boots vid pass

fia0

Trådstartare
Använder man boots när man rider pass. Hur gör man när man tävlar femgång?

Tack :crazy:
 
I femgång (F.1) visar man 1 varv tölt (arbets- till mellantempo), 1 varv trav, 1 varv galopp, ½ varv skritt och ett varv där man visar pass på långsidorna.
Man får visa gångarterna i valfri ordning ifall det är en tävling där man rider själv på banan. Är man fler än ett ekipage på banan rider man på speakers kommando.

Det är en bra regel att alltig ha i alla fall lätta skyddsboots på hästen när man rider pass, så den inte trampar sig. Hur tunga boots man sen vill ha beror lite på hur hästen är i passen, me vanligast är det att ha tyngre boots på i femgången än i passgrenarna, för att främja de övriga gångarterna.
/Malin
 
Blyboots och gummiboots lägger vikten på olika ställen på hoven och därför är det lite olika med när man använder vilka.

Blyboots, som spänns fast runt hoven, har ju vikten lite mer kocentrerad bak på hoven och ger mer lyft uppåt, medan gummiboots, där vikten fördelas jämt runt hela hoven, ger större rundare rörelser. Så vilka du använder beror på din hästs gång och rörelsemönster.

Sen finns det ju åxå dubbelboots, som är blyboots, men en extra "kappa" över, som spänns lite lösare och med dessa kan man få kombinerad efftekt (uppåt+rundare). Men som sagt är det helt beroende på hästen vad som funkar bäst.
/Malin
 

fia0

Trådstartare
Så om jag förstått helt rätt beror det på hästen vilken typ av boots jag använder vid passläggning :idea:

Tack :bump:
 

Liknande trådar

Fälttävlan Hej! Jag har på sistone funderat över tävling med ”min” islandshäst, men jag vill inte tävla i femgång/fyrgång. Då både jag och hästen...
Svar
11
· Visningar
1 354
Senast: xfie
·
  • Artikel
Hästnyheter Under fredagen reds fyrgång, femgång och pass på Romme. Det blev en hisnande fyrgångsuttagning bland seniorerna och i uttagningen i V1...
Svar
0
· Visningar
257
Senast: Gunnar
·
Utrustning Ja, vilka boots använder ni? Har ni provat flera olika och jämfört? Vill köpa boots till min shettis som ömmar väldigt mycket på...
2
Svar
23
· Visningar
1 083
Senast: KesoNeso
·
Utrustning Vad använder ni för skydd när ni transporterar hästar? Jag har kört i lindor och boots den senaste tiden men eftersom det är lite...
Svar
15
· Visningar
530
Senast: LenaH
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp