Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

b-vitamion till häst

mag

Trådstartare
nu inför höst och vinter, just för att de ska få bättre vinterpäls... är det någon som ger det och funkar det ? I mitt stall tycker de absolut att det ska man göra, men jag kan tycka att det räcker med b- vitaminerna som finns i fodret, eller har jag fel ???? :confused:
 

ameo

Moderator
I noirmalfall behöver hästar INGA tillskott alls av B-vitaminer, då de B-vitaminer de behöver faktiskt bildas i tarmen och också tas upp därifrån.
Finns det B-vitaminer i fodret så räcker det förmodligen utmärkt OM det nu skulle finnas ett extra behov.
Det är vanligare att det finns ett extra behov PÅ VÅREN då de ska fälla vinterpälsen. DÅ händer det att jag ger några doser B-vitamin för att hjälpa dem att bli av med vinterpälsen, men aldrig annars på året.
 
Jag ger min häst b-vitaminer vid fällning/pälssättning vår och höst, eftersom han då blir flåsig vid träning och behöver dessa extra vitaminer.

Lotta
 
S

Sesselja

Jag tycker absolut att du ska ge extra B-vitamin vid pälssättning och fällning. Det brukar inte räcka med det som är i fodret.
 
Min häst är väldigt känslig när det gäller Pälsfällning och pälssättning så jag tillskottsfodrar både vår och höst med extra b-vitamin. Min häst blir alltid sur och grinig och "öm" i pälsen när han fäller/sätter päls. Det hjälper honom och då är jag nöjd!
 
Jag ger alltid B-vitamin året runt. Min häst påverkas mycket av fällning både höst och vår och blir öm i pälsen, tappar humöret och blir trött. Varför inte hjälpa henne på detta enkla sätt. Eftersom hon tycker om vitaminerna och B-vitamin ju hjälper ämnesomsättningen och cellförnyelse i kroppen så ger jag det hela året. B-vitamin kan inte överdoseras eftersom överskottet går ut i urinen. Så att ge för mycket är "bara" dyrt, inte farligt.

mvh
Lejonelle
 
Jag ger också min häst B-vitaminer vid pälsfällning- sättning. Min häst blir lätt grining och allmänt jobbig vid dessa tillfällen, men lugnar sig betydligt om hon får b-vitamintillskott.
 
A

ang

Jag gör som du, Lejonelle. Hästen får vid hårdare träningspass och vår samt höst - vilket blir alltsomoftast under större delen av året.

För vår gamling (tidigare vanvårdad) har vi märkt mycket goda resultat om man ser till hur pälsen nu ser ut.
 
Min lilla mamma som är ganska insatt på området (foder) ger våra hästar foderjäst (B-vitamin) höst och vår. förr om åren har e fått 100 g varannan dag och det har hjälpt men min nuvarande ponny märktes det STOR skillnad när hon fick 100 g varje dag. Hon blir öm i ryggen och allmänt trött om hon inte får extra (och hon har en balanserad foderstat).
 
Hästar bildar eget B-vitamin, men under vissa perioder kan det behövas ett viss tillskott. Tex vid fällning/sättning, då vissa hästar kan bli rent öm i huden av detta. Då hjälper ett tillskott faktiskt väldigt bra, och ömheten brukar försvinna på någon dag.

För hårt tränande hästar kan ett extra tillskott vara bra, då det kan motverka överträningssymtomer.
 
har aldrig get när de dags att få päls utan bara vid fällningen,men ponny fick b vitaminer men han blev jättetrött ändå...

Hästen jag har bekommer det inte alls så de nog väldigt oilka,men de borde ju lätta pälssättningen om de hjälper fällningen..
 
Man märker ju om hästen behöver extra, blir den trött och hängig eller reagerar med hudömhet så skjuter man på lite extra under en period. Det finns faktiskt hästar som nästan alltid börjar hosta i samband med fällning/sättning, även en viss snorighet kan förekomma.

Min pållar fäller kraftigt just nu, men har ännu inte märkt någon trötthet så just nu avvaktar jag llite till. I ena pållens fall brukar det nästan alltid bli aj aj när ny päls skall fram. :D
 
G

Gul22

Vår två åring som till och från är väldigt dålig i magen är mindre dålig i magen när han får extra b-vitaminer.
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 6501 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Hästvård ❌ De är en människa i mitt stall som har en nordsvensk som är !!!27!!! År. Veterinären har rekommenderat att ta bort hästen INNAN...
2 3
Svar
52
· Visningar
3 995
Hästvård Känns som att jag har startat tusen trådar om den häst skadan sen i höstas, men nu kör vi igen. Kort bakgrund: Hästen har ett aktivt...
Svar
17
· Visningar
1 127
Hästvård Vi har en häst utlånad på foder, livstid. Lånades ut som sällskap och skogsmulle pga ålder och historik. Nu har fodervärdarna kommit på...
Svar
5
· Visningar
1 143
Hästvård Detta blir första vintern med min häst. Kom överens med hovis att bara sätta traktbrodd vid senaste skoningen (var halt ute just då)...
Svar
12
· Visningar
682

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Köpa häst från utlandet
  • Föl 2021

Omröstningar

Upp