Artikel om hö i tysk tidning - intressant!

psychogrrl

Trådstartare
I senaste numret (september) av tyska tidningen Cavallo är det en 8 sidor lång (med lite reklam på sidorna också..) artikel om Hö. Jag tänkte återge lite av det som står där för att få igång en liten diskussion kanske!

* Man får fodra med olika mängd hö i olika delar av landet (så länge är jag med), MEN forskare hittar inte några mätbara skillnader i värdena! Eniga är dock alla att kvaliteten på skörden skiftar.
* Man kan inte utesluta hö ur foderstaten....
* Om hästen äter mer än 4 kilo halm om dagen kan den få förstoppning (kolik). Detta pga av att halm har 40 procent Rohfaser (=växttråd?!) och hö 25-30 procent. En häst ska per dag få i sig 18-25 procent Rohfaser i fodret.
* Vid skörden faller trycket i växtcellerna och cellväggen som tidigare fungerat som "kaffefilter" "försvinner". När det regnar finns dte inget som håller kvar näringen och den spolas bort.
* Likadant är det när man blöter höet innan fodring till hosthästar. Näringen spolas bort.
* Näring försvinner vid torkning på golvet (boden, vet itne om de menar på loftet eller på marken). Detta pga av att de äggviteämne (protein)- och mineralrika bladen, blommorna och fröna "bryts av" (bröckeln) från stråna. Vid dåliga förhållande förloras 50-60 procent av näringen. Vid bra förhållanden endast 25 procent.
* 1/4 - 1/3 av proven som lämnas in till undersökning (hos foderexperten Kienzle) har "betydande hygienbrist".
* Kvaliteten minskas betydligt om bonden skördar höet för nära marken (mindre än 6-7 cm).
* Vanligtvis innehåller inkört hö 16-20 procent fukt. Då jäser höet och näringen "svettas" bort.
* För varje procent vattenandel över 14% höet innehåller så förloras 0,4 % äggviteämnen- och energi.
* Först efter 6-8 veckors "svettkur" på högolvet (loftet?), när vattenandelen är mindre än 15%, har inte bakterier/mikrober längre någon chans.

I ett test där man använder en maskin som "plockar ut" damm, "smuts" och små höbitar fick man fram följande:
* I 30 kilo hö fick man ut ca 500 gram damm och "smuts".
* När de kastade in höet virvlade 6000 mikrogram damm/kubikmeter luft omkring. Vanlig (andningsbar) luft har ca 5 mikrogram.

Källor är:
Dr. Lutz Ahlswede, Veterinär för näring och diet vid "jordbruksverket".
Ellen Kienzle, foder-professor vid Münchens universitet
Dr. Renate CVanselow, gräs-forskare
Manfred Coenen, hästfoderspecialist vid veterinärhögskolan i Hannover
Manfred Sommer, "jordbruksverket"
 
"Likadant är det när man blöter höet innan fodring till hosthästar. Näringen spolas bort."

Påstår han alltså att all näring skulle försvinna för att man blöter höet? :smirk: Isf skulle min häst vara ett benrangel. :cool: Jag blöter hennes hö i en IKEAkasse, häller sedan bort vattnet och ger henne sedan höet. Tror inte att det försvinner nämnbart mkt näring faktiskt.

Vad är det för en människa som skrivit detta egentligen? En del är ju självklara saker som man redan vet, andra saker höjer jag lite på ögonbrynet åt. Speciellt detta:
"Man får fodra med olika mängd hö i olika delar av landet (så länge är jag med), MEN forskare hittar inte några mätbara skillnader i värdena! Eniga är dock alla att kvaliteten på skörden skiftar."
och
"Om hästen äter mer än 4 kilo halm om dagen kan den få förstoppning (kolik)."
 
Källor är de jag skrivit...

Det där om att näringen försvinner (en del av den, står ju dock inte hur mycket...) när man blöter hö för hosthästar (tänkte speciellt på dig och pålla när jag läste det och blev väldigt förundrad :smirk: ) är "gräs-forskaren" som gett info om.

Författare till artikeln är Volker Camehn (om nu dte säger så mycket :D ), men det mesta är citerat från källorna (han har intervjuat dom direkt får jag uppfattningen av). Sen kan ju säkert en del brista i hans tolkning och min översättning till svenska :smirk: :D Det där med halmen är Dr Lutz som sagt. När jag genom babelfish (altavistas översättnignsprogram) skriver in Rohfaser så översätter den det till Raw fibre, alltså råfibrer...

Det verkar dock som man i tyskland inte alls analyserar näringsinnehållet i höet utan bara hygeniska kvaliteten, men det kanske kommer dit också...
 
Förrsetn, de har skrivit en innehållslista i hö, medelvärden då och de poängterar att värdena skiftar med hökvalitet och skördetid.

I ett kilo hö:
140 g vatten
270-300 g Rohfaser (råfibrer?!)
0,5 g Natrium
10-30 g Kalium
4-5 g Kalcium
1,7 g Magnesium
6,7 g Klor
2-3 g Fosfor
200 mg Järn
30 mg Zink
130 mg Mangan
4-9 mg Koppar
0,12 mg Kobolt
0,27 mg Jod
0,1 mg Selen
54 g Protein

Skiljer sig kanske en del från svenska jordar...
 
Hej!

Det går att analysera hö på näringsinnehåll i Tyskland också. Även som privatperson alltså (de skrev ju om en analys i artikeln). Däremot tror jag inte att det är särskilt vanligt. Jag är mycket inne på www.pferd-aktuell.de och på deras fodersida florerar de mest fantastiska förställningar om foder. Ganska kul (eller tragikomiskt snarare).

"Boden" betyder för övrigt också "mark" som du trodde.

Finns artikeln på nätet eller har du köpt tidningen?
 
Ja förstår att du tänkte på mig o gumman! :smirk: Men hon har ju fått blött hö i flera år nu, även på R, och hon har ju inte behövt mer mat för det. Så jag måste nog säga att jag ställer mig skeptisk till det. Men givetvis urlakas en del av ämnena lite, men jag tror att man kan räkna det som försumbart. Tänker på alla som fick blött hö på mitt gamla stall (de hade dammigt hö till alla hästarna i stallet, jag och några få andra hade eget hö), de hästarna klarade sig ju också bra. Hm hm...

Min gumma ska iaf få en viss del torrt hö med början i höst, som frukost och lunch, vilket hon får äta ute. :)
 
Överlag håller jag med om detta. Men på vissa punkter borde man nog uttryckts sig på ett annat sätt, kanske det beror på att du översatt från tyska till svenska och inte kan fackspråket :). Det säger jag pga de referenser du angivit. Kan ju även vara så att det är nån lallare som skrivit artikeln :confused:
 
Jo, vissa saker har ju fått bli direktöversättning...

Hur ställer du dig till halmen? att hästar får förstoppning.
Det med att näring försvinner när man blöter höet? Som sgt, de skriver ju inte hur mycket, men efetrsom de skriver med det borde det ju vara en betydande faktor?
Och det här med vattenandelen. Här i sverige säger vi 84% torrsubstans. Det medför 16% vatten. Här säger de att det ska vara 14% bara.

De brukar vara ganska bra på cavallo, så förmodligen är det ju en bra reporter...
 
Jo... Fast här har jag aldrig hört om någon som vill fodra med råa ägg och gelatin. Men jag har ju inte läst allt förstås.
 
Japps råa ägg. (Jag kan tillräckligt med tyska för att veta skillnaden :p) Sägs ge blank päls. Men för rättvisans skull måste jag väl tala om att det var flera stycken som nog inte tyckte att det var så lämpligt att fodra hästarna med animaliska produkter.
 
Jo, vissa saker har ju fått bli direktöversättning...

Det är ju här som det blir galet när man inte får ett riktigt sammanhang. Vi tar ett exempel från en punkt:

* Näring försvinner vid torkning på golvet (boden, vet itne om de menar på loftet eller på marken).
Detta pga av att de äggviteämne (protein)- och mineralrika bladen, blommorna och fröna "bryts av" (bröckeln) från stråna.


Så där skulle ju inte de referenser (som nu är vetenskapligt erkännda) uttrycka sig.

Den här punkten betyder att man slår en vall med en slåtterkross. Vallen får ligga i sträng och torka på stubben. Detta är ju normalt att krossen manglar och rispar upp revor i strå och blad för att torkningen ska gå fortare.

När man läser punkten så får man ju uppfattningen att blad, blommor bryts av från stået och kvar blir bara strå. Så är ju inte fallet.

Det är så här det blir då lallare ska försöka tolka forskningen. Det är bättre att forskare och andra insatta får skriva artiklarna själva och reportrarna bara ser till att de kommer i tryck.

Om hästar får förstoppning av halm har jag ingen uppfattning om.

Visst försvinner det näring om man blöter höet men har inte sett nån undersökning på hur MYCKET som försvinner.

14% vatten kan ju bero på deras klimat. De har ju en fuktigare luft speciellt på vintern med allt jäkla regnande :smirk:
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Koppel som släppte
  • Oseriös avel 2023
  • Akvarietråden IV

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp