Bukefalos 25 år!

boots vid pass

fia0

Trådstartare
Använder man boots när man rider pass. Hur gör man när man tävlar femgång?

Tack :crazy:
 
I femgång (F.1) visar man 1 varv tölt (arbets- till mellantempo), 1 varv trav, 1 varv galopp, ½ varv skritt och ett varv där man visar pass på långsidorna.
Man får visa gångarterna i valfri ordning ifall det är en tävling där man rider själv på banan. Är man fler än ett ekipage på banan rider man på speakers kommando.

Det är en bra regel att alltig ha i alla fall lätta skyddsboots på hästen när man rider pass, så den inte trampar sig. Hur tunga boots man sen vill ha beror lite på hur hästen är i passen, me vanligast är det att ha tyngre boots på i femgången än i passgrenarna, för att främja de övriga gångarterna.
/Malin
 
Blyboots och gummiboots lägger vikten på olika ställen på hoven och därför är det lite olika med när man använder vilka.

Blyboots, som spänns fast runt hoven, har ju vikten lite mer kocentrerad bak på hoven och ger mer lyft uppåt, medan gummiboots, där vikten fördelas jämt runt hela hoven, ger större rundare rörelser. Så vilka du använder beror på din hästs gång och rörelsemönster.

Sen finns det ju åxå dubbelboots, som är blyboots, men en extra "kappa" över, som spänns lite lösare och med dessa kan man få kombinerad efftekt (uppåt+rundare). Men som sagt är det helt beroende på hästen vad som funkar bäst.
/Malin
 

fia0

Trådstartare
Så om jag förstått helt rätt beror det på hästen vilken typ av boots jag använder vid passläggning :idea:

Tack :bump:
 

Liknande trådar

Utrustning Nu vill jag ha era råd. Ni som har använt boots på era hästar en längre tid. Jag funderar på att sluta sko mina stora hästar och...
2
Svar
31
· Visningar
1 202
Ridning Jag rider en Frieser som slår ihop bakhovarna väldigt mycket. Han slår så mycket att han sliter ner pälsen som är vid kronranden. Ibland...
Svar
5
· Visningar
626
Avel Hej Hur gör ni med SWB när ni kastrerar era hingstar. Veterinären har fyllt i passet, men behöver man skicka in hela passet till SWB för...
Svar
3
· Visningar
278
IT&mobiler Jag har en dator, laptop, som är runt 9-10 år. Funkar till det jag gör, men är av förklarliga skäl rätt seg. Jag använder den mest till...
4 5 6
Svar
117
· Visningar
2 041

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp i trots/slyngelåldern
  • Banta katt

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp