Är Islandsryttarna för tunga?

Bambi

Trådstartare
Som bekant har många islandshästar problem med hältor, vilket diskuteras livligt i många trådar. Till hältor finns det tusen och åter tusen orsaker, men jag funderar - är islandshästarna överbelastade?

I hundratals år har islandshästen ridits på Island av fullvuxna män, och så är det idag. Kanske är detta ett problem man inte ens reflekterat över.
Vår veterinär nämnde vid något tillfälle att islandshästen rent fysiskt sett inte har någon större skillnad i sin konstruktion än vilken ponny som helst av samma storlek. Visst är den ett kallblod med en specifik exteriör, men hon menade på att det inte finns några större fysiska skillnader i skelett osv.

I tex England rider många vuxna på ponnyer, men främst då kraftiga d-ponnyer, och inte stora män.
Bland islandshästarna däremot rids hästar av C- och till och med B-ponny-storlek ofta av långa karlar, ibland närmare 1,90.

Jag har sett exempel på en häst som "tappat" sin tölt då hon övergick från att ridas av en lätt ryttare till en tung, trots att den tyngre är betydligt skickligare och har stor erfarenhet. Den lätta ryttaren hade inte ridit så mycket men vägde ca 30 kg mindre. Numera är hästen stelare i ryggen och ryttaren upplever att den töltar bättre då hon sitter ner med lite mindre tyngd i sadeln. Hästens rygg belastas så att den knappast kan tölta.

Vi håller även på att rida in en unghäst i stallet. Den lätta ryttaren jag talade om innan klarar inte av hästen, och den tunga säger att unghästen inte ska ta en så tung ryttare, så det är jag som får rida den.

Vad tycker ni, kan det ligga något i mina misstankar, eller är islandshästarna "osänkbara"??

Mvh Lina (53 kg) och Askur
 
De flesta hältor har sitt ursprung från ryggproblem eller felaktig ridning, en dåligt musklad rygg på felaktig foderstat samt ridning.

Om dessa kriterier inte kan uppfyllas, spelar det ingen roll vilken vikt ryttaren har. Hästen skall bära upp sig själv och sin ryttare med rätt muskler, balans och bärighet. Dessa kommer främst från bla stora längsgående bukmuskeln, ländpartiet samt bakben.

Fenomen hältor är inte mer utbredd hos islandshästen än andra raser, och islandshästen har faktiskt en annan konstruktion på sin benstomme än andra raser. Möjligen kan detta förekomma i tex döle eller nordlandshäst och baskjir, det vet jag inte med säkerhet.
 
Jag har också fått höra att islandshästen inte är byggd på något annat sätt än en motsvarande grov ponny. Skillnaden kan kanske vara i temprament och vilja? Min kompis har köpt en 17-åring på 128 cm över havet. Förra ägaren (som haft hästen sen den var föl) är en stor karl på 190 cm över havet... När hästen skulle besiktigas visade det sig att den en gång i tiden haft spatt som läkt ut! Det måste ha gjort helvetiskt ont (för spatt kan väl inte vara smärtfri?) men hästen har inte varit halt en dag... Vet. förklarade att de är så flockpräglade att de vet att om det visar hälta så är det slut... En halt häst överlever inte... Kan det vara så att våra raggiga isisar släpar omkring på vikter som de eg. inte orkar, men de kämpar på precis som humlan.. bara för att de vill så mycket?

Men faktiskt är inte islandshästar halta och sjuka särskilt mycket, då skulle de inte ligga på den billigaste gruppen hos försäkringsbolagen :)

Sen är det ju så att på island rider man inte samma häst på en heldagstur tex... man har med handhästar och byter med, förmodligen just för att den faktiskt är lite för små för sin börda... Det är väl bara här i sverige vi ger oss ut på tvådagarsturer med bara en häst/person? :o
 
J

josse

Har inga bvetenskaplig belägg utan nu spekulerar jag bara.
Om en häst blir halt kan ju ha enormt många orsaker.
- För hård ridning (dålig uppvärmning/nedvarvning, för högt tempo eller längre turer än vad hästen är tränad för)
- Felaktig ridning (belastar framdelen, osmidig häst som är stel eller väldigt oliksisiig)
-Exteriör
- Foderstat
-Arvsanlag
mmmmmmmm

Att ryttaren är tung, gör ju att belastingen ökar, det går ju inte att komma ifrån, men det är knappast grundorsaken till att hästen blir halt. :smirk:

Finns det ngn studie som visar att islandshästar med tunga ryttare är mer halta? :confused:
 
Finns det ngn studie som visar att islandshästar med tunga ryttare är mer halta? :confused:

erhmm, nej inte vad jag sett. Men här är ett exempel - förutom min första pålle som hade alla upptänkliga sjukdomar med sig i bagaget inkl spatt, ringkotor och diverse sannolikt långt innan han kom till mig så har ingen av mina hästar under 15 års tid varit halta någon gång av någon annan orsak än hovböld eller sparkar. (förutom om de varit borta på träning :devil: )

Och jag tillhör inte lättviktarna :angel:
 
Så här långt måste även jag instämma, :angel: de hästar som varit i min ägo har aldrig varit halta pga mig. Valack blev halt efter en bogspark, 1 vecka och har sen dess knallat på i sina ullstrumpor. Denna häst var bevisligen väldigt felriden när jag fick honom, så förutsättningar fanns för problem.

Mitt sto har ej heller haft hältor, annat än vid en hovböld.

Jag tillhör ej heller skaran av lättviktare. :angel:
 
Är det en sån skillnad även mellan en isis och en ponny av samma grovhet (på skelettet). Till skillnad mot att jämföra en isis och en ponny av samma höjd... :crazy:
:confused:
 
Är det en sån skillnad även mellan en isis och en ponny av samma grovhet (på skelettet).

Jag känner inte till någon mera ras som har samma uppbyggnad, men det utesluter inte att islandshästen är den enda.

Till skillnad mot att jämföra en isis och en ponny av samma höjd..

Du kan jämföra med vad du vill, skillnaden kommer att vara densamme. Oavsett om du väljer halvblod som faktiskt är större, och även andra större raser. Men sen finns det ju flera tänkbara raser som skulle kunna ha en likartad benuppbyggnad, som jag nämnde tidigare.

Jag har sett ett genomskuret ben från islandshäst, och kunnat jämföra. Men detta fanns även redovisat i en artikel i Eidfaxi, så för den som vill rota i gamla arkiv "be my guest".
 
Aha.. ok... Bara undrar, för jag pratade med en person som menade sig veta med största säkerhet att en islandshästs uppbyggnad inte skiljer sig från en lika grov ponnys uppbyggnad... Men då menade han kanske bara hur själva skelettet sitter ihop och ser ut på utsidan? Det skiljer sig alltså bara inuti benen?
 
Själva uppbyggnaden på hästen kan nog vara lik en ponny i samma storlek, men när vi sen kommer till själva uppbyggnaden av benet det är då det skiljer sig åt.

Tänk själv två pinnar som är ihåliga, den ena har ett större hål än den andra på mitten. Det behövs inget geni för att begripa vilken av dessa pinnar som är mest tålig, både vad gäller tryck och slag.
 
Va bra! :idea: Det hade jag ingen aning om!!! Ska fråga den där "duktiga" om han har någon aning om det där... Har han säkert inte... De som låter sådär tvärsäkra vet oftast inte så mycket som de vill låta påskina... :crazy:
 
Boj, jag måste få fråga dig en sak. Du säger att märgkanalen är tynnre hos en islänning än andra hästar. Jag blir lite tveksam på källan till detta dock. Ett ben och en artikel i Eidfaxi känns inte som det allra mest vetenskapliga. Jag har nämligen aldrig hört talas om detta förut.

Just nu läser vi faktiskt rörelseaparaten, så jag är väldigt inne på ben. Vilka ben är det då som har tynnre märgkanal? Alla rörben? Jag tänker också på att det ju finns en mängd småben i exempelvis karpalleden. Dessa har ju ingen märgkanal och påverkas ju också av tyngd på ryggen. Senor och ligament påverkas ju också. Vad tror du om det, och kan du utveckla lite?
Jag måste höra med mina lärare imorgon vad de kan tro.

/Jonaz, vet. stud.
 
Hej, Jonaz,
long time no see.

Kan det vara så att bentätheten är högre även i småbenen?
Om man sågar isär ett småben, så är det ju inte helt solitt, utan litet lätt poröst.

Och kvaliten på sener och brosk, kan ju variera mellan individer. Då så kanske att det kan vara allmänt högre kvalitet på brosket hos Islandshästen och senorna kanske är segare?

Det vore väl ett bra fall för forskning, kanske?
 
Källan är inte Eidfaxi i sig, utan en artikel från en studie som genomförts och som tidningen skrivit om. Bentätheten i småbenen törs jag inte uttala mig om, men håller det inte för helt otroligt att även dom skulle kunna ha en annan uppbyggnad.

När det gäller märgkanalen, så handlar det givetvis om de ben som har en sådan.

Har du någonsin funderat på detta, det tillhör ju inte ovanligheterna att hästarna pucklar på varann rejält med sparkar på just benen. Det är inte så ofta (som tur är), islandshästen drabbas av brutna ben. När så sker är det som i regel på en svagare punkt som brottet blir ett faktum, mellan 2 ben tex.

Griffelbensskada kan tex bli förödande på ett halvblod, medan en islandshäst inte alls verkar drabbas på samma sätt. Har fn minst 4 hästar med denna skada som jag kan se dagligen, och ingen är påverkat längre av detta. Lite längre bort står ett halvblod med just en gammal griffelbensskada, och just nu är utgången lite oviss.
 
Som bekant har många islandshästar problem med hältor, vilket diskuteras livligt i många trådar. Till hältor finns det tusen och åter tusen orsaker, men jag funderar - är islandshästarna överbelastade?
Men har islandhästar MER problem med hältor än andra raser? Det skulle vara intressant att veta... och som någon sa; har man ngn undersökning som visar att hästar med just tyngre ryttare har mer hältproblem?

I hundratals år har islandshästen ridits på Island av fullvuxna män, och så är det idag. Kanske är detta ett problem man inte ens reflekterat över.
Vår veterinär nämnde vid något tillfälle att islandshästen rent fysiskt sett inte har någon större skillnad i sin konstruktion än vilken ponny som helst av samma storlek. Visst är den ett kallblod med en specifik exteriör, men hon menade på att det inte finns några större fysiska skillnader i skelett osv.
Jag brukar tänka som så att OM nu islandshästar inte har mer hältproblem än andra raser (halvblod, ponnies, fullblod osv) så kan man ju fundera vad som säger att andra raser INTE skulle klara mer tyngd på ryggen än vad "traditionen" säger?

Vore intressant att få mer fakta och statistik över hältproblemen i jämförelse med tex svenskt halvblod, varmblod, shettis osv. någon som har?
 
Försäkringsbolagen har sådan statestik.
De räknar ut försäkringspremierna efter den.
Och premien för Islandshästar är mycket lägre än för halvblod....
 

Liknande trådar

Hästhantering Hej Vi har nyligen köpt en B-ponny till vår 10-åring. Det är hennes första ponny men det är familjens femte häst. Denna 13-åriga Welsh...
2 3 4
Svar
62
· Visningar
8 472
Senast: Oknytt
·
Hästmänniskan Varning för långt inlägg, läs gärna allt innan svar. Lite bakgrund om mig som kanske gör det lättare för er att hjälpa mig och kunna ge...
Svar
8
· Visningar
1 493
Senast: Verdandi
·
Islandshäst Hej, jag börjar bli riktigt förtvivlad :cry: Har en liten islandshäst med väldigt kort rygg, ca 36cm sadelläge, hög rumpa, obefintlig...
Svar
6
· Visningar
1 653
Senast: Gotthard
·
Islandshäst Hej hästvänner! Jag rider en väldigt fräsch, 19 årig islandshäst som kan bli superflott, men själv har jag inte lyckats få fram den...
Svar
2
· Visningar
1 477

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kattsnack 10
  • Hönstråden II
  • Uppdateringstråd 27

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Rocka sockorna
Upp