött höpellets (luzernpellets föredrar jag själv) Fungerade bra på en 28 årig "tandlösing" på vår ridskola !! Till dig som fick avliva din häst och misstänkte tumör i hjärnan ..jag är ledsen för din skull . Kan berätta om ett arabföl som vid 3 veckors ålder blev sparkad i huvudet av sin mamma (av misstag )och sedan fick avlivas som treåring pga av lynnesfel och ostadighet. Obduktionen visade att ärrvävnad med största sannolikhet eftre sparken tryckt på hjärnan mer och mer när han växte ...skallen på en häst växer ju också till och till slut så låg ärrvävnaden emot nervbaborna och det var inget att göra hur snäll och förstående som ägare man än varit!!!! Till alla på sidan : HA ETT TOPPEN HÄSTÅR OCH LYCKA TILL UNDER 1998!!
Britta (07 Jan 1998, 12:59:42)
Sol: Ang avlivning: jag tycker absolut att du skall göra som Pernilla rekommenderar. Har hört mkt elända om avlivningssprutorna, dock ej varit med själv. Var med när en ponny avlivades med slaktmask, det var helt ok, den fattade ingenting och så var den bara borta. Skönt att slippa stå o se på en längre stund också! Hoppas du hittar nåt alternativ som passar dig!
Scilla (07 Jan 1998, 12:24:19)
Sol: Min älskade lilla Cilla togs bort på hgb djursjukhus och där söver dem med en överdos så att de bara somnar in och vaknar aldrig mer. Jag vet tyvärr inte hur mycket en obduktion kostar, har ni ej kunnat ställa en diagnos på hästen?
Magdalena (07 Jan 1998, 12:14:55)
Hallå! Jag skulle vilja ha tag på någon NORSK sida med hästanknytning. Har sökt lite, men det är ju som att hitta en nål i en höstack. Ska nämligen försöka efterlysa en häst som jag red in och nu är såld i Norge någonstans...
Scilla (07 Jan 1998, 12:14:50)
Vi ska helklippa min häst eftersom hon har så långpäls och nu undrar jag vilket vintertäcke ni kan rekomendera
Pernilla (07 Jan 1998, 11:47:54)
Sol jag lider med dig, jag börjar nästan grina när jag läser om din häst. Om du känner att du är säker kan jag rekommendera slaktmask hemma på gården där han står. Man kliar dom lite i huvet och pang är dom borta. Hästen hinner inte reagera ens. Avlivningsspruta är värre, hästen kämpar in i det sista för att stå kvar på benen. Tipsen låter kanske råa men jag vet att det fungerar på det viset. Lycka till!
Pernilla (07 Jan 1998, 11:44:06)
Hej alla. Är som vanligt sugen på tips den här gången opm ojämna hästar. Den häst jag rider har en väldigt markant konkav och en konvex sida. När man rider på volt har han en tendens att förböja sig i vänster varv och är som en planka i höger. Vad göra? Det svåraste är när man rider rakt fram i skogen, man vill liksom peta in högersidan på något sätt!
Maria T (07 Jan 1998, 11:41:26)
emma: Jag tycker du skall prova med en plast/pigg borste.....
sol (07 Jan 1998, 11:36:58)
Vet någon om hur man beter sig för att ge hästen den sista vilan,så smärt fritt som möjligt,är det mycket kostsamt med en obduktion?
Emma (07 Jan 1998, 11:36:46)
Är det någon som vet ett bra sätt att ta bort leran på hästens ben.
Magdalena (07 Jan 1998, 11:22:09)
Förresten! Jag har ju sett här att det är fler som har problem med stegrande hästar. Jag har fått Lady att sluta! När jag känner att nåt är på gång så böjer jag halsen, då kan hon inte komma upp, och är det riktigt mycket så snurrar jag runt på en minimini volt med jätteböjd hals och driver massor med innerskänkeln tills hon ger efter. Hon har nu tröttnat på att snurra, så hon försöker inte längre (bara någon gång i bland). Men självklart måste man ju ta reda på orsaken till varför de stegrar!
Magdalena (07 Jan 1998, 08:38:12)
Hej alla! Det var länge sen, datorn hemma är helt psyko, men nu är det lugnt igen, tillbaka på jobbet... Jag och "tokan" har haft hårdträning i jul, och i måndags var det dax för årets första lektion. Vi har tränat galoppfattningar, och det gick upp ett riktigt ljus. Jag har nämligen lite bråttom och vill att allt ska hända NU, men min tränare sa att jag skulle ge hjälpen och så bara sitta kvar, för hon förstod, men det tog ett tag innan kroppen koordinerade sig för att göra en fattning, och mycket riktigt!!! Aha! Himla kul när nåt verkligen faller på plats. Och så har vi hoppat två gånger, och hon är jätteduktig. Men jag har fortfarande inte hittat någon sadel.
Britta (07 Jan 1998, 07:43:46)
Sol: Nej jag vet ingenting om hjärntumörer. Det är bara sånt man "hör talas" om ibland. Men det måste väl finnas på hästar också? Var det inte nån som skrev om det på ÖF tidigare, en häst som sparkade jättemycket med frambenen, och ibland verkade som om den inte såg något, och höll huvudet jättekonstigt på sned n är den blev såndär...
sol (07 Jan 1998, 02:14:29)
Är det någon som vet om hästar kan ha långsamt växande hjärntumörer?
Britta (07 Jan 1998, 00:43:55)
sol: ja vad ska man säga? Att jag lider med dig, och vet hur hemskt det är... och inga ord räcker till. Om du nu har bestämt dig tycker jag du skall planera det hela mycket noga, så det inte blir "fel" och du alltid grämer dig i fortsättningen. Tänk på att det är för hans skull du gör det. Var det inte den hästen som var så rädd för allting? Tänk dig själv att leva i ständig ångest... jag tror du gör det rätta. Om du vill kan vi maila till varann direkt, du hade väl nån mailadress här nånstans...?
Britta (07 Jan 1998, 00:39:31)
Tina: Jag tycker inte det låter som om hon är speciellt skraj - snarare istadig. Om du känner att hon börjar spänna sig, eller vill börja bocka, så vänd henne runt, runt samtidigt som du driver på, tills du känner att hon är beredd att gå framåt igen. Var noga med att lätta jättemycket i handen såfort du känner minsta lilla tendens till att hon börjar tänka åt rätt håll. Lycka till!
Marcus (07 Jan 1998, 00:33:29)
>>>Tina..Jag har en fd travare med..Något hettsig kanske..Det kräver nog lite erfarenhet.Men är man bara modig å villig så går det nog..Det man ska tänka på först är nog att man ska vara betämd och inte ge vika. Hellst aldrig..Men iblan måste man ju naturligtvis..Men om hon en gång har klarat det så gör hon det igen.Komihåg att samma häst är troligtvis inte likadan mot alla ryttare.Hon känner om du kontrollerar henne eller inte..Hon har ju varit riden länge så det är nog bara ett täst från hennes sida.Visa vad DU vill. Ge henne beröm när hon gör som du vill"Mycket viktigt".
Britta (07 Jan 1998, 00:30:34)
Att sälja häst är inte lätt. I morse hade jag spekulanter på en ponny här. Vid middagstid ringde dom och hade bestämt sig för att dom ville ha häste. Genast satte jag igång med att försöka få tag i spekulant nr 2 som skulle komma på kvällen. Det lyckades inte så dom kom i alla fall (jag hade ringt flera gånger i timmen hela e. m. o kvällen). Dom blev SKITSURA. "Du kunde väl väntat så vi hade fått titta!". Jag fattar noll. Skulle inte spekulant nr 1 ha fått köpa hästen...? Om inte nr 2 hade velat ha den då? Det är inte lätt att vara hela världen till lags...
sol (07 Jan 1998, 00:16:43)
Hackamore finns i olika "hådheter" man ska veta vad man håller på med vid allergi tex,säger veterinären att man inte ska ha bett på 1månad,då är ett lättare h:more ett alternativ,rätt använt.
Britta (07 Jan 1998, 00:01:51)
Sandra 16: Om hästen försöker dra till sig tyglarna hela tiden kan det bero på att du har en lite stum, eller låst, hand. Försök vara rörlig i axlar, armar o handleder. Ställ hästen omväxlande till höger och till vänster, flytta ev hästen lite åt sidorna åt bägge hållen, även om du rider rakt fram. Sitt inte och håll emot i bägge tyglarna rakt bakåt, det skapar bara motstånd. Lätta i handen så ofta du kan. Lycka till!
Britta (06 Jan 1998, 23:55:43)
Lotta: Kolla så tyglarna är lika korta på bägge sidor. Börja uppsittningen med att stå med ryggen vänd mot hästens huvud, så du inte sticker tårna i magen på honom det första du gör. Håll spöet i vänster hand så du inte lägger på baken på hästen när du skall upp. Ev kan du ställa hästen med ett staket eller en vägg "ivägen", eller in mot ett hörn, så kan den inte promenera iväg. Lycka till!
Britta (06 Jan 1998, 23:50:35)
Pia: Det blir lätt missförstånd på Internet, man försöker ju fatta sig så kort som möjligt- Jag beskrev två alternativ, det ena var menat som en "vanlig" fattning, det andra (där jag skrev "lätta på rumpan") var förslag till "unghästfattning". Tänk som det kan bli ibland...
PIA (06 Jan 1998, 21:49:10)
BRITTA: nej naturligtvis inte, man sitter aldrig ner på en unghäst åtmistonde undviker man det så mycket som möjligt JAG trodde vi pratade om vanlig dressyrridning på banan inte hoppning för det är ju en helt annan sak, nej Britta vad jag tänker på är när man rider markarbete eller tävlar dressyr, för hur ser det ut om en dressyrtävlande ställer sig i tvåpunktsits för att FATTA galopp och sedan återgår till att sitta ned i trepunktsits......Då har jag missat det inlägget om unghästar och hoppning, ber om ursäkt.
Britta (06 Jan 1998, 21:44:40)
Ang "buskatävlingar": Senaste nytt här i trakten: Ny ridskola öppnar, förening bildas. Medlemmarna tror såklart att klubben är ansluten till Svenska Ridsportsförbundet o åker glatt ut o tävlar. Grönt kort har man sen tidigare. Förbundet märker ingenting för hos tävlingsarrangörerna kollar man inte sådant (lokal tävling 1997, inga licenser). Bra va?
Anna J (06 Jan 1998, 21:31:03)
Ang vaccinationsintyg på tävlingar: När min ridklubb (jättestor, modern anläggning) anordnar klubbtävlingar, seriehoppningar etc behöver man ALDRIG visa upp vare sig vaccinationsintyg eller Grönt kort. Helt otroligt, det här ju perfekt för "tävlingsnybörjare" att lära sig hur det går till på mindre tävlingar. Förra året var jag med om rena skräckexemplet: En ridklubb i vår kommun anordnade en prova-på distansritt över 3 mil. Jag åkte dit för att rida den, har tävlat en hel del distans tidigare. Man behövde inte visa grönt kort eller vaccinationsintyg. Vet besiktningen före start gjordes av en ridlärare och efter målgång var det ingen besiktning över huvud taget. Det fanns ingen min. tid att rida på (ska finnas när det är clear-round), alla kunde flänga omkring i det tempot som passade dem. Bansträckningen var helt otrolig - trafikerade vägar och sankmark. Hur många av de som red distans för första gången tror ni fortsätter efter den här tävlingen? Anmälningsavgiften var 200 kr...
Britta (06 Jan 1998, 21:27:21)
PIA: Menar du verkligen att du SITTER ner i sadeln på en unghäst som skall fatta galopp de första gångerna? Kolla in t ex hoppryttarna på TV, hur de gör när de fattar galopp före start. Det är så jag menar. Och jag avsåg UNGHÄSTAR (alt 2 har jag för mig det var).
Britta (06 Jan 1998, 21:22:30)
Sandra 16: Proviva Blåbärssoppa är det bästa som finns tycker jag! Har i alla fall stoppat varenda lös hästmage jag har träffat på... Men du kanske bör ta reda på VARFÖR hästen är lös i magen. Har du prövat att byta foder?
Britta (06 Jan 1998, 21:20:20)
Anna: Jag heter visserligen inte Svea, men svarar dig ändå. Ja, din licens kan bli indragen om du rider på "buskatävlingar". När du blir medlem i en förening, som i sin tur är ansluten till Ridsportsförbundet, förbinder du dig ju också indirekt att förlja deras stadgar o bestämmelser. Och bland dem finns just det här att man bara får delta i tävlingar som anordnats av föreningar anslutna till Förbundet, och att alla andra tävlingar förutom klubbtävlingar (där enbart klubbens egna medlemmar får starta) skall gå genom Svenska Ridsportsförbundet. VARFÖR det är så kan inte jag svara på, men avsikten är väl att försöka hålla lite koll på hur det går till ute i "busken". Jag vet en hel del ungar som flänger omkring på halta travare, fjordingar med supervassa bett, gramantyglar mm och MED denna utrustning och dessa halta hästar glatt ställer upp i varenda jippo som kallas för tävling. Utan försäkringar, utan vuxna som kan ta ansvar ifall det händer nåt. Sen tror dessa barn att man kan bete sig likadant på "riktiga" tävlingar. Inte speciellt främjande för god hästmannaanda och den svenska ridstandarden... och vaddå vaccinationer, behövs ju inte på såna tävlingar, billigt o bra va?
Sandra 16 (06 Jan 1998, 20:59:45)
Jag ser att det finns flera Sandra här inne. Så jag tillägger 16 efter Sandra så ni vet att det är jag. Nu har jag några fler frågor. Vad gör man ifall hästen drar tyglarna ur händerna hela tiden?? Vad gör man när ägaren till hästen inte låter en tolka för att det inte lyckats för henne?? Han gör allt för mig som han inte gör för henne. Finns det något som sätter stopp på magen när de är lösa i magen?
Larsola (06 Jan 1998, 20:47:55)
Hej! Har Föreningen Nordsvenska Hästen någon hemsida?
Mia (06 Jan 1998, 20:45:58)
Ska en häst tugga på bettet eller vad menar man med det?
SVEA (06 Jan 1998, 20:34:12)
HUA, HUA det var en ryslig massa konstiga galoppfattningar Stackars hästar, det är klart att det finns en rätt fattning. En välriden häst skall kunna bli riden av många olika ryttare bara de gör rätt. Det är ej störande att ge efter i en tygel.
Tina (06 Jan 1998, 20:29:37)
GODA RÅD SNARAST. Jag är nybliven hästägare till ett äldre varmblod. Hon är mycket riden men tyvärr lite skraj av sig. Det går bra att rida ut tillsammans med våra andra hästar. Helst ska hon gå sist. Problemet är det att rätt som det är så kan hon få för sig att tvärstanna och bara vända helt om. Lyckas jag styra tillbaka henne, så spänner hon upp sig och börjar bralla. Lite hopp och bockning. Hur ska jag få henne att sluta upp med dessa olater. Snälla hjälp mig.
Birgitta (06 Jan 1998, 20:21:58)
Finns det nån som vet var man kan köpa mönster till att sy egna hästtäcken?
Lotta (06 Jan 1998, 20:19:19)
Hur ska jag få min häst att stå still när jag sitter upp? Snälla ge mig råd!
