Är det skillnad på en hanhund som fått betäcka...

K

Kola

...när han ska umgås med löptikar kontra en som inte fått betäcka?
 
Jag har hört flera uppfödare som säger att en avelshund brukar klara bättre att umgås med löptikar. För de har lärt sig när det är höglöp och känner skillnaden när det är daxs att para.
En hund som inte är avelshund brukar ofta vara berörd av löptiken hela löpperioden.

Nu har jag själv aldrig haft en hane så jag har ingen erfarenhet. Men detta är vad jag hört många säga.
 
C

Cim

Min hanhund blev i alla fall MYCKET mer intresserad av löptikdoften efter att han hade parat. Det kanske var för att han visste vad som komma skulle? :love::angel:

Annars har han inte umgåtts regelbundet med löptikar, de flesta löptikägarna brukar ju undvika hanar just då, i alla fall där jag bor.

MVH Cim
 
A

Alzao

min hanhund som betäckt ett flertal tikar blir alldeles knasig när det finns löptikar i närheten, han vet precis vad det handlar om :smirk: gnäller, piper, kräks mm. Han blir väldigt orolig iaf.
 
K

knyttet

Vår cane corso hane som vi hade tidigare grävde sig igenom en dörr och tjuvparade en tik när han var ung. Han hade inte parat innan men de drifterna var det inget fel på... :D
Jag brukar tycka att halvdörrar är rätt snyggt i stall, men i köket...näee.. Speciellt inte när den undre halvan saknas. :crazy:
 
Vi hade tidigare i min ungdom en hanhund och en tik. Hanhunden hade aldrig betäckt men han blev helt galen när tiken löpte, det hjälpte inte att ha dom i olika byggnader. Det snurrade i huvudet på honom ändå. mvh Superbusan
 
G

Geezer

Gnälligt inlägg

Jag tycker inte att man skall avla på en hund som mår så illa av att ha löptikar i närheten. Det är inte sunt.
 
Instämmer med Grana. Min erfarenhet är precis som hon skriver;

En avelshund brukar klara bättre att umgås med löptikar. För de har lärt sig när det är höglöp och känner skillnaden när det är daxs att para.

Dvs. min hane bryr sig inte så mycket före och efter själva höglöpet. Men under höglöpet är han som ett UFO! :rofl:
 
B

**BORTTAGEN**

Re: Gnälligt inlägg

Dom allra flesta avelshanar jag träffat (vilket är ganska många då jag har flertalet vänner som föder upp, plus att vi själva gör det) blir så oroliga vid löptikar, som beskrivet ovan.
Kan inte lugna ner sig, stressar så att dom spyr, juckar i luften etc etc.

Och inte blir valparna konstiga individer för det? Våran första kull användes en hane som var kolugn tillsammans med löptikar, även vid höglöp. Han luktade, och kände efter så det var rätt dag och sen parade han. Efteråt gick han och drack vatten och sen somnade han medans tiken ville mer..
2 av hanarna ur den kullen är likadana och dena tredje är helt galen.. Alla är friska och vackra :)

Jag tror att det handar om erfarenhet, inte av att para utan att umgås med löptikar. Dom hundar som är vana och har lärt sig hur man får uppföra sig, brukar inte bete sig jobbigt och vice versa.
 
G

Geezer

Re: Gnälligt inlägg

För mig som vill ha arbetande hundar så är översexualitet ett problem. Jag vill inte att man avlar på hanar som stressar upp sig så att de spyr och luftjuckar bara för att träffat eller känt lukten av en löptik. I agility i Norge har man numera öppnat för löptikar i klass tre. Hur skall det då gå för de han hundar som börjar jucka bara för att det luktar löptik?? Så jo det är ett problem och det är nedärvbart. Och nej det handlar inte bara om erfarenhet utan om hormoner, för höga testosteronhalter.

Det som är normalt för en hanhund är att uppvakta tiken inför höglöpet och därefter para. Detta har stimulerat både tikens och hanhundens hormoner. I vår konstlade värld har vi premierat hanhundar som klarar av pang på rödbetan vilket i sin tur troligen bidragit till att vissa raser av har väldigt hormonstinna hannar.
 
B

**BORTTAGEN**

Re: Gnälligt inlägg

Ja, så kan det säkert vara ett prolem. Och jag pratar inte enbart sällskapshundar nu, utan även Malle och Schäfer. Hade man där hoppat över alla hanar som blir för upphetsade så hade vi haft en väldigt bedrövlig ras att visa upp i dagens läge. Jag har varit med vid parningar i både Danmark och Sverige med dom här raserna, och några av dess absolut bästa exemplar. Huruvida det är löptikar eller inte när dom är inne på plan, ser dom inte ens. Där är det enbart arbete som gäller, men så fort berömmet och leken efter arbetet kommit så blir dom som förbytta och börjar direkt att hetsa upp sig över köptiken i närheten..
 

Liknande trådar

Hundavel & Ras Slyngeln och jag har fått möjlighet att göra BPH som under våren kommer att arrangeras nära oss. Ska bli spännande att se om han...
2
Svar
34
· Visningar
1 469
Hundhälsa Börjar inse att det inte är riktigt hållbart att ha två intakta hudar hemma av olika kön. Även om vi separerade dem ett par dagar före...
2 3
Svar
45
· Visningar
2 303
Senast: Masse
·
Övr. Hund Hej, Har en Grand Danois hanne på drygt ett år som är helt galen i min frus systers hund. Vi brukar vara på hundön bredvid drottningholm...
2
Svar
23
· Visningar
2 769
Senast: snorp
·
Övr. Hund Har nyss fått hem en valp och har sedan tidigare en 6 årig tik. Hon är väldigt nyfiken på valpen vill gärna nosa och titta på vad han...
Svar
18
· Visningar
1 367
Senast: Ratax
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp