Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Allergidebut hos barn? Hur? När?

Status
Stängd för vidare inlägg.

tgd

Trådstartare
Jag har börjat fundera om sonen möjligen inte har någon allergi under utveckling :( Eftersom jag, min familj och pappan och hans familj inte har några (kända) allergier vet jag så väldigt lite om allergier. Hur märker man att det är allergi?

Sonen blir 5 år till hösten. Fick förra hösten, som 4-åring, första gången "andningssvårigheter" i samband med hög feber. In på vårdcentralen och han fick med sig hem luftrörsvidgande astmamedicin (Ventoline) och fick även där något kraftigare att andas in i mask. Vi fick också där inskrivet i journalen notis om vad han fått där så vi vid eventuella liknande incidenter skulle genast få hjälp av sköterskorna. Han hade då jobbigt en par dagar och fick medicin sen gick det över.

Nu under våren när han blev sjuk blev det liknande problem och tungt att andas i tre dagar medan febern var hög.

Nu tycker jag att han har lite "tungt" och att han snabbt blir trött vid ansträngning. Vill inte cykla med mig eller sparka boll utan säger att det blir jobbigt. Och det blir det. Å andra sidan ger ju bättre kondition också bättre ork.

Han har, under vintern, många gånger sagt att han har ont i magen och har haft "mycket" lös mage. Men det kan också vara psykiskt eftersom han flyttar vecka-vecka mellan oss föräldrar.

Vi har katter som också är inne i huset och som han dyrkar... Och de sover nog vissa nätter med i sängen också... Kanske inte så bra idé? Och så har vi ute häst och kanin så han utsätts för mycket. Har så gjort från dag ett.

Vad skall jag ge akt på? Vilka är tecknen? Vad bör jag göra?

Tänkte ta och ringa BVC vid deras nästa telefontid och höra hur det funkar här i kommunen. Jag och sonen älskar!! våra husdjur förstås och vill ju inte ta bort dem "bara utifall att".
 
Sv: Allergidebut hos barn? Hur? När?

Hej,
Nu är jag ju ingen doktor... Men det som klingar i mitt huvud direkt är astma.

Min make är allergisk som sjutton och yttrar sig inte så som du beskriver. Min bror däremot är asmatisk samt allergisk mot vissa saker/djur. Astman kommer och går. Värre när det är ostädat och instängt och kulminerar ofta till riktiga anfall vid förkylningar och vid ansträngning.
Allergin däremot kommer när han träffar det han är allergisk mot.

Ett par sätt att få din son att må bättre kan vara att hålla städat på hans rum. Våttorka. Vädra ordentligt. Samt helst, om det går, att katterna får flytta ur huset, eller åtminstone ur hans rum.

Sedan en utredning om det faktiskt kan vara astma är på sin plats. Är det astma så finns det bra grejjer att få som hjälper honom att kunna leka, röra sig och vara som andra barn.

mvh Eva
 

tgd

Trådstartare
Sv: Allergidebut hos barn? Hur? När?

Tack för ditt snabba svar! Och tack för dina tips! Städningen och våttorkningen av golven skall genast höjas till prioritet Ett samt att inga husdjur i sovrummet längre. Hur som helst mycket vettiga och nyttiga åtgärder.

Jag läser på och tar till mig! Har ingen i min egen nära bekantskapskrets med astma så jag har mycket att lära.

Kommer som sagt förstås att kontakta sjukvården men räknar med att utredning inte kommer direkt.
 
Sv: Allergidebut hos barn? Hur? När?

Är det bara när han är förkyld han får jobbigt med andningen ?
Då är det med all säkerhet en infektionsutlöst astma, skulle det vara husdjuren skulle han aldrig bli bra mellan varven.
Grannens pojke har ganska svår astma men ingen allergi.
Så det hör inte ihop, men allmän ordning och reda i hemmiljön är inget som skadar.
 
Sv: Allergidebut hos barn? Hur? När?

Jag håller med mimmipigg. Jag har själv astma och allergi. Det var värst när jag var barn. Astman utlöstes av djur och det var jättetydligt. Så fort jag kom hem till någon som hade t ex hund kände jag av det. Nån gång satt jag i en bil tillsammans med en hund. Då blev jag jättedålig. Så om din son har astma som är kopplad till djurallergi borde han knappast klara av att vara tillsammans med djur där ventilationen inte är mycket god.
 

tgd

Trådstartare
Sv: Allergidebut hos barn? Hur? När?

Tack för era svar, mimmipigg och havreflinga.

Ja, hittills har det bara varit jobbigt med andningen när han varit förkyld och haft ordentligt med feber. Han är väldigt djurförtjust och håller mycket på med djuren, både hos mig och hos sin pappa, men vi har aldrig märkt någon effekt av just det så. Men någonstans skall det ju börja.

Nu när det blivit vår och mera fysiska uteaktiviteter tycker vi också att orken tar slut fort och sonen säger det blir "pustigt" och att han måste stanna och vila. Tycker inte det verkar som enbart "dålig kondition". Därav funderingarna nu.
 
Sv: Allergidebut hos barn? Hur? När?

Han kan ju reagera på allt pollen som finns denna vår, det behöver ju inte vara en regelrätt allergi utan att han är känslig för stora mängder.
Be att få en remiss till en barnläkare som specialiserat sig på barnastma/allergi.
 

tgd

Trådstartare
Sv: Allergidebut hos barn? Hur? När?

Jag är imponerad över min kommuns sjukvård :) På fredag påbörjas utredningen av sonens besvär. Vi träffar då läkaren och får lära oss blåsa och så hem i två veckor och föra bok över blåstesterna. Sen på träff med astmasköterska för andra tester och efter det tillbaks till läkaren. Jag hade inte en aning om att vi hade så effektiv sjukvård här utan hade räknat med en tid till hösten i och med att sonen inte är speciellt allmänt påverkad (dagis t.ex. har aldrig sagt något) när han inte är sjuk.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Småbarn Har en son på knappa 4 år som har varit under utredning för magont. Började förra hösten, blev värre och värre med tiden på våren...
Svar
6
· Visningar
1 166
Gravid-1år Detta blir ett skamfyllt inlägg med förmodligen bland det mest provocerande (har googlat och sett andra stackare be om hjälp o sen bli...
4 5 6
Svar
110
· Visningar
16 372
Kropp&Själ Det här blir en tråd av spekulationer, men so be it. Jag måste få ta del av era erfarenheter och jag kommer att kontakta vården. Sedan...
2
Svar
20
· Visningar
1 304
Hästmänniskan Har en lååååång historia jag ska försöka göra kort. Vill höra utomståendes åsikter o höra om det här är rimligt och jag bara...
2 3
Svar
51
· Visningar
10 435

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Preparat till katt med ledproblem
  • Uppdateringstråd 25

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Plast eller guld?
Upp