SHOW

Det började med att hostmedicinen var så god att hon helt sonika hämtade den själv! Sedan dess kan minishetlandsponnyn Carola apportera. Ligga och sitta fint kunde hon redan som liten ettåring. Och liten är hon fortfarande. Med sina 69 cm i mankhöjd är hon till och med minst i Sverige.

Den unge fransmannen Lorenzo, 18, har gjort hästsport till en verklig konst. Han rider dock inte i traditionell mening, utan står på händer och slår volter ovanför hästryggen!
Lorenzo är mer eller mindre född på hästryggen. Redan som nioåring började han träna akrobatik till häst på sandstranden på sin lilla vita Camargue-häst Miasque. Han har alltid ridit på Camargue-hästar, de som är svarta när de föds och blir vita med åldern. Hästarna från bördiga Camargue i södra Frankrike är kända för att vara starka och tåliga.
Lorenzo och hans hästar är vana vid publik och strålkastarsken. De har rest runt i hela Europa och visat sina konster. Klädd i specialdesignat från modeskaparen Christian Lacroix uppträder Lorenzo med en, två, tre eller fyra hästar. Han till och med hoppar hinder, stående på hästarnas ryggar. Bravurnumret är när han går mot hindret i full galopp - ibland hoppar han, ibland inte. Ibland hoppar han själv över bommen, medan hästarna fortsätter under.

Det svåraste en riddarhäst måste lära sig, är att gå i full galopp rakt mot en annan häst. Om hästen är för känslig för ryttarens vikt och balans kan den kasta sig åt sidan. Det skulle kunna innebära stor olycka för den mötande... Förr i världen hölls riddarspel på liv och död. Idag ser vi det mer som uppvisningar i snabbhet, finess och lydnad. Riddarna i gruppen Tourneamentum från Gotland rider på snabba Quarter hästar, som vänder på en femöring. Även i övrigt har de ett passande temperament för sporten. Gruppen reser land och rike runt och visar upp sig. Ofta i samband med medeltidsveckor. I Globen rider Tourneamentum med vässade lansar och andra vapen. Det är tillåtet att skrika, heja och jubla på "sin" riddare. Både hästar och ryttare är vana.
Det ska till riktiga mästerkuskar bakom tömmarna för att manövrera en kadrilj med fyra fyrspann. Jan-Erik "Nicke" Påhlsson, Tomas Eriksson, Billy Gustafsson och Fredrik Persson är grabbarna som vet hur man får närmare tre ton häst och vagn att gå dit man vill. Ni förstår att det handlar om precision! De skånska körveteranerna Tomas Eriksson och "Nicke" Påhlsson deltog båda två i det svenska VM-guldlaget 1990. Där gick även den individuella guldmedaljen till Tomas. "Nicke" har också belönats med "Top Drivers Award" 1993. Billy Gustafsson från Tidaholm är även han en framgångsrik fyrspannskusk som ständigt nosar de bägge skåningarna i hasorna vad gäller resultat. Ny i gamet är ytterligare en skåning. Fredrik Persson, är något av ett körsportens underbarn. Han är utbildad på Flyinge och har gått som privatelev hos Christer Påhlsson. På rekordkort tid har han etablerat sig i parkuskarnas absoluta topp.

Varje föreställning inleds och avslutas med blåsare från Livgardets dragontrumpetarkår samt pukhästarna Mary eller Pompey. Dragontrumpetarna svarar bland annat för den beridna högvakten.

...OCH MYCKET MER!