Börja med mathantverk

Jozze

Trådstartare
Jag har funderingar på att starta med mathantverk vid sidan av mitt ordinarie jobb, men vet inte riktigt hur jag ska börja. Jag har lite smått undersökt utbudet inom den kategori livsmedel jag vill jobba med, och det verkar knappt finnas i mitt landskap. Lokala delikatessbutiker köper istället in från grannlandskapen.

Så utrymme på marknaden verkar finnas, men sen då? Jag funderar på att starta i liten skala vid hemmaspisen, för att experimentera fram produkter. Jag har ett gäng kolleger som nog gärna ställer upp som försökskaniner. För lite större produktion i godkänt kök kan jag hyra lokal i närheten framöver.

Kanske är det någon här som startat något liknande? Hur gick ni tillväga? Hur började ni? Hur gick det sen? Ger det någon reell inkomst eller är det bara en hobby?

Berätta och kom med tips! Jag har ju förberett en del mentalt, men kommer inte vidare, varken till att skriva ner något eller att praktiskt sätta igång.
 
Vad har du för kunskaper sedan innan?
Du kan få ditt eget kök livsmedelsgodkänt, om det uppfyller kraven.
Om du inte gått kurs inom livsmedelshantering och säker produktion är det första steget.
Jag tror att det är lite olika krav från kommun till kommun, men när jag kollade för några år sedan var det helt orimligt - ekonomiskt sett - att få mitt kök godkänt. Bland annat hade vi behövt bygga ytterligare en toalett i huset, eftersom köket behövde ha sin egen som bara användes av mig.
 
Vad har du för kunskaper sedan innan?
Du kan få ditt eget kök livsmedelsgodkänt, om det uppfyller kraven.
Om du inte gått kurs inom livsmedelshantering och säker produktion är det första steget.
Hehe, vårt nuvarande kök skulle nog aldrig bli godkänt. 😁 Men som sagt kan jag hyra godkänt kök, och det för en billig penning.

Jag har gått basal kurs i bl.a. HACCP, men det var ca 20 år sedan. Min sambo är restaurangutbildad, om det kan anses ok att han lär upp mig..? Jag har inte riktigt möjlighet att gå t.ex. Eldrimners YH-utbildning på ett år om det bara ska vara en liten sidoverksamhet till att börja med. Men det finns kanske småkurser på någon dag? Det får jag väl kolla upp.
 
Jag tror att det är lite olika krav från kommun till kommun, men när jag kollade för några år sedan var det helt orimligt - ekonomiskt sett - att få mitt kök godkänt. Bland annat hade vi behövt bygga ytterligare en toalett i huset, eftersom köket behövde ha sin egen som bara användes av mig.

Därav "om det uppfyller kraven", det är inte helt ovanligt att man använder sig av egna köket i ett första steg. Men det beror förstås på om det är möjligt!
 
Hehe, vårt nuvarande kök skulle nog aldrig bli godkänt. 😁 Men som sagt kan jag hyra godkänt kök, och det för en billig penning.

Jag har gått basal kurs i bl.a. HACCP, men det var ca 20 år sedan. Min sambo är restaurangutbildad, om det kan anses ok att han lär upp mig..? Jag har inte riktigt möjlighet att gå t.ex. Eldrimners YH-utbildning på ett år om det bara ska vara en liten sidoverksamhet till att börja med. Men det finns kanske småkurser på någon dag? Det får jag väl kolla upp.

Småkurser finns. Vilka krav som ställs är väl också beroende på vad du vill framställa. Börja med att kolla bestämmelserna för din kommun, alla som producerar livsmedel ska vara registrerade.
 
Jag har funderingar på att starta med mathantverk vid sidan av mitt ordinarie jobb, men vet inte riktigt hur jag ska börja. Jag har lite smått undersökt utbudet inom den kategori livsmedel jag vill jobba med, och det verkar knappt finnas i mitt landskap. Lokala delikatessbutiker köper istället in från grannlandskapen.

