Bästa surdegsbrödet?

Så himla lämpligt då att jag precis påbörjat min första surdegs-fördeg :) Surdegen luktade bättre idag och hade bubblor i sig, fast den var lite blötare än den bettysmatte postade. Ikväll ska jag blanda i ytterligare lite surdeg i min brödbunke och imorgon ska jag förhoppningsvis kunna baka ut mitt första bröd.

Vad gör jag sen av själva surdegen? Ställer den i kylen?

Japp, den bor i kylen när den inte ska användas.
 
Efter mycket möda (säger jag som inte lyft ett finger) och en rejäl skopa envishet har sambon lyckats få till en riktigt bra (såvitt jag kan se) surdeg av bara vetemjöl och vatten (rågmjöl har vi inte kunnat hitta) och första brödet står i ugnen as we speak!

Själv nallade jag lite av fördegen (tror jag att den kallas?) och gjorde surdegspannkakor till lunch - himmel vad gott det blev! :love: Jag följde receptet i den här artikeln, om det är någon som blir sugen på att testa: https://www.theperfectloaf.com/my-top-3-leftover-sourdough-starter-recipes/
 
Efter mycket möda (säger jag som inte lyft ett finger) och en rejäl skopa envishet har sambon lyckats få till en riktigt bra (såvitt jag kan se) surdeg av bara vetemjöl och vatten (rågmjöl har vi inte kunnat hitta) och första brödet står i ugnen as we speak!

Själv nallade jag lite av fördegen (tror jag att den kallas?) och gjorde surdegspannkakor till lunch - himmel vad gott det blev! :love: Jag följde receptet i den här artikeln, om det är någon som blir sugen på att testa: https://www.theperfectloaf.com/my-top-3-leftover-sourdough-starter-recipes/
Måste testas :) !
 
För mig har det inte gått så bra :( Mitt första bröd jäste inte alls, och nu håller jag på med mitt andra efter ett lite annat recept men jag tycker inte att det verkar jäsa heller. Det som hänt är att fördegen bara fortsatt bubbla och inte jäst, vad har jag då gjort för fel?
 
Måste testas :) !
De blev riktigt goda! Godaste pannkakorna jag nånsin gjort tror jag! För min del blev smeten lite för lös dock, vilket gjorde att de första pannkakorna var svåra att vända. Men efter att ha lagt i ett par msk havregryn samt lärt mig att ge dem lite mer tid än jag brukar innan jag provar att vända dem gick det utmärkt! :)
 
Ja hörni, jag vet inte vad ni proffs säger men både jag och sambon är väldigt nöjda med det här för att vara den första surdegen vi någonsin gjort, och för att ha gjort den uteslutande på motsv. ICAs vetemjöl (vilket var svårt nog att hitta i dessa tider... 🙄). Okej, jag har som sagt inte gjort ett dyft utom att komma med glada tillrop och stöttande kommentarer när det var lite uppförsbacke, så all ära går till sambon.

20200414_175504.jpg


Han använde denna guide men de första 2-3 dagarna luktade det kräk och det hände inte så mycket. En annan hade gett upp där och då, men eftersom sambon är den envisaste jag känner fortsatte han att kämpa. Han bytte burk och ändrade proportionerna när han matade till 2:1:1 (av mjöl, vatten och fördeg alltså) och och efter två dagar började den lukta riktigt gott. Sedan bytte han till 1:1:1 proportioner i några dagar och vips var degen redo att bakas med. Det blev himmelskt gott!!!
 
För mig har det inte gått så bra :( Mitt första bröd jäste inte alls, och nu håller jag på med mitt andra efter ett lite annat recept men jag tycker inte att det verkar jäsa heller. Det som hänt är att fördegen bara fortsatt bubbla och inte jäst, vad har jag då gjort för fel?

För kort jästid skulle jag spontant säga. Mina får jäsa någon timme i bunken och sedan över natten. På morgonen ställer jag dem på spisen när jag värmer upp ugnen och då jäser de till bra det sista i värmen som blir.
 
Nu har jag också startat min första surdeg. Idag är dag 4 och den har fått mat. Ska jag ställa in den i kylen ikväll?

Jag skulle vilja baka brödet på lördag morgon till frukost. Hur ska jag göra?

Ska jag starta en fördeg på fredag morgon, göra degen på fredag kväll och sen låta den jäsa över natten? I kyl eller rumstemperatur? Kan jag sen baka brödet/bullarna på morgonen?
 
Nu har jag också startat min första surdeg. Idag är dag 4 och den har fått mat. Ska jag ställa in den i kylen ikväll?

Jag skulle vilja baka brödet på lördag morgon till frukost. Hur ska jag göra?

Ska jag starta en fördeg på fredag morgon, göra degen på fredag kväll och sen låta den jäsa över natten? I kyl eller rumstemperatur? Kan jag sen baka brödet/bullarna på morgonen?

I ditt fall hade jag gjort fördeg på morgonen, blandat degen på fredag em, låtit den jäsa i bunken någon timme och sedan bakat ut bröden för jäsning över natten. Mitt hus är rätt kallt av sig så jag låter dem jäsa i rumstemperatur över natten och sedan en sista jäsning ovanpå spisen medan jag värmer upp ugnen. Den sista jäsningen med värmen från spisen brukar ge dem en lagom sista skjuts. Mycket viktigt är att ha dem ordentligt övertäckta hela tiden (oavsett kyl eller rumstemperatur) så de inte torkar ut på ytan. Jag har en bakduk (ärvd från farmor :love:) direkt mot brödet och sedan en plastpåse ovanpå den.

Edit: Ställ den i kylen till fredag morgon.
 
I ditt fall hade jag gjort fördeg på morgonen, blandat degen på fredag em, låtit den jäsa i bunken någon timme och sedan bakat ut bröden för jäsning över natten. Mitt hus är rätt kallt av sig så jag låter dem jäsa i rumstemperatur över natten och sedan en sista jäsning ovanpå spisen medan jag värmer upp ugnen. Den sista jäsningen med värmen från spisen brukar ge dem en lagom sista skjuts. Mycket viktigt är att ha dem ordentligt övertäckta hela tiden (oavsett kyl eller rumstemperatur) så de inte torkar ut på ytan. Jag har en bakduk (ärvd från farmor :love:) direkt mot brödet och sedan en plastpåse ovanpå den.

Edit: Ställ den i kylen till fredag morgon.

Ska de ha bara en bakduk på i kylen över natten?
 
För kort jästid skulle jag spontant säga. Mina får jäsa någon timme i bunken och sedan över natten. På morgonen ställer jag dem på spisen när jag värmer upp ugnen och då jäser de till bra det sista i värmen som blir.

Ja, på ditt andra inlägg låter det som för kort jästid, om du rekommenderar att det utbakade brödet jäser så länge som 12 timmar. Ska prova det nästa gång!
 
För mig har det inte gått så bra :( Mitt första bröd jäste inte alls, och nu håller jag på med mitt andra efter ett lite annat recept men jag tycker inte att det verkar jäsa heller. Det som hänt är att fördegen bara fortsatt bubbla och inte jäst, vad har jag då gjort för fel?
En fördeg bör vara så lös att det bara kan bubbla, så tycker det låter rätt normalt. Om brödet inte jäst senare kan det antingen varit för kort tid (surdegsbröd tar lååång tid), kanske i kombination med för kall temperatur (ju kallare ju långsammare jäsning) eller för lite surdeg i receptet eller för lite jäskraft kvar i surdegen och då är det oftast att man varit för snål vid matningen/surdegsstarten har varit för stor i förhållande till det man matar den med, så den hunnit äta upp all näring och då börjar den sakta dö och jäskraften avtar.

Ja hörni, jag vet inte vad ni proffs säger men både jag och sambon är väldigt nöjda med det här för att vara den första surdegen vi någonsin gjort, och för att ha gjort den uteslutande på motsv. ICAs vetemjöl (vilket var svårt nog att hitta i dessa tider... 🙄). Okej, jag har som sagt inte gjort ett dyft utom att komma med glada tillrop och stöttande kommentarer när det var lite uppförsbacke, så all ära går till sambon.

Visa bifogad fil 48870

Han använde denna guide men de första 2-3 dagarna luktade det kräk och det hände inte så mycket. En annan hade gett upp där och då, men eftersom sambon är den envisaste jag känner fortsatte han att kämpa. Han bytte burk och ändrade proportionerna när han matade till 2:1:1 (av mjöl, vatten och fördeg alltså) och och efter två dagar började den lukta riktigt gott. Sedan bytte han till 1:1:1 proportioner i några dagar och vips var degen redo att bakas med. Det blev himmelskt gott!!!
Tycker den ser hur fin ut som helst! Bra jobbat!
 
En fördeg bör vara så lös att det bara kan bubbla, så tycker det låter rätt normalt. Om brödet inte jäst senare kan det antingen varit för kort tid (surdegsbröd tar lååång tid), kanske i kombination med för kall temperatur (ju kallare ju långsammare jäsning) eller för lite surdeg i receptet eller för lite jäskraft kvar i surdegen och då är det oftast att man varit för snål vid matningen/surdegsstarten har varit för stor i förhållande till det man matar den med, så den hunnit äta upp all näring och då börjar den sakta dö och jäskraften avtar.

Tack för dina tips!! Jag tror att jag har underskattat jästiden, ska låta brödet jäsa under natten nästa gång.
 
Asså jag blir sugen på att prova... men jag funderar, jag har aldrig kunnat hålla liv i växter och en surdeg känns lite som det kan jämföras? 😄 🤪 är det dömt att misslyckas?
 
Hittills har jag kört på jäsning 7 timmar i rumstemperatur och 1 timme ovanpå spisen när den värms upp. Men om jag gör deg på morgonen - innan jobbet - är det då för länge att degen står i rumstemperatur tills jag kommer hem? Det blir ungefär 10 timmar, dvs 3 timmar längre än jag brukar jäsa degen. Är det för länge :confused:?
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp