Bitlessbriddle

mnementh

Trådstartare
Någon erfarenhet av detta? Har haft mitt i två dagar och det fungerar faktiskt över förväntan!! Skaffade för att min häst har hyperkänsliga mungipor och lätt får sår.

Någon som kan dela med sig om sina erfarenheter och eventuella problem med skav eller ridbarhet? Rider dressyr och hoppning...
 
T

tralopp

Jag har ingen erfarenhet av ett sådant men har provat en del ridkapsoner. Man bör dock tänka på att det är ganska skarpa saker- givetvis beroende på den som använder dem- men alltså inte något "snällare" alternativ till bett som många tycks tro.

Hästens nosrygg kan mkt. väl jämföras med de känsliga lanerna- dvs. det finns inget fett eller annat mellan nosryggen och instrumentet man lägger på det.

Lycka till! :)
 

mnementh

Trådstartare
Mmmmh, jag vill ju inte bara flytta problemet från ett ställe till ett annat.

Red honom på en vadderad grimma innan och skillnaden i skarphet är ENORM! Känns aningens skarpare än det tredelade eggbett som jag red på tidigare. Så lite orolig blir man :)
 
T

tralopp

Jag vet, har ridit min också i grimma ibland. Han fungerar bra men går inte att vidareutbilda på en sådan. Därför ville jag ha något skarpare och mer välanpassat. Testade en del olika ridkapsoner och har faktiskt köppte den skarpaste, men jag kan ju vaddera den för att få den mildare.

För det mesta rider jag ändå min häst på träns eller kandar vilket fungerar utmärkt men det kan vara bra att variera bettslingen också av olika anledningar- tex. muntrubbel.

Kapsonen tycker jag också är väldigt bra vid longering då man kan få dem att söka sig framåt- neråt med en lång hals i böjning. Med någon form av inspänning går det inte på långa vägar att få samma resultat eller komunikation.

Jag tror inte du kommer att flytta problemet på din häst eftersom du har upplevt och är medveten om skarpheten! Det är ju den som håller i grejerna som avgör hur skarpt det blir! :)
 
Jag har använt bitless i flera år och inte hittat några problem.

Jag köpte en ponny för 3 år sedan som hade sålts tidigare och där ansetts som livsfarlig. Det visade sig att det var bettet hon hade hängt upp sin rädsla på. Med bitless kan barnen hålla kontakt med tygeln, och hon är nu en superponny. Lugn och trygg.

Hon har alltså enbart gått på bitless de tre senaste åren. De andra hästarna växlar jag lite med.

Mvh
Duvan
 

mnementh

Trådstartare
Hade också tänkt att variera mig. Rida dressyr på bett och hoppa och göra allt annat på bitless. Borde egentligen vara med på allsvenskan i sallerup imorgon men jag tror att jag avstår. Vill vänja mig med bitless innan jag tar mig an sådana saker oavsett vad laget säger. Att han dessutom knappt är riden på två veckor och att jag bara har en allroundsadel mot dressyr att hoppa i gör ju inte mitt beslut svårare ;) :bump:
 

mnementh

Trådstartare
Skönt att höra att det inte upptäckts några barnsjukdomar än på en sådan "ny" grej som bitless. Kändes nästan lite för bra för att vara sant när jag red så att jag blev säker på att det måste finnas något fel... :rofl:
 
Jag rider isis och har inte upplevt något problem än. Jag är ingen tävlingsryttare men jag tycker att allt inom ridningen har gått åt rätt håll. Det enda som jag upplever är att han blir lite stark framåt-neråt när han inte vill nåt, men då får man lirka lite bara. Tölten blev mycket bättre först, nu går han bättre i lösgörande övningar också. Jag byter nog inte bort det. Skavsår har jag inte sett fast jag inte har den så hårt som det står i anvisningarna. Men jag rider mest med sitsen och skänklarna.
 
B

basjkir

Vi rider på bitless på vår ena häst. Han var väldigt stressad när vi köpte honom så vi började med att plocka bort all utrustning och börja hantera honom från början.
(Han hade ändå bett utprovade av tandläkare.)
Nu rider vi enbart bettlöst och han är hur lugn som helst.Visar inga tendenser till att sticka som han tydligen gjorde innan han kom till oss.
Jag kan varmt rekommendera bittless! Vi lät sy upp ett hos sadelmakare och det kostade 1800:- (värt varenda öre!)

/ sandra :)
 
J

joneya

Ridkapson och vanligt hack har metall i nosen och är därmed skarpa, och även ett sidepull med tunnt vasst rep är skarpt.
Men ett bitless, en grimma, eller diverse ridgrimmor som finns är definitivt inte jämförbara med ett bett. De är mjuka, formar sig efter hästens huvud och trycket fördelas över större yta (eftersom "mundelen"/nosdelen är följsam). En mjuk rem som drar hårt i en kan inte på något vis räknas som lika skarpt som en järnstång som ligger och skaver mot bendelarna under huden när du drar.

Sedan kan du missbruka det mesta, men ett milt bettlöst är bland det svåraste att missbruka. Min kompis kommer inte på något vis åt att göra illa sin häst i mitt specialsydda sidepull, så jag har svårt att förstå hur detta kan skada honom.
 
S

strumpan

Kan bara gratta dig till ett bra val.
Har inte haft några problem med Bitless Bridle fungerar super. :banana: :bump:
 
F

flyingelefant

har bara bra erfarenheter med bitless bridle! det är super!!!!

Grattis till ett jättebra köp!

:bow: :bow: :bow: :banana: :banana:
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Jag har senaste två åren nästan konstant haft sår i ena eller båda mungiporna. Känns som att det är torrsprickor, så jag smörjer på...
2
Svar
34
· Visningar
1 113
Senast: kolblakkur
·
Utrustning Jag är vilse i bettdjungeln... Fullblodet går på PeeWee-bett, hon har även haft ett 3 delat fullcheek nångång samt testat 3 delat...
Svar
18
· Visningar
813
Senast: tuaphua
·
Utrustning Hejsan! Jag har precis, idag, börjat rida vilket varit en dröm jag haft så länge jag kan minnas. Är så underbart glad! Min första...
2
Svar
24
· Visningar
1 477
Senast: valy
·
Utrustning Jag har i dagsläget en Lippo Marcello 17,5" hopp-/allroundsadel som passades ut av erfaren sadelutprovare för två år sedan och som har...
Svar
0
· Visningar
307
Senast: __sofia__
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp2023
  • Kattsnack 10
  • FÅRtråden

Hästrelaterat

  • Uppdateringstråd
  • Födda 2022
  • Dressyrsnack 16

Omröstningar

Upp