Bukefalos 26 år!

3 årig islandshäst

F

Frida

Hej!
Jag har köpt en häst från Island d.v.s om hon går igenom veterinär besiktningen. Hon har endast varit inne på stall när hon har blivit avmaskad, skodd och lite hanterad.
Jag har ingen aning om vad man kan ge för kraftfoder och foderstat till en 3 årig islänning som aldrig förut ätit kraftfoder, någon som har något tips :confused: /Frida
 
A

AlexH

Ge grov , det är ju till för unghästar :smirk: men jag vet inte av vilket märke du vill ge av :confused:
 
En treårig islandshäst bör gå på lösdrift tillsammans med andra islandshästar. Ett bra hö eller hösilage kan räcka i kombination med vitaminer och mineraler. För att kunna beräkna foderstaten behöver man analys på grovfodret.
 
Som sagt analyserat grovfoder med vettigt innehåll, är vad hästen skall leva av. Kraftfoder är mer ett komplement vid arbete, eller i de fall att grovfodret har sämre innehåll.
 
F

Frida

Okej. Tack för svaret. Men vilka vitaminer behövs för att hästen ska få i sig allt när den växer oså ?
Är alger bra att ge till unghästar :confused:
 
Okej. Tack för svaret. Men vilka vitaminer behövs för att hästen ska få i sig allt när den växer oså ?
Är alger bra att ge till unghästar :confused:
Vilka vitaminer som behövs beror lite på vad du ger som grovfoder (hö eller hösilage). I boken "rätt foderstat, bättre häst" finns tabeller där du kan se det ungefärliga vitaminvärdet i olika foderslag. Min erfarenhet är att det sällan saknas vitaminer om du ger av årets skörd och hästen inte arbetar (=rids). Det enda som jag ibland brukar komplettera med är E-vitaminer (för hästar som rids). Analysera ditt grovfoder och be att även få en analys av mineraler så kan du kolla den biten också; där kan det variera rätt mycket.

Vad gäller alger har jag ingen uppfattning - har aldrig gett det. De innehåller såvitt jag förstått mkt mineraler framförallt. Kanske kan du ge dem istället för ett vanligt mineral, men allt hänger som sagt på vad ditt grovfoder har för analysvärden.
 
F

Frida

Hej!

Okej. Stallet där jag ska ha min häst ger ansilage under vintern.. :) vilket jag tycker är rätt så bra, då får hästen tillgång till fritt "hö" och håller även värmen vid det kalla dagarna. :D
 
B

**BORTTAGEN**

Ett bra stråfoder (hö eller hösilage) och små mängder av ett bra kraftfoder.
Då kan du antingen välja att blanda själv eller köpa ett färdigt foder.
Rådfråga en bra foderhandlare om vad din häst borde äta.
Krafft, Fibergi mm har bra bland foder som kan täcka allt vad din häst behöver.
Men en så ung islandshäst kanske borde gå på lösdrift med jämnåriga fram till våren med mycke eller fri tillgång till ett bra strå foder för att må bäst.
 
Icke alger till växande hästar, ej heller till dräktiga eller digivande ston.

I en unghästflock skall det finnas tillgång till mineraler, är sen grovfodret av god kvalite så klarar sig hästen alldeles utmärkt på det.
 
J

javill

På ett annat forum, (känt i islandskretsar) kom frågan om alger till digivande ston upp. Jag sa då att jag hört att det inte var bra till dräktiga ston. Någon hade då fått upplysningen från tillverkaren att stoet själv reglerade intaget av jod och därför var det inte farligt?! Är det för att fölen kan födas med förstorad bukspottskörten (tror jag det var) som man inte ska ge dräktiga ston alger? Finns det andra anledningar?
 
Bla det, men växande hästar tar upp och kapslar in tungmetaller i sitt skelett. Det finns en del tungmetaller i alger som normalt sett är havets reningssystem, för en vuxen häst frånsett föl/digivande ston är detta inget problem. Och sen får tillverkaren säga vad den vill, för detta har man kunnat konstatera.
 

Liknande trådar

Foder & Strö Hej alla kloka hästmänniskor, Jag har en 6-årig PRE-hingst, han är ca 165 cm hög och nätt i typen. Väger just nu ca 440 kg, han bör...
Svar
18
· Visningar
1 005
Katthälsa Hejsan! Jag tog över en katt som var dräktig och allt så som förlossning osv har gått bra och jag trodde allt var frid och fröjd. Det...
Svar
4
· Visningar
1 245
Hästvård Hej! Min 15 åriga valack har plötsligt börjat hosta, bara under utsläppen så kan han hinna hosta 3-4 gånger. Även ute i hagen håller han...
Svar
10
· Visningar
802
Katthälsa Nu är mina idéer slut….. Har en 7 månaders kattunge som har haft magproblem hela sitt liv. Jag tog över henne när hon var ca 4 mån från...
Svar
13
· Visningar
521

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Blåsljud valp
  • Kattbilder #7

Hästrelaterat

  • Hitta tävlingsresultat tyskfödd häst.
  • Fälttävlan 2022

Omröstningar

  • Bästa läderbalsamet
Upp