Bukefalos 26 år!

A

Amelia

Kan ni ge tips på en bra stång, för islandshäst, som kan användas till ridkapson? Vi är ganska nya på denna sorts ridning, men efter nästan ett år av tränande på tredelat, så tycker jag att det är dags att gå vidare till stång...Så en ganska "mild" stång med inte så långa skänklar...
Kan den här vara något att ha
http://www.levad.nu/markus/postorder/bett.htm
16A under ponnybett????? :confused:
 
L

lilla_mamma

Jag vet inte om jag är ute och cyklar, men vad jag kan förstå efter att ha läst BBs "Ridning på kandar", så är islandsstången unik och speciellt avpassad för att funka i töltformen. Slutsatsen skulle alltså bli att om man tänker tölta så är det islandsstång som gäller.
 
A

ang

Nja, jag skulle inte vilja säga att islandsstången är en förutsättning för töltformen - och som läget är i dag är det SVÅRT att få tag i bra islandsstänger. De flesta jag sett är ekonomimodeller i dåligt utförande och stora storlekar.

Jag har ett oledad pelham till min islänning som vi använder ibland, vilket fungerar suveränt bra. Hur det går ihop med en ridkapson vågar jag dock inte yttra mig om, då jag aldrig provat en sådan.

Det bettet är också godkänt för tävling.
 
L

lilla_mamma

Pelham är inte dumt, jag använder det själv ibland. Dock är ju vitsen med pelham att det är både tränsbett och stång på samma gång. Så ska man kombinera med ridkapson är det nog bättre med "ren" stång. Annars blir det kanske lite för mycket av det goda. Tre tyglar, det är mer än i alla fall min hjärna skulle klara av.
 
A

ang

Hm. Jag har skippat "tränstygeln" på mitt. För mycket för matte, och det mesta sköter jag med säte/ skänklar ändå... (jag måste dock påpeka att jag INTE är särdeles duktig).

Fast jag håller med - det blir rörigt med pelham. Jag tänkte nog mera på tölten än på kapsontyglarna där.
 
Jag har provat fem olika varianter av stång och alla går lika bra till kapson.
Det handlar mer om att hitta rätt stång som hästen trivs med och inte går mot. För vi vill ju ha avslappningen.

16A skulle jag personligen inte prova som första stång, då den har rörliga skänklar som kan störa eller nypa hästen i mungiporna och de fina hjälperna kan gå förlorade i.o.m att det är rörliga skänklar.
Då skulle jag satsa på 3:an. Det är ett milt bett även om skänklarna är lite längre, det ger mer stabilité, finhjälperna blir tydligare och lugnare och det har en tendens och hjälper till att falla i eftergift lite av sig självt av tyngdpunkten.

Det är min erfarenhet och mitt råd till dig. Men hur du än gör så räkna inte med att första stången blir den rätta för hästen, utan det bästa du kan göra är at försöka samla ihop några ollika och prova ut före du bestämmer dig.
MVH/
 
A

Amelia

Tack för ditt svar...Det var precis sånt jag behövde höra ;)

Fasta skänklar alltså,,,, låter ju logiskt då det, som du säger, blir stabilare och lugnar och bättre som "första stång"....Självklart ska det kollas om hästen trivs med stången också,,,, de andra betten på den här sidan verkar vara så stora och hästen har en 9,5 till 10cm mun,,,, synd bara att det inte finns någonstans där man kan få ta hem och pröva betten :angel:.....
 
A

Amelia

Det är inte en islandsstång vi ska ha, och det är inte till för töltträning....Vi söker en "vanlig" stång till dressyrridning.....
 
M

Mathias

"Vi är ganska nya på denna sorts ridning, men efter nästan ett år av tränande på tredelat, så tycker jag att det är dags att gå vidare till stång...Så en ganska "mild" stång med inte så långa skänklar..."

Jag tycker du skall ta dig tiden att sätta dig in i hur ett stångbett egentligen fungerar innan du börjar fundera på att köpa ett. Vi är många som i början gör misstaget att sätta på stång, men resultatet blir lätt bortkastad tid och nytt arbete på träns eller kapson eller något igen. Tyvärr är det för få som vågar säga nej, snarare uppmuntras nybörjarekipage att prova stång av många, ibland av goda skäl, men ofta tar nybörjaren det som en uppmaning och glider runt med stång även när tränaren inte är där och i fel sammanhang. Ditt motiv till bettbyte som det framgår av ditt inlägg verkar tyvärr inte speciellt trovärdigt. Gör din häst en tjänst och tänk igenom det från början igen. Kanske har du bara formulerat dig på ett sätt jag missförstod, i sådana fall kan du bortse från inlägget.
 
A

Amelia

Och vem har sagt att jag inte vet hur ett stång bett fungerar eller om jag har ridit på stång förut eller inte?????? Angående "inte så långa skänklar", så vill jag inte ha ett bett där skänklarna är 20cm, därav formuleringen..

"Ditt motiv till bettbyte som det framgår av ditt inlägg verkar tyvärr inte speciellt trovärdigt"
Helt upp till dig att tro vad du vill!!!!!!!!

Vi har alltså tränat AR i ett år MED tränare och nu tycker både tränare och jag att det är dags att gå ett steg längre....Jag vill iaf inte sitta och harva runt på samma linje när jag kan gå vidare....Och det är det dags för nu...

Nu handlade inte det här om huruvida jag ska byta bett eller inte, utan om att hitta en tevlig stång, en första stång för att hästen ska vänja sig.....Och för att jag ska få prova, fungerar det då bra så är det väll jätte bra..Fungerar det sämre så är det bara att byta tillbaka..Förstår inte riktigt vad problemet är??
 

Liknande trådar

Hästmänniskan Hej! Jag är en 21-årig tjej som är enormt enormt ridsugen igen, men vet inte riktigt hur jag ska gå tillväga som återfallsryttare...
Svar
8
· Visningar
871
Hästmänniskan Gammal användare - nytt nick för att få helt utomstående åsikter på problemet, som inte grundar sig på inlägg jag skrivit tidigare...
2
Svar
31
· Visningar
5 658
Dressyr Frågar här bland alla duktiga, fast jag rider islandshäst. Jag har köpt en ny islandshäst som i grund och botten är mkt välriden (7 år)...
2
Svar
27
· Visningar
2 881
Hundhälsa Hej! Min Australian kelpiehane på snart 6 år har varit skadad i över 2,5 månad och trots flera veterinär besök och nästan 2 månader på...
2
Svar
28
· Visningar
3 573

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kattsnack #9
  • Hur gå vidare efter dåligt första möte?

Hästrelaterat

  • Dräktiga ston 2021/2022
  • Annonsera mera VII

Omröstningar

Upp