Erika (06 Jan 1998, 20:09:29)
jag skulle vilja ha adressen / telnr. till den som är ansvarig för talangjakten i Gävleborg.
PIA (06 Jan 1998, 19:37:26)
Ja, jag är också ridlärare, har varit det de senaste låt se nu.... 11 åren, fast inte på heltid förstås.....Funderar dessutom allvarligt på att sluta.
Anna J (06 Jan 1998, 19:08:57)
Karin: En av mina hästar har varit lite svår att få att tugga på bettet. Han har gått avslappnat och jobbat i rätt form - men - med stängd och torr mun. Jag satte på honom ett Waterfordbett (bubbelbett) och han började direkt tugga på det bettet så att det skummade! Nu rider jag inte på det jämt utan han får gå på vanligt tränsbett oftast (som han tuggar glatt på) men känns han lite oengagerad i munnen så sätter jag bara på Waterfordbettet någon dag så blir han som vanligt igen. Tycker absolut att du kan pröva det bettet. Lycka till!
Anna J (06 Jan 1998, 19:05:01)
De NF jag har träffat och ridit (ägt två stycken för 100 år sedan =) och haft några på inridning) har varit otroligt snälla, tåliga och lättlärda. Jag jobbade i ett försäljningsstall för tre år sedan och där köptes det in irländska ponnier för vidare försäljning som hopphästar. Alla var 9 år gamla och slutmätta till 148 cm... Säger en hel del om den hästhandeln eller hur? Intressant ämne förresten, reagerar ni aldrig på att en del ponnier i kat D ser ut som om de var en bra bit över 150 cm? Vet ni att det förekommer att man rider ponnierna i sex timmar innan mätning, verkar ner hovarna och inte låter dem dricka de sista dagarna bara för att få ner dem de där centrimetrarna... Vidrigt! Själv har jag haft sådant "flyt" under min ponnykarriär att jag red kat C på en arabkorsning som var 131 cm och kat D på en NF som var 142 cm. Kan garantera att man kände sig liten tex vid prisutdelningar.
Cecilia (06 Jan 1998, 18:57:22)
New Forest: Det är ingen ras som jag har stor erf. av, har väl ridit max 10 st varav 2-3 mycket. de är väl ganska heterogena som ras dvs kan vara olika till både "kropp och själ". Jag personligen gillar islänningar och fjordingar men de är ju envisa...
Hille (06 Jan 1998, 18:51:15)
Anna J, Håller med dig angående Hackamore, har ridit 2 olika hästar (en ridskolehäst) med det pga sår i mungiporna, det fungerade jättebra, även om jag känner mig mkt. bättre till mods med ett "vanligt" bett...
Cecilia (06 Jan 1998, 18:50:56)
Rida utan bett: Jag gjorde det en hel del då jag var yngre (nu är jag för feg, suck). Jag red med grimma som jag satte tyglar på och jag hade bara problem en enda gång, ett New Foreststo som tänkte hoppa över ett staket,,,men då la jag mig framåt och kramade hennes hals så då var hon inte i balans för att våga hoppa. Bäst gick detta på islandssoet jag skötte då men även på den busige fjordvalacken (han som gjorde av med åtminstone ett par deciliter av mitt blod på de tre åren jag red honom...). Men hästarna var vana att jag även på träns red dem mer med vikt, skänklar och röst, än med händerna. Jag tyckte det var jättekul och som sagt, det hände aldrig någon olycka, men tyvärr är jag för feg idag, detta var väl 15-17 år sedan!
Anna J (06 Jan 1998, 18:50:44)
Om jag inte har helt fel så använder en del sig av en speciell repgrimma när de rider. Har bla läst om att man gör det på en del NH-kurser. Inte så insatt i NH så rätta mig om jag har fel. Håller med om att connemaror är underbara ponnier, men många av de jag träffat på har varit ganska heta. Men det borde ju gå att hitta sådan som inte är det också. New Forest är också en trevlig ras, man får nog titta på en hel "drös" med ponnier innan man bestämemr sig. Det är nog inte så lätt att bestämma sig för en ras bara. Inte som när man ska köpa hund...
Hille (06 Jan 1998, 18:46:19)
Pia: Jag tycker att ponnyn som du letar efter till dottern låter som en Connemara, "den lilla hästen med det stora hjärtat", framåt, men snäll. Vet att det finns ett stuteri i Alingsås. Lisa A, "reptränset" som Pia beskriver längre ner finns i rid- och travshopen där jag brukar handla mina hästgrejer, så helt ovanligt kan det väl inte vara, själv red jag i grimma i somras...
Anna J (06 Jan 1998, 18:45:20)
En stigsprång är ungefär som en oxer bara det att det skiljer mer i höjd mellan främre och bakre bommen. Ett lätt hinder för hästarna att hoppa, brukar ofta stå som första hinder på en hoppbana. Självklart kan du hoppa en häst första gången du rider den, tex när man provrider före ett köp. Antar att du inte menar första gången hästen rids...=)
Cecilia (06 Jan 1998, 18:44:16)
Sofie: Ett stigsprång är ett längdhinder som har en lägre bom först, och bakom den en högre bom. (Jag säger "en" men det kan ju förstås vara tex två fram och två bak). Det är större höjdskillnad på bommarna, än på bommarna i en oxer (om du vet vad det är). Stigsprång ska hoppas med den lägre bommen först, kan alltså bara hoppas från ett håll. (ja, det gäller ju de flesta längdhinder för den delen). På din andra fråga: tja, man kan det, men om man inte är en duktig ryttare så kanske man ska lära känna hästen först. Men jag tycker inte man kan svara varken ja eller nej på det. Det beror på.
Sofie (06 Jan 1998, 18:36:39)
Vad är ett stigsprång?
Sofie Karlsson (06 Jan 1998, 18:33:25)
Kan man hoppa en häst första gången man rider den?
Anna (06 Jan 1998, 18:28:41)
Li! Äntligen en bra förklaring på varför hästar blir så tittiga när det blåser, intressant! Svea! Menar du att licensen skulle bli indragen om man red "busktävlingar"? Varför då? Karin! Tror du inte att hon går i hög form just pga hjorthals? Har du provat med Thidemanntygel? En, i mitt tycke, mycket snäll hjälptygel som INTE låser hästen. Akupunktur kanske kan hjälpa om hon har spänningar? Britta! Får jag göra ett litet inlägg vad det gäller galoppfattningar. Ett vanligt fenomen när man fattar galopp är att hästen kastar in baken för att den inte orkar sätta under sig ordentligt och följden blir att den går på dubbla spår. För att hjälpa till på vägen sas så brukar jag fatta galopp med innerskänkeln. Olika på olika hästar naturligtvis. Min egen är ett praktexmpler vad det gäller att gå på dubbla spår så jag fattar alltid galopp när jag är på väg in på en volt. Tina! Har hört att proteinöverskott kan ge såna knölar du pratar om! LisaA! Jag tror att man ska höja handen för att lätta i innertygeln. Brittas beskrivning av en galoppfattning var bra tycker jag!
Anna J (06 Jan 1998, 17:42:48)
PIA: Jag tycker inte alls att det är djurplågeri med Hackamore, det beror helt och hållet vem som håller i tyglarna. Ett vanligt tränsbett kan vara nog så skarpt om fel person rider på det. En av mina hopphästar måste jag rida med Hackamore eftersom hon är så fruktansvärt hetsig. Har hon ett bett i munnen hetsar hon liksom mot det hela tiden men på Hackamore fungerar hon utmärkt. Jag rider inte jämt på Hackamore - markarbetar allt som oftast på ett tredelat bett - men vid hoppning och terrängridning måste jag helt enkelt sätta på Hackamoret. Kan tilläggas att det är ett sk ponnyhackamore, dvs ett som inte har några långa skänklar. Det enda felet som jag upplever med hackamore är att man inte kan ta bra ledande tygeltag. Kan ställa till problem vid tidshoppningar till exempel. Men istället får man jobba ännu mer med sits och skänklar och det skadar ju aldrig. Förresten Pia, är du också ridlärare? Tycker det verkar "vimla" av ridlärare här inne - Britta, Ingrid (var med för ett tag sedan) osv. Fast det är ju bara bra - mer kunniga människor att fråga...
MLI (06 Jan 1998, 17:33:37)
Karin! Läste inte om ditt problem förrän nu, och kom genast att tänka på en sak. Om du vill att hästen ska tugga (fradga eller inte, spelar det roll?) på bettet. Jag hörde idag (det gällde en fyraårig unghäst) att om hästen inte ville tugga på bettet kunde man, om den varit duktig på annat sätt, ge den en sockerbit som belöning, även om man inte ska göra det i stallet. Då har hästen något gott att "suga" på, och tuggar bättre. Eller var det bara det att du ville att hästen skulle ha full av "vispgrädde" runt munnen? Det kanske funkar till det också, jag har ingen erfarenhet av sockerbitar. Ville bara dela med mig. Rätta mig om jag har fel!
Elisabeth (06 Jan 1998, 17:27:29)
Sara: En d-ponny kan väl arbeta normalt med 65 - 70 kg. Det beror förstås på om man är en duktig ryttare. Sitter man rätt och hästen arbetar rätt kan man väga ganska mycket om man rider en kort stund.
Sara (06 Jan 1998, 17:23:13)
Jag undra hur mycket man max får väga om man ska kunna rida en D-ponny som är c:a 147 cm och normalt kraftig, d.v.s. varken arabliknande eller fjording?
Lisa A (06 Jan 1998, 16:33:56)
Pia- hoppas det funkar, ska försöka. Ska bli intressant. tack :)
PIA (06 Jan 1998, 16:32:57)
Hasse: Det beror på hur den är byggd men upp till 90 kg om den är rätt musklad och inte för klen och om den inte är alltför liten i mankhöjd te.x under 155- 160 och sedan beror det ju på hur den ska ridas och var.
PIA (06 Jan 1998, 16:30:07)
LISA A:Det är lite krångligt, men om du fäter sidstyckena i nosremmen så fäster du tyglarna mitt i korset som bildas nosgrimma-sidstycke, jag har för mig att det var så jag gjorde det är svårt att komma ihåg när man inte har tränset framför sig. Varfö jag gjorde det var pga att en annan nykomling hade gått till attack och de krockade med tänderna, helt otroligt men hennes ena sidotand trycktes upp in så vetrinären fick dra ut den med påföljd att hon fick två stygn i munnen och då ville jag inte lägga bett i munnen på henne på ett bra tag för att vara på den säkra sidan. Det gick kanonbra hela tiden faktiskt..
hasse (06 Jan 1998, 16:27:19)
Hejsan!är det någon som vet hur mycket en amerikansk travare kan bära i vikt som ridhäst(8år)?
Lisa A (06 Jan 1998, 16:16:18)
Pia- Men, har lite svårt att förstå var du tex fäste tyglarna, jag försökte göra så en gång, men så fort hästen tog stöt, åkte juh tyglarna upp och satt uppe vid öronen, kanske är jag osmart, men hur fäste du tex sidostyckena, du kunde juh inte bara låta dem dingla? Håller med om att det är jättenyttigt, man ska inte behöva rida med händerna eg, inte bett heller, är hästen tränad ska den lyssna på vikt, skänklar, röst..mm..mm.. Ang Galopp- Jag hörde av någon att man ska höja ytterhanden. Då jag aldrig hört det innan blev jag väldigt förvånad men provade och det visade ig fungera jättebra. Ska man göra det, elelr var det bara någon ide som någon hade och fått att fungera? Någon som vet?
Lisa A (06 Jan 1998, 16:12:14)
Mia- Är också emot hackamore, om det var mig du syftade på. jag menade att jag gärna skulle rida på vanligt träns, utan bett, ingen hackamore, ingenting. En som rider på mitt stall, en tjej på 14 år drog till sin häst för hårt innan ett hinder, hästens andining stoppades för några sekunder och hon föll bakåt. Innan hoppade hästen uatn problem 1.30, nu vågar den knappt hoppa 60 cm. Visst kan den säkert vara ett altenativ om man inte kan ha bett i munnen, elelr av annan anlening, så länge man vet vad man håler på med. Men kan man, så skulle även jag avråda att använda det.
PIA (06 Jan 1998, 16:10:56)
MIA: Nej det var inte hackamore vi diskuterade, det anser jag är snudd på djurplågeri, vi pratade om att rida utan bett, nyttigt för ryttaren vill jag lova då man är tvingad att använda sig av rätt hjälper och verkligen rida och inte bara " åka häst "
Mia (06 Jan 1998, 16:10:14)
Pia >> Jag vill bara säga att Fjordhästen är en underbar häst att växa med . Det finns nuförtiden nätta och inte alls så tunga fjordhästar som passar utmärkt för barn och vuxna eftersom de har ett sådant underbart temperament och är fina all round hästar .
PIA (06 Jan 1998, 16:08:00)
Nej, jag lyfte bara bort bettet och behöll tränset som det var vad jag känner till finns det inga speciella träns för det här, men jag vet när jag var i Autralien så fanns det träns av rep som var mest som en grimma men det var träns, det kanske är vanligare utomlands, jag vet faktiskt inte Sen angående galoppfattning igen , såsom Britta beskrev det är ju också fel man ska ju inte ställa sig upp i sadeln även om det bara är lite grand eller hur. Jag tror trots allt att alla har sitt speciella sätt att fatta galopp, ungefär som att alla går på ett speciellt sätt huvudsaken är att det funkar eller hur...
Mia (06 Jan 1998, 16:06:41)
Hej , jag såg en diskusion längre ner om hackamore ( ? ) och vill bara säga attd et inte alls är ett bra alternativ för att " rida hästen utan bett då och då " ett hackamore är faktist skarpare och kan skada hästen mycket mer än ett bett så rid inte på hackamore för hästens skull , gör det bara om du måste för att hästen drar iväg aller är väldigt motstridig .
MARIA (06 Jan 1998, 16:01:51)
Nån som vet hur höga hindren i Svår+Msv A+B för D-ponnys är? Och vet någon nåt om Prinsens pris I Globen, hur högt det är osv? Snälla svara, även om du inte ser detta just nu, för jag kommer tillbaks å kollar ev svar sen!
PIA (06 Jan 1998, 16:01:02)
Nej, hon mår inte dåligt av det det är nog mest jag som gör....Den här damen är nämligen fruktansvärt enveten och låter ingen med otydliga hjälper rida henn, då parkerar hon sig bara i ett hörne och vägra flytta sig...Men när jag rider henne då gör hon MED GLÄDJE galoppfattning från stillastående, byter galopp i varje steg, skänkelvikningar ja allt man ber henne om så du förstår hon är lite, nej ganska mycket speciell.Jag vill ha en ponny som kan bli som ler och långhalm med min dotter om du förstår vad jag menar, hon måste vara pålitlig, stabil och ändå framåt och positiv jag vill inte ha någon lat och trög...Blev det mycket.. Till saken hör att min flicka är fruktansvärt enveten och tror sig klara av mer än vad hon egentligen gör , så det måste vara en ponny utrustad med tålamod vid närmare eftertanke tror jag inte att det finns sådana...eller???
Lisa A (06 Jan 1998, 16:00:18)
Pia- Finns det speciella träns för det, då jag gärna skulle rida utan bett då och då med min häst. Kan man köpa det på vanliga ridsportsaffärer?
Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.