Betesputsning

A

Andiamo

Hade mer bete än hästar i år och nu undrar jag bara hur länge man måste vänta efter putsningen inna man kan släppa hästarna på betet?
:confused:


Tacksam för svar så fort som möjligt då det putsas imorgon (onsdag)...
 
Är ju bara att putsa ned ratorna och sedan släppa hästarna...fast ska du släppa på mer bete nu ??
 
A

Andiamo

Nej alltså vi har haft flera olika hagar och våran "vinterhage" är full med klöver så våra hästar har inte gått där någontng den här sommaren... Men nu är betet slut på självs sommarbetet så nu måste vi ta hem dom!
Därför ska hagen putsas och det är därför jag undrar hur länge man ska vänta innan man kan släppa på hästarna...

Så det är alltså inte bara "rator" som ska putsas utan HELA hagen! ;)
 
Det ni putsar bort ska ni ju även köra bort...så när det är gjort är det ju bara att släppa in hästarna. Förstår inte riktigt frågan.
 
Vid betesputsning lämnar man ofta kvar det putsade i finfördelad form så att näringen blir kvar. Brukar putsa när jag tar bort hästarna o släpper dem sedan igen när det kommit nytt bete.
PL
 
Måste man putsa betet? Jag har släppt ut mina på ett vildvuxet bete. De äter och ser lagom runda ut :)
 
Men det var ju vinterhagar...och enligt SVA så ska man ju betesputsa vinterhagarna för parasittrycket skull...
 
T

tussa

Inte direkt svar på din fråga, men... Jag har släppt grisar i vinterhagen. De äter det långa gräset, bökar upp rötter och översta jordlagret (så jag antar att det är rätt effektivt som parasitdödare). När sen grisarna flyttas kommer det upp nytt fint "skirt" gräs. Nån annan som gjort liknande?
 
Det ni putsar bort ska ni ju även köra bort

Det beror ju också på vad du putsar med. Putsar du med en vanlig slåttermaskin så kan det ju bli mycket gräs kvar som förstör vallen. Putsar du med en slagslåtter tex så blir allt finfördelat. Jag är dock skeptisk till slagslåtter eftersom gräset inte skärs av utan det slits av. Det tar därför mycket längre tid för gräset att börja växa igen.
 
A

Andiamo

Hur länge ska jag vänta innan jag kan släppa på hästarna efter att jag betesputsat?
Så svår att förstå är väl inte frågan? ;)

Det slagna "gräset/klövern" är väldigt finfördelat men samtidigt finns det ju grönt kvar så att säga...
Ser ut som en kortklippt gräsmatta...
 
Frågan är svår....
Jag fattar inte ur vilken synvinkel du vill vänta över huvud taget?
Parasit? Bete?
Du kan ju släppa in hästarna samtidigt som du kör ut traktorn...
 
A

Andiamo

Brukar putsa när jag tar bort hästarna släpper dem sedan igen när det kommit nytt bete.

Men jag tycker inte att gräset ska växa upp igen utan jag vill släppa på dem när det är kort, hur länge ska jag vänta inna klövern har förlorat sitt innehåll??
 
Hur hägnar du in grisarna \"Tussa\"?

Vad häftigt att använda grisar! Hur funkar det att hägna in dem? Hurudant staket och ungefär på vilka höjder har du? Vilken typ av grisar?
 
Näringsvärdet försvinner inte förrän det börjar multna hur lång tid det tar beror helt på finfördelningen o vädret. Om det är stor mängd slaget material kommer hästarna förstås försöka äta av det så länge inget nytt kommit upp. Själv hade jag nog låtit hästarna beta av det eller kört bort det om jag haft känsliga hästar.
PL
 
T

tussa

Re: Hur hägnar du in grisarna \"Tussa\"?

Elstängsel är mkt effektivt även för grisar, två trådar på ca 30 och 70 cm höjd. Jag har två linderödsgrisar, men det går ju säkert med vilka grisar som helst. Grisarna har väldigt roligt kan jag garantera, hästarna (som går i hagen bredvid) får lite miljöträning och jag slipper putsa. Alla nöjda!
 

Liknande trådar

Hästvård Hej! Min häst ska på bete där hon ska stå ute dygnet runt nu den 1 juli. Tidigare har jag haft tillgång till gräshage som hon kunnat stå...
Svar
11
· Visningar
972
Senast: Habina
·
Hästvård Tänkte jag skulle ringa kliniken imorgon och höra mig för vad de tror, men skadar ju inte att bolla lite tankar innan dess. Min häst...
Svar
1
· Visningar
303
Senast: Ray
·
Hästvård Har införskaffat mig en hårfager häst. Jag skulle vilja ha tips på hur man underhåller denna så bra som möjligt för att den ska bli...
Svar
17
· Visningar
935
Senast: Fazeem
·
Anläggning Hej alla kloka! Jag har löst alla utfodringar hemma på gården med automatiska lunchgrindar. Timern fungerar som de ska, men det som...
Svar
13
· Visningar
1 164

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kattsnack 10
  • Hönstråden II
  • Uppdateringstråd 27

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Rocka sockorna
Upp