Blir scoliose alltid verre og verre?

S

sleepy

Jeg har det selv, men har ikke fått vite noenting av verken legen min eller ryggspesialisten...

Det er 6-7 år siden det ble oppdaget, jeg har levd som jeg pleier, dvs rir og står snowboard selv om legene ymtet frempå at jeg kanskje ikke burde gjøre det. Jeg har ikke vondt, kan bare merke litt isjas noen sekunder her og der, og litt sårhet i korsryggen/hoften.

Ryggen min ser omtrent sånn ut bakfra/forfra: )

Dvs ryggraden buler ut til siden. Jeg har også en "kul"/forskyvning/skjevhet i en annen retning, rett under skulderbladene.

Vil sånt alltid bli verre, eller kan det ha "stoppet opp"? Jeg har foreløbig ikke vondt...
 
M

Millz

Som jag förstått det stabiliseras scoliosen några år efter att man är färdigvuxen (runt 18-års åldern), min egna rygg slutade att 'bli snedare' när jag var 17.
 
Nu har jag mkt lite scolios. Men min ska inte bli varken sämre eller bättre. Den kommer alltid att vara som den är just nu. Jag tror man måste ha grav scolios för att det ska bli sämre och sämre..
 
S

sleepy

Tusen takk for svar! :) Da er nok alt "i orden" i ryggen min, jeg stoppet å vokse både i høyden og bredden ;) da jeg var 14-15, scoliosen ble oppdaget da jeg var 17, og jeg er ikke plaget av den. :) Kanskje greit å ta en sjekk etterhvert når jeg får råd ;)
 
B

**BORTTAGEN**

jag har skolis, upptäcktes när jag var runt 14 år. Hade korsett i 3 år, sen sa doktorn att jag var färdigväxt och behövde därmed ingen korsett längre. Då var skoliosen inte så farlig. Nu senaste året (är 20år nu) har skolios gått tillbaka och bara blivit värre och värre. Doktorn (en av sveriges främsta ryggspecialister) säger att det är inte ovanligt att skoliosen blir värre efter några år, även om man slutat växa. Jag har alltid ont i ryggen, men trodde inte att det var pga skoliosen. Doktorn sa i somras att det var självklart att man får ont i ryggen när ryggraden är krokig och det trycker. Jag väntar på operation nu. Jag har inte en enormt sned ryggrad, men det syns tydligt om jag är utan kläder, jag kan ha vanliga normala kläder utan att det syns det minsta. Så jag tror inte att min skolios är av den värsta sorten.
 
S

sleepy

Hm!
Min scoliose synes bare hvis jeg ikke har klær, og bøyer meg forover slik at ryggraden synes. Da ser alle det! Så den er nok ikke så veldig ille. Men ille nok til at legen min utbrøt "DET VAR DA VOLDSOMT!!!" da han fikk se røngtenbildene. :p Men det var nok mest fordi røngtenbildene var tatt pga noe helt annet (mulig prolaps) og de andre legene hadde ikke kommentert scoliosen min engang...

Heldigvis er ryggen min kjempekort, og jeg er tynn som en strek (nesten hvertfall), det skulle vel bremse utviklingen av eventuelle slitasjeskader...
 
Råkade hamna här på handikappsidan för första gången i kväll. Och vad ser jag, om inte snack om scolios. Det har jag också. Är faktist 44 år och fick svar när jag var ung att man inte kunde göra något då. Börja simma och så fick jag slippa gymnastiken i skolan. Men det var ju länge, länge sedan. Nu har dom ju kommit framåt i forskning och sånt. Något snack om operation var det inte då. Det enda sa dom steloperera hela ryggen men det ville inte jag som 12 åring. När jag var 28 år (faktist på min födelesedag) ringde min läkare och berättade vad han såg på röntgenplåtarna. Har ju haft ont i ryggen och höften och axlar och armar och nacke hela mitt liv känns det som. Nåja, han berättade att jag såg ut som en 60-70 åring i ryggen som har arbetat hela sitt liv. Mina diskar var utslitna till över hälften och min andra och tredje nackkota hade växt ihop. Han visste inte varför jag kunde vara så utsliten. Till råga på det scolios och en benbit sitter löst i knäet på mig. Det kan låsa sig ibland. Jag har varit väldigt dålig. Nästan snack om att ha en som kom och städade åt mig. MEN för ca 6 år sedan så började jag att rida så smått på en medryttarhäst. Bara för att mina hundar skulle få motion i skogen till att börja med. Har lite svårt att gå länge i skogen och så mitt knä låser sig då. Efter 4 månader kände jag mig redan bättre i ryggen så jag köpte mig faktist en häst. En alldeles egen häst. Och jag som har tyckt att det är så farligt att rida. Minns när vi var utomlands min syster och jag och hon red. Jag sa aldrig i mitt liv att jag sätter mig på en häst. :D
Hästen som jag köpte var en fjording och oinriden 3 åring. Så vi lärde oss att rida både hon och jag samtidigt. Vi tog det lugnt red bara 3-4 dagar i veckan (eftersom hon var unghäst och jag grön).
Nu sitter jag här på en hästgård med 5 egna hästar. Visst har jag ont i ryggen ofta, nacke och armar ska man inte tala om. Men jag känner ju att jag har för det första stabiliserats (för att jag är gammal troligtvis) och för att jag rider nu i stort sett varje dag. Mest ute i skogen och så men ändå.
Kul att läsa om andra att man inte är helt ensam. Det är första gången som jag stöter på någon annan som också kan berätta om scolios och sin ridning. :D :bow: :rofl: :bump:
 
L

Leyla

Min naprapat sa att om man är ex starkare i högersidan så drar musklerna ryggraden år höger och då i sin tur kan det bli värre.
Vet inte om det stämmer men jag fick konstaterat att jag hade scoliose för ca 3 år sedan och jag hade inte det när jag var yngre vad jag vet i alla fall :confused:
 
Jag har scoloiose, fick reda på det när jag gick till läkare för att jag hade ont i ryggen, en nerv i kläm och så kändes det som om ryggen hade somnat!

För att ryggen ska må bra så gäller det att träna upp sina svaga muskler, för at kunna räta ut ryggraden.
Så rätt träning av ryggen är viktigt och så att man kommer åt de små ryggmusklerna.
Dock så tror jag inte man kan bli helt fri från scoliose.

Jag har dock inte bara scoloiose uten även diskar som inte liger där de ska, de är något försktjutna och där av mina dommningar i ryggen.
 
M

Millimetern

Jag har både en ganska liten scolios men har även en rotation av ryggraden.
Detta upptäcktes nog redan när jag gick på mellanstadiet...för jag kommer ihåg att jag fick gå på flera koller på år hos skolsköterskan + att det kom dit andra läkare.
När jag va yngre kände jag nog inte av det alls men idag när jag är 23 är det betydligt värre.

För två sommrar sedan jobbade jag i ett storkök där det förekom ganske mycket tunga lyft.
Det hela slutade med att jag inte kunde vrida överkroppen det minsta utan att kräkas av smärtan.

Jag började gå hos en kiropraktor. Hon sa att eftersom jag hela tiden strävade efter att vara rak i ryggen och ha en bra hållning så hade jag kört slut på musklerna i ryggen. På flera ställen hade jag muskelinflamation.

Jag fick börja träna på att stå rätt, hitta balansen i kroppen, ja bara börja röra mig på ett nytt sätt.
Jag har även så kallade "måsvingar" en lutande bröstkorg som gör att dom nedersta revbenen putar ut framåt...Även dom går att träna bort med rätt övningar...

Men det kostade ju 350:- för en 30-40 min behandling så till sist hade jag inte råd längre + att jag flyttade till en annan stad. Så nu är jag rädd för att jag är tillbaka i samma gamla vanor där ryggen är paj igen :(
 
S

sleepy

Ja, ikke helt greit dette her... Nå skal jeg ha kiropraktor på hesten min, selv om jeg sikkert trenger det mer selv... :crazy: Huff!
 
Hej!

Jag har också scolios, opererades 92 (en del är stelopererad och förlängd). Jag fick börja rida när jag var 4 år för att bättra balansen sedan dess har jag vait såld och har ridit hela tiden med uppehåll 2,5-3 årefter operationen. Sedan jag opererades har jag inte haft några problem med ryggen och jag har ramlat av ca 6 gånger men det har inte hänt något. Ridningen har gjort att jag fått starkare ryggmuskler och dessutom bidragit till att jag är rörligare i ryggen trots att jag inte skulle kunna röra mig så efter operationen :D :love:
Och nu väntar jag otåligt på att jag ska få hem min travarkille från min morbror och börja skola om honom till ridhäst :love:

Jag tror absolut att ridningen är bra för personer med scolios!
 
M

Marusjka

Sv: Blir scoliose alltid verre og verre?

Hej! Jag har skolios smo upptäcktes tidigt, dock aldrig haft korsett. Är nu 28 och har aldrig haft det minsta ont i ryggen. Började rida för ett år sedan och trots att det går jättebra kanske skolios m.m.gör att jag har lite sämre balans än jag annars skulle haft. Men tränar dock upp det.
 
Sv: Blir scoliose alltid verre og verre?

Min skolios + rotation upptäcktes när jag var runt 12-13, hade korsett tills jag var 16 och efter nåt år menade läkarna att ryggen var färdigväxt och skulle därför inte förändras mer.
Nu är jag 22, för 1.5 år sen upptäcktes det att skoliosen kommit fram igen och dessutom blivit mkt värre än innan korsettbehandlingen. Har blivit opererad för detta i september -04.
Enligt min läkare kan man ha ont i ryggen pga skoliosen, man musklar sig fel mm.
Jag har iallafall haft mkt ont i ryggen i många år och läkaren säger att förhoppningsvis ska detta försvinna när kroppen läkt efter operationen.

Jag blev rekommenderad att rida mkt eftersom det är bra för ryggen
 
Sv: Blir scoliose alltid verre og verre?

Ville bara säga att jag har aldrig haft ont i ryggen på det vis jag hade innan operationen så jag hoppas du också kommer slippa verken! :)
 
Sv: Blir scoliose alltid verre og verre?

domino skrev:
Ville bara säga att jag har aldrig haft ont i ryggen på det vis jag hade innan operationen så jag hoppas du också kommer slippa verken! :)


Hur lång tid efter operationen tog det tills du började få mindre ont i ryggen? Nu har det gått runt 8 månader sen jag opererades men har fortfarande mkt ont, självklart har det blivit mkt bättre sen första tiden efter op. Men det gör alldeles för ont för att kunna leva ett normalt liv och har tyvärr mkt mer ont nu än innan operationen.
Har iallafall kommit igång med sjukgymnastik och lite smått med ridningen och det känns bra, men jag börjat tröttna på att ha ont hela tiden och inte kunna sova om nätterna pga smärta, inte kunna köra bil mer än 15 min för sen gör det jätteont, inte kunna sitta i soffan och titta på tv utan måste upp och röra mig i varje reklampaus. :cry:
 
Sv: Blir scoliose alltid verre og verre?

Nej, vad tråkigt att du känner sån smärta :cry:

Det enda obehag jag hade efter operationen var att det "brände" till om jag gjorde något som var tungt för ryggen under läkningen. Under 3 månader fick jag bara vara uppe ur sängen 4 timmar/dag, 1 timme i stöten. Efter det började jag i skolan igen, men var befriad från idrotten och red igen gjorde jag inte förrän efter 2 år. Jag har aldrig haft ont i ryggen efter operationen, bara blivit trött i den men det har inte visat sig som smärta direkt. Jag hade en korsett (hatade den) som gav mig stabilitet och skydd för ryggen. Den hade jag från operationen i september '92 till maj '93.

Hoppas verkligen att du blir fri från smärtan! Min ryggoperation hjälpte mig verkligen, jag blev starkare både psykiskt och fysiskt och orkade mer utan att bli trött och få ont i ryggen.
 
B

beatrice2

Sv: Blir scoliose alltid verre og verre?

men hallå, har man inte ont av scoliose??????? varför har jag så alltid mer eller mindre ont i ryggen????? jag har en dubbelsidig scoliose, dvs ser ut som ett s i ryggen, är färdigvuxen........ men får ofta låsningar o fan o hans faster som alla relaterar till min scoliose....... hmmmmm fråga till cillaW:- men varför har jag ont då?????? min ichsias är från scoliosen, min nerv skada ut i armen är från scoliosen........ varför iannat fall.....??????? :confused:
 
P

Paso

Sv: Blir scoliose alltid verre og verre?

Håller fullständigt med beatrice2.

S-formad här med. Som följd har jag kronisk muskelinflamation längs hela ryggraden.
Värk,värk å åter värk.
 

Liknande trådar

F
Islandshäst Jeg trenger litt hjelp med et par av islandshestene jeg rir. Jeg er ingen islandshestekspert, men har ridd "stor brun" i maange år. (Kan...
Svar
5
· Visningar
1 299
Senast: josse
·
S
Övr. Grenar Jeg blir ofte litt sliten midt i ryggen når jeg rir. Særlig ubehagelig kan det være å sitte ned i trav. Men i dag red jeg uten sal, og...
Svar
2
· Visningar
1 113
Senast: sleepy
·
S
Övr. Grenar Hva gjør dere \"skjeve ryttere\" (scoliose) for å ta hensyn til hesten? Selv har jeg scoliose, og sitter muligens skjevt (men jeg...
Svar
3
· Visningar
1 820
Senast: sleepy
·
S
Hästvård Islandshesten min har lang, tykk pels, og blir kjempesvett hvis man rir en normal tur. Han kjennes veldig varm når han står stille i...
Svar
4
· Visningar
819
Senast: Icebabe_1
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Rocka sockorna
Upp