Bukefalos 25 år!

F

Fatima

Hur länge låter ni betforn svälla??
jag har hört olika som t.ex 24 timmar 12 timmar 4 timmar osv.
men ja låter det svälla ca en timme o tycker det e lagom för 24 timmar är nog lite överdrivet...
:confused:
 
Minst en timme låter jag den svälla. Men det är inte fel att låta den svälla längre heller. Många gör ju i ordning morgonbetforen kvällen före..
 
jag gör iordning maten när jag kommer till stallet, sen tar jag in hästen och rider och sånt. sen ger jag maten, då har den svällt i 1-3 timmar.
sen när dom stallas in kommer jag göra iordning nästa morgons mat på kvällen innan, alltså kommer betforen svälla mycket längre då.
 
B

**BORTTAGEN**

Eftersom det ofta är så att man bara är i stallet en gång per dygn om man har sin häst uppstallad, så blir det ju automatiskt så att den ligger i blöt olika länge i olika hinkar. Jag har betforpellets och den behöver svälla minst tre timmar innan den går att äta, har jag bråttom så brukar jag hälla på kokhett vatten, då sväller det snabbare.
 
V

vendelay

Jag har betfor pellets, och låter den svälla ca 12 timmar. I mitt gamla stall (jag var den enda som fodrade med pelleterat) låg det lite mindre än ett dygn. En hink från morgon till morgon, och en från kväll till kväll. :)

/A
 
B

breccia

Har vanlig betfor och vill att den sväller minst 2-3 timmar, helst mer, och alltid med varmt vatten.
Får panik när folk som har glömt att lägga betforen i blöt bara heller på varmvatten och låter den stå i 10 minuter och sedan ger hästen den, jag skulle strunta i det istället.
 
N

Nina83

Strimlad betfor kan svälla i minst 20-30 minuter innan man ger. Men om den står svalt(på vintern t.ex.) så kan den stå i 24 timmar utan att bli dålig. Man känner ju också direkt om den börjat jäsa på lukten.
 
F

Fatima

kan man göra så?? hälla på varm vatten o låta den bara stå i 10 min?? de låter som den inte får svälla klart då...
 
en timme/två timmar,känns när de e klart.

men de brukat bli längre eftersom morgonbetforen sätter jag i blöt på kvällen
 
N

Nina83

Nej. Läs mitt inlägg så ser du vad som gäller.. Enligt betfortillverkaren så ska 15 minuter med kokhett vatten räcka för strimlad betfor.

Sedan är det så att den hastigaste uppsvällningen sker de första 20 minutrarna, sedan sväller betforn väldigt lite och sakta.
 

Liknande trådar

Kropp&Själ Hej! Nu har jag fått tid för en Koloskopi den 8/6, första gången för mig då jag tidigare bara gjort rektoskopi och en sigmoideskopi där...
3 4 5
Svar
83
· Visningar
5 436
  • Artikel
Dagbok Jag fyllde år i veckan. Jag tycker inte sånt är viktigt alls och har aldrig varit road av nåt firande. Men inte en enda vän hörde av...
Svar
15
· Visningar
1 936
Hundavel&Ras Dräktig Ridgeback. Vi parade henne den 17,18,19 och 20 Oktober. Vi har hannen också och de har fått en kull för 3 år sen med 13 friska...
Svar
18
· Visningar
2 408
Hundhälsa Detta är nog det absolut svåraste jag någonsin har behövt skriva. Jag har en pomeraniantik på snart 4 år, hon är min första hund och...
Svar
17
· Visningar
3 249

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kattlucksproblem
  • Valp i trots/slyngelåldern

Hästrelaterat

  • Träckprov nu?
  • Sår som aldrig läker

Omröstningar

Upp