Bäst före-datum, fläskfilé?

gul_zebra

Trådstartare
Har en fläskfilé med bäst före idag, har legat i kylskåp sen köp - nog bör väl den kunna frysas in nu?
 
Jag skulle inte frysa in den, istället tillaga den till något fantastiskt grillat de närmsta dagarna. Är man paranoid kan man lukta på den innan tillagning, då får man en uppfattning om lämplighet att förtära.
Jag hinner inte förbruka den på den tiden så det blir klart bättre att frysa in. Det finns inte så många munnar att mätta i mitt hushåll och jag är liten i maten :)
 
Vill bara påpeka att BÄST FÖRE är absolut inte det samma som SISTA förbruknings dag. I ett kylskåp med rekommenderade 4 grader + utökas dessutom Bäst före datum med 3 -7 dagar beroende på produkt. SISTA förbruknings dag utökas även den med några dagar i sagda temperatur.

Vid infrysning till -18 eller lägre, sätts alla dessa datum ur spel och produkten håller gärna i flera år, fast smärre "frys skador" ( = skönhets fel) kan förekomma.
 
Vill bara påpeka att BÄST FÖRE är absolut inte det samma som SISTA förbruknings dag. I ett kylskåp med rekommenderade 4 grader + utökas dessutom Bäst före datum med 3 -7 dagar beroende på produkt. SISTA förbruknings dag utökas även den med några dagar i sagda temperatur.

Vid infrysning till -18 eller lägre, sätts alla dessa datum ur spel och produkten håller gärna i flera år, fast smärre "frys skador" ( = skönhets fel) kan förekomma.
Nej saker och ting håller inte i flera år i frysen. Ju fetare något är desto snabbare härsknar det och det gäller även om det förvaras i en frys. Frukt och bär kan förvaras i frys i åratal utan problem medans fett kött blir förstört mycket snabbare. https://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/hallbarhet-for-varor-i-frysen/
 
Och som alltid med kött från gris är det viktigt att köttet är väl tillagat. Så när du väl grillar/tillagar det kontrollera så det inte är rosa :)
 
Jag hade inte varit orolig. Fryser ofta in i sista stund när jag inte orkat/hunnit laga mat dom planerat 😆
 
Och som alltid med kött från gris är det viktigt att köttet är väl tillagat. Så när du väl grillar/tillagar det kontrollera så det inte är rosa :)

En smaksak, men fläskfilé (helt kött) tycker jag blir flera resor bättre när man låter det vara kvar en svagt ljusrosa färg i kärnan. Då är det viktigt att man har en bra termometer och kollar att man verkligen får upp tempen till minst 63 grader, brukar köra 65. Risken som adderas är att trikiner inte dör, vilket är en parasit som kan ge allvarlig sjukdom. Trikiner har dock inte hittats i svenskt fläskkött från tamgris sedan 1994.

Smaksak för smak och risk. Och väl tillagat ska det alltid vara!
 
En smaksak, men fläskfilé (helt kött) tycker jag blir flera resor bättre när man låter det vara kvar en svagt ljusrosa färg i kärnan. Då är det viktigt att man har en bra termometer och kollar att man verkligen får upp tempen till minst 63 grader, brukar köra 65. Risken som adderas är att trikiner inte dör, vilket är en parasit som kan ge allvarlig sjukdom. Trikiner har dock inte hittats i svenskt fläskkött från tamgris sedan 1994.

Smaksak för smak och risk. Och väl tillagat ska det alltid vara!
Jag tänkte nog mer på andra riskfaktorer som salmonella, campylobacter, MRSA och annat smått och gott. Minst 65 grader, helst 70 för att vara på den säkra sidan. Är köttet importerat är det ännu viktigare att vara noggrann.
 
Haha jag blir alltid förvirrad över om bäst före ska tolkas bokstavligt eller inte - typ bäst före idag, är sista bra dagen idag eller igår? :p Har börjat bli bättre på att lukta och sådär dock, men med kött är jag kinkig.
Nu visade det sig dock att det gått hål på förpackningen och filén är dålig, så den får åka i soporna. Skitsurt, men vad gör det om hundra år...
 
Haha jag blir alltid förvirrad över om bäst före ska tolkas bokstavligt eller inte - typ bäst före idag, är sista bra dagen idag eller igår? :p Har börjat bli bättre på att lukta och sådär dock, men med kött är jag kinkig.
Nu visade det sig dock att det gått hål på förpackningen och filén är dålig, så den får åka i soporna. Skitsurt, men vad gör det om hundra år...
Den sista av de bästa dagarna, inte nödvändigt slut på alla bra för det.
 
Jag tänkte nog mer på andra riskfaktorer som salmonella, campylobacter, MRSA och annat smått och gott. Minst 65 grader, helst 70 för att vara på den säkra sidan. Är köttet importerat är det ännu viktigare att vara noggrann.
Det mesta sånt finns ju bara på ytan av köttet så är det en hel köttbit så är det inte nödvändigt. Rekommendationerna att genomstekta gris ändrades väl för några år sedan, just för att man inte anser att det är någon risk för trikiner längre i Sverige.
 
Köper ofta kort datum kött, ffa fläskkött och åker pronto ner i frysen. Funkar superb! Spara en slant och köper sådant som ändå skulle slängts.
Hade absolut slängt ner i frysen för få längre hållbarhet, gjort x antal gånger.
 
Jag hinner inte förbruka den på den tiden så det blir klart bättre att frysa in. Det finns inte så många munnar att mätta i mitt hushåll och jag är liten i maten :)

Nu är det ju inte aktuellt längre men till nästa gång. ;)

Laga och frys in. Så gör jag nog helst om det börjar svaja med hållbarheten. Ibland glömmer jag tex ett paket köttfärs i kylen, då gör jag köttfärssås och fryser in i portionsförpackningar.
 
Nu är det ju inte aktuellt längre men till nästa gång. ;)

Laga och frys in. Så gör jag nog helst om det börjar svaja med hållbarheten. Ibland glömmer jag tex ett paket köttfärs i kylen, då gör jag köttfärssås och fryser in i portionsförpackningar.
Ja det gör jag rätt ofta, men ofta orkar jag inte laga heller :p Då skär jag upp och förpackar i lagom stora storlekar för ett storkok eller några portioner och fryser in. Perfekt när jag kommer hem med lite svamp och vill svänga ihop en gryta eller om jag plötsligt blir grillsugen tex, bara att tina upp lite kött först.

Nu sist fyndade jag asbillig falukorv med kort datum. Noll energi till att ställa mig och göra sjuka mängder korvstroganoff (och otillräcklig mängd matlådor pga att de är upptagna med att innehålla bland annat en tidigare omgång stroganoff) gjorde att de helt enkelt åkte raka vägen in i frysen inför nästa storkok :)
 

Liknande trådar

Mat Som några av er nog redan har förstått har jag lite matfobi och har svårt för mat som KAN vara äcklig på något vis. Jag har ofta noga...
2 3
Svar
42
· Visningar
2 823
Senast: Enya
·
Kropp & Själ 40 närmar sig. Vikten går uppåt och jag har skaffat gymkort. Att reglera vikten med födointaget fungerar inte på mig, så min tanke är...
7 8 9
Svar
170
· Visningar
9 643
Senast: SiZo
·
Juridik & Ekonomi Jag har ett vanligt banklån och en nära nog fullt utnytttjad kontokredit på banken, där båda har rätt pissig ränta, för att tala...
Svar
3
· Visningar
513
Senast: Inte_Ung
·
Samhälle Jag håller på att läsa en bok, Jag var Mengeles patolog, och jag har blivit så berörd. Så illa berörd men det har också fått mig att...
2
Svar
22
· Visningar
1 939
Senast: LenaH
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp