Sadlar Barbackapad med stigläder?

palle11

Trådstartare
Hej!
Skaffade nyligen en barbackapad från pioneer (se bild). Den har öglor för att kunna fästa stigläder men funkar det för hästens rygg? Har försökt läsa på men hittar inget bra svar, så frågar er. Funkar det att då och då ha stigläder/stigbyglar på barbackapaden?
20190731_215113.jpg
 
Att bara fästa stigbyglar där och ha fötterna i tror jag inte gör så mycket.
Det blir sämre när man använder dom (har tryck i stigbygeln) tex rida lätt, stå upp, osv
 
Skulle inte heller säga att det gör någon skillnad om du bara har fötterna i dem.
Har dock hört (kan återkomma med vart om intresserad) att det är dåligt/sämre för hästen när man lägger vikt på dem då trycket inte fördelas korrekt.
 
Generellt är det nej på att ha stigläder på barbackapaddar. Det finns dock paddar som är rejält uppbyggda, nästan som bomlösa sadlar. Jag har en Grandeur som har frihet för ryggraden och rejäla putor, de rekommenderar ändå inte att man använder stigläder på den typen av sadlar.
 
Generellt nej. Du bör inte använda stigläder och stigbyglar på ridpaddar. Det är just en pad och har padden inga funktioner som gör att trycket fördelas över en större yta vilket är en förutsättning för att man ska kunna använda stigbyglar utan att skapa ett skadligt punkttryck så ska de inte heller användas. Att bara ha dem på är inte heller tillrådligt. Alltför många har högt tryck i stigbygeln även om de inte är medvetna om det själva.
 

Hästdiskussioner nu

Övrigt-diskussioner nu

Dagbok

Radannonser

Hästnyheter

Bukefalos

Upp