Övr. avel Avla på sto med fantastisk hoppkarriär och patella?

#1
Hej,

Jag har fått möjlighet att ev köpa ett sto som har haft en fantastisk hoppkarriär bakom sig (ska tävlas om nån vecka) med väldigt mycket vinster och placeringar upp till 140, men upptäcktes ha patella som 6 åring. Har tävlats varje år flertalet gånger, riktigt duktig tjej som älskar att vara på banan. men min fråga är kan man använda henne i avel?
Är patellan något som är ärftligt, vad hade ni gjort i min situation? Patellan har inte varit något problem enligt ryttaren som ridit och tävlat henne sen hon var ung. Hon är 12 år idag.

Skulle vara fantastiskt att se föl efter henne då hon verkligen är ämnad för det hon älskar...
 
#2
Vet du orsaken till det eller ännu mer vad menar du med patella?
Alla hästar har ju "patella" (knäskål) och det som brukar vara problem är med upphakningar och det skriver du ju att hon inte har. Men det kan vara en hel massa annat som är knutet till knäskålen om hästen har problem med den. Det kan vara ärftligt och det kan vara efter trauma eller "fel" ridning/träning.
 
#4
Unghästar kan få det i en övergående form som kommer av att dom saknar muskler i bakdelen. Inte hel sällan av proteinbrist i fodret. Den kommer ofta på hästar som vuxit snabbt och inte riktigt hunnit med. Sedan när hästen får rätt mat och träning så stärks allt upp och det försvinner. Är det den typen hon har haft hade jag själv vågat ha henne som avelssto.
Men jag hade nog gärna gjort en undersökning på klinik med röntgen innan för att vara säker.
 

Hästar nu

Övrigt nu

Dagbok

Radannonser

Hästnyheter

Bukefalos

Rekommenderas av Google:
Upp