F

Fatima

Hur länge låter ni betforn svälla??
jag har hört olika som t.ex 24 timmar 12 timmar 4 timmar osv.
men ja låter det svälla ca en timme o tycker det e lagom för 24 timmar är nog lite överdrivet...
:confused:
 
Minst en timme låter jag den svälla. Men det är inte fel att låta den svälla längre heller. Många gör ju i ordning morgonbetforen kvällen före..
 
jag gör iordning maten när jag kommer till stallet, sen tar jag in hästen och rider och sånt. sen ger jag maten, då har den svällt i 1-3 timmar.
sen när dom stallas in kommer jag göra iordning nästa morgons mat på kvällen innan, alltså kommer betforen svälla mycket längre då.
 
B

**BORTTAGEN**

Eftersom det ofta är så att man bara är i stallet en gång per dygn om man har sin häst uppstallad, så blir det ju automatiskt så att den ligger i blöt olika länge i olika hinkar. Jag har betforpellets och den behöver svälla minst tre timmar innan den går att äta, har jag bråttom så brukar jag hälla på kokhett vatten, då sväller det snabbare.
 
V

vendelay

Jag har betfor pellets, och låter den svälla ca 12 timmar. I mitt gamla stall (jag var den enda som fodrade med pelleterat) låg det lite mindre än ett dygn. En hink från morgon till morgon, och en från kväll till kväll. :)

/A
 
B

breccia

Har vanlig betfor och vill att den sväller minst 2-3 timmar, helst mer, och alltid med varmt vatten.
Får panik när folk som har glömt att lägga betforen i blöt bara heller på varmvatten och låter den stå i 10 minuter och sedan ger hästen den, jag skulle strunta i det istället.
 
N

Nina83

Strimlad betfor kan svälla i minst 20-30 minuter innan man ger. Men om den står svalt(på vintern t.ex.) så kan den stå i 24 timmar utan att bli dålig. Man känner ju också direkt om den börjat jäsa på lukten.
 
F

Fatima

kan man göra så?? hälla på varm vatten o låta den bara stå i 10 min?? de låter som den inte får svälla klart då...
 
en timme/två timmar,känns när de e klart.

men de brukat bli längre eftersom morgonbetforen sätter jag i blöt på kvällen
 
N

Nina83

Nej. Läs mitt inlägg så ser du vad som gäller.. Enligt betfortillverkaren så ska 15 minuter med kokhett vatten räcka för strimlad betfor.

Sedan är det så att den hastigaste uppsvällningen sker de första 20 minutrarna, sedan sväller betforn väldigt lite och sakta.
 

Liknande trådar

Foder & Strö Jag skulle behöva lite kloka åsikter om foder till en liten krabat :confused: Lånar en liten shettis som sällskap till mina storhäst...
2
Svar
20
· Visningar
1 224
Senast: CFrisk
·
Hästvård Vi har ett föl som är fyra dagar gammalt. Tarmbäcket släppte efter ca 4 timmar med hjälp av Microlax. Hon hade sedan dom efterföljande...
Svar
1
· Visningar
423
Senast: Eloise
·
Hundavel & Ras Hejsan! Jag går i tankarna om att köpa hund men får inte ordning på mina tankar om vad jag vill ha riktigt. Kan ni hjälpa mig bolla...
2 3 4
Svar
68
· Visningar
6 243
Senast: inverterad
·
Hästvård Hej. Hästarna på ridskolan jag går på är utan vatten i hagarna under vintern (ca 7 timmar). Vid insläppet så springer alla hästarna...
Svar
1
· Visningar
830
Senast: warg
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp