Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

blödning i hoven

S

senap

Min ponny har varit halt en och en halv vecka, och jag misstänkte hovböld. Hovis var ute igår, och kan inte hitta någin hovböld. Däremot så har han ett blåmärke mitt fram på hoven, och hovis misstänker en liten blödning. Är det någon som har erfarenhet av blödning i hoven? Hur behandlas det, eller går det öven av sig självt om hästen får vila? Hur lång tid brukar det ta innan hästen är ohalt igen?
 

ameo

Moderator
En blödning i hoven är som ett blå¨märke elelr en "blånagel".
Det gör onte ett tag men går över av sig själv.
Man bör inte gräva i det - gör man det så riskerar man att det blir infektioner = värre...

En blödning som hästen har ont av brukar inte synas från utsidan, så OM det är en blödning din pålle har ont av så är det förmodligen inte den som syns...
Däremot brukar man hitta rester efter blödningar vid skoning/verkning några månader efteråt, då man kan se att hornet är rödfärgat - oftast dock bara innersta lagret av hornet, närmast läderhuden.
 
S

senap

Men hur länge brukar det ta innan hästen blir ohalt efter en blödning då? Hältan kom efter en skoning, dessutom är hoven lite ljummen, så både jag och hovslagaren är övertygade att hältan kommer från hoven.
 

ameo

Moderator
Det kan ta allt från några timmar till många dagar, i extremfall... (jag har sett ett riktigt extremexempel en gång, där hästen var blockhalt i en vecka - först många veckor senare hittade man orsaken = en rejäl blödning, då hästen troligen lyckats kliva på en rot eller liknande... TROTS koll på klinik...)

ÖM hästne ömmar efter skoning så kan det bero på att en söm sitter för "tight", dvs behöver inte vara sömstucken, men *kan* sitta så tight att den ändå trycker på kötthoven, med alla dess nerver. Och då KAN känsliga hästar visa hälta.
 
G

Gul22

En häst med flera blödningar av den typen i hovarna vad gör man med honom? Sätter man på sulor eller boots eller låter man det bara vara?
 
T

Tuki

Jag har haft sådana problem, (länge, ca ett år).

Löste detta genom att sätta på sulor samt spruta in silikon under sulorna (för att det inte skulle kunna komma in sten och annan smuts). Hittills fungerar det utmärkt, (peppar - peppar) :smirk:
 
G

Gul22

Men hur blir cirkulationen då? Jag tycker hovarna tar stryk bara man sätter på snösulor på vintern.
Hur farligt är det med såna blödningar?
 
T

Tuki

Enligt vet. och hovslagare är det ingen fara. Hovarna undersöks noga vid varje skoning.

Måste dock poängtera att det ABSOLUT INTE handlar om sådant silikon som man tätar springor med och dyl. utan om silikon som är framtaget ENDAST för hästar.
 

ameo

Moderator
Var sitter blödningarna?
I sulorna eller hovväggarna?
BLir hästen halt av dem?

Sitter blödningarna i sulorna så är skoning med sulor det bästa alternativet. Man får ta det onda med det goda. Det "Onda" med sulor har dock INGET med cirkulationen att göra utan helt enkelt att det blir instängt så att risken för strålröta ökar något. Hovsulan kan bli vit o mjölig också med DET är INTE någon röta utan det vita är helt enkelt det "döda" horns som normalt nöts bort mot underlaget när man inte stänger in hoven under en sula...

Sitter blödningarna på hovväggen så vet jag inte om det går att åtgärda. Blir han halt av det kanske boots kan hjälpa?
(man kan väl bara konstatera att i såna fall är det tur för hästen att han inte är väldhäst, för då hade han inte överlevt...)
 
B

**BORTTAGEN**

Min häst hade blödning på sulan i början på sommaren då hon gått oskodd länge och hoven blivit väldigt liten. Jag öppnade och hade på omslag med alsolsprit för att hindra smutsen från att komma in. På två dagar så var de tläkt och sen fick hovslagaren komma och sko så det inte skulle hända igen.

/Hippo
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 6496 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Hästvård I början av december förra året visade min häst en mindre hälta på höger fram i endast höger volt på hårt underlag. Inga...
Svar
0
· Visningar
192
Hästvård Hejsan! Jag har en häst som är halt fram och bara på böjt spår och på mjukt underlag. Jag importerade honom i december och eftersom...
2
Svar
35
· Visningar
2 469
Hästvård Hej! För fyra veckor sedan var vår ponny svullen på utsidan av skenbenet, höger fram, när vi tog in henne från hagen. Hon var inte halt...
Svar
7
· Visningar
469
Hästvård Nelly har ett överben en bit under framknäet fram, troligen orsakat att att hon slagit sig. Jag upptäckte det för ca 5 veckor sedan, det...
Svar
0
· Visningar
294

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Uppdateringstråd nr 24
  • Kastrering

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp