Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Avmaskning -stå inne eller ej?!

G

Gargamella

Hört olika saker från olika håll. Har även gjort på olika sätt i olika stall. Vad anser Ni, ska hästarna stå inne efter avmaskning och isf hur länge?!
De kommer att gå ut i samma hagar som innan avmaskning och vi har inga andra hagar att byta till...

Innan jag flyttade in och fick äran att bli "maskansvarig" :D , så avmaskades det lite hur som helst. Nu avmaskade vi med dubbel dos Banminth innan betet och nu ska vi avmaska m Ivomec (vi har styngflugor här). Sen avmaskar vi inte förrän nästa år, innan betet.
Vad sägs om detta "schema"? Ska vi byta medel nån gång?
Allmänna kommentarer önskas! :banana:

Tack på förhand!
 
Släpp ut hästarna. De har ju skitit ut mask i hagen hela tiden innan och det är döda maskar som kommer ut.

Däremot, när jag maskar inför sommarbete så får de gå kvar i vinterhagen i 4-5 dagar innan jag släpper dem på betet.

Dubbel dos banminth ger du bara om du har unghästar och då i februari. Sen avmaskar du före betessläpp och sen med det intervall som står på förpackningen under hela betet. Har du stygnfluga tar du ivomec i oktober med.

Du ska byta medel varje eller vartannat år.

Såhär kan det blir:

ÅR 1: Innan betessläpp med ivomec. Var ÅTTONDE vecka hela betet med ivomec. Ivomec i oktober om du har stygnfluga. Dubbel dos banminth i februari om det är föl/unghästar.

ÅR 2: Innan betessläpp med banminth. Var FJÄRDE vecka hela betet med banminth. Ivomec i oktober om du har stygnfluga. Dubbel dos banminth i februari om det är föl/unghästar.

Enda gången du behöver tänka på var de släpps ut är den innan betet, avmaska gärna 3-5 dagar INNAN betessläpp. Annars är det bara låta dem gå ut som vanligt. Hagarna är parasitsmittade ändå om man inte mockar dem.
 
M

Magdalena

Ingen mening att de står inne, de har ju redan smittat ner hagarna!

Om schemat är bra eller inte beror på masktrycket. Hur många hästar det går på hur mycket mark, har ni separata sommarhagar, är det stor omsättning av hästar osv. Det allra bästa är att ni gör träckprov i vår så ser ni hur avmaskningen funkat och hur mycket smitta ni har, och så göra upp ett schema efter det.

Läs gärna senaste Ridsport (i butik på måndag) så kan du läsa mer om mask och även var man skickar träckprov och vad det kostar.
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 6448 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Hästvård Avmaskning är i första hand för att skydda markerna. Alla avmaskningsmedel är receptbelagda. För att få ut recept måste veterinären...
72 73 74
Svar
1 473
· Visningar
108 360
Hästvård Ska förklara min rubrik lite haha:D Jag avmaskade min häst igår när tanken direkt slog mig att nu är han ju i stort sett "ren" medan...
Svar
15
· Visningar
5 553
  • Låst
  • Artikel
Dagbok Jag ramlade ner i en liten mental grop i helgen. Jag blev bara så förbannat trött på och uppgiven över min hälsa. Jag försöker annars...
Svar
0
· Visningar
265
Hästvård Vi har en 7-åring hemma som har funnits hos oss i fyra år. När han kom som treåring var han inte mycket hanterad och gick inte att fånga...
2 3
Svar
44
· Visningar
6 539

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Klippa golden
  • Hund bet familjemedlem hjälp

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp