Arab + sadel = AARGH!

Marvin

Trådstartare
Det här har nog diskuterats tidigare, men vad GÖR man när ingen sadel passar? :confused: ALLA sadlar vi provat åker fram! :crazy:
 
C

chrisse

svanskappa? man kan inte få allt här i världen, tyvärr
 

Marvin

Trådstartare
Näe, man kan inte sätta svanskappa på honom! Då ser han ju ut som en ponny! (Jag tycker jättemycket om ponnyer, men ändå...)
 
D

daysi

Har ni haft ute en proffessionell sadelutprovare? De brukar ha svar och lösningar. Personligen tycker jag iof att man ALLTID ska ta ut en sådan, annars är det svårt att verkligen se att sadeln passar (utan ett tränat öga).
 

Marvin

Trådstartare
Japp, vi har varit ute hos sadelutprovare. Och det är tydligen inte första gången, men det var innan jag kom in i bilden. Dessa underkände de sadlar som vi hade (utprovade av en annan sadelutprovare) men kunde inte hitta nån sadel som passade.
Så alternativen är:
-rida barbacka
-sälja hästen och skaffa ett halvblod
-sätta en förgjord på en sadel som inte glider fram så mycket
-sätta en extra sadelstropp framför de andra för att kunna ha gjorden längre fram där den "vill" ligga
-anatomisk sadelgjord (nån som har erfarenhet?)

Några fler tips?
 
På min Wintec Isabell, så kan man ändra fästpunkten på den bakre stroppen. den glider inte fram på min arab. Jag har också anatomisk sadelgjord
 
Beställer en måttsydd?
Jag har en måttsydd Passier till min ena häst, för han var HOPPLÖS att hitta sadel som passade till!

Allt jag provade låg NÄSTAN bra, och till slut så var jag med om att sadeln jag hade förut, SNURRADE RUNT när vi var ute och galopperade i skogen, och pålle blev rädd och vände om! :crazy:
JÄTTEKUL på en 4-åring... :crazy:

Så då måttbeställde jag en sadel, och den ligger kalas! :bow:
Dessutom kan man ju göra om den varteftersom hästen förändrar sig om det behövs.
 
B

**BORTTAGEN**

Hej!

Jag har precis (efter att ha mätt hästen efter Thorowgoods mättabell) köpt en Griffin allround med vid bom som sitter perfekt till min arab :)
Det bästa är ju som du gjort att ta ut sadelprovare men tyvärr ahde jag ej möjlighet till det, men jag tycker den sitter bra, glider varken fram eller bak.

Men i ditt fall, n'r inte ens sadelprovaren kan hitta en sadel, jobbigt :smirk:
Du kan ju prova med en förgjord och annan sadelgjord som du sa. Inte ska du behöva sälja henne för du inte hittar en sadel!
 
S

Spider84

"Några fler tips?"

Köp en bomlös sadel! Den kommer att passa!

Länkar:
http://www.torsion.nu

Och nu kommer jag inte ihåg länken till Fitform, men sök på Fitform och Freeform så hittar du fler länkar.
 
:crazy: ja.. men det finns snyggare bomlösa sadlar också..

Mitt tips till trådstartaren: Köp en bomlös sadel!

PM:a gärna mig om ni vill veta mer om bomlösa sadlar, och var man kan köpa dem :cool:
 
förstår dejs å väl, så väl. Även om det inte är araber vi har samma problem med. Utan fjordingar och bruksnordisar. När vi äntligen hittade sadlar som passade så bra det gick så fick vi på en sätta på svanskappa, den andra en resårbrösta och den tredja går med fast läder hoppbrösta och svanskappa. Det har dom nu gått med i några år och ingen har fått någon form av skav någonstans..
Tycker det är fel att dömma ut en svanskappa bara for att inte ser snyggt ut.
Är det bättre med trycksår efter sadel/sadelgjord som glider??
 

Marvin

Trådstartare
För att förklara läget ytterligare:

Jag är Fattig! Det är inte min häst, jag skulle eg. bara varit medryttare, men blev halvfodervärd. Tjejen jag delar honom med är också Fattig.
Alltså, måttsydd sadel går tyvärr bort. Jag hade gärna velat ha en, men det får bli senare.
Den andra tjejen vill träna och ev. tävla hoppning. Alltså går även bomlös sadel bort.

Tyvärr är det väl så att det kommer att bli väldigt svårt att hitta en sadel som passar honom och oss perfekt, men vi måste försöka göra det bästa av situationen.
Provred i en Wintec dressyr häromdagen. Den låg faktiskt väldigt bra, men hade förstås glidit fram när vi ridit färdigt, dock inte så mycket som en del andra har gjort. Vi har också testat en wintec cair allround, som dock gled fram den med.

Lite vad jag undrar är väl kanske: Hur petig ska man vara? Kan man välja en som inte passar så perfekt som man skulle önska, och reglera med anatomisk sadelgjord, förgjord etc. Han är ju lite tjock också :angel: och jag tror mycket av "glidet" beror på att magen trycker fram sadelgjorden som i sin tur tar med sig sadeln.

Usch, jag är så trött på att spänd av förväntan sadla av för att upptäcka att pälsen är tufsig vid sidan av manken. :( Stackars liten.
 

Marvin

Trådstartare
Är det bättre med trycksår efter sadel/sadelgjord som glider
Nej det är det ju förstås inte. Men finns det andra lösningar så tar jag hellre dem. Får man tävla dressyr med svanskappa förresten? (stor häst).
 
S

Spider84

Tur att smaken är som baken för jag tycker fatiskt att den är rätt snygg! :D
Första anblicken så blev jag lite: vad är det där, men efter att ha diskuterat det och tittat in där MÅNGA gånger så har den liksom växt.

Sen finns det ju bomlösa som ser ut som engelska sadlar också.
 
D

_Dieldi_

Att ha häst är dyrt. Så är det bara. Sen spelar det ingen roll om man inte äger hästen, för det är iaf dennes välbefinnande som vi ansvarar för.

Så om nu problemet är avhjälpt med en svanskappa, VARFÖR inte sätta på en då?
Kanske inte vidare fint, men är det bättre med en häst som har ont i ryggen bara för sadeln?

Man får rätta mun efter matsäcken som sagt.
 
Om det inte ändrats den sista tiden, så får man INTE tävla dressyr med svanskappa.

Men däremot får man ha en förgjord när man tävlar dressyr, och den har ju samma effekt som en svanskappa, men sitter framför sadeln.
 
Att hitta sadel till en arab kan vara hysteriskt! Vissa ser ju någorlunda ok ut över ryggen medans andra är runda som små klot!

Av de araber vi har i stallet så är nog min den som har den lättaste ryggen att få en sadel att sitta på. Hon klarar lätt av en Wintec med vita koppjärnet i och tom röda ibland.

En annan har ganska hög manke för att vara arab, men svankryggig och bred, på denna sitter Wintecs vita också bra om än inte underbart.

Den tredje lilla damen ser ut som ett klot med fyra ben, typisk polsk arab, nästan noll manke men breeeeeed som sjutton, och för övrigt som sagt, rund som ett klot. Den hästen ska ridas in i höst/vår och jag vill inte ens spekulera vart de ska få tag på en sadel som passar...

Araber är bra hemska ibland!
 

Marvin

Trådstartare
Att ha häst är dyrt
Jo, jag vet. Det är därför jag skulle vara medryttare istället för att köpa en egen. Kommer inte att köpa egen förrän jag har råd att hålla den. När jag gick med på att vara halvfodervärd så hade hästen utrustning.
Jag vill självklart att han ska trivas, men jag har ÄNDÅ inga pengar att köpa en sadel för 22000.

Så om nu problemet är avhjälpt med en svanskappa, VARFÖR inte sätta på en då
Blir problemet avhjälpt då? Jag har aldrig testat. Har bara sett svanskappa på typ russ, och de har haft djupa märken i ryggen där kappan sitter, och skav under svansen. Verkar inte heller så skönt. Om man sen ändå inte får tävla med den så är det väl bättre att hitta ett annat alternativ?
 

Marvin

Trådstartare
Jag anade det. :crazy:
Dum fråga: Hur ser en förgjord ut? Har aldrig använt någon. Nån som har en bild?
 

Liknande trådar

Utrustning Ska få hjälp med att prova sadlar om nån vecka men kunde också ha med någon egen sadel att prova, tips på vad som kunde passa?
Svar
0
· Visningar
251
Senast: aglaonema
·
Utrustning Jag har haft enorma problem med att hitta en sadel till min Welsh Mountain. Hon är 115 cm hög med väldigt platt, bred och något svängd...
Svar
7
· Visningar
426
Senast: Sirap
·
Utrustning Efter att ha gått bet på två olika utprovare som provat ut för raka sadlar till min ena häst är jag otroligt skeptisk numera. Men hon...
Svar
14
· Visningar
765
Senast: caballus
·
Utrustning Söker efter en sadel till min islandshäst. Har just nu en äldre zaldi isafold, som jag sitter okey i, men som är för vid för henne. Har...
Svar
1
· Visningar
357
Senast: skiesabove
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp