- Svar: 33
- Visningar: 3 924
Dräktiga ston bär på en förmögenhet i sitt blod. Därför tappas 5 000 ston på flera liter blod under en period i dräktigheten. Sveriges Natur har granskat blodindustrin på Island.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Anledningen till att fölen slaktas på hösten är kanske för att de är missunnar pga att stona tappas på blod. ?
För några år sen var det ganska vanligt med annonser med bilder på söta blodsföl som man kunde "rädda från slakt" och importera till Sverige. Det kam förstås blivit trevliga hästar av många av dem, men många annonser spelade verkligen på människors känslor och om hur fölen skulle slaktas om ingen räddade dem.Var det inte en bukefalist som importerade ett blodföl för många år sedan? De går ju som sagt annars enbart till slakt och anses inte ha något annat värde.
Ridsports artikelinnehåll är ändrat. En kvalificerad gissning är att de inte läst och förstått ursprungsartikeln..Hur kommer det sig att titeln här säger "gröna guld" och titeln på ridsport säger "röda guld"? Har det blivit någon miss?
Jag fick inte ihop det först å funderade vad blod hade att göra med grönt, men när jag såg ridsports titeln trillade polletten ner.
Men då kan de väl inte vara så nyttiga att äta.Va?
Anledningen till att fölen slaktas är ju för att de blir en restproduktion till följd av hormonbehandlingen.
Missväxt ska det stå.Anledningen till att fölen slaktas på hösten är kanske för att de är missunnar pga att stona tappas på blod. ?
Men då kan de väl inte vara så nyttiga att äta.
Ursprungsartikeln på Ridsport fick ju det här att låta som en jättebra idé Var bergis därför de satte rubriken som "grönt guld". Men kanske det oxå är därför diskussionen haltat liteFörlåt, jag skulle ha varit tydligare. Det är ju stona de tar blod från för att utvinna hormonet. För att hormonet ska finnas så måste stoet vara dräkigt.
Tror du får läsa artikeln igen.
Varför skulle dom inte vara det? Stona tappas på lite blod under dräktigheten. Det är allt. Dom sprutas inte med massa konstigheter. Dom lever ute i flock, som så många andra hästar på island. Dom står inte i en liten box 20h om dygnet. Dom lever halvvilt, så som dom gjort i hundratals år. Dom betäcks utan att behöva sprutas igång och insemineras. Dom tas hem och tappas på blod några gånger under dräktigheten och sen får dom gå med flocken igen.Men då kan de väl inte vara så nyttiga att äta.
https://www.sverigesnatur.org/aktuellt/islands-roda-guld/Ursprungsartikeln på Ridsport fick ju det här att låta som en jättebra idé Var bergis därför de satte rubriken som "grönt guld". Men kanske det oxå är därför diskussionen haltat lite
Lika mycket "biprodukt" som kalvar är biprodukt i mjölkproduktionen. Båda äts ju, dessutom.Men då kan de väl inte vara så nyttiga att äta.
Varför skulle dom inte vara det? Stona tappas på lite blod under dräktigheten. Det är allt. Dom sprutas inte med massa konstigheter. Dom lever ute i flock, som så många andra hästar på island. Dom står inte i en liten box 20h om dygnet. Dom lever halvvilt, så som dom gjort i hundratals år. Dom betäcks utan att behöva sprutas igång och insemineras. Dom tas hem och tappas på blod några gånger under dräktigheten och sen får dom gå med flocken igen.
Jag hade bra mycket hellre varit ett isländskt blodsto än en svensk varmblodig tävlingshäst.