Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Betäcka halvblodsto med arabhingst

T

Timpa

Nu undrar jag lite. Om man betäcker ett halvblodsto med arabhingst, är den "accepterad" över huvud taget som sv.halvblod? Eller är den totalt ratad då hingsten inte är godkänd inom ASHV? (kan vara felförkortat :angel: ). HUR kan man få en arab godkänd för sv. halvblods avel? De är ju godkända som förädlare men gäller det bara arabston? Hingsten kommer bli ca 155 cm, stoet är nu ca 155 cm (4 år). Vad är oddsen för att avkomman blir en ponny (vilket vi hoppas på)? Vad sägs om en D-ponny korsning arab/halvblod, själv ser jag underverket framför mig! Stoet är e. Rubignon, liten och ädel med ett steg att döda för. Hingsten är visad med utmärkt resultat och har ett fantastiskt temprament, kanonstam och ska användas i bruksgrenarna. Om det blir en ponny, vad krävs för att den ska kunna reggas som sv.ridponny?

Tacksam för svar!
 

Görel

Moderator
Sv: Betäcka halvblodsto med arabhingst

Om du inte väljer Elcatero ox som är den ende godkände arabhingsten för halvblodsavel så reggas avkomman med grå papper av ASVH eftersom den är fallen efter ej godkänd hingst. Däremot kommer den att få raskod 04 eftersom den räknas som ett renrasigt halvblod.
 
T

Timpa

Sv: Betäcka halvblodsto med arabhingst

Hur har dom fått Elcatero godkänd? Vad krävs?
 
N

Niqita

Sv: Betäcka halvblodsto med arabhingst

Timpa skrev:
Hur har dom fått Elcatero godkänd? Vad krävs?


Det finns några fler arabhingstar godkända för alla raser men hingsten är väl iallafall godkänd i ARAB? Isåfall kan du väl regga avkomman i ARAB? Nu har förståss jag endast kollat liksom tvärtom då jag har ett arabsto och tänkte betäcka med halvblod och då skulle avkomman kunna registreras i ARAB som Partbred om halvblodshingsten ej var godkänd.

Nu har jag hittat en halvblodshingst som är avelsvärderad men ej godkänd och då kan jag regga avkomman som halvblod med grå eller gula papper.

Skicka en fråga till ARAB eller SAHF så kan du säkert få svar på dina frågor.
 
Sv: Betäcka halvblodsto med arabhingst

De arabhingstar som är 'godkända för alla raser' ger INTE avkomma som är registreringsbar i ASVH med gröna papper.

Godkänd för alla raser betyder i dagsläget med de nya reglerna att du inte bryter mot någon lag om du betäcker med hingsten (förr fick icke avelsvärderad hingst bara betäcka ägarens egna ston lagligt). Det betyder inte att den är godkänd av alla registrerande förbund.

Så vill du arabfar på halvblodsmor och få en avkomma registrerad med gröna papper i ASVH är det bara Elcatero som finns att använda.

Hur man får arabhingstar godkända för halvblodsavel är jag inte säker på, men det borde väl vara samma krav som för att få en halvblodshingst godkänd för halvblodsaveln? Men som sagt, ingen aning.

Vänder du på steken och tar arabmot och lägger på gdk halvblodshingst får du en unge med gröna papper i ASVH, så precis som trådskaparen noterat så är det lättare att gå den vägen.

Att regga i ARAB som partbred eller regga i ASVH på grå papper känns som hugget som stucket. Eg ska väl arab regga partbreds, men valet borde vara fritt i slutändan.
 
Sv: Betäcka halvblodsto med arabhingst

För att få en arabhingst godkänd av ASVH krävs att den visas på deras hingstpremiering. Det ställs samma krav på den som på andra hingstar för halvblodsavel d v s att den är tillräkligt bra och har något att tillföra i halvblodsaveln.
Just nu är det bara Elcantero som är godkänd i ASVH men det har funnits andra tidigare t ex Eldorado, Mustang och Red Baron.
 
Sv: Betäcka halvblodsto med arabhingst

Den kan inte få gröna papper som ridponny.
För det krävs att den har godkänd rp föräldrar i 3 led.

Tror inte med de föräldrar du beskriver nu skulle få en ponny.
Halvblodet har större bakom sig än 155cm.
Om du´nu absolut vill ha ett föl efter det stoet o vill att det ska bli en D-ponny så skulle jag sikta på en C-ponny hingst(helst ädel o lätt i modellen). Även om du tar en C-ponny så finns ändå risken att den ärver storleken efter farfar tex.
 
Sv: Betäcka halvblodsto med arabhingst

Jag håller med Kicket! Vill du ha en ponny så satsa på något mindre, t ex en bra welshhingst. Vi betäckte en c-ponny (welsh ponny av cobtyp) med Elcatero som ju är 155 cm och avkomman är idag 160 cm....
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 5529 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Avel Hej, jag skulle vilja ha tips om hopphingstar att betäcka mitt D-ponny sto med! Meningen är att helst få fram en framtida tävlingshäst...
2
Svar
24
· Visningar
2 129
Avel Om man som vi, funderar på att låta betäcka ett Nordsvenskt Brukssto med hingst av annan ras, vilken ras skulle kunna vara lämplig då om...
2
Svar
31
· Visningar
3 377
N
Avel Visst stämmer det att en avkomma med en godkänd halvblodspappa och ett arabsto till mamma får gröna papper? Jag undrar hur pass...
Svar
18
· Visningar
2 139
· Nirvana
J
Avel Hej! Jag går i funderingar kring angloarab och skulle behöva lite hjälp, eller ja ganska mycket egentligen. För det första så skulle...
Svar
10
· Visningar
1 216
· jjennnyy

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2021
  • Uppdateringstråd 25

Hästrelaterat

  • Konstiga hovar- fång?
  • Föl 2021

Omröstningar

  • Plast eller guld?
Upp