Så utrymme på marknaden verkar finnas, men sen då? Jag funderar på att starta i liten skala vid hemmaspisen, för att experimentera fram produkter. Jag har ett gäng kolleger som nog gärna ställer upp som försökskaniner. För lite större produktion i godkänt kök kan jag hyra lokal i närheten framöver.

Kanske är det någon här som startat något liknande? Hur gick ni tillväga? Hur började ni? Hur gick det sen? Ger det någon reell inkomst eller är det bara en hobby?

Berätta och kom med tips! Jag har ju förberett en del mentalt, men kommer inte vidare, varken till att skriva ner något eller att praktiskt sätta igång.
Där jag bor har lokala mathantverkare börjat sälja sina produkter via REKO-ring. Ringen funkar som ett nätverk för dem också, de kan stödja och hjälpa varann.
 
Småkurser finns. Vilka krav som ställs är väl också beroende på vad du vill framställa. Börja med att kolla bestämmelserna för din kommun, alla som producerar livsmedel ska vara registrerade.
Har haft ork till att hitta att det finns ett stort utbud av diverse kurser på allt från några få timmar till några dagar. Nu ska jag bara orka ta tag i att kolla kommunens bestämmelser. Tack för råd!
 
Där jag bor har lokala mathantverkare börjat sälja sina produkter via REKO-ring. Ringen funkar som ett nätverk för dem också, de kan stödja och hjälpa varann.
Ah, Reko-ringar har jag inte hört om på några år. Bra tips! I mina trakter verkar det också finnas många andra satsningar på lokalt företagande och produktion, med nätverk.
 
En annan enkel checkpoint är att inga husdjur får ha tillträde till utrymmet där livsmedel hanteras. Vilket förmodligen tar bort en viss andel av Bukeanvändares bostäder som tänkbara....
Precis. Jag kände, när jag läste reglerna för ett antal år sedan, att jag skulle bli tvungen att bygga en egen liten stuga med kök och toalett om det skulle funka. Och ekonomiskt hade det då aldrig gått ihop sig.
 
En annan enkel checkpoint är att inga husdjur får ha tillträde till utrymmet där livsmedel hanteras. Vilket förmodligen tar bort en viss andel av Bukeanvändares bostäder som tänkbara....

Krasst sett räcker det med en stängd dörr? Så nja, visst går det. Jag tänker iaf hävda att det inte är omöjligt. :)
 
Krasst sett räcker det med en stängd dörr? Så nja, visst går det. Jag tänker iaf hävda att det inte är omöjligt. :)

Det räcker nog med stängd dörr om den aldrig öppnas när husdjuren är i närheten. Men kliver katten/hunden sen in en stund när dörren öppnas krävs full sanering innan köket brukas nästa gång. Så i praktiken är det nog oftast , husdjur i huset = ej godkänt.
 
Så i praktiken är det nog oftast , husdjur i huset = ej godkänt.

Njae? Vi har diskuterat detta då och då på utbildningen jag går (småskalig ekologisk odling, viss mathantverk ingår) och det ovan tror jag inte stämmer alls. De jag känner till som håller på har givetvis husdjur.
 
En lösning, som iofs kräver en hel del investeringar, kan vara att bygga ett kök i källaren. Om en har hus och en källare som går att bygga om/inreda för ändamålet. Det vet jag de som gjort (och har det godkänt, driver företag). Jag tänker att det lär vara lätt att säkerställa att husdjur inte sätter tassen innanför dörren då, särskilt om det finns en egen ingång utifrån.
 
Njae? Vi har diskuterat detta då och då på utbildningen jag går (småskalig ekologisk odling, viss mathantverk ingår) och det ovan tror jag inte stämmer alls. De jag känner till som håller på har givetvis husdjur.

Det var linjen min kursledare drev. 2005 dock.

Att husdjur aldrig någonsin fick ha tillträde till det utrymme där livsmedelsberedning sker.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2024
  • Hur länge är din hund ensam?
  • Akvarietråden IV

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Göra inlägg med mobilen
Tillbaka
Upp