Ålder på kattunge

T

Timo

Hej!
Hur gammal bör en kattunge vara innan man tar den från sin mamma?
/Timo
 
SVERAK och IDP har olika regler. Hos SVERAK är det 12 veckor som gäller, men hos IDP är det 10 veckor som gäller. Det var heller inte så fasligt länge sedan SVERAK hade 10 veckor som regel heller.

Tycker dock att man gott och väl kan vänta till 12 veckor.
 
C

Catinca

Vi tog hem våra kattsystrar när de var nio och en halv vecka, alltså lite tidigare än vad som var bestämt från början.
Det berodde på att kattmamman dels slutat få mjölk till dem, dels började bli lite irriterad mot dem. Det funkade hur bra som helst, men det kan bero på att de var två och kunde söka trygghet hos varandra.
Tycker egentligen inte att man skall ta kattungar under 12 veckor och framförallt aldrig under 10 från sin mamma.
 
Det viktigaste är egentligen inte åldern utan att kattungarna är avvänjda. Om mamma katt bara är sur och bråkig på dem gör det ingen nytta att de stannar hemma hos mamma längre. En annan viktig sak är att ingen kattunge är färdigvaccinerad innan 12 veckors ålder, så skall de levereras grundvaccinerade blir det tidigast vid 12 veckors ålder.
 
Att kattmamman stöter bort kattungarna är en mycket viktig del av kattungens uppfostran. Den behöver få lära sig vad ett nej betyder på kattspråk, samt så behöver den verkligen få veta att det numera är fel att dia, annars finns risken att de "snuttar" hela livet. Så jag tycke rinte att kattungen är redo att flytta från mamma bara för att den slutat dia, som en del verkar tycka/tro. Det är bara första steget i avvänjningen.
 
V

veronican

12-14 veckor tycker jag personligen. Mina kattungar flyttade när de var 13 veckor, det var alldeles perfekt för både mamman och ungarna. Men man får ju se till individerna också. Men inte under 12.
 
R

Rallebralle

Jag vet iaf hur länge de ska vara kvar hos mig= för alltid.... :cool:,iaf den ena,den andra snyggingen kommer att flytta på sin 12 veckor o en dags-dag.

*sakna* :smirk:
 
Vi har Alltid tagit emot nya kattungar när de fyllt 8v.

Har gått hur bra som helst, de är urjäkliga råttjägare och otroligt tillgivna och kelsjuka.
 
S

strumpan

Häller med då har ni haft tur.
Vi tog en kattunge som visserligen var en vecka yngre.
Hon blev sjuk efter 1 vecka.Är nu frisk efter pencilinkur.
Hon är också otroligt snuttig. Tar man bara upp henne så ska hon snutta på halsen.
Inte roligt när det blir en gammelkatta. :bump:
 
Jag förstår faktiskt inte att folk aldrig lär sig. Varför har folk fått för sig att katter kan tas från mamman vid 8 veckor. Jämför man med hundar tro :confused:
Tänk, det är hela 4 veckor för tidigt, men det bryr sig många inte om :(
 

Liknande trådar

Övr. Katt Hej! Vi köpte en kattunge igår som säljarna sa var en hona, men när vi (amatörer) kollar så tycker vi att det ser ut som en hane. Finns...
Svar
7
· Visningar
785
Senast: Marty
·
Övr. Katt Skulle behöva input! Skaffade en kattunge i somras så en av mina katter fick tas bort. Katten som blev kvar är en 10-årig kastrerad...
Svar
4
· Visningar
725
Senast: moster_punk
·
Övr. Katt Med fasa såg jag senaste avsnittet av lyxfällan där paret har tre hundar och nio katter + ett par kattungar (som såldes senare). Deras...
2
Svar
30
· Visningar
2 410
Senast: Sol
·
Övr. Katt Har två kattfarbröder (12 och 9 år) som är bästisar. Den äldre levde själv tills vi skaffade den yngre och det höjde hans livskvalitet...
Svar
1
· Visningar
393
Senast: cewe
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp