Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


mia g (26 Nov 1997, 14:18:37)
Är det så många som tycker att det är svårt att få hästar att ta korrekt kontakt med bettet???Hille du behöver inte be om ursäkt för vad du tycker även om du kanske känner att du trampar på mig, jag håller!! Jag har ridit in flera travare än jag minns att räkna och ingen av dem har varit 'heta o tokiga'.Jag har ridit dem enl naturmetoden (inget tygeltag går rakt bakåt), som finns beskriven i boken Träna hästen för hoppning. av Anthony Paalman. Boken beskriver hur en bra unghäst ska röra sig, löshoppning av unghäst, inridning, övningar vid handen, longering,hovvård,'hjälptyglar',bett och till sist övningar och tävlingsträning, månad för månad.Kan ni skriva hur NI gör för att få korrekt tygelkontakt och jobba hästen i form??
mia g (26 Nov 1997, 14:10:08)
Jag hoppas att det inte är någon som tar 'skämtet' som hille med litet H skrivit här under på allvar.Det är inte BARA DUMT utan direkt LIVSFARLIGT!!
Britta (26 Nov 1997, 14:08:25)
Hille (den första): Du verkar så vettig att det verkar vara slöseri att du skall slita ihjäl dig med andras travare ute i buskarna. Finns det verkligen ingen som du kan få hjälp av? I vilken del av landet finns du?
Hille (26 Nov 1997, 13:52:25)
Vill påpeka att det INTE är jagsom skrivit meddelandet här under!
hille (26 Nov 1997, 13:08:14)
Hille! Börja att longera med en chambong, det är en snäll hjälptygel. Ska du rida med någon tygel så använd graman och fäst den mellan frambenen, fäster du den vid sidorna blir hästen lätt stel. När du använder graman så håll hästen i låg form. Använd aldrig fasta hjälptyglar. Jag fick hjälp av en tränare att förstöra min häst med hjälp av gummisnodd, hon blev helt kass i ryggen. Prova ett bett med koppar eller sötmalm så kan du säkert få resultat utan hjälptyglar. Prova också bett med hävstång, det är ej skadligt att betsla upp i bland . Om hästen reser sig så låt den gå över en gång men var beredd att hoppa. Är du snabb så slå en flaska rödvin i huvudet på hästen när den reser sig, det sägs att den tror att det är dens eget blod som rinner.
Britta (26 Nov 1997, 11:56:57)
Lottis: En bra tränare skall kunna förklara HUR du skall göra och VARFÖR. Han eller hon måste vara beredd att sitta upp i fall det behövs. Han måste intressera sig för dig och din häst och känna till lite om eran bakgrund. Han får absolut inte ha förutfattade meningar om hästen du rider på. Självklart skall han vara rättvis. Men menar du att han är elak mot dig inför dom andra eller att han bara struntar i dig? Är han dum så byt tränare. Om han struntar i dig så ta dig en funderare innan du byter tränare: Hur är du själv som elev? Är du mottaglig för all information? Är du beredd att göra exakt som han säger i exakt rätt ögonblick? Eller är du en sån som skall diskutera och ifrågasätta hela tiden? Tillhör du kanske dem som bara skyller på hästen? Missförstå mig inte, det kan hända att din tränare ÄR väldigt orättvis. Men det finns faktiskt väldigt orättvisa elever också!
LOTTIS (26 Nov 1997, 11:30:40)
Vad tycker ni att en bra tränare ska ha för egenskaper. Jag rider för en som är väldigt orättvis och det är ganska jobbigt i längden.
Sofia P (26 Nov 1997, 10:59:33)
Stina: Fortsätt att jobba din unghäst framåt på stora runda spår, med stilla, mjuk hand och ledande tygeltag så kommer den förr eller senare att söka sig neråt. Det är inte lönt att försöka "få ner den" innan den själv gör ansatser till det eftersom den förmodligen inte har balans, muskler eller tramp bakifrån för att jobba rätt. Går den inte med huvudet rakt upp, utan i det som kallas "naturlig hållning" så gör det inget. Jag tycker det låter som en god idé att longera med inspänning - då kan hon stärka ryggen utan ryttarens tyngd. Var noga med att inte spänna in hästen för kort. Det ska finnas utrymme för den att sträcka sig mot bettet och själv välja att ta stöd. Man brukar alltid longera med någonslags hjälptygel (efter uppvärmning som Hille skrev) om man vill att hästen ska jobba och inte bara rastas. Chambon är bra på unghästar för den förhindrar att hästen spänner sig upp/in. Om hästen går med halsen rakt upp under ridning (ganska ovanligt på unghästar) och inte visar någon tendens till att sänka sig på sikt så kan man sätta på någon löst spänd hjälptygel när du rider för att sänka nacken något. Det är nämligen inte bra för hästar att jobba med konstant extremt sänkt rygg och höjt huvud - det funkar i travlopp men är skadligt i längden för ridhästar.
JR (26 Nov 1997, 10:32:46)
Stina, ofta försöker man inte få unghästar att gå på tygeln, eftersom det kan göra mer skada än nytta. Dehar ofta inte utvecklat de muskler som krävs för att kunna gå i rätt form.
Britta (26 Nov 1997, 10:18:03)
Pixan: Var inte orolig - jag har inga planer på att bedriva någon avfallningsträning! Jag tycker själv det låter helt livsfarligt! Vad lektionerna hos oss beträffar rider mina elever nästan aldrig "nos i svans" och våra lektioner är med jämförbara med "privatträningar i grupp" än konventionella ridlektioner. De är heller aldrig fler än fyra - fem i en grupp. Och visst rider dom självständigt. Så du har helt rätt i att det är jag som behöver ny inspiration. Men av olika anledningar har jag ingen möjlighet att åka iväg på några kurser. Jag rider själv för tränare och provar då och då nya vägar men inspirationen vil ändå inte riktigt infinna sig. Så vad jag efterlyser är faktiskt någon sorts stödförening för utbrända ridinstruktörer... Är det verkligen bara jag som känner mig så här?
Britta (26 Nov 1997, 10:09:07)
Mia A: Om du inte vill be din veterinär skriva ut någon ögonsalva kan du prova att badda försiktigt med avsvalnat kamomillte. Det lenar mjukt och förr användes kamomill ofta mot infekterade sår mm. Jag har ofta använt det just mot rinnande ögon (både på mig själv och hästarna) och det brkar funka. Du som efterlyste boxmått: Ring till miljö- och hälsoskyddsnämnden i din kommun. De har en massa broschyrer om sånt!
Magdalena (26 Nov 1997, 10:09:03)
Lovisa: Det behövs några tabeller och liknande för att räkna ut vad just din häst behöver, och sen behöver man veta vad höt innehåller (analys). På Freefarm kan man få hjälp med foderstat, annars kan du skriva till mig med info om hästen (ras, mankhöjd, mått runt "magen", hur mycket hästen rids, om den är tjock/lagom/smal, vilka foder du har tillgång till) så räknar jag åt dig!
Hille (25 Nov 1997, 20:09:14)
Stina: Om din ridlärare verkar kunnig och förnuftig i övrigt så tycker jag att du ska lita på henne. Om du är osäker så be henne vara med och hjälpa till första gången du longerar din häst. Man brukar ofta longera med inspänningar men man bör låta hästen mjuka/värma upp utan att vara inspända en stund först, precis som när man rider dem! Anna. Tack, ska prova!
Anna (25 Nov 1997, 19:13:55)
Hille! Prova med Thiedemanntygel, det är ändå en ganska "snäll" hjälptygel och jag tycker du verkar ha förstånd att veta när den behövs eller inte. Rider själv med Thiedemann ibland och tycker det funkar bra.
sussi (25 Nov 1997, 18:56:07)
På våran ridskola kostar det 65 kr Men vi har inte ridhus och bara 12hästar och inte en så jätte välutbildad ridlärare. (jag kan snart mer än henne) ridskolan är privatägd och ligger i västergötland
Stina (25 Nov 1997, 18:36:51)
Jag brukar ine använda inspänning, men jag har en unghäst som inte riktigt vet hur man går på tygeln så min tränare har sagt att jag ska longera henne med inspänning. Är det fel?
Lovisa (25 Nov 1997, 18:36:47)
Vet nån här hur man räknar ut en hästs foderstat?
Zandra (25 Nov 1997, 18:33:13)
LENA Titta i Hästhållning i praktiken. Där står det om boxmått
Hille (25 Nov 1997, 17:58:05)
Hej, jag vill bara tillägga att jag inte är en person som ofta rider med hjälptyglar (och aldrig mer än ca 10 min åt gången eftersom hästarna inte är rätt musklade), jag tycker också att det är väldigt fult när folk sätter på hästarna skydd av alla de slag trots att de inte behöver det. Att använda snodd har jag helt slutat med på en av de hästar jag rider eftersom hon bara stretar emot. Mia g: saken är den att hästarna jag rider HATAR att gå på volter! Jag är livrädd för att tråka ut dem så att de tappar gnistan för att bli ridna. Vill också påpeka att det nog är svårt för människor (jag menar absolut inte just dig, jag vet inte om du upplevt det) som aldrig ridit en totalt outbildad hårt pullande travare, vars enda mål från början är att ta bettet och springa FORT, att sätta sig in i situationen (testa om ni har möjlighet!!). Jag kunde det sannerligen inte innan jag provade. Mitt arbete för att få hästarna att jobba rätt är alltså ABSOLUT INTE för att det ska se snyggt ut, eller för att jag ska känna mig dduktig (det är för övrigt nästan aldrig någon som ser när jag rider) utan jag vill bara få dem att sätta muskler på rätt ställen och undvika att de får mer förslitningsskador än de redan har. Hjälptyglar är för mig just en hjälp som kommer fram och på hästen kanske 1-4ggr i månaden, det är absolut ingen ersättning för arbetet, tvärtom TYCKER JAG OM att arbeta ordentligt, annars skulle jag inte ens ha sysslat med hästar. Att rida för instruktör är naturligtvis ett bra råd, men om man rider andras hästar mitt ute i bushen utan tillgång till ens en paddock så är det inte så lätt. Hade jag en egen häst så skulle jag helt klart rida för instruktör. Att få Thiedemannen jämförd med graman säger mig inte så mkt.eftersom jag aldrig ridit på graman. Men om man rider med snodd eller inspänningar så kan man väl inte heller släppa efter helt på tyglarna, eller har jag missuppfattat? Denna "insändaren" är inte menad som kritik mot någon men jag kände ett behov att förklara mig. Tack alla ni som kommer med tips och försöker hjälpa mig. Kram, Hille
Mia N (25 Nov 1997, 17:31:29)
Är det någon som vet någonting om en kille som heter John Ambrosini. Han ska bo i Göteborgstrakten tror jag och hålla på med inridning och tillridning och western?
Mia A (25 Nov 1997, 16:23:27)
Hej! Har längre ner på sidan efterlyst tips om hur man ska få bukt på rinnande hästögon. Snälla HJÄLP!!!
Sofia P (25 Nov 1997, 15:51:19)
Jag har också märkt att hästar blir hårda i munnen om de går jämt på en hård åtdragen snodd. Jag tror problemet där är att de nog borde ha någon annan slags hjälptygel (eller ingen alls förstås!) för behöver man dra åt snodden mycket för att få någon effekt så spelar det ingen roll vad hästen gör - det drar hela tiden i munnen. Här är några tillfällen då jag tycker man kan använda hjälptygel: På nybörjarlektioner (snodd t.ex) eftersom det iallafall är bättre för hästarna att ha ett mjuk stadigt stöd, på hästar som vräker upp huvudet (som Magdalenas), på äldre hästar som hela sitt liv jobbat med huvudet i luften, för att visa dem att aha man KAN ha huvudet i en annan hållning, under uppvärmning av spända hästar - vissa slappnar av väldigt fint på gummiband och under longering. I inget av fallen är det ett alternativ till "att jobba hästen i form". Det gör man INTE med en hjälptygel.
Magdalena (25 Nov 1997, 15:27:02)
Pixan mfl: Thidemantygeln sätter man ju fast i ett läge på tygeln, och det läget bör ju vara så att den inte verkar när hästen har gett efter, utan bara när den stretar emot. Men jag håller ändå med om hjälptyglar, det är det värsta jag vet! På ridskolan där jag började rida som liten hade nästan varenda häst thidemantygel eller inspänningar eller (huga) en inspänning mellan frambenen fäst med delta i bettet. Ju duktigare man blev desto oftare fick man ta av inspänningen. Att rida med inspänning av något slag var alltså ett tecken på att man inte kunde rida! Men nu råkar jag ju ha skaffat mig en häst där jag behöver använda någonting som HJÄLPtygel under den tiden vi har problem (med att inte slå ihjäl mig...). Sen en liten varning: jag har märkt att hästar som ofta går med halsförlängare "gummisnodd" på sig blir otroligt hårda i munnen! De blir kanske vana att alltid ha någonting att "hänga" i. Vad vet jag. Till Britta: Jag brukar låta mina elever rida lätt i tretakt (sitta en, stå upp två), det tränar balansen jättebra, och de har fullt upp medan de jobbar. Även lite duktigare elever har nytta av det, man ser rätt så tydligt vilka som har god balans... men det är ju en träningsfråga.
Lottis (25 Nov 1997, 15:10:03)
HUR é DET. Är det någon som har något att berätta för mig. Jag tycker inte heller om hjälptyglar men om de annvänds rätt och i korrigeringssyfte, då är det okej. Nu har vi lektion snart, vi ska redovisa hästraser och jag har New forest och FJORDHÄST
mia g (25 Nov 1997, 14:54:05)
Britta jag vet inte mer än jag läst om Bent, men skulle gärna se en kurs eller delta om den inte är för dyr.Har ingen aning om han kommer hit,var,när. Jag tycker att hjälptyglar är fel,man ska JOBBA hästen till den rätta formen under en längre TID, inte 'fixa till'formen med någon 'hjälp' tygel.Ta hjälp av en instruktör, får inte instruktören er till en bättre form på två månader, byt instruktör!!
Pixan (25 Nov 1997, 14:34:36)
Hille: Thiedemantygeln, som är att jämställa med en fast graman, är en rätt otrevlig hjälptygel eftersom man inte kan "ge efter" när så behövs. Vad händer t ex om man rider omkull med en häst utrustad med sådan tygel?!! Och dessutom missbrukas den ofta till att låsa fast hästens nos mot bringan?!! Britta: Tycker det verkar som om du själv skulle behöva rida kurser för att på så sätt få ny inspiration. Det fungerar bra, särskilt om man väljer att rida för en "ny" instruktör från något annat distrikt eller annan landsända. För övrigt, låt eleverna planera och påverka sina egna lektoner. Lektionsarbete kan mycket väl bedrivas mer eller mindre individuellt trots att man arbetar med en grupp. Tänk så mycket trevligare för både hästar och elever att få aktivera sig själva och inte behöva jobba "nos i svans" hela tiden. I övrigt: ´avfallsträning´ förekommer inte längre i lektionsverksamhet eftersom den är direkt farlig. Det finns ingen möjlighet att träna avfallningar eftersom ingen situation är den andra lik i när det väl gäller. Dessutom hinner en ryttare som VET att NU ska jag ramla av spänna sig och därmed ökar olycksrisken. Minst lika farligt och oseriöst är att bedriva lektioner med hästar i grimma. Lämna inte ut sådana tips, det kan finnas någon som tar det på allvar och provar på, med katastrofala följder.
Britta (25 Nov 1997, 14:12:55)
Mia G: Jag har läst om den där Bent och blivit mkt intresserad. Vet du (eller ngn annan) hur man bär sig åt för att komma i kontakt med honom alt åka och se på ngn av hans träningar? Annika: Tack för dina uppmuntrande ord (tänk om man hade haft bara såna elever som resonerar som du!).
Sofia P (25 Nov 1997, 13:53:48)
Linn: Det är inte nödvändigtvis fel, men förmodligen skulle man kunna rida hästen utan det om man jobbade med lydnaden och respekten under lång tid.
Linn (25 Nov 1997, 13:46:11)
det är inte fel på att använda pessoa på en het häst det använder jag själv!
Sofia P (25 Nov 1997, 13:09:54)
mia g, Hille m.fl.: ang hjälptyglar. Jag kan mycket väl förstå att man kan behöva hjälptyglar på t.ex. en travare eller galoppör som aldrig jobbat i form. Om inte annat för att visa dem hur det är man vill de ska jobba. En travhäst som gått uppkäkad med sänkt rygg och är musklad på helt fel ställen kan vara väldigt svår att arbeta med. En hjälptygel, rätt använd ,är en hjälp som man kan ta till när annat inte fungerar. Som för Magdalena - om hästen slår en i ansiktet med halsen är det inte så dum idé att i alla fall prova med en hjälptygel som man på sikt sedan kan ta bort.
mia g (25 Nov 1997, 12:11:15)
Jag rider ett sto efter flamingo, hon är 9 år fux med bläs.Hon är jättehög, men jag vet inte mankhöjden(över 1,70).Hon är ganska arbetsovillig och jag får ofta vara ganska krävande för att få henne att ge litet själv....Vad vill du veta mera?? Hon har haft patellaupphakningar, men de gick över av sig självt när hon blev upptränad i kondition.
mia g (25 Nov 1997, 12:05:32)
Britta:i hästsport specialen finns ett reportage om Bent Bedrup(?)som är läsvärt ang utbildning. Hille, strunta i inspänningstyglarna och jobba volter och ledande tygeltag i stället!! Det tar tid att få hästen dit, så ha tålamod och ta hjälp av ngn kompis på marken!! Magdalena:DU GÖR RÄTT när du håller hästen vikt i halsen då kan hon inte stå på bakbenen!!Fortsätt med det,men var noggrannare med att också driva framåt, för om hon rör sig kan hon inte heller stå på bakbenen och får dessutom en uppgift att lösa av dig, om du får henne att lita på att inget farligt händer om hon gör som du säger och att hon ändå till slut MÅSTE göra som du säger, så tror jag att hon slutar med dumheten. Var litet tuffare mot henne!!!
Annika (25 Nov 1997, 11:25:09)
Britta: Det är nog inget fel på dina lektioner det är lite upp till eleverna också att komma med förslag. Själv provade jag ridskola efter många år med egna hästar för att få nya perspektiv. Förvånad blev jag när jag upptäckte att vi i gruppen red av helt olika anledningar. Jag ville träna medans många bara ville ha motion och struntade helt i grundläggande pegrepp (för mig) som grundform på unghästarna, olika arbetande muskelgrupper och olika form av samling mm. Det är minsann inte lätt för ngn ridlärare att kombinera en sådan lektion. Så ge inte upp, man kan inte göra alla till viljes.
Britta (25 Nov 1997, 09:56:41)
Hille och Sopia P: Tack för era svar! Bara det att någon annan engagerar sig gör ju att man orkar lite till... De sakerna ni föreslår gör vi faktiskt redan alltihop, utom att sitta av i skritt, det har jag aldrig tänkt på, och rida i grimma, tja varför inte. Ju mer jag funderar över era svar desto mer inser jag att mina lektioner kanske inte är så tråkiga ändå, det är nog mest jag själv som är uttråkad. Men nog måste det finnas fler ridlärare än jag som känner sig fullständigt utbrända? Tänk om man kunde få kontakt med fler! Sötta varann och sådär (så som ni redan har stöttat mig!). Och nog finns det fler problem än tråkiga ridlektioner att diskutera, t ex vad gör man med styrelser som är fullständigt dumma i huvudet (ja förlåt men det kan faktiskt vara så ibland), och vad säger man till ungar (och deras föräldrar) när dom är så smällfeta så man håller på att bryta ryggen när man skall hjälpa dom upp, och den stackars hästen är halt efter två varv? Missförstå mig inte nu, egentligen älskar jag mitt yrke, och ungarna gillar mig nog,men ibland blir det bara too much!
Sofia P (25 Nov 1997, 08:39:45)
Britta: Det var länge sedan jag red på ridskola också, men jag försöker komma ihåg vad vi gjorde. För balansövningar vet jag att vi fick slå ihop hälarna ovanför hästen hals och bakom sadeln, sitta av i skritt och så förstås rida utan stigbyglar. Vi hade gymkhana någon avslutning och det var jättekoj - rida zick-zack runt koner barbacka, få upp äpple ur vatten med munnen, leta sockerbit i mjöltallrik, säcklöp m.m. Passar kanske bäst för yngre eller vuxna med barnasinnet kvar. Varje år ordnade vi Luciashow med Luciatåg till häst, kadrilj, maskerad o.s.v.
Hille (25 Nov 1997, 08:33:07)
Britta: Med tanke på att de som rider ofta inte har egen häst så tycker jag att man gärna kan låta dem få prova på saker de annars inte har möjlighet till t.e.x. rida barbacka, kanske rida ut barbacka, balansövningar(damsadel, kaptensvändning, jorden runt, sätta sig baklänges på hästen osv.)kanske låta dem testa att rida i bara grimma och tyglar(om man har någorlunda pålitliga hästar,förstås!). Vid rätt årstid kan man kanske rida och bada eller låta dem tolka med pulka efter häst, gymkhana någongång. Har du tillgång till skog så kanske du kan ordna någon minijakt, eller annan tävling. Hoppa studs med en hand på hjälmen. Det går nog inte att få alla "mesiga" ungar att prova allt, men om du inte tvingar någon så försöker de nog såsmåningom. Jag skulle tyckt att det var kanon om vi fått göra mer sånt här när jag red på ridskola. Lycka Till!
Britta (24 Nov 1997, 22:36:01)
Johanna B: Tack för tipsen! Tänk, hela havet stormar hade jag alldeles glömt bort... Det måste vara flera år sen dom fick göra det sist! Men vad i fridens namn är gurkan och i all världen gör man avfallsträning? Jag har ett svagt minne av att själv ha gjort det som barn men minns inte alls hur. Går det verkligen att få alla dessa mesiga (förlåt) ungar att göra nåt sånt? Jämfört med detta äventyr verkar mina övningar så pinsamt tråkiga att jag inte ens vill nämna dom... Men stå i lätt sits utan att hålla i sig är rätt nyttigt! Kan göras i både skritt, trav o galopp. Att rida med enhandsfattning är helt suveränt!
Johanna B (24 Nov 1997, 22:17:02)
Britta ! Något som brukar vara populärt och nyttigt är avfallsträning, det finns ju också en del lekar som man tex kan avsluta lektionerna med ( gurka, följa john, hela havet stormar ) Balansövningar kan också göras roliga om man försöker vara lite rolig själv ! Jag vet inte riktigt vad dina elevewr brukar få göra så det är svårt att säga vad du kan hitta på !! Skriv gärna vad du gör så kan vi kanske lära varandra nya saker !!
Johanna B (24 Nov 1997, 22:12:32)
Hejsan ! Vi har just nu en debatt på min ridskola om lektionspriserna ska höjas eller ej och därför undrar jag hur mycket det kostar att rida på "er" ridskola. Skriv också om ni har ridhus, antal hästar, hur högt utbildade ridlärare osv. TACKSAM FÖR SVAR !!!!!
Britta (24 Nov 1997, 22:01:12)
Mia G: Tack för ditt svar! Men problemet är lite svårare än så.Mina elever rider upp till LA hoppning och MSV dressyr. Vi har lag med i allsvenskan vartenda år. Jag har även nybörjare och småbarnsridning. Jag arrangerar hopptävlingar, dressyrtävlingar, uteritter, träningsdagar för främmande tränare, gröna kort-kurser, ryttarmärkeskurser, rykttävlingar och rider dessutom mina egna hästar. Självklart går lektionshästarna i stort sett alltid på tygeln och dressyr är det vi jobbar mest med. Problemet är att jag mycket sällan träffar andra instruktörer och inte längre kan hitta nya vägar och övningar. Speciellt för de elever som ridit ca ett år och ännu ej är mogna för alltför avancerade övningar har jag svårt att hitta på saker. Javisst, vägarna på ridbanan, ställ inåt i hörnen, rida utan stigbyglar... men lektionerna blir ändå så TRÅKIGA (eller är det kanske bara jag som tycker det för jag har hållit liknande lektioner i så många år?). Hoppas du förstår vad jag menar!
Lina (24 Nov 1997, 19:09:50)
Hejsan !! Nu är jag klar med min undersökning, om vilket strö som är det vanligaste. Här är resultatet: Halm: 58 %, Spån: 36 %, Torv: 6 %. Tack för hjälpen !!! Har du några frågor eller funderingar om detta är det bara att skicka ett e-post till mig.
Hille (24 Nov 1997, 17:16:27)
Hej igen! När vi ändå är igång med hjälptyglar... Har tänkt köpa Thiedemanntygel till de fd.travarna som jag rider, har sett folk använda det på travare och tycker att det ser ut att funka bra. Nu undrar jag bara; är det något särskilt man ska tänka på när man rider med Thiedemann, finns det några speciella nackdelar med det? Hästarna är förut ridna med snodd, inspänningar och martingal(både vanligt och på tidigare nämnda vis), men oftast med bara vanliga tyglar. De är inte så förtjusta i inspänningarna.
Hille (24 Nov 1997, 17:10:15)
Sofia, Om hästen behöver ganska långa tyglar så är det en fördel med släta tyglar, men annars så åker martingalringarna oftast utanför bettringarna och då är det ju "martingalremmarna" som löper genom bettringarna. Svårt att förklara... Magdalena säger att det blir likt en graman, det stämmer säkert, har själv aldrig ridit på graman.
Sofia P (24 Nov 1997, 16:05:53)
Martin: Kolla in www.freefarm.se
martin (24 Nov 1997, 15:34:28)
Hej! jag underar om det är nogon som vet var man får tag på pgm. foderstat.
Sofia P (24 Nov 1997, 15:11:26)
Hille: Den martingalkopplingen förutsätter väl att man har släta lädertyglar? Annars borde väl stropparna på t.ex. ribbtyglar kunna haka upp sig i bettringarna, eller har jag missuppfattat det hela? Det verkar bli likt en graman när jag försöker tänka mig hur det ser ut.
Magdalena (24 Nov 1997, 14:14:08)
Anna: Vad Hille menar med martingalen är att man istället för att fästa tyglarna i bettringarna så drar man igenom dem ner mot bringan och fäster dem i martingalringarna istället så det blir som en graman. Använd "vanligt" fästa tyglar också samtidigt!!!
Magdalena (24 Nov 1997, 14:11:11)
Tack alla! Hille: Som du berättar om martingalen har jag redan provat... Det funkar mot stegringarna, men inte mot huvudslänget eftersom tygeln följer med när hon slänger till. Jag har martingal som vanligt också, men tyvärr så lyckas hon ändå om man inte har superkorta tyglar och om man har det så reser hon sig istället... Hon var galopphäst tidigare, och de red väl samma runda varje dag, och inget "krävande" förrutom att springa fort då... Men de hade också kort martingal på henne. mia g.: Hon slänger upp huvudet när hon blir rädd eller inte vill. Det spelar ingen roll om man tog eller inte innan. Man kanske kan sätta på sig en hockey hjälm med galler för ansiktet!!! (fniss). Jag har tänkt jobba henne mycket för hand ett tag, och ha snodd (chambon kanske) när jag longerar. Jag måste bara säga att det äckligaste jag vet är när en häst stannar och inte vill gå och man känner hur den spänner sig mer och mer och till slut finns det bara uppåt bakåt... Har gått om kull så två gånger på olika hästar och Lady gör också så, men jag har kommit på att om jag böjer halsen direkt när hon börjar spänna sig när vi står still så kan hon inte fara uppåt/bakåt, utan det kanske bara blir en liten studs runt... Vad feg man blir på "äldre" dar (vaddå, 23).
Jullan (24 Nov 1997, 12:59:06)
Är det någon som vet om det finns speciellatävlingar för kallblod, (förutom körning)tex SM.
Anna (24 Nov 1997, 12:58:09)
Hille! Jag förstår inte hur du menar med martingalen? Förklara igen!
mia g (24 Nov 1997, 12:17:15)
Vega:Åk dit och titta vad de gör!!Det är antingen ett problem eller ochså så har hästen tagit över ledarrollen.Det finns en äldre dam som heter kerstin Granning i närheten av klubben som är en bra hästpsykolog.Hon kan hjälpa er reda ut problemet vilket det än är.Hon står i tel katalogen. Ni kan alltid ringa och prata med henne,men titta först efter vad det är hästen gör.
Hille (24 Nov 1997, 12:11:03)
Magdalena. Här får du ett tips som en duktig hoppryttare i närheten av mig lär ut. Jag kan naturligtvis inte säga om det funkar i ditt fall men du kan ju försöka. Hoppryttaren påstår att det är bättre än både "snodd" och inspänningar. Du gör så att du sätter på martingalen som vanligt men istället för att dra tyglarna igenom martingalen så drar du dem igenom bettringarna och knäpper sedan fast dem i martingalringarna. Fördelen med detta är att du kan släppa efter helt på tyglarna. Hoppas att du förstår hur jag menar. Annars kan det ju hända att hon ger sig med dumheterna när hon lärt känna dig bättre, höll hon på likadant med sin förra ryttare? Lycka till //Hille.
mia g (24 Nov 1997, 12:10:52)
Britta:konferera litet med ryttarna vad de har för mål med sin ridning, då har ni ett gemensamt mål att jobba emot.I dressyr t ex kan det ju vara bra att gå igenom olika dressyrpogram som rids på tävling.Hästar i allmänhet behöver ju stärkas och mjukgöras så sånt arbete är ju alltid nyttigt. Vill du ha mer specifiserade övningar, skriv vad du vill träna annorlunda! skriv gärna hur det går.... Hästar som bits erkänner inte människan som ledare och måste fås till att erkänna dig som ledare och då måste den lita på dig, om det som du ska göra gör ont försvarar sig hästen. Testa att rida utan sadel ngra gånger, då vet du att det inte är sadeln, kanske det är ngt fel i hästens rygg??Då måste en veterinär gå igenom hästen.Eftersom hästen har ledarrollen nu krävs det mycket arbete innan den erkänner dig som ledare och du får inte slappa en sekund om du ska lyckas med uppgiften.Lycka till!! Magdalena:När slänger hon upp huvudet? Protesterar hon mot ngt då??(orsak - verkan) Ang halvhalter:lyssnar inte hästen på en halvhalt, så gör en halt!!!Är man konsekvent har man snart en lydig häst.Det bästa är att göra en halt mot ett staket eller vägg så att man slipper dra hästen i munnen!!!Lycka till och skriv hur det går!!
Sofia P (24 Nov 1997, 11:11:23)
Magdalena:Vad kul att du fått en häst du trivs med, förutom det där att hon slänger upp huvudet. Jag förstår inte riktigt hur hon kan slänga upp huvudet när du har martingalen kopplad "normalt", i ringar runt tyglarna. Det låter som det borde vara en god hjälp i ditt fall eftersom den inte verkar alls förrän hon rycker till. Min systers ponny slängde gärna upp huvudet och hon red den på chambon ett tag - det kan du ju också prova.
Magdalena (24 Nov 1997, 10:23:42)
Jag har nu haft min nya häst hemma i en vecka... det har gått bra med det mesta, men..... Hon slänger upp huvudet JÄTTEHÖGT när hon blir rädd eller känner sig "fast" och ibland reser hon sig utan anledning (som jag tycker). Har haft på graman ett par gånger, och det funkar på så sätt att hon inte reser sig, men fortfarande kan hon smälla upp huvudet. Det är inte hela tiden, tre gånger på en vecka, men hon träffar mig (har urtjusigt blåmärke bredvid hakan...). När jag red senast satte jag martingalen i nosgrimman så den blev fast, men det gillade hon inte alls, då blev hon "stannig" och spänd. Gummisnodden jobbar hon också emot. Är det någon som har råkat ut för samma sak? Hon kan få ryck och börja dra i grimskaften när hon står uppspänd på gången ibland, men slutar när hon inte kommer loss. Det är en jättetrevlig häst i övrigt, men jag har ingen större lust att få "käftsmällar" varje gång jag rider!
mia (24 Nov 1997, 10:11:39)
Vi har fyra hästar och på två av dem "rinner" ögonen i stallet på natten. Jag har tvättat och haft ögondroppar, salva mm. Ingen av hästarna är känsliga mot damm. Det är mycket bra luft i stallet, (högt i tak), och inget drag. Finns här någon som kan hjälpa mig med detta. Hästarna verkar inte märka av det, men jag tycker att det är synd. Tacksam för bra tips!
Hille (24 Nov 1997, 09:56:49)
Anna! Håller delvis med dig. Har hört om heta hästar som vantrivts och bara blivit värre med pessoa, eftersom det har nypt dem i kinderna. Jag tycker att det allra bästa är att testa sig fram om man märker att det inte funkar med vanligt bett. Samtidigt vet jag flera hästar som trivs jättebra med det bettet. Men jag blev lite orolig i somras när jag var och hälsade på en av mina ridlägershästar. Hon reds med pessoa trots att hon gick på en ridskola, det kan väl inte vara något vidare? Har själv aldrig ridit med pessoa.
Hille (24 Nov 1997, 09:52:04)
Anita, håller med Sofia,"gummiplattor" som vi brukar kalla dem hjälper för det mesta.
Sofia P (24 Nov 1997, 09:44:01)
Anita: I mitt stall använder de Snow-grips (Hoof-grips?) som är en gummigrej som hovslagaren sätter fast. De gör att snön inte kan packas lika mycket utan åker ur hoven innan hästen får styltor.
Anita (24 Nov 1997, 09:41:36)
Är det någon som har något bra råd gällande snö och hovar? Finns det något man kan smörja på under hovarna för att slippa en massa snö som fastnar nu när man rider i snö.Tacksam för råd och tips!
Sofia P (24 Nov 1997, 09:26:27)
Anna-Karin: Ja, man får vara försiktig med kraftfoder, särskilt proteinrikt foder. De är vissa hästraser som är mer känsliga än andra för fång.
Anna-karin (24 Nov 1997, 08:57:18)
Kan man se till att en häst inte får fång?
Anna (24 Nov 1997, 08:54:32)
LENA! försök kontakta djurskyddsinspektören i din kommun. Brukar finnas på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Han/hon har alla gällande mått på boxar.
Lena (22 Nov 1997, 23:41:01)
BOXMÅTT-Var kan jag hitta upplysningar om gällande mått?
Anna (22 Nov 1997, 21:42:06)
Boo! Nyfiken på vad det var för pappa på unghästarna som "strulade", dom tre som hade samma pappa. Maja! Korn inte bara bör krossas utan SKA krossas!! Alla Ni som rekommenderar Pessoabett tycker jag ska tänka till lite extra. Pessoa är ett SKARPT bett med en annorlunda effekt än andra skarpare bett eftersom det har hävstångseffekt. Jag tror att det är ca. 10 % av alla hästar som går med detta "modebett" som egentligen behöver det.
IngelaH (22 Nov 1997, 21:34:44)
Jag har skött och "ridit till" två f d travare, varav en räknades som en het problemhäst. "Problemhästen" hette/heter Isa Lyon (Isa). I början red jag ut på lugna långpromenader i skritt, bara för att lära känna henne (nästan en månad). Efter det red jag ett par dagar i veckan i paddock, det var ingen höjdare, tyckte hon. Men jag gav mig inte. Halter - igångsättningar, både i skritt och trav, när Isa lyssnade på det, började jag jobba med mycket halvhalter. Halvhalter fick jag jobba med jämt, både i paddocken och i skogen. Till sist gav hon sig och fick massor med beröm. Observera, jobba på en ganska liten volt, ju mindre spår, ju lättare får du hästen att lyssna på dig. Jag vet, en travare har inte så lätt att balansera sig på volter, men ge inte upp. Jobba korta stunder i stället. Du ska se, du får en glad och lydig häst. Jag red även för intstruktör några gånger med skiftande resultat, men det beror ju på hur du bor med din häst. MEN, vad du gör, betsla inte upp hästen med skarpare bett eller hackamore. Då blir hästen bara hetare. Tyvärr kom det en tjej och red Isa ibland när jag inte hade tid och hon flängred i skogen med hackamore och skarpt bett. Sedan var det bara att börja om från början igen med träning. Det enda jag möjligtvis använde var martingal och gummisnodd IBLAND. För att stärka din hästs uppmärksamhet på dig kan du lägga lite bommar och cavaletti (upphöjda bommar) lite varstans som du rider runt och över. Jag gjorde det med Isa och det uppskattades. Jag klarade tyvärr aldrig av att hoppa bana med Isa, jag hann aldrig svänga henne mellan hindren, hon tyckte att hinder var stenkul. Det var däremot toppen att hoppa henne i terrängen och klättra mycket i grusgropar. När jag klättrade med Isa klättrade jag ALLTID I SKRITT, bara för att hon inte skulle kasta sig i väg. Att klättra i skritt stärker dessutom musklerna hos hästen mer än att "fräsa" upp och ner i full karriär. Lycka till med din häst. Det går säkert att lösa dina problem.

Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.