Trav Att gå i travskola - Vuxenkurs 1 (Blogg för intresserade nybörjare)

Salvation

Trådstartare
Hej alla,

När jag började fundera på att börja köra häst så googlade jag runt för att hitta lite information.. Tyvärr finns inte jättemycket utförlig sådan om hur det är att gå nybörjarkurser. Så jag kände spontant att det är dags att någon agerar :)

Förhoppningen är att jag skall skriva något inlägg i veckan och att detta till slut skall bli en bra platform för folk att få info om hur det är att gå i travskola. Någon vecka kan det såklart bjudas på extrainlägg då jag säkerligen kommer besöka Mantorp, Åby och kanske någon mer bana för att titta på trav.

Vem är jag och vad är min bakgrund?
Jag heter Marcus, är ganska nyfyllda 30 år och bor i den fantastiska staden Tranås.
Flytten gick vid 20-isch års ålder dit, från västkusten, då jag satsade på bandy och blev värvad till laget.
Det har alltid varit boll och klubba som gällt för mig, framför allt bandy och golf, men givetvis även en del fotboll, pingis, padel, innebandy osv..

Egentligen ganska konstigt, då jag är den enda i min familj som fastnade för bollsport – De andra valde att istället fokusera på hästar..
Pappa – Travtränare under 90-talet med rätt häftiga meriter så här i efterhand.
Mamma- Hästskötare åt Bl.a. Olle Goop och sedermera åt min far.
Syster- Ridning och till och med inriktning hästhållning på gymnasiet. Dressyrdrottning.

Då pappa hade stall på Åby (när stallbacken ännu fanns kvar :’( ) var det naturligt att hänga där och dricka sockerbitar utspädda i vatten i hästägarrummet med min syster och kompis Robin.
Jag fastnade väl inte sådär speciellt mycket vid hästarna, utan tyckte mest stallet var roligt att leka i.

Det är inte förrän nu, vid 30 års ålder som jag insett att jag tycker det är en fascinerande sport, mäktiga djur och något helt nytt även om vissa minnen dyker upp när jag idag entrar ett stall.
Därför beslutade jag mig för att ge det konstiga förslaget till min älskade sambo: Ska vi gå på travskola?
Hon har fått uppleva lite trav live under 2019 och har tyckt det varit spännande så hon var väl något förbryllad men ändå positiv. Sagt och gjort, vi anmälde oss till ”Vuxen 1” och de 5 veckorna innan kursen skulle börja kändes vääldigt låååånga.

Den här dagboken och bloggen är lite till för alla som vill börja köra lite häst och inte vet vad det innebär att gå i travskola.
Min erfarenhet kommer vara ifrån Mantorp och andra travskolor har säkert liknande upplägg.

Jag hoppas ni skall tycka att det är spännande, givande och att det kan få Er att ta klivet in i travets värld.
Notera dock att mina ambitioner med detta är högst oklara och något som får visa sig med tiden, Vi får se helt enkelt:)

Vill också redan nu passa på att utlova lite misstolkningar, faktafel, fel benämningar på saker i stallet, på hästen och all utrustning. Jag ämnar dela med mig av detta helt ur en nybörjares perspektiv. Vill ni rätta mig så får ni gärna göra det då det kommer hjälpa mig att hitta rätt ord. Men förvänta Er inte att jag kan någonting när vi börjar !

Och såklart – Har ni några frågor eller funderingar så är ni varmt välkomna att skriva en rad här!

Allt gott!

Salvation
 
Kul att du ska börja med trav och hästar! Jag har också gått en nybörjarkurs i trav som vuxen och hade verkligen jätteroligt. Ska bli intressant att följa din upplevelse :)
 

Salvation

Trådstartare
Första lektionen

Spänningen var enorm när jag och min sambo parkerade bilen och klev in på Travskolestallet vid Mantorps Travbana: - Vad skulle vi göra? Hur många andra kommer vara där? Undrar just om vi får köra redan idag?

Inför första tillfället hade vi också köpt lite slit och släng-kläder.
300 kr för fodrade boots på ullared var bästa fyndet, man blir rättgrisig och vill inte känna sig rädd om skorna det första man gör.
Lite fritidsbyxor på engelsons och någonhalvrisig jacka gick att skaka fram.
Pappa som blivit taggad av det här hade såklart också beställt hem riktiga vinterhandskar för trav till oss båda. Det var riktigt skönt att vara varm om händerna då vädret var lite ruggigt.

