Bukefalos 25 år!

3-delat och 2-delat???

A

Amia

Vaffö e det egentligen bättre att ha 3-delat än 2-delat???? E 3-delat skarpare???? :banana:
 
M

montgomery

För att ett tredelat sticker inte upp i gommen lika mycket, de flesta hästar trivs bättre på tredelat än tvådelat men det finns även de som föredrar tvådelat. Tycker inte att min häst upplever det skarpare, det beror ju mycket på vilken hand som håller i det! Det är nog ganska lika i skarpheten. Det är inte bättre att ha tredelat än tvådelat om inte hästen trivs på det!
 
C

Catinca

En del hästar går helt enkelt bättre på 3-delat. Jag har ridit en häst som hade svårt att acceptera bettet (2-delat,)han "lekte" och tramsade med det, men sedan vi bytte till 3-delat tar han stöd hur fint som helst.
Har fått för mig att vissa hästar trivs bättre med 3-delat.
 
ett tredelat kan anses som skarpare än ett tvådelat eftersom det har fler brytpungter!
Men för den delen är det inte säkert det är det!En häst som är liten i munhålan kan uppleva ett tvådelat som skarpare tex.!Det är olika från individ till individ./Hanna
 
ett 3-delat ligger bättre i hästens mun formar sig bra över tungan.

2-delat kan sticka hästen i gommen.

Även om hästen tycker att bettet och obehagligt så är det inte säkert att den vidar det. Många hästar går bättre på 3-delat.
 
Det där med att tredelat skulle vara skarpare för att det har fler brytpunkter är ett påstående som jag hört många gånger, men som ingen har lyckats förklara närmare än så. Personligen anser jag att den eventuella skillnad i mekanisk skärpa som finns är underordnad ryttarens hand och hästens tycke och smak.

Tvådelat kan sticka hästen i gommen om det används fel och/eller är illa tillpassat - men det kan även tredelat. De flesta tredelade som finns på marknaden är illa konstruerade med för långa mittdelar och felkonstruerade leder som ger knölar som slår upp där gommen är som lägst.

Tredelade kan också klämma för mycket på tungan, särskilt om den är för lång. Jag vet inte hur många hästar som har gått och visat tydliga tecken på att ha ont i tungan av tredelade och oledade men som funkar fint och nu går med stängd mun utan nosgrimma på tvådelat.

För att veta vad man ska välja av tvådelat och tredelat måste man prova och se hur hästen reagerar. Det mildaste bettet är det som just den hästen tycker är bekvämast!
 
OBS! Denna tråd fick sitt senaste inlägg för 19 år sedan.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Utrustning Hej, har en häst som kan bli ganska på och framtung när vi hoppar, och hade tänkt att köpa hem ett bett för att testa om det blir...
2
Svar
20
· Visningar
789
  • Artikel
Hästnyheter Quaterback (e Quaterman I-Brandenburger) vann Bundeschampionatet som 3-åring 2006, och därefter tävlade han del.
Svar
0
· Visningar
106
  • Låst
Tjatter Jag har städat en massa i ladorna och ute på gården samt hunnit med en hel del ved :banana: Stjälpredan är med som alltid :D
99 100 101
Svar
2 007
· Visningar
49 564
Utrustning Har ni några tips till bett till känslig häst? Min häst har ett sprengerbett, dynamic med d-ringar, vilket fungerar bra men upplever att...
Svar
7
· Visningar
624

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Tips på kombinerad kött- veganmat
  • Vad gör du när du en dag...
  • Elpriserna

Hund, Katt, Andra Djur

  • Senast tagna bilden XII
  • Synas i mörkret

Hästrelaterat

  • Försäkring häst
  • Dressyrsnack 15

Omröstningar

Upp