Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

BEC-connemaror

MissFideli

Trådstartare
om jag köper ett sånt sto, får jag öht använda henne i avel? Att hon inte kan premieras/få RC-nummer förstår jag, men hur påverkar det avkommorna sen?

Nån connemaraexpert borde det finnas här på forumet


Mvh Monika
 
Senast ändrad av en moderator:
M

Magdalena

Jodå, det är borttaget från SHs lista, så BEC får användas. Jag har pratat med jordbruksverket och så länge jag inte visade fram en albino (alltså en äkta albino) så fick jag visa hingst också. Alltså borde du, om det nu inte är speciella regler för connemara, kunna stambokföra ett BEC-sto.
 
T

Tippan

*oh* Insåg de alltså att albino och BEC inte var samma? Jag hörde här tidigare att det var på tapeten, men inte att det gått så långt
Vilket nederlag för alla som hävdar att de egentligen är Albinos!
 
Senast ändrad av en moderator:
T

Throlla

Klart du får avla. Nackdelarna är att du inte får stambokföra henne förutom i B-stamboken och att avkommorna inte heller får föras in i den riktiga stamboken. Samma regler som för en connemara som växer över ponnyhöjd alltså.
 
C

crazy

Såvitt jag har förstått så kan stoet ej stamboksföras...men avkommorna ska få fulla papper med gokänd hingst såvida att de inte själva föds med färgen.
 
Senast ändrad av en moderator:
Du borde ju kunna stambokföra fölet i RC B stamboken om det blir ett sto. Men är inte helt säker. Och om det blir "färg" på fölet också.
 
C

ccc

Tyvärr är det så att BEC-stona numera registreras i 9000-registret. Det innebär att de inte kan stambokföras, inte ens i RCB. Eftersom det inte finns någon väg in i stamboken från 9000-registret betyder det tyvärr också att inte heller avkommorna (och deras avkommor osv) någonsin kan stambokföras. Så länge som moderlandet har denna idotiska regel måste SCS följa den, oavsett vad Jordbruksverket säger....
 
M

Magdalena

Eller så registrerar man hästen som isabell fast den är gulvit... Såg en klockren gulvit som stod som isabell på ponnytävlingar för nåt år sen. Gäller bara att hitta "rätt" ID-kontrollant då!
 
C

ccc

Jag såg också en BEC på en tävling förra året som stod som isabell. Bara i programmet dock, den stod som blue-eyed cream i den irländska originalhandlingen och var registrerad som "albino" hos SPAF. Ägaren skrev isabell på alla anmälningsblanketter bara för att hon tyckte att det såg mycket snyggare ut! Så den gången var det ingen ID-kontrollant som hade klantat sig, men du menar alltså att den ponnyn du såg var REGISTRERAD som isabell?? Och den var inte så gammal att den kan ha registrerats innan man började med ID-kontroll?
 
C

ccc

Jag försvarar inte id-kontrollanterna, jag vet att det finns de som inte har så goda kunskaper i vare sig färgerna eller nedärvningen av dem. Det vore katastof om det finns id-kontrollanter som inte ser skillnad på en isabell och en gulvit, men var den här ponnyn verkligen id-kontrollerad och felregistrerad eller stod det bara fel i programmet? Det är ändå en väsentlig skillnad....
 
Med en väloljad tunga och en ny/osäker kontrollant så kan säkert den som ville ha ponnyn registrerad få det till en mkt(!) ljus isabell... :crazy:
 
M

Magdalena

Jag vet inte hur den var registrerad faktiskt... men domaren (inte mycket färgkunnig...) tyckte absolut att det var en isabell. Suck. Tilläggas kanske att det var en ovanligt "gräddig" gulvit.
 
Men connemara ston (även om dom är BEC) registreras ju i connemaras register och jag menar att fölet kanske skulle kunna registreras i RCB eftersom dom som är överhöjdare eller har en mamma som ej är stambokförd (bara registrerad), stambokförs där.
 
C

ccc

Tyvärr är det inte så. Överhöjdarna registreras i huvudregistret, men BEC stona registreras i 9000-serien, tillsammans med dem med icke godkänd far bla. En häst i 9000-serien är inte premieringsberättigad, inte heller deras avkommor eller deras avkommor i sin tur osv. Det finns alltså ingen möjlighet att någonsin komma in i RC eller RCB för en Connemara som har "9000-häst" i härstamningen. Även om den skulle ligga så långt bak som i 10:e led eller ännu längre bort för den delen. Vägen till stamboken är för alltid stängd!
 
C

ccc

Japp, det stämmer. Även i den irländska stamboken finns längre tillbaka ett antal BEC-ston. Sedan ändrades reglerna, och BEC-stona blev ej stamboksberättigade. De registrerades dock i SCS (då enda) register och därmed var det möjligt att stambokföra avkomman (dock endast ston) till ett BEC-sto. Numera är inte ens det möjligt, eftersom BEC-stona tas in i 9000-registret, och från detta register finns ingen väg in i stamboken. Det är avelns återvändsgränd, vilket betyder att INGEN ättling till ett BEC-sto någonsin kan införas i vare sig RC eller RCB. Det är moderlandets idiotiska regel vi följer...
 
Inte för att det har med själva tråden att göra (som vanligt :smirk:) - för jag är inte tillräckligt insatt i färgfrågor eller anlag - men jag har klappat på Oakleigh Margarets son Monygall!
Han var gråskimmel vad jag minns.
Han stod i stallet som privatponny.
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 6320 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

  • Artikel
Dagbok Jag fyllde år i veckan. Jag tycker inte sånt är viktigt alls och har aldrig varit road av nåt firande. Men inte en enda vän hörde av...
Svar
15
· Visningar
1 440
Anläggning Hej! Jag och min mamma är relativt nya på en lösdrift. För närvarande är det fyra lättfödda hästar som går i lösdriften. Dessa har...
Svar
4
· Visningar
339
Kropp&Själ Hmm, hur ska jag börja det här inlägget? Det finns så mycket jag vill säga men jag vet inte vart jag vill komma med det. Jag är i yngre...
Svar
5
· Visningar
1 135
  • Artikel
Dagbok Har tänkt mycket på min pappa senaste tiden. Tror det är att det varit fars dag, att han fyller år snart och dessutom corona och tanken...
2 3
Svar
53
· Visningar
3 830

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Betäckningar 2021
  • OS-laget

Omröstningar

Upp