På plats fanns ett par, för oss, helt okända personer som hälsade glatt men samtidigt också såg lite spända ut.
Hannele, som instruktören heter ropade också hej och bad oss fylla i lite kontaktuppgifter m.m.
Vi fortsatte sedan med att presentera oss vid namn och hälsa lite mer ordentligt på alla.. Vi är fem stycken så utöver mig och sambon är det tre nya ansikten..
Med respekt för dem så tänker jag inte prata så mycket mer om vilka de är eller vad de gör..

Jag och Sambon hoppades givetvis få köra litegranna, men svenska och försiktiga som vi är så gissade vi på en hel del teori första gången.. Kanske gå igenom vad alla delar i selningen heter och hur man gör när man selar..

NÄHE!!! Så fel vi hade (till stor glädje så klart).

Vi började direkt med att hämta rockard-vagnar, ni vet en sån där körvagn med en liten soffa och en korg att sitta i. Om ni tänker på en typisk vagn för en riktig söndagsåkare så förstår ni nog exakt vad jag menar.

In med vagnarna i stallet och ut med tre stycken hästar i gången… Hästarna var gotlandsruss och heter Pilen, Ettanit och Joel..

Först skulle de få sig en liten uppfräschning.. Kratsa hovarna, borsta pälsen, man och svans och sedan fick vi även lära oss hur man tar tempen.. Mja, det är väl kanske inte så svårt i sig men första gången känns det nog lite märkligt för de flesta..
På med lite helosansalva och tryck in den en bit i rumpan, Någonstans mellan 37 och 38°C skall termometern visa för att inte tyda på någon infektion eller liknande.
Våra russar låg nästan alla på 37,3 så då var det bara att påbörja selning.

Vad jag förstår så kan man sela på två sätt, Ett långsamt och riktigt gediget sätt – Remselning,

Eller så använder man de moderna quick hitch-fästena som i princip är ett snabbfäste för vagnen/sulkyn.
Eftersom vi är nybörjare var det såklart naturligt med Remselning.
Där använder man läderremmar för att göra fast skalmarna på vagnen mot hästens sele.

Jag och Sambon selade Pilen.. Han hade dock en ovana som innebar att han kröker halsen så mycket att han stryper ut sig själv lite. Därför var han tvungen att ha en ”pullburk” under halsen.
Sedan satte vi på vagnar och säkerhetsremmar, Tog tag i tömmarna, Hannele knäppte loss hästen och så skrittade vi ut ur stallet bort mot en paddock.

Även om det inte gick speciellt fort så var det en rätt häftig känsla att kunna styra hästen med små små mjuka rörelser. Tömmarna skulle vara som okokt spaghetti utan att för den sakens skull dra i hästen.
Ettanit som jag och sambon körde tyckte det var skönt att gå sakta.. väldigt sakta.. Coach sa att Ettanit är en typsik latmask som gärna bränner så få kalorier som möjligt.

Väl i Paddocken fick vi börja med att skritta runt något varv för att sedan skritta slalom mellan lite konor.
Helt magiskt när man inser hur enkelt man kan styra ponnyn och hur duktiga de är som bara lyder.

Därefter satt vi av i sakta trav för att i slutet köra slalom mellan konorna fast denna gången då lite snabbare än innan. Det var bara att släppa lite på tömmarna och smacka med munnen så förstod vår trötta vän att det var dags att röra lite på fläsket :)

Tiden går fantastiskt fort när man har kul och vi fick efter cirka 30 min körning skritta tillbaka till stallet för avselning och utsläpp i hage.
På vägen in tog vi med oss två shettlandsponnyer som nästa grupp skulle använda sig av.

Fantastiskt roligt första tillfälle, nu går jag och sambon och pratar hemma om selning, trav, utrustning och hur mysiga och snälla alla ponnyer var!

Skall försöka hinna med att ta lite bilder också, den här gången blev det bara en tyvärrJ
Innan nästa gång hinner jag dessutom kanske ta lite bilder från V75 på mantorp dit jag skall med lite kompisar.

På återhörande

Salvation

1. Första lektionen.jpg
 

Just nu

Hästfolk

Hästvård

  • Confidence EQ

Träning

Utrustning

Hästavel

  • Föl 2017

Tävlingsgrenar

Forumstatistik

Trådar
440 572
Inlägg
8 406 746
Medlemmar
25 252
Senaste medlem
sam.eriksson92

Allmänt

Hem & Hobby

Barn

Hund

Katt

  • Kattsnack #6

Andra Djur

  • Marsvinsproffs sökes!

Bukefalos

Hästnyheter

Upp