2012 skulle ju bli mitt år...

*Gotlandsrusset*

Trådstartare
Ny hund, frisk hund och välmeriterade föräldrar. Allting kändes så bra och vi fäste oss vid honom ögonblickligen. Vi tog med honom hem och allting gick som det skulle. Lite stressad över miljöombytet men inte mer än normalt.

Sen började det, kliandet. Lite grand på halsen, sen lite mer bitande och slickande på benen. Ökade till att klia över hela kroppen och även på promenaderna. Vi åkte till veterinären som tittade lite snabbt och skrev ut behandling mot rävskabb. Vi frågade om allergi men hon trodde inte att det va något sådant.

Vi skulle återkomma om det inte blev bättre. Efter andra omgången behandling mot skabb insåg vi att det inte va detta som va problemet utan ringde igen. Vi fick en ny tid och nu va allergi uppe på tapeten återigen. Hon kollade igenom hunden och vi började diskutera alternativen.

Jag hade läst på ordentligt innan och visste på ett ungefär vad som skulle hända. Hon frågade vilken ordning vi vill gå vidare, om vi ville ta blodprov samtidigt som vi kollade foderallergi (eliminationsdieten). Om vi ville ge mediciner med en gång (kortison eller liknande). Vi valde att påskynda processen genom att köpa med oss Hills z/d ultra allergen samt ta ett blodprov(heska test). Vi fick även med oss ett schampo som vi skulle bada honom i först fyra dagar i rad och sen en dag i veckan.

Allt frid och fröjd fram tills idag. Han blev badad fyra dagar i rad samtidigt som han sattes på fodret. Jag började även städa mycket oftare samt byta ut sängkläder och liknande oftare. Första dagarna kliade han sig betydligt mindre. Han hatade oss och såg ut som världens mest plågade hund vid badtillfällena men vi upplevde att hans hud lugnade sig både med kli och rodnad. Han fick fodret och blev lite dålig i magen men det blev vi också förvarnade om. Han blev tröttare men min tanke är att det va skönt för honom att slippa klia sig och därför slappnade av mer.

NU är det dock värre... Det började eskalera med kliet i Fredags. Han är svårare att bryta och man ser på honom att han tycker det är jobbigt. Vi började bada oftare men det hjälper inte heller. Han kliar sig nästan ännu mer efter. Fick också ett samtal idag om att blodprovet va bra på allt utom inomhuskvalster...:(

Min tanke då, vi ger torrfoder. I säcken/hinken finns det ju enorma mängder kvalster också. Är det någon ide att fortsätta ge torrfoder nu när han visar sig allergisk mot inomhuskvalster? Vet ju att det finns olika inomhuskvalster också, kanske inte är den i fodret som han är känslig mot? Samtidigt vet jag ju också att de flesta hundar ger utslag på blodprovet och att man inte kan lita blint på det. Vi valde i vart fall att gå vidare och försöka få fram exakta svar + sen då fortsätta med att tillverka vaccin.

Sen har jag en fråga till, om någon vet ifall man kan ge kortison samtidigt som man håller på med fodret? Eller om det finns något annat man kan göra för att lindra klådan... för det gör ont i mig att se hur mycket det kliar.

Jag känner mig helt matt iaf. Schäfer ska enligt veterinären vara den svåraste rasen att ge vaccin också. Inte många procent som blir bättre.
Min dröm hund, min underbara älskade levnadsglada vän.

Lång tråd, hoppas någon orkat läsa. Behöver lite peppning tror jag...
 
Senast ändrad:
Sv: 2012 skulle ju bli mitt år...

Fy så tråkigt!
Jag kan inte så mycket om allergier men håller tummarna för att ni kommer till rätta med problemen och hunden slipper lida av sin klåda.
 
Sv: 2012 skulle ju bli mitt år...

Det känns så typiskt mig och min otur... Jag tänker göra allt jag kan, kosta vad det kosta vill men den dagen det inte finns något mer att göra ska han få somna in. Så länge han är glad och kan njuta av livet tänker jag göra så mycket som går. Tack! Känns bra att få skriva av sig lite.
 
Sv: 2012 skulle ju bli mitt år...

Ge inte upp vännen! Det finns lösningar på det mesta även fast det ibland känns hopplöst :(
 
Sv: 2012 skulle ju bli mitt år...

Dammkvalster är inte kul för en hund att vara allergisk mot och mina råd är följande för att underlätta (har själv levt med gravt allergisk hund).

Börja fodra med enbart färskfoder så slipper du alla kvalster i maten.
Dammsug ofta och undvik gärna mattor om du kan/vill.
Tvätta hundens fälla i minst 60 grader varje vecka.
Vädra ofta.
Bada gärna hunden varje vecka för att få bort kvalster ur pälsen.

Jag har tyvärr ingen bra erfarenhet av hyposensibilisering, för det fungerade inte det minsta på min allergiska hund, utan det var endast kortison som gällde för att lindra. Dock är Medrol bättre att ge än Prednisolon då det "sliter" mindre på inre organ.

Jag valde att ta bort min tik vid endast 4,5 års ålder då inte ens kortisonet längre hjälpte - men hon var allergisk mot massor saker såsom olika typer av kvalster och olika typer av pollen.
 
Sv: 2012 skulle ju bli mitt år...

Tack för tipsen! Bädden åker ut, köper en ny som går att torka ur. Mattorna togs bort idag och ny mat ska inskaffas. Finns samma allergi foder men på burk, bättre? Dyrt som attan men blir de bättre så tvekar jag inte. Hoppas de bara är en eller Max två sorter han är allergisk mot :( bra att veta med kortisonet, ska ha de i bakhuvudet! Hjälper de med en ny dammsugare? Med filter? Är de bättre att ge kortison bara än vaccin? Hade du också schäfer?

Kommer inte tveka att ta bort honom om han lider, men hoppas något hjälper så vi får ha han ett tag till :(
 
Sv: 2012 skulle ju bli mitt år...

Fy FAAn vad tragiskt!!! Jag blir så ledsen för din och hundens skull! Era stackare! Hoppas att ni får finna råd och hjälp.
 
Sv: 2012 skulle ju bli mitt år...

en släktings hund är allergisk mot kvalster, hyposens testades, men jag tror inte det hade någon större effekt. dock fungerar det rätt bra i vardagen, hunden sover i en bädd som är lätt att rengöra, dagligen, förbjuden att vistas i sängen, badas ofta (ok, klippras så baden är inte mer ofta än de hade varit ändå), försöker vara utomhus rätt mycket osv äter torrfoder som frysts efter inköpet och det verkar fungera utmärkt. (testade färskfoder, men hunden vägrade (!) kräsen....)
jag är så ledsen för din och din hunds skull, och jag hoppas att er situation kommer att lösa sig!
 
Sv: 2012 skulle ju bli mitt år...

Fy så tråkigt!:crazy:
Min hund visade positivt för inomhuskvalster förra året. Men för hennes del är det lindrigt så vi klarar oss utan några åtgärder. Det var i januari förra året som jag reagerade att hon kliade sig mer än normalt och tog då prover. Mot vårkanten blev det bättre i kliandet, förmodligen för att de då var ute mer. Det lustiga är att hon vart bra fram tills nu. Januari igen. Fortfarande inget allvarligt så jag kommer inte gå vidare om det inte skulle bli värre så klart.

Jag fick rådet att frysa torrfodret innan, tydligen ska kvalstren dö då. Kom ihåg att få hunden helt torr när ni duschar honom.
Min hund blev faktiskt sämre och kliade sig mer efter dusch.

Bra att ni går vidare med utredningen för att få veta mer exakt vilken allergi han har, finns hur många som helst som går under kategorin inomhuskvalster om jag förstått det rätt..

Önskar er all lycka till!!
 
Sv: 2012 skulle ju bli mitt år...

Går hunden på foderkoll nu? Är det därför du skriver om burkfoder (samma sort som torrf.)
Annars går du över på färskfoder, betydligt billigare än burkmat. Finns många sorter färskfoder, Bravo, Nordic, Fodax, Klass mm.
Har precis testat vaccinet på min men tycker inte det hjälper så bra, kortisonet hjälper bäst och nu ger jag Merdol. Ska sluta med vaccinet och testa atopika (tror jag det hette).

Min hund är ute vädligt mycket och han har bara Biabäddar som jag kan torka ur, vi har bara hallmatta annars inga mattor alls. Vädrar sovrummet ofta då han sover med oss på nätterna (i egen Biabädd)
 
Senast ändrad:
Sv: 2012 skulle ju bli mitt år...

Går hunden på foderkoll nu? Är det därför du skriver om burkfoder (samma sort som torrf.)
Annars går du över på färskfoder, betydligt billigare än burkmat. Finns många sorter färskfoder, Bravo, Nordic, Fodax, Klass mm.
Har precis testat vaccinet på min men tycker inte det hjälper så bra, kortisonet hjälper bäst och nu ger jag Merdol. Ska sluta med vaccinet och testa atopika (tror jag det hette).

Min hund är ute vädligt mycket och han har bara Biabäddar som jag kan torka ur, vi har bara hallmatta annars inga mattor alls. Vädrar sovrummet ofta då han sover med oss på nätterna (i egen Biabädd)

Ja, han äter veterinärfoder för att utesluta foderallergi. Tog Hills då detta ska vara "bäst" och lättast att utesluta foderallergi med. Har torrfodret nu men det finns även i blötfoder/burk. Men isf ska han ha fem burkar om dagen a la 25kr st. Som du säger blir det billigare med färskfoder. Veterinären vill dock att vi fortsätter utredningen med fodret så det är lika bra att göra det. Tror dock hunden själv skulle må bra mycket bättre på färskfoder. Nu tappar han i vikt trots att vi ger honom mer än han rekommenderat.

Det vi tänkte va om man kunde ge något mot klådan i medicinväg samtidigt. Tycker synd om honom. Hur länge testade du vaccinet? Är det också schäfer?

Kl

Han mår bäst de dagarna vi är ute mycket. Men han kliar sig fortfarande mycket på nätterna. Vaknar ofta av att han riktiga kli attacker mitt i natten och samma på morgonen. Tror dock det kommer bli bättre när vi flyttat, då får vi lite mer utrymme och kan ha bättre ordning. Nu är det så trångt och även om vi slängt ut mycket som samlar damm så är det svårt.

Han sover i soffan på nätterna, soffan är en riktig kvalsterbomb och ska bytas ut när vi flyttar. Mattorna har jag idag slängt ut. Alla utom en flätad matta som ligger under vardagsrumsbordet. Hans favoritmatta åkte ut, inte populärt men bättre för hans skull.
 
Sv: 2012 skulle ju bli mitt år...

Färskfoder är fruset = inga kvalster.

Filter på dammsugaren kan ju iaf inte skada. Och som sagt vädra, vädra, vädra. Tvätta kuddar och täcken ofta (även om han inte får vara i sängen så sprids det ju via er sen).
 
Sv: 2012 skulle ju bli mitt år...

Vad skönt att det inte är så allvarligt. Jag misstänker att det är allvarligt på min då han har så mycket klåda. Men jag hoppas han reagerar positivt på vaccin så han åtminstone kan få leva bra några år till :(

Det är riktigt svårt att få honom torr riktigt torr. Speciellt ända in på kroppen. Han blir fort torr om man känner längst med håren men är då ändå riktigt blöt i underullen. Har ändå borstat ur honom ordentligt för att minska underullen, men det är svårt och tar tid. Vi körde försiktigt med hårfön första gången och det gick jättebra men såg sen att man absolut inte får föna hunden och då slutade vi.
 
Sv: 2012 skulle ju bli mitt år...

Färskfoder är fruset = inga kvalster.
Jo, jag vet :) Och det ska vi gå över till, frågan är bara om man ska fortsätta med utredningen för foderallergi när det samlas så gräsligt mycket kvalster i torrfoder. Är det då någon ide att ens ge honom de? För han kommer ju klia sig oavsett, även om han är foderallergiker eftersom han reagerar på kvalstret. Men slutar vi får vi ju inte heller reda på det. Veterinären tycker vi ska fortsätta men jag vet inte, blir lite kaos i min hjärna då jag inte vet om det kommer visa något ändå. Kanske bättre att börja utreda själv och försöka hitta ett färskfoder han funkar på? Men enligt veterinären så är vissa försäkringsbolag jättenoga med att man testat veterinärfoder först för annars betalar dem inte ut några pengar:confused:
Filter på dammsugaren kan ju iaf inte skada. Och som sagt vädra, vädra, vädra. Tvätta kuddar och täcken ofta (även om han inte får vara i sängen så sprids det ju via er sen).

Det har du rätt i, har inte ens tänkt så. För i sängen sover han inte. Däremot soffan som också är en en riktigt kvalsterbomb. Blir bättre sen när vi flyttat och har egen tvättmaskin, då kan vi byta riktigt ofta.
 
Sv: 2012 skulle ju bli mitt år...

Det är väl smart att ge honom så "mild" mat som möjligt tills ni fått ordning på kliandet? Och då borde ju allergimat vara bra (kan man hoppas). Jag skulle nog köra på som veterinären tycker tills vidare, det kan ju bli för mycket laborerande på en gång och då blir magen ledsen = ännu känsligare hund.
 
Sv: 2012 skulle ju bli mitt år...

Okey :) Kan mycket väl vara så, är alldeles för dåligt insatt tyvärr. Dock borde väl färskfoder vara bättre ur hundens perspektiv då det är färskt+hög köttprocent? Han är riktigt svår att hålla i hull också. Men ska fortsätta och se hur det artar sig. Får ge mer helt enkelt.

Håller med om att det är en dålig ide att laborera själv. Bättre ta en sak i taget. Man blir lite desperat dock och vill att allt ska gå fortare.
 
Sv: 2012 skulle ju bli mitt år...

Jo jag tror på färskfoder. "Ren" mat borde i stort sett alla lägen vara bäst.
 
Sv: 2012 skulle ju bli mitt år...

Stackars valpis!
Hur gammal är valpen?
Vilka tester har gjort? Vad för medicin fick ni mot rävskabben?
Går ni hos en hudspecialist? Låter inte som det då man tagit ett blodprov för att hitta de orsakande allergenerna innan man ens gjort en eliminationsdiet och uteslutit allt annat...
Det är för övrigt väldigt ovanligt att en hund under 6 månaders ålder redan har allergi. Nästan alltid är det något annat.
 
Sv: 2012 skulle ju bli mitt år...

Jo jag vet att det är svårt att få dem helt torra, har ju vit herde och det är nästan samma päls.
Varför får man inte föna hunden??

Fiskolja ska kunna dämpa klådan, dock vet jag inte om du kan ge det samtidigt som ni kollar foderallergi, fråga din veterinär!
 
Sv: 2012 skulle ju bli mitt år...

Va tråkigt. Jag har en tik som är allergisk mot kvalster, vete och kyckling.
Jag gjorde så att jag tog kontakt med en hudspecialist och påbörjade en utredning. Tog blodprov och påbörjade en eliminationsdiet.
Det tog en jäkla tid och var jobbigt så i samråd med veterinären så började jag prova andra foder fria från det hon är allergisk mot. Idag äter hon Pro Plan sensitive och det funkar super bra.
När kroppen nu får "lung och ro" och inte behöver kämpa mot kycklingen och vetet så klarar den kvalsterallergin bra också och hon har ingen klåda längre.

Svammel svammel... men det jag menar är att det inte behöver vara en katastrof att ha en allergi hund. Det är skitjobbigt i börja men tillslut kommer man in i en "rytm" som passar hunden och det kan bli mycker bättre.

Min veterinäs sa att i värsta fall får man sätta hunden på kortison och det måste inte vara en katastrof heller. de flesta hundar svarar bra på det.

Hoppas att det blir bra för er.

Tillägg. Jag hade inte köpt den superdyra burkmaten. Frys torrfodret eller prova färskfoder istället:)
 

Liknande trådar

Hundhälsa Först och främst. Vi har varit hos veterinären. Hunden har fått mediciner. Allt är "bra". Men jag pallar tydligen inte psykiskt att mina...
Svar
13
· Visningar
1 573
Senast: tanten
·
Hundhälsa HJÄLP - ÄR DET NÅGON SOM VARIT MED OM NÅGOT LIKNANDE MED HUND?? VETERINÄREN HITTAR INGET SVAR! För 2 månader sen Blöder från urinröret...
Svar
1
· Visningar
507
Senast: Lyan
·
Hundhälsa Hej Min valp på 12 veckor som har varit någorlunda rumsren (ca 0-4 olyckor om dagen), säger alltid till eller så ser man när han behöver...
Svar
4
· Visningar
692
Katthälsa Har haft min katt i snart två månader och hon har haft lite problem med magen sen ett tag. När hon flyttade hit från katthemmet va hon...
Svar
13
· Visningar
625
Senast: Hazel
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Att bjuda någon?
  • Vad gör vi? Del CXCV
  • Inredningstips kök

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Burkfisk
Tillbaka
Upp