Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Boxvila - spricka i hovbenet

ghost

Trådstartare
Min travare har lyckats få en spricka i hovbenet och är ordinerad boxvila i en månad till att börja med.

Det måste ju bli besvärligt med cirkulationen, men är det någon som har något tips om hur jag kan underlätta för henne?

/// Ghost
 
P

picaro

Stretching, morgon o kväll det är kannon..
vi har en som har boxvila i fem veckor två är avklarade ;) sen efter det får han komma ut och stå i en lite strörre utebox i 10 veckor till... vi maserar och stretchar, han älskar det.. det finns fina bilder ute på internet att hämta.
övrigt stimulerande tips:
Vi har satt upp en kliskiva, en rotborste, annat lite dingel dangel att pysla med, på golvet ligger en bol och en "dunk" med små hål på sidorna som det ramlar ut torkade moröttskivor när han puffar på den..
så att han har nått att pysla med, för dom kan sura till ordentligt om dom får alldeles för tråkigt..

hälsar :)
 

ghost

Trådstartare
Jag har fått lära mig att man ALDRIG ska stretcha kall häst, Equiterapeuten brukar jobba bortåt en timme med dem innan hon stretchar. Massage utan stretch tror jag däremot kan vara bra. Speciellt benen då eftersom det är de som får värsta problemen.

/// Ghost
 
Det där går isär regält beroende på vem du pratar med. Även inom samma branchområde går åsikterna isär.

För hästens skull så tycker jag nog ändå att man kan massera och stretcha den utan att den rört på sig. Man kan ta det försiktigt och i lagom dos om man är orolig.
MVH/
 
J

josse_horses16

Stretcha en häst ska man göra efter minst 30min skrittning, för att musklerna ska vara uppvärmda.
Men om du masserar först så att musklerna blir uppmjukade så tycker jag att det går bra att stretcha.
Mycket pyssel i boxen är väldigt smart, så att det inte blir för tråkigt.
Får man fråga hur sprickan uppstod eller vet du inte det??
Lycka till.. Kram/Jossan
 

ghost

Trådstartare
Klart jag kommer att försöka hålla igång kroppen så gott det går på henne, men jag är mycket försiktig med att stretcha en häst som ej är uppvärmd. Jag tror det går åt MYCKET massage för att värma upp en hel häst. Och så mycket gull och godis som hon vill ha, är inte världens gosigaste direkt.

Hon sprang ett vanligt snabbjobb på travbanan, ej i maxfart. Veterinären trodde att hon eventuellt trampat på en sten trots att vi befann oss på banan.
Försäkringskillen frågade (för eget intresse) om hon brukar tävla barfota. Tydligen har hovbensfrakturer ökat bland travhästar och han har en egen teori om att det kunde bero på barfota-tävlande.
Hon har varit "konstig" i träning de sista två månaderna, sedan fick hon kotledsinflammation i vä. fr. vilken precis har behandlats. Man kan ju bara spekulera om hon känt av något innan det hände. Sprickan är alltså i höger fram.

Veterinären sa att hon aldrig sett en så färsk spricka, det var inte förrän vid andra påseendet som hon såg den så först höll vi på att få diagnosen hovböld. Hon sa att de normalt vill ha in dem efter 1,5 månad för en andra kontroll men eftersom denna var så ny vill hon se den igen om en månad i forskningssyfte.

Vi hoppas hon blir bra, annars kommer hon att gå till avel.

/// Ghost
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 6457 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Islandshäst Hej hästvänner! Jag rider en väldigt fräsch, 19 årig islandshäst som kan bli superflott, men själv har jag inte lyckats få fram den...
Svar
2
· Visningar
495
Hästmänniskan Jag vill skaffa häst, och har redan ställt frågor om ekonomi och anläggning. Men jag behöver också svar på hur det är att skaffa sin...
Svar
2
· Visningar
499
Träning Hej! Jag har köpt en Islandshäst för några månader sen som jag innan varit medryttare på. Vi har nästan bara ridit ut då hon är tant nu...
Svar
4
· Visningar
492
Gravid-1år Hur gör ni om det visar sig att er partner inte klarar av föräldrarollen så bra som ni båda hoppats..? *långt* Vi visste från början...
13 14 15
Svar
288
· Visningar
24 975